Vad betyder egentligen klimatkompensation?

Klimatneutral, klimatsmart, klimatkompensation, klimatpositiv… I en värld där alla vill vara klimatsmarta kan det vara svårt att hålla isär begreppen. Vi reder ut vad klimatkompensation egentligen betyder och vad som händer när du trycker på knappen för att dra ditt strå till klimatstacken. 

Det är ingen hemlighet att när vi flyger över Atlanten så påverkar det klimatet. Betyder det här då att vi alla borde sluta flyga helt och hållet? Oavsett svaret på den frågan så är det nog en omöjlighet. Att vilja upptäcka världen finns i människans natur och det är många som har familj och vänner på alltför långa avstånd för att något annat än flyget ska vara ett alternativ. I vårt avlånga land finns behövs också flyget till transport av mer kritiska produkter som mat, läkemedel och post. I de fallen borde klimatkompensation inte heller vara ett alternativ utan en självklarhet. 

Vad händer när jag klimatkompenserar? 

Klimatkompensation betyder enkelt att en industri minskar sitt klimatavtryck genom att investera pengar i projekt som minskar andra industriers klimatavtryck.  Det kan till exempel vara investeringar i projekt som syftar till att minska behovet av fossila bränslen. Projekten är additiva, det vill säga de hade inte blivit av om du inte hade klimatkompenserat.

Det finns mycket du kan göra för att ta bättre hand om klimatet, allt ifrån små saker som att tänka på din konsumtion, hur du tar dig till jobbet som större saker som hur du värmer upp ditt hus. Att klimatkompensera din flygresa är en sak till att sätta på listan. Det finns en hel del myter kring klimatkompensation och här reder vi ut några utav dem.

Så här går det till när du klimatkompenserar din flygresa:

  • När du klickar på klimatkompensation när du söker efter din flygresa så hittar du enkelt resor där klimatkompensation ingår. 
  • Sökresultaten filtreras efter de resebyråer som har avtal med företaget ”Go climate neutral”, som är experter på klimatkompensationsprojekt. 
  • Ibland är det flygbolaget som står för kostnaden och ibland är det du som resenär som betalar lite extra för klimatkompensera för din flygresa.
  • Pengarna går till utsläppsrätter i klimatkompensationsprojekt som sänker utsläppen i andra delar av världen och av andra aktiviteter än din flygresa. 
  • Go climate neutral köper bara utsläppsrätter i projekt som uppfyller krav enligt Gold standard. Det betyder att samtliga projekt redan har skapat den klimatnytta som de utlovat och de utsläppskrediter som GoClimate köper makuleras så att den CO2-mängd de representerar verkligen försvinner ur atmosfären. De säkerställer också att inte hade blivit av och därmed inte skapat klimatnyttan, om inte pengar från klimatkompensationen tillförts.

I framtiden tror och hoppas vi på att alla flygresor är fossilfria, till dess är det inte svårt att dra ditt strå till stacken för att få ned de globala utsläppen.

Vad betyder begreppen?

Klimatneutral, innebär att du, ditt företag och era produkter inte gör någon påverkan på klimatet överhuvudtaget och inte släpper ut några växthusgaser. 

Klimatsmart, handlar om att göra bra val i vardagen. Äta mer vegetariskt eller köra elbil till exempel. 

Klimatpositiv, det första steget till att bli klimatpositiv är att först bli klimatneutral. Om du sedan lyckas kompensera inte bara för dina egna utsläpp utan också för ytterligare minst 10 procent.

Klimatkompensation, det vet du förstås redan allt om när du läst så här långt i artikeln!

Så här klimatkompenserar du på Flygresor.se:

På startsidan på flygresor.se kan du klicka i rutan ”Inkl. klimatkompensation” för att se priser på flygningar där klimatkompensationen ingår. Du kan också nå funktionen via filtret ”Komplettpris”.
Den här flygningen släpper ut 779 kg CO2 och flygbolaget har klimatkompenserat för 13%, vilket motsvarar 103 kg, av det totala utsläppet. För att 100% av flygningens utsläpp ska kompenseras, kan du köpa klimatkompensation för 27 kr, motsvarande 87% av utsläppen eller 676 kg.