Det ser ut som science fiction, men nu ska det byggas på riktigt när nästa steg tas i utvecklingen av den nya v-formade flygplandesignen – Flying-V. Detta sedan det holländska flygbolaget KLM har valt att gå in som finansiär av projektet.
2014 var Justin Benad student vid tekniska universitetet i Berlin. Med ambitionen att hitta lösningar för ett mer hållbart flyg, tog han fram idén till Flying-V, något som han också vann unga forskares pris för hos brittiska Royal Aeronautical Society. Sedan dess har idén utvecklats och förfinats av forskare vid TU Delft, Delfts tekniska universitet i Holland.
Vad Justin gjorde var att ta fram idén om att sätta ihop två mindre flygplanskroppar utan vingar, för att sedan låta stjärtpartierna utgöra vingarnas avslut. Flygplanets futuristiska design består alltså i två riktigt feta vingar som innehåller allt, det vill säga passagerare, bränsletankar och lastutrymme.
I väntan på eldrivna passagerarplan
Enligt uppgifter kommer planet att använda 20% mindre bränsle än Airbus A350-900 samtidigt som antalet passagerare är lika många – ett resultat av dess aerodynamiska konstruktion, även om den lägre vikten också bidrar. Och TU Delfts projektledare Roelof Vos menar att den här typen av innovation behövs – som en språngbräda för att öka effektiviteten hos flygplan som drivs med traditionellt bränsle, samtidigt som tekniken utvecklas mot mer storskaliga elektriska flygplan.
– Flygindustrin bidrar med cirka 2,5% av de globala koldioxidutsläppen, och industrin växer fortfarande, så vi måste verkligen få fram mer hållbara flygplan, säger han till CNN och fortsätter:
– Vi kan inte elektrifiera hela flottan, eftersom elektrifierade flygplan blir alltför tunga för att flyga människor över Atlanten – inte nu, inte om 30 år. Därför måste vi ta fram nya lösningar som kan minska bränsleförbrukningen på andra sätt.
Forskarna hoppas kunna flyga en första modell i september i år. Det färdiga planet förväntas gå i drift mellan 2040 och 2050.
– Vi måste göra mycket mer testning i vindtunnlar – i hög hastighet och i låg hastighet – för att verkligen komma fram till att det här flygplanet är lika effektivt som vi tror.
Så här klimatkompenserar du på Flygresor.se:

