meny

Hjälp och Information

Här hittar du tips och information om Flygresor.se, hittar svar på vanliga frågor om Flygresor.se samt får information hur du kommer i kontakt med Flygresor.se

 • Information

  Flygresor.se är en prisjämförelsesajt för flygresor. Vi hjälper dig att söka upp och jämföra priser hos alla de resebyråer och flygbolag som säljer flygresorna. Hos oss söker du samtidigt på alla ställen. Vi ger dig sedan möjligheten att välja vem du vill köpa resan hos. Flygresor.se säljer inte flygbiljetter utan vi hjälper till att hitta bäst pris och resa.

  Som besökare på Flygresor.se kan du snabbt och enkelt hitta billigaste och bästa resan till den destination du söker. Vi hjälper dig också att söka efter mer avancerade resor som innehåller många stopp eller måste gå via speciella flygplatser. Dessutom kan du med våra unika funktioner söka efter upp till 15 resor samtidigt med vår priskalender eller lägga prisbevakningar på just de datum då du vill resa.

  Flygresor.se är en produkt från Flightmate AB från Sverige. I Sverige driver Flightmate sedan 2007 Flygresor.se, den överlägset största och mest populära prisjämförelsesajten för flygresor. Vi har som ambition att vara ditt lokala val även utanför Sverige. Vi strävar efter att vara världens mest vänliga och sociala sökmotor för flygresor. För oss betyder din upplevelse och att du hitta bäst pris och resa allt. Du ska också kunna dela med dig av din upplevelse och de resor du hitta. Vi strävar ständigt efter att förbättra oss, utveckla nya funktioner och bli bäst på resor från just den plats du befinner dig på. Att resa är något socialt och positivt. Vårt mål är att själva bokningen av resan ska fungera på samma sätt.

 • Sökrutan

  Flygresor.se har en stor, tydlig och enkel sökruta där man kan söka enkel-resor, tur&retur-resor, resor med flera delsträckor (multi-city/open/jaw)

  Flygresor.se jämför priser från alla ledande resebyråer. Dessa resebyråer förmedlar i sin tur flygbiljetter från över 700 flygbolag världen över, varav ca 100 är lågprisflygbolag. Genom att Flygresor.se söker hos alla ledande resebyråer och flygbolag, så hittar Flygresor.se de billigaste och bästa alternativen för din resa.

 • Filter i sökresultatet

  Flygresor.se sorterar alltid sökresultatet med lägsta pris överst som standard. Självklart kan man som besökare ändra sortering till att exempelvis visa resor med snabbast restid först, eller sortera efter bästa möjliga resultat, vilket betyder att du ser den bästa restiden och priset överst.

  Förutom att ändra sortering, kan man även filtrera bort oönskade sökresultat. Man kan exempelvis filtrera bort höga priser, långa bytestider, byten på oönskade flygplatser eller resor där man måste byta flygplats. Man kan även filtrera på betalsätt, resebyråer och flygbolag.

  Ett tips om man ska resa långt och får upp resor med väldigt långa restider, är att ändra sortering till "restid", och därefter använda pris-filtret för att sortera bort alla dyra resor. Det gör det enklare hitta biljetter som har en bra balans mellan lågt pris och kort restid.

 • priskalender i sökresultat

  Flygresor.se erbjuder flera hjälpmedel för att hitta de billigaste flygbiljetterna. Bland annat priskalendern som fungerar bra för den som är flexibel med utresa och hemresa, och man får en överblick över hur priserna skiljer sig från olika datum.

 • Prisjägaren

  Prisjägaren gör det möjligt att enkelt söka bland priser och resor som andra besökare sökt fram. Det gör det möjligt att söka billiga biljetter över en större/längre tidsperiod, när man inte vet exakt resedatum.

  information-price-hunter
 • Prisbevakaren

  Väntar du på att flygpriserna till ett resmål ska sjunka? Låt Flygresor.se hjälpa dig genom att lägga upp en prisbevakning som automatiskt meddelar dig via e-post när flygpriset till en vald destination sjunker under ett bestämt pris.

 • Frågor och svar

  Varför ska man använda Flygresor.se?

  Det finns många flygbolag och resebyråer som hävdar att de säljer billigast flygbiljetter. Genom att söka på Flygresor.se kan man snabbt och enkelt avgöra vem som verkligen är billigast.

  Här är 5 bra anledningar till att söka efter sin flygresa på Flygresor.se:

  • Flygresor.se har med alla ledande internetresebyråer och flygbolag i prisjämförelsen och ger därför bäst pris och biljetter för din sökning.
  • Flygresor.se har flera filter som gör att man snabbt och enkelt kan sortera och filtrera ut de mest passande flygresorna.
  • Flygresor.se visar tips när andra resenärer hittat billigast biljett, vilket kan ge en fingervisning om vilka perioder det är billigast att resa.
  • Flygresor.se har priskalendrar för de 300 vanligaste destinationerna som visar billigast flygpriser månad för månad.
  • Flygresor.se har en priskalender som hjälper att ta fram priser, plus / minus 3 dagar, för den sökning man gjort, så att man lätt och snabbt kan se om det finns billigare resor närliggande datum.

  Hur hittar man billigast flygbiljetter?

  Generellt sett gäller att man är ute i god tid om man vill hitta billiga biljetter. Ju längre bort man reser desto tidigare ska man boka. Många flygbolag har som krav att man är borta natten mellan lördag och söndag och stannar borta max 30 dagar, om man vill boka en billig flygbiljett för resa utanför Europa.

  Flygresor.se har flera vertyg som prispressaren och priskalender, för att hjälpa besökaren hitta billigaste flygbiljetten.

  Vad är det för pris som visas i resultatlistan?

  Priset som visas är det lägsta möjliga priset och gäller i många fall endast vid val av en specifik betalmetod. Resebyrån eller flygbolaget som säljer resan kan ange detta pris som rabatterat. Oftast men inte alltid är den betalmetod som ger det lägsta priset direktbetalning via internetbank. Men i samtliga fall är den rabatterade betalmetoden tillgänglig för merparten av konsumenterna.

  Kan ni ge mig en offert på en flygresa?

  Nej, Flygresor.se säljer inget och kan därför inte heller ge dig en offert. Flygresor.se erbjuder bara webbtjänsten på Flygresor.se för att du själv ska kunna jämföra priser från de billigaste flygbolagen och internetresebyråerna.

  Kan jag ringa någon och få hjälp med att boka en flygresa?

  Flygresor.se är en webbtjänst där man själv kan söka efter den billigaste flygresan. Priserna kommer från de största och billigaste flygbolagen / internetresebyråerna och gäller när man gör bokningen själv hos respektive flygbolag / resebyrå. Om man ändå behöver telefonsupport erbjuder vissa av internetresebyråerna ett telefonnummer som man kan ringa och få hjälp, men då gäller oftast andra priser än de som visas på Flygresor.se

  Eftersom Flygresor.se ej säljer resor kan Flygresor.se ej erbjuda någon telefonsupport.

  Kan jag söka en flygresa från A till B och hemresa från C till A?

  Så kallade "Open Jaw" biljetter kan sökas genom att välja alternativet "Open Jaw" i sökrutan på Flygresor.se.

  Flygresor.se erbjuder bara en söktjänst för flygresor där man vet datum för utresa och hemresa. Vill man boka en annan resa ska man kontakta en resebyrå eller flygbolaget direkt för att ta fram en biljett som passar ens önskemål.

  Kan jag söka en flygresa med stopp-over?

  Flygresor.se erbjuder bara en söktjänst för flygresor där man reser direkt mellan två orter. Vill man boka en annan resa ska man kontakta en resebyrå eller flygbolaget direkt för att ta fram en biljett som passar ens önskemål.

  Kan jag ta med min hund på flyget?

  Flygresor.se säljer inga resor, utan är en prisjämförelsesajt som hjälper besökaren att hitta billigast flygbolag / internetresebyrå. Du måste kontakta resebyrån eller flygbolaget direkt för att få information av vilka regler som gäller för resor med djur. Reglerna varierar beroende på flygbolag och destination.

  Hur mycket bagage får jag ha med mig?

  Flygresor.se säljer inga resor, utan är en prisjämförelsesajt som hjälper besökaren att hitta billigast flygbolag / internetresebyrå. För alla frågor som rör resan och bokningen måste du kontakta resebyrån eller flygbolaget där du gör/gjort bokningen. Reglerna varierar beroende på flygbolag, flygbiljett och destination.

  Jag hittade en billig flygresa igår, men den verkar vara borta idag, kommer priset komma tillbaka igen?

  Flygresor.se är en prisjämförelsesajt som visar priser från olika internetresebyråer och flygbolag. Flygresor.se säljer inga resor, Flygresor.se sätter inga priser, Flygresor.se kan däremed inte påverka vilka resor som kommer med i prisjämförelsen. När man hittar en billig flygbiljett gäller det skynda sig att boka, om man vill vara säker på att få den billiga flygbiljetten.

  Varför är det dyrare att boka två biljetter än en?

  I vissa fall kan det hända att när man söker en flygbiljett så kostar den exempelvis 2000 kr, men två biljetter kostar totalt 5000 kr (2500 kr/st). Anledning till detta är att flygbolagen tillämpar ett system med olika prisklasser/bokningsklasser där priset går upp ju fler stolar som säljs. Om det exempelvis bara finns en stol tillgänglig i en lägre bokningsklass (2000 kr) när man försöker boka två stolar, så bokar de flesta flygbolag båda stolarna i den dyrare bokningsklassen (2x2500 kr). Det kan alltså löna sig att köpa de två biljetterna var för sig (2000+2500 kr) istället för att köpa båda tillsammans, men samtidigt tar man en risk att något kan gå fel eller att man inte får sitta tillsammans. Hos vissa flygbolag eller resebyråer kan det bli ett felmeddelande när man försöker göra en bokning, där det finns stolar i olika bokningsklasser.

  Varför stämmer inte priset när jag klickar till en resebyrå?

  Flygresor.se, resebyråerna, flygbolagen eller GDS:erna (Amadeus, Sabre eller Worldspan) hittar aldrig på resor eller priser. När man gör en sökning på Flygresor.se görs det en sökning i realtid i resebyråernas och flygbolagen system som i sin tur kontrollerar tillgänglighet hos olika GDS:er. Det är ganska avancerade och komplexa system med miljarder resor och priser som hela tiden förändras så att fel kan tyvärr inträffa, men alla parter jobbar på att minimera detta.

  Ett ganska vanligt problem är att det kan bli fel när man ska boka flera biljetter där det inte finns tillräckligt många platser i en prisklass/bokningsklass för alla resenärer (se fråga "Varför är det dyrare att boka två biljetter än en?"). Ibland kan det även komma upp priser som nyligen sålt slut eller där någon gjort en reservation men ännu ej betalat. Man ska komma ihåg att priser på flygbiljetter varierar upp och ner beroende på dollarkurs, utbud, efterfrågan, kampanjer hos flygbolagen och resebyråerna samt många andra faktorer.

  Varför visas en resa som tillgänglig på Flygresor.se, men den är slutsåld hos alla resebyråer?

  De flesta flygbolagen säljer sina biljetter genom så kallade GDS:er (Amadeus, Sabre eller Worldspan). Resebyråerna har avtal med en eller flera GDS:er och säljer resor som finns tillgängliga hos GDS:en. Om en resa säljer slut hos en GDS, så blir resan följdaktligen slutsåld hos alla resebyråer som använder samma GDS. I vissa fall kan det vara så att någon har reserverat en biljett, men ännu inte betalat biljetten. Om betalning ej kommer in i tid, kan biljetten bli tillgänglig igen. I annat fall måste man välja ett annat resealternativ.

  Jag fick ingen bokningsbekräftelse, kan ni skicka den igen?

  Flygresor.se säljer inga resor, utan är en prisjämförelsesajt som hjälper besökaren att hitta billigast flygbolag / internetresebyrå. Det är företaget där man gjorde bokningen / betalningen som man ska kontakta om man har frågor kring sin resa eller bokning.

  Hur ändrar jag datum på min flygresa?

  De flesta billiga flygbiljetter är ej av eller ombokningsbara. Villkoret för att köpa en billig flygbiljett är att man i förväg vet datum för när man ska resa och man kan ej ändra detta datum i efterhand. Om man köpt en resa och behöver omboka kan man kontakta internetresebyrån eller flygbolaget där man gjorde bokningen för att kontrollera om det eventuellt kan finnas någon lösning. Om man vet med sig i förväg att man behöver en ombokningsbar flygbiljett, ska man köpa en dyrare ”flex”-biljett direkt hos flygbolaget.

  Hur avbokar jag min flygresa?

  De flesta billiga flygbiljetter är ej av eller ombokningsbara. Om man köpt en resa och inte kan åka så kan man kontakta internetresebyrån eller flygbolaget där man gjorde bokningen för att kontrollera om det eventuellt kan finnas någon lösning. Om man vet med sig i förväg att man behöver en avbokningsbar flygbiljett, ska man köpa en dyrare ”flex”-biljett direkt hos flygbolaget.

  Det gäller att man ser över sitt försäkringsskydd innan man bokar flygbiljetter så att man vet vad som gäller i fall man inte kan resa. En enklare reseförsäkring ingår oftast i hemförsäkringen eller om man betalar resan med ett bankkort / kreditkort. Det finns även kompletterande och mer omfattande försäkringar att köpa direkt hos försäkringsbolagen eller hos internetresebyrån / flygbolag när man bokar sin flygbiljett.

  Kommer jag få en pappersbiljett?

  Pappersbiljetten är nästan helt avskaffad. I stort sett alla flygbolag har gått över till elektroniska flygbiljetter som innebär att resenärens uppgifter finns lagrade i flygbolagens datasystem och man behöver endast visa upp ett pass vid incheckningen för att få ut boardingkort som behövs för flygningen. Allt fler och fler flygbolag erbjuder även elektronisk incheckning på flygplatsen, hemma vid datorn eller via mobiltelefonen. Alla internetresebyråer och flygbolag skickar ut en bokningsbekräftelse när man gjort bokningen. Har man inte fått denna bekräftelse ska man kontrollera att den inte fastnat i SPAM-filtret.

  Kan jag kontrollera att min bokning är rätt gjord?

  De flesta internetresebyråer och reguljära flygbolag bokar sina biljetter genom olika så kallade GDS:er (Amadeus, Sabre eller Worldspan). Beroende på vilken GDS som använts för bokningen kan man kontrollera sin bokning på olika sajter:

  Vissa lågprisflygbolag använder sig inte av dessa GDS:er och dessa bolags biljetter / bokningar kan bara kontrolleras hos respektive lågprisflygbolag.

  Kan jag lita resebyråerna som är med i Flygresor.se prisjämförelse?

  Flygresor.se tar bara med stora, kända och seriösa resebyråer som funnits på marknaden i minst 12 månader. Flygresor.se håller löpande koll på marknaden och de medverkande resebyråerna för att unvika att besökare ska drabbas av oseriösa aktörer. Observera att Flygresor.se i vissa fall visar priser från utländska resebyråer (Bravofly och Wegolo) som kan ha en lägre servicegrad eller längre responstid än svenska resebyråer. Det är viktigt att man som kund läser all information som ges på dessa sidor i samband med bokning.

  Konkurrensen om kunderna mellan resebyråerna är stenhård, vilket gör att priserna på flygbiljetter går ner. Baksidan av detta priskrig är att servicenivån hos resebyråerna ibland kan vara låg. Det gäller att vara observant när man bokar och välja rätt servicenivå i fall det är möjligt, i fall man behöver kontakta resebyrån efter att bokningen har gjorts.

  Vad händer med min flygresa om ett flygbolag går i konkurs?

  Det är väldigt olyckligt för de drabbade när ett flygbolag går i konkurs, men tyvärr händer det några gånger per år att flygbolag går i konkurs. Följande gäller vid konkurs:

  • Konsultera först och främst villkoren hos den specifika försäljare som säljer eller sålt dig biljetten. Alltså flygbolaget eller resebyrån i fråga.
  • Olika regler kan gälla för paketresor (flygresa + boende) och för enbart flygbiljetter. Konsultera det företag som sålt resan till dig i första hand.
  • Vissa betal- eller kreditkort kan ge skydd mot konkurs. Konsultera respektive kortföretag eller bank som ställt ut ditt kort.
  • I vissa fall när man betalat med bankkort, tar banker/kortutgivare på sig förlusten och återbetalar pengar för flygsträckor som man ej kunnat utnyttja. Här gäller det att hålla kontakt med banken / kortutgivaren för att få reda på vad som gäller.
  • De flesta resebyråer erbjuder en konkursförsäkring som ger ett visst skydd vid flygbolagskonkurs. Som alltid är det viktigt att man läser på vad försäkringen täcker, innan man köper försäkringen.

  Kan jag boka flygbiljetter via Flygresor.se?

  Flygresor.se är en sökmotor som endast jämnför priser bland olika resebolag på nätet och säljer inga biljetter.

  Vad händer när jag klickar på "Gå till resa"?

  När ni klickar på "Gå till resa" lämnar ni Flygresor.se och går vidare till det resebolag som säljer biljetten.

  Vilken ålder gäller för barn/ungdomsbiljett?

  På Flygresor.se kan du göra en sökning upp till 11 år för barnbiljetter men åldergräns kan skilja sig något beroende på resebolag. Specialbokningar så som ungdom och pensionär kan bokas direkt från resebolag t.ex Flygvaruhuset.se

  Kan man välja assitans som tillval?

  Kontakta det resebolag som du bokar resan hos för att se om assistans är tillgängling.

  Kan jag se vilket resebolag jag hamnar hos innan jag klickar på "Gå till resa"

  Till vänster om “Gå till resa” knappen ser du vilket resebolag som säljer resan.

  Vad gör jag om jag inte fått eller om jag tappat bort mitt bekräftelsemail?

  Ta kontakt med det resebolag som sålde resan till er.

  Jag har inte fått min bokningsbekräftelse, kan ni skicka en ny?

  Flygresor.se är en sökmotor och kan inte se bokningar, vänligen kontakta det resebolag du bokade biljetten hos.

 • Kontakt

  Observera att Flygresor.se INTE säljer resor och därmed EJ kan svara på frågor om bokningar! Det är RESEBYRÅN eller FLYGBOLAGET där du gjort bokningen som du ska kontakta med alla frågor som rör din bokning!

  Detta formulär kan du använda för att få svar på vanliga frågor och komma i kontakt med Flygresor.se. Vänligen skriv den fråga du vill ha svar på i "Din fråga" fältet:

  Flygresor.se ägs, drivs och utvecklas av Flightmate AB (SE556694724701). Om ni vill kontakta Flygresor.se, når du oss på info@Flygresor.se eller 08 - 558 015 00

  Flightmate AB
  Box 1340
  751 43 UPPSALA
 • Cookies är små textfiler med information som lagras på din dator när du besöker en webbplats (även surfplattor med internetuppkoppling och telefoner omfattas). Cookies används för att få webbsidor att fungera mer effektivt men även för att ge viss information till ägaren till en hemsida. Cookies gör det möjligt att hålla isär olika användare från varandra, vilket i sig kan ge respektive användare en mer positiv upplevelse av webbplatsen.

  Det finns två typer av cookies. Den ena typen sparar en fil permanent på din dator. Den andra typen av cookies kallas sessionscookies. Under tiden du är inne och surfar på en sida, skickas den här cookien mellan din dator och servern. Sessionscookies lagras inte permanent på din dator, utan försvinner när du stänger din webbläsare.

  Flygresor.se placerar ut cookies i eget namn, men merparten av de cookies som används av flygresor.se är så kallade tredjepartscookies, som placeras ut av andra parter än flygresor.se, t ex Google, Facebook och andra annonsnätverk.

  Flygresor.se använder cookies, både de egna och de från tredje part, bland annat för besöksstatistik, mätning och styrning av annonser samt och för att lagra inställningar som användaren gör.

  Om du vill läsa mer om cookies och hur de används rekommenderar vi sidan Mina Cookies: http://www.minacookies.se/

  De flesta webbläsare har en standardinställning som accepterar användningen av cookies. Du kan ändra dessa inställningar så att du som användare varnas så fort en cookie skickas till din dator eller skapa en huvudregel som innebär att cookies blockeras. Du kan också välja att radera alla de cookies som finns lagrade på datorn. Detta kan dock göra att sajten inte fungerar på ett bra sätt.

  Hur du ser vilka cookies som finns lagrade i din dator och hur du stänger av cookies beror på vilken webbläsare du använder. På sajten Mina Cookies kan du läsa om hur du hanterar cookies i din webbläsare: http://www.minacookies.se/allt-om-cookies/cookiehantering/

 • Användarvillkor

  Användarvillkor på Flygresor.se

  Dessa användarvillkor gäller för de sökverktyg (”Söktjänster”) som tillhandahålls på webbplatsen www.Flygresor.se av Flightmate AB, 556694-7247. Genom att använda Söktjänsterna godkänner Du dessa användarvillkor. Om Du inte godkänner dessa användarvillkor skall Du omedelbart upphöra att använda Söktjänsterna. Svensk rätt ska äga tillämpning på dessa Användarvillkor.

  Om Flygresor.se

  Söktjänsterna innebär att Du kostnadsfritt kan göra sökningar och prisjämförelser avseende Flygresor.se's återförsäljares produkter och tjänster, exempelvis flygresor och paket, som vid var tid publiceras av Flygresor.se. Flygresor.se säljer inte självt några produkter eller tjänster på siten.

  Alla eventuella beställningar avseende Återförsäljarens produkter och tjänster skall göras direkt med respektive Återförsäljare via Återförsäljarens egen webbplats eller annan beställningstjänst. Flygresor.se har inte något ansvar för Dina eventuella beställningar eller nyttjande av de produkter eller tjänster som tillhandahålls av Återförsäljaren. Se vidare ”Ansvar med mera” nedan.

  Immateriella rättigheter med mera

  Alla immateriella rättigheter till Flygresor.se samt det material (inklusive texter och bilder) som förekommer på Flygresor.se ägs och innehas av Flightmate AB och, i förekommande fall, respektive Återförsäljare. Materialet får inte kopieras, distribueras eller på annat sätt göras tillgängligt för allmänheten, exempelvis på en annan webbplats, utan Flightmate AB skriftliga medgivande.

  Tredje parts tjänster

  Flygresor.se arbetar för att tillhandahålla aktuell och uppdaterad information på siten avseende Återförsäljarnas produkter och tjänster. Flygresor.se kan dock inte garantera att informationen om Återförsäljarnas produkter och tjänster som publiceras på siten är korrekt eller uppdaterad.

  Flygresor.se har inte något ansvar för informationen om Återförsäljarnas produkter och tjänster, eller information som publiceras på respektive Återförsäljares webbplats eller på annan webbplats med länk till eller från Flygresor.se.

  Flightmate AB ansvarar inte för eventuella förluster, kostnader eller skador som kan uppstå genom Ditt nyttjande av Söktjänsterna eller av Dig utförda beställningar eller köp avseende Återförsäljarnas produkter eller tjänster.

  Det är Återförsäljaren som har ansvar för alla eventuella kundrelationer mellan Dig och Återförsäljaren som uppkommer med anledning av Ditt nyttjande av Söktjänsterna. Återförsäljaren ansvarar exempelvis för vad som följer av lagen (1992:1672) om paketresor och resegarantilagen (1972:204).

  Tredje parts tjänster

  För användning av tredje parts tjänster, såsom Facebook, kan tredje parts villkor också gälla. Exempelvis äger Facebooks "Meddelande om Rättigheter och Ansvar" tillämpning på alla användare och besökare till Facebook och vi rekommenderar att du läser dessa villkor innan du använder någon sådan tredje parts tjänst.

 • Klimatpåverkan

  Klimatpåverkan

  Så här fungerar sorteringen på CO2-utsläpp

  Möjligheten att sortera flygresor efter klimatpåverkan har tagits fram av Flygresor.se med hjälp av Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms Universitet. I grunden finns en matematisk uträkning som viktar de olika resorna baserat på en mängd faktorer. Flygresor.se vände sig till KTH och forskningsvärlden för att få hjälp med att utveckla en modell som över tid kan förfinas och utvecklas. Vi hoppas därför att fler vill bidra med data och vidare forskning inom ämnet i framtiden. Allt för att kunna göra den modell vi nu presenterar så bra som möjligt för att ni som söker efter flygresor ska kunna ta med även klimatpåverkan i övervägningen. En glädjande insikt i arbetet har varit att det faktiskt inte automatiskt är de dyrare resorna som har mindre klimatpåverkan, utan i många fall är det faktiskt tvärtom så att de som väljer att flyga billigt även kan begränsa sin klimatpåverkan. Allt du behöver veta är vilket av de billigare alternativen du faktiskt ska välja.

  Vilka parametrar finns med i beräkningen

  • Bränsleförbrukning vid start och taxning, vid stigning, flygning vid marschöjd och vid inflygning.
  • Tillryggalagd distans (en approximation av den verkliga flygdistansen, inte bara fågelvägen
  • Om planet har så kallade sharklets eller winglets på vingspetsarna
  • Hänsyn till ökat bidrag till molnbildning vid flygning på hög höjd
  • Platskonfiguration av det aktuella flygbolagets flygplantyp för den aktuella rutten
  • Beläggningsgrad hos det aktuella flygbolaget
  • Koldioxidkonverteringsfaktor för att beräkna CO2-mängd per kg flygbränsle

  Påverkan av datakvalitet

  Det är vanligt vid inhämtande av data att flygbolag, resebyrå eller annan aktör inte tillhandahåller tillräckligt hög kvalitet på indatat. Därför används approximationer baserade på respektive rutt och flygbolag som stöd i dessa fall. I takt med att respektive aktörer blir bättre på att tillhandahålla förstahandsdata i realtid ökar även kvaliteten på beräkningarna.

  Efter analyser av stora datamängder kring faktiska flygrutter, flygplanstyper och konfigurationer använda på respektive rutt, finns för varje aktuell rutt, flygbolag och flygplansmodell approximerade värden att falla tillbaka på om datat kring en användare aktuella sökning vid sökögonblicket har kvalitetsbrister.

  Generella slutsatser

  Få mellanlandningar, moderna flygplan och många passagerare per plan ger en mindre klimatpåverkan per flygning. Därför kommer flygbolag med modernare flotta och flygplanskonfiguration som tillåter fler platser i planet att bidra med ett lägre utsläpp. Men även direkt resor med bolag med äldre flygplan kan skapa mindre utsläpp genom att flygplanen är konfigurerade för fler passagerare, eller för att de flyger direkt. Förhållandena är väldigt komplexa och modellen måste användas för just din planerade resa för att räkna ut de optimala förhållandena mellan de olika resealternativen baserat på flygbolag, flygplan och faktisk flygsträcka. Det är därför viktigt att du som användare inte drar förhastade slutsatser om att det automatiskt alltid är bättre att välja ett visst på flygbolag. Du måste istället titta på helheten som erbjuds när modellen faktiskt tillämpas i sökresultaten.

  Trevlig resa!

  Länkar: Här laddar du ner hela studien (Master Thesis) från KTH och Stockholms universitet om du vill fördjupa dig i teorierna.

Information

Flygresor.se är en prisjämförelsesajt för flygresor. Vi hjälper dig att söka upp och jämföra priser hos alla de resebyråer och flygbolag som säljer flygresorna. Hos oss söker du samtidigt på alla ställen. Vi ger dig sedan möjligheten att välja vem du vill köpa resan hos. Flygresor.se säljer inte flygbiljetter utan vi hjälper till att hitta bäst pris och resa.

Som besökare på Flygresor.se kan du snabbt och enkelt hitta billigaste och bästa resan till den destination du söker. Vi hjälper dig också att söka efter mer avancerade resor som innehåller många stopp eller måste gå via speciella flygplatser. Dessutom kan du med våra unika funktioner söka efter upp till 15 resor samtidigt med vår priskalender eller lägga prisbevakningar på just de datum då du vill resa.

Flygresor.se är en produkt från Flightmate AB från Sverige. I Sverige driver Flightmate sedan 2007 Flygresor.se, den överlägset största och mest populära prisjämförelsesajten för flygresor. Vi har som ambition att vara ditt lokala val även utanför Sverige. Vi strävar efter att vara världens mest vänliga och sociala sökmotor för flygresor. För oss betyder din upplevelse och att du hitta bäst pris och resa allt. Du ska också kunna dela med dig av din upplevelse och de resor du hitta. Vi strävar ständigt efter att förbättra oss, utveckla nya funktioner och bli bäst på resor från just den plats du befinner dig på. Att resa är något socialt och positivt. Vårt mål är att själva bokningen av resan ska fungera på samma sätt.