Flygresor.se lanserar möjligheten att söka och boka resor inklusive klimatkompensation – med ett klick. Om alla svenskar kompenserade sina flygresor under ett år beräknas det motsvara utsläppen från all årlig biltrafik i Stockholms och Uppsala län – 4,8 miljoner bilar.
Att kompensera för de växthusgasutsläpp man som vanlig flygresenär genererar är något som hittills varit komplicerat och som få resenärer väljer att göra. Men när klimatpåverkan blir en allt större beslutsfaktor i valet av resor, ger Flygresor.se, tillsammans med Go Climate och ett flertal resebyråer, resenärer möjligheten att enkelt klimatkompensera resan direkt – med bara ett klick direkt vid bokning.
– Sedan 2016 har vi beräknat och redovisat varje flygresas klimatpåverkan i form av CO2-utsläpp på sajten. Klimatkompensation är nästa naturliga steg för att hjälpa resenärer att ta det ansvar som många vill göra när de väljer att flyga, men hittills inte har kunnat, säger Mattias Nyman, vd på Flygresor.se
Mellanlandning genererar mer utsläpp
Ett direktflyg tur och retur mellan Stockholm och Barcelona genererar ungefär 565 kg koldioxid och kostar 23 kr att kompensera. Men om man bokar en flygresa med ett extra byte, det vill säga en extra start, genereras mer CO2 vilket innebär att resan kostar mer att kompensera. En mellanlandning kan faktiskt innebära en ökning på upp till 47 procent i koldioxidutsläpp enligt den beräkningsalgoritm som Flygresor.se har tagit fram tillsammans med studenter från KTH, och som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sustainable Environment Research.
– Klimatkompensation är en del av lösningen, och det bästa sättet vi idag har, för att balansera flygets klimat-påverkan. I förhållande till resans totalpris innebär klimatkompensationen bara någon procents tillägg, men om alla väljer att klimatkompensera får det en stor påverkan, säger Mattias Nyman.
Finansierar en grön energiomställning
Klimatkompensationen investeras sedan av partnern Go Climate i klimatprojekt med verifierad klimatnytta som uppfyller kraven enligt Gold Standard. Det betyder att samtliga projekt redan har skapat den klimatnytta som de utlovat, och att de utsläppskrediter som Go Climate köper makuleras – då kan den CO2-mängd de representerar inte släppas ut i atmosfären. Utsläppskrediterna bidrar till att finansiera en grön klimat- och energiomställning genom vindkraftparker, solenergiprojekt eller biomassa-fabriker som i sin tur minskar beroendet av fossil energi från exempelvis smutsiga kolkraftverk.
– Den första reaktionen hos den som klimatkompenserar för första gången, brukar vara hur billigt det är och om det verkligen kan stämma. Men priset på ton sätts på en internationell marknad och vi vet att varje krona gör skillnad, säger Kalle Nilvér, grundare och VD på Go Climate och fortsätter:
– Vi jobbar varje dag med se till att de här pengarna går till de projekt som skapar bäst nytta för klimatet och vår framtid.
Läs mer: Om Go Climate och deras projekt