”Vi vill vara en drivkraft som gynnar de mest klimatsmarta flygresorna”

För fem år sedan började Flygresor.se arbeta med klimatfrågor brett – både internt, på den egna sajten och i sponsring av olika forskningsprojekt.
– Vi sitter på värdefulla data som kan räkna ut de verkliga utsläppen. Genom att synliggöra det kan konsumenten väga in det i sina beslut om vilken resa de väljer, säger Mattias Nyman, vd på Flygresor.se.

Mattias Nyman och Flygresor.se vill vara en kommersiell drivkraft som gynnar de flygbolag som gör bra ifrån sig.

– Vi vill räkna så bra det bara går för att verkligen synliggöra att olika flygningar ger olika utsläpp. Då får kunderna korrekt data och kan se hur det verkligen ligger till. De bolag som gör bra ifrån sig ska gynnas så att priserna på deras resor blir mer attraktiva, säger Mattias Nyman, och fortsätter:

– Det ska vara extremt enkelt för den som är konsument att använda den här funktionen – det ska bara behövas ett klick.

Tidigare har det varit oerhört krångligt för konsumenter att klimatkompensera sina resor. Man har fått göra det själv, i efterhand, och det har varit svårt att veta hur mycket klimatkompensation som behövs för en viss resa. Eller vart man ska vända sig. Nu gör Flygresor.se det enkelt – med ett klick kan du klimatkompensera.

Hur vet jag som konsument att min klimatkompensation verkligen gör nytta?

– Konsumentens pengar går till vår samarbetspartner Go Climate som på ett omsorgsfullt sätt väljer projekt att klimatkompensera. Deras ambition är också att få ut så mycket nytta som möjligt ur dina pengar.

Läs mer:  Det här gör Go Climate

På Flygresor.se gör man också mycket internt för att klimatavtrycket ska bli så litet som möjligt – avseende exempelvis den egna sajten och arbetet på kontoret. Dessutom bidrar företaget till att utveckla kunskap och teknik inom ett mer klimatsmart flyg. Till exempel stöttar man projekt inom elflyg liksom forskning på klimatsmarta lösningar.

Varför gör inte branschen mer?

– Det kräver ganska mycket kunskap och arbete som vi har bemödat oss om att fokusera på, det har andra helt enkelt inte gjort.

Läs mer: Allt det här gör Flygresor.se

Så här klimatkompenserar du på Flygresor.se:

På startsidan på flygresor.se kan du klicka i rutan ”Inkl. klimatkompensation” för att se priser på flygningar där klimatkompensationen ingår. Du kan också nå funktionen via filtret ”Komplettpris”.
Den här flygningen släpper ut 779 kg CO2 och flygbolaget har klimatkompenserat för 13%, vilket motsvarar 103 kg, av det totala utsläppet. För att 100% av flygningens utsläpp ska kompenseras, kan du köpa klimatkompensation för 27 kr, motsvarande 87% av utsläppen eller 676 kg.