Fem myter om klimatkompensation

Klimatkompensera eller inte – det är frågan. Innan du klickar i klimatkompensation när du bokar din flygresa ska du såklart ha alla fakta om hur det funkar. Och koll på de myter som far omkring därute.

Sedan klimatkompensation blev ett fenomen och framför allt populärt bland företag, har det granskats flertalet gånger av medier. Precis som det ska göras. Trots det finns det fortfarande myter om klimatkompensation. Här reder vi ut några av dem.

Myt 1: Företag köper sig fria

Sanning: de undersökningar som har gjorts visar att de företag som använder sig av klimatkompensation oftast är klimatsmarta även på andra sätt. Här kan du läsa mer om hur de som jobbar på flygresor.se tar klimatsmarta beslut varje dag. Andra stora företag ser också klimatkompensation som en del i sin klimatstrategi.

Myt 2: Klimatkompensation är inte tillräckligt för att rädda klimatet

Sanning: att rädda klimatet är ett stort arbete där allt spelar roll. Klimatkompensation är heller inte tänkt att vara det enda som räddar klimatet, utan helt enkelt en del av ett mycket större arbete.

Myt 3: Pengarna kommer inte fram till projekten

Sanning: pengarna kommer fram, i alla fall om företaget är seriöst. Innan du trycker på knappen för att klimatkompensera – läs på om vart pengarna tar vägen. På Flygresor.se betalar du för klimatkompensation genom företaget Go Climate som enbart köper utsläppsrätter som uppfyller krav enligt Gold standard, läs mer om det här. 

Myt 4: Klimatkompensation är den nya tidens kolonialism

Sanning: det är helt sant att en stor andel av pengarna går in i projekt i utvecklingsländer. Ett annat sätt att se på det är att vi tar vårt moraliska ansvar eftersom en stor del av det som produceras i de här länderna, är varor och produkter som används i västvärlden. Det är också billigare att investera i projekt i utvecklingsländer eftersom man får mer klimatnytta för pengarna.

Myt 5: Klimatkompensation borde gå till projekt på hemmaplan

Sanning: klimatet angår oss alla och vi måste investera både i att göra industriländernas såväl som utvecklingsländernas utsläpp mindre. Investerar vi bara i projekt på hemmaplan finns det en risk att energistrukturerna i utvecklingsländerna glöms bort och då tar klimatet alltför stor skada. Klimatkompensation måste ske globalt!

Så här klimatkompenserar du på Flygresor.se:

På startsidan på flygresor.se kan du klicka i rutan ”Inkl. klimatkompensation” för att se priser på flygningar där klimatkompensationen ingår. Du kan också nå funktionen via filtret ”Komplettpris”.
Den här flygningen släpper ut 779 kg CO2 och flygbolaget har klimatkompenserat för 13%, vilket motsvarar 103 kg, av det totala utsläppet. För att 100% av flygningens utsläpp ska kompenseras, kan du köpa klimatkompensation för 27 kr, motsvarande 87% av utsläppen eller 676 kg.