Reseguide till Budapest – prisvärt resmål i Europas hjärta

Budapest är en av Europas vackraste städer. Det är ett resmål som lockar alla typer av besökare, en stad som är fylld med historia och sevärdheter.

Budapest består egentligen av två delar, Buda och Pest, vilka skiljs åt av den mäktiga floden Donau.

Ungerns huvudstad är en prisvärd destination som du kan besöka när som helst på året. Budapest är billigt jämfört med både Prag och Wien. Det är ett perfekt resmål för en weekendresa. Samtidigt finns det tillräckligt med saker att se och göra i Budapest för att tillbringa en hel vecka där.

Världens bästa spa-destination?

Budapest har många smeknamn. Donaus pärla, Österns Paris och Spastaden. Ska vi nämna en sak som gjort Budapest berömd är det ändå det sistnämnda – stadens alla avkopplande span och termalkällor.

Vissa av spa-anläggningarna i Budapest är över hundra år gamla. Egentligen går badandet i Budapests termalkällor ända tillbaks till kelternas tid. De fanns i området både det ottomanska riket och romarriket.

Det finns ett spa för varje smak och budget i Budapest. Oavsett om du vill uppleva ett historiskt badhus, lyxbehandlingar eller om du letar efter billigt spa hittar du det i denna kurorternas huvudstad.

Nöjesliv för alla smaker

Innan andra världskriget var Budapest känt för sina krogar och barer där kungligheter och intellektuella samlades. Idag finns endast några få av dessa ställen kvar. Nöjeslivet lever dock vidare och är livligare än någonsin.

I Budapest finns ett mycket stort utbud av pubar, barer och nattklubbar. ”Romkocsma”, trendiga barer och klubbar inhysta i övergivna byggnader, har blivit omåttligt populärt. Många av dessa ligger i de spännande judiska kvarteren.

Om du föredrar fest eller middag ombord på en kryssning på Donau finns det ett gott utbud även för det. Eller vad sägs om nattklubb på spa?

Ungrarna är kända för sin gästfrihet. Det ungerska köket är bastant men gott. Portionerna på restaurangerna är väl tilltagna och maten är prisvärd. Du kommer inte att åka hem hungrig! I Budapest finns även hela sex Michelinrestauranger och många andra gourmetrestauranger.

Rikt kulturarv och levande kultur

Kulturen lever och frodas i Budapest. Ungern är känt för bland annat kompositörerna Franz Liszt och Béla Bartók. Härifrån kommer författare som Imre Kertész och Sándor Petőfi samt flertalet Hollywoodregissörer och skådespelare. I Budapest märks det kulturella arvet genom den fantastiskt vackra arkitekturen och de många konstinstitutionerna. Du hittar museer och gallerier med konst i olika stilar och konstinriktningar i Budapest.

Prisvärda sevärdheter

Budapest – kryssning på Donau
I Budapest kan du ta en kryssning på floden Donau.

Budapest är en av Europas mest prisvärda städer. Här finns också ett stort utbud av sevärdheter och saker att göra – mycket är helt gratis! Vandra längs med floden Donau eller någon av stadens trevliga gator. Promenera över den mäktiga Kedjebron och ta en sväng upp till slottet. Varför inte ta in på spa och njuta av massage och de varma termalkällorna?

 •  Spa med massage
 •  Panoramavyer – bland annat från slottet
 •  Kryssning på Donau

Fler sevärdheter

Prisvärda restauranger i Budapest

Ungern är ett matälskande land och portionerna är för det mesta rejält tilltagna. De flesta restauranger är mycket prisvärda. Paprika är den i särklass kändaste ingrediensen och den återfinns i bland annat gulasch, grytor och fisksoppa. Bortom den kraftiga husmanskosten hittar du flertalet gourmetrestauranger i Budapest. Här finns sex Michelinrestauranger och ett stort antal andra spännande restauranger för finsmakare. De ungerska vinerna, inte minst Tokajerna, är också trevliga. Budapest är en internationell stad och här hittar du mat från de flesta håll i världen.

Hungarikum Bisztro – traditionell mat i Budapest

Hungarikum Bisztro

Steindl Imre u. 13

 • Traditionell ungersk mat
 • Gulasch och andra paprikarätter
 • Mysigt och hemtrevligt
Läs mer om restauranger i Budapest
Eat & Meet – unik matupplevelse i Budapest

Eat & Meet

Danubius U. 14

 • Unik matupplevelse
 • Lär dig mer om maten
 • I lägenhet – måste bokas!
Läs mer om restauranger i Budapest
TLV Eatery – israelisk restaurang i Budapest

TLV Eatery

Dob Utca 19

 • Populär restaurang
 • Israelisk mat
 • Spännande rätter
Läs mer om restauranger i Budapest

Varför resa till Budapest?

Spa i Budapest
En av Budapest många vackra spa-anläggningar.

Budapest var en gång i tiden en viktig stad då den hade huvudstadsstatus i dubbelmonarkin Österrike-Ungern vid sidan av Wien. Historien har satt sina spår i arkitekturen. Budapest är en mycket vacker stad där den ligger längs floden Donau. Det är en speciell stadsupplevelse att promenera längs de breda avenyerna eller ta sig över floden till fots via någon av de präktiga broarna. I denna reseguide har vi sammanställt våra bästa tips för att resa till Budapest. Låt oss börja med ett antal anledningar att ta sig dit!

Avkopplande spa

Idag är nog Budapest mest känt för sina fina span. Under Budapest finns runt 1 300 termalkällor. Av dessa används runt 130 källor i Budapests spa-anläggningar. Människor i Budapest har njutit av de varma källorna i alla tider. Idag finns det ett enormt utbud av spabad i alla prisklasser och stilar – utomhus, inomhus, lyxiga, billiga. Många är mycket vackra. Det är lätt att koppla av på spa i Budapest. Källorna sägs dessutom ha läkande egenskaper. Hit tar sig människor som lider av reumatism och olika typer av skador. På en del span finns till och med tandläkare i anslutning till badet där utländska besökare ofta kan komma undan mycket billigare än i hemlandet! Rena hälsoresan!

Skön atmosfär

Det är en fröjd att vandra omkring i Budapest eller ta en kopp kaffe på något av stans kaféer. Staden är berömd för sin Jugendarkitektur (Art Nouveau). Här finns också byggnader i renässansstil, barock, klassicistisk och gotisk stil. Du behöver inte intressera dig för arkitektur för att kunna njuta av den sköna atmosfären. Stan bjuder garanterat på många Instagram-tillfällen! De judiska kvarteren är ännu mer spännande med sina konstnärliga inslag. Om du söker grönska och avkoppling i naturen är parker och grönområden aldrig långt bort.

God mat

Ungrarna kan det där med husmanskost. Du kommer knappast någonsin lämna en restaurang hungrig. Portionerna är stora och maten är vällagad. Många av Budapests restauranger serverar traditionell Ungersk mat. Den domineras av grytor som exempelvis gulasch, kötträtter och givetvis diverse rätter med paprika, Ungerns ”röda guld”. Samtidigt är Budapest en storstad som är stolt över det växande antalet gourmetrestauranger. Hittills har sex restauranger belönats med Michelinstjärnor och fler lär det bli. Är du ute efter avslappnade matupplevelser hittar du även gott med asiatiska och italienska restauranger i Budapest. Här finns dessutom restauranger från mellanöstern, spännande street food och mycket mer.

Nattliv med puls

Budapest har ett ganska så unikt nattliv. Staden lockar besökare i alla åldersgrupper och i olika stilar. Här hittar du det mesta från chica barer i övergivna byggnader till klubb på spa. De judiska kvarteren är särskilt populära med sina pubar, barer och uteställen. Det finns bra nattklubbar men fokus ligger ändå på just de lite mindre ställena, vilka har minst lika god puls som de större klubbarna! Det är inte utan anledning som många väljer att ha möhippan eller svensexan i just Budapest!

Prisvärda sevärdheter

Budapest är en prisvärd stad och faktiskt är många av de berömda sevärdheterna också helt gratis! En stor del av behållningen med att åka till Budapest är att vandra genom stan, gärna tillsammans med en lokal guide som kan berätta kuriosa om stadens historia. Det kostar givetvis inget att gå över Kedjebron över Donau eller att se den eleganta parlamentsbyggnaden. Du kan också gå in i Sankt Stefanbasilikan gratis (men lämna gärna en symbolisk gåva). Panoramautsikten från Gellértberget eller slottet är givetvis också gratis!

Fakta om Budapest

 • Klimat

  Budapest har varma eller mycket varma somrar och relativt kalla vintrar. Våren och hösten är milda. Det regnar bara i 23 procent av årets dagar.

 • Valuta Ungern

  Den ungerska valutan heter Forint och förkortas HUF.

 • Yta Budapest

  Centrala Budapest är 525,2 km2. Storbudapest är 7626 km2.

 • Befolkning

  Det bor nästan 1,8 miljoner människor i centrala Budapest. I Storbudapest bor det över 3,3 miljoner människor.

 • Befolkningslivslängd Ungern

  Medellivslängden i Ungern är 76,1 år. För män är medellivslängden 72,4 år och för kvinnor 80 år.

 • Nöjen

  Budapest har ett mycket stort utbud av restauranger, caféer, barer och pubar. Det finns även nöjeskryssningar på Donau. Andra nöjen är folkmusikframträdanden, lyssna på symfoniorkestern och gå på opera.

 • Kommunikationer

  Ett stort antal spårvagnar, trådbussar, bussar och tunnelbanelinjer gör att det är lätt att ta sig fram i Budapest. Det finns även lånecyklar. Taxi är relativt billigt men det finns varken Uber eller Lyft.

 • Nödsituationer

  112 är numret för nödsituationer i Ungern. Ambulans når du även på 104, brandkåren på 105 och polisen på 107.

 • Prisnivå

  Det mesta är runt 40 till 50 procent billigare i Budapest jämfört med i Stockholm.

 • Adapter

  Det behövs ingen eladapter i Budapest.

 • Språk

  Ungerska. Många pratar engelska eller tyska.

 • Resa med barn

  Budapest är en barnvänlig stad och det finns gott med saker att se och göra även för de minsta.

 • Hälsa och vaccinationer

  Det krävs inga särskilda vaccinationer för att resa till Ungern. Som vanligt rekommenderas att du ser över dina vacciner mot polio, stelkramp och difteri.

Flygbolag som flyger till Budapest

RyanairRyanair

Norwegian AirNorwegian Air

LOT Polish AirlinesLOT Polish Airlines

FinnairFinnair

KLM Royal Dutch AirlinesKLM Royal Dutch Airlines

Czech AirlinesCzech Airlines

Medeltemperatur Budapest

Jan

Feb

Mar 11°

Apr 17°

May 22°

Jun 25°

Jul 27°

Aug 26°

Sep 22°

Oct 16°

Nov

Dec

Läs mer om vädret i Budapest

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi i %s

Taxi i Budapest

Det är lätt att åka taxi i Budapest. Alla taxibilar har samma pris eftersom det regleras centralt. Taxibilarna är gula och priset står på sidan av bilen. Vissa taxibilar tillhör bolag och då syns logon på dörren. Andra är privata och då står det "freelance" eller "független szolgáltató" på dörren istället. Priset ska vara detsamma oavsett vilken typ av taxi du väljer. Starttaxan är 700 HUF (knappt 25 kronor) och kilometerpriset är 300 HUF (knappt 10 kronor).

Läs mer om taxi i Budapest
Spårvagn i %s

Spårvagn i Budapest

Det är både lätt och trevligt att åka spårvagn i Budapest. Ett perfekt sätt att se staden (prova gärna linje 2). Priset för att åka spårvagn i Budapest är endast 350 HUF (knappt 12 kronor) enkel resa om du köper biljetten i automat (finns på vissa hållplatser och i tunnelbanan). Ombord på spårvagnen är biljettpriset 450 HUF. Ett tips är att köpa färdpass för 24h, 72h eller 7 dagar så slipper du krångla med biljetter. Är du 65 eller äldre åker du gratis med kollektivtrafiken!

Läs mer om spårvagn i Budapest
Tunnelbana i %s

Tunnelbana i Budapest

Budapest var bland de första städerna i Europa att skaffa en tunnelbanelinje. Den första linjen är idag med på UNESCO:s världsarvslista och är en bit levande historia. Tunnelbanan använder samma biljettsystem som bussar, trådbussar och spårvagnar. Dessutom finns det en speciell tunnelbanebiljett för 300 HUF (knappt 10 kronor) ifall du endast vill åka upp till tre stationer. Med hjälp av appen BKK FUTÁR hittar du lätt snabbast möjliga färdmedel i kollektivtrafiken.

Läs mer om tunnelbana i Budapest

Vanliga frågor om Budapest

Det är ganska lätt att ta sig runt i Budapest och upptäcka staden på egen hand. Vi har här svarat på några av de vanligaste frågorna om Budapest.

 • Vad är Budapest känt för?

  Budapest är känt för sina många spa med vatten från varma källor. Budapest är också känt för att vara ett prisvärt resmål med ett stort utbud av sevärdheter, restauranger, barer och andra nöjen.

 • Hur gammalt är Budapest?

  Budapest i dess nuvarande form grundades när städerna Buda, Pest och Óbuda slogs samman 1873. Första staden att grundas på den plats som idag är Budapest var den romerska staden Aquincum som grundades runt år 41-54.

 • Är Budapest dyrt?

  Nej, det mesta kostar ungefär hälften så mycket som i Sverige.

 • Hur stort är Budapest?

  Centrala Budapest är 525,2 km2. Storbudapest är 7626 km2.

 • Hur är Budapest uppbyggt?

  Budapest består av 23 distrikt. Staden karaktäriseras av två större delar: Buda som är den västra sidan och Pest som är stadens östra del.

 • Hur många bor i Budapest?

  I centrala Budapest bor det nästan 1,8 miljoner människor. I Storbudapest bor det över 3,3 miljoner människor.

 • Budapest - hur många dagar?

  Budapest är perfekt för en lång weekend på tre eller fyra dagar men det går att uppleva staden på två dagar om du är effektiv. Ifall du har en vecka på dig hinner du även göra ett par utflykter utanför stan, exempelvis till Balatonsjön.

 • Hur uttalas Budapest?

  På ungerska uttalas Budapest ”bo-da-pesht” med betoning på den första stavelsen. I fonetisk skrift heter Budapest [ˈbudɒpɛʃt].

 • Vilket land ligger Budapest i?

  Budapest ligger i Ungern.

 • Kan man ta med barnen till baden i Budapest?

  Många bad har 14-årsgräns, men på bland annat Kiraly och Lukacs tillåts yngre barn (men bara om de inte använder blöjor). Någon av äventyrsparkerna kan vara ett bra alternativ för barnfamiljer.

 • Hur stort är Budapest jämfört med Stockholm?

  Till ytan är centrala Budapest cirka 2,8 gånger större än centrala Stockholm.

 • Är Budapest säkert?

  Ja, Budapest är säkert för turister. Precis som i alla andra storstäder förekommer ficktjuvar.

 • Vad döptes Budapest efter?

  Budapest fick sitt namn av två av de tre städer som staden bildades av: Buda och Pest.

Go to top