Så här enkelt är det att klimatkompensera med ett klick

Sedan i maj 2019 har det varit möjligt för dig som söker efter en resa på Flygresor.se att lägga till klimatkompensation. Du kan också välja att enbart visa resor med klimatkompensation. Så här enkelt är det.

På Flygresor.se tycker vi att klimatkompensation är viktigt. Vi vill också att det ska vara superenkelt att klimatkompensera för dig som söker efter en resa hos oss. 

Sedan 2019 har vi därför, i vår funktion för ”Komplettpris”, gjort det möjligt att enkelt hitta resor där klimatkompensation ingår i priset. Då kan du redan innan du påbörjar en sökning klicka i alternativet Inkl. klimatkompensation – du hittar det i sökfältet på startsidan. 

Flygbolaget eller du själv som klimatkompenserar

När kryssrutan är iklickad visas enbart resor från de bolag som erbjuder denna möjlighet. Klimatkompensationen kan göras på flera olika sätt. Antingen är det flygbolagen själva som kompenserar för hela eller delar av sina utsläpp, eller så kan det vara du som konsument som betalar en liten extra peng till klimatkompensationsprojekt som sänker utsläppen i andra delar av världen och genom andra aktiviteter än just ditt flyg. Du kan också välja att göra en första sökning utan klimatkompensation för att i nästa steg klicka i kryssrutan intill ditt sökresultat. 

Priset baseras på resans utsläppsmängd

Vi på flygresor.se säljer inga flygresor själva utan det gör de resebyråer som är kopplade till vår tjänst. När du kryssar i rutan ”Inkl. klimatkompensation” filtreras därför de resebyråer fram som erbjuder detta. Priset på kompensationen räknas ut baserat på den utsläppsmängd som vår algoritm räknat fram. Resebyråerna har i sin tur avtal med en samarbetspartner som är expert på just klimatkompensationsprojekt – Go Climate. GoClimate köper utsläppskrediter enbart i projekt som uppfyller krav enligt Gold Standard. Det betyder att samtliga projekt redan har skapat den klimatnytta som de utlovat och de utsläppskrediter som Go Climate köper makuleras så att den CO2-mängd de representerar verkligen försvinner ur atmosfären.

Lägre pris för flygbolag som själva kompenserar

Vad kostar det då att klimatkompensera? Inte så mycket per resa, faktiskt. Priset beror på hur stort utsläpp flygningen skapar. Flygbolag som har modern teknik och själva klimatkompenserar, får lägre utsläppsvärden hos oss och därmed blir priset på deras resor lägre än konkurrenternas. Om du väljer att filtrera på priser inklusive klimatkompensation kommer alltså både resebyråer som erbjuder detta och flygbolag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor att gynnas, på bekostnad av andra som inte gör ett lika bra jobb.

Så tycker vi att det ska fungera. Det är flygresor.se:s sätt att bidra till att marknadens aktörer arbetar mer och mer med hållbarhetsfrågor. 
Klimatkompensation med ett klick, helt enkelt.

Så här klimatkompenserar du på Flygresor.se:

På startsidan på flygresor.se kan du klicka i rutan ”Inkl. klimatkompensation” för att se priser på flygningar där klimatkompensationen ingår. Du kan också nå funktionen via filtret ”Komplettpris”.
Den här flygningen släpper ut 779 kg CO2 och flygbolaget har klimatkompenserat för 13%, vilket motsvarar 103 kg, av det totala utsläppet. För att 100% av flygningens utsläpp ska kompenseras, kan du köpa klimatkompensation för 27 kr, motsvarande 87% av utsläppen eller 676 kg.