Reseguide till Amsterdam med prisvärda tips och måsten

Första gången man anländer till Amsterdam är det svårt att värja sig mot stadens oemotståndliga charm. Det är många faktorer som bidrar till stämningen – kanalerna, husbåtarna och framför allt; invånarna. Staden har något sagolikt över sig, och dess invånare är precis lika charmiga som deras omgivning. Här finns en öppenhet som gör att alla känner sig välkomna, oavsett nationalitet och könstillhörighet. Det är ingen slump att Amsterdam har röstats fram till den stad som unga människor helst flyttar till, här finns allt du kan tänkas önska dig. I den här reseguiden tar vi dig till det bästa som Amsterdam har att erbjuda – restauranger, sevärdheter, hotell och shopping. Här får du dessutom all information du behöver inför resan.

Från pittoresk fiskeby till viktig handelsstad

Precis där floden Amstel mynnar ut i sjön IJ hittar du Amsterdam. Staden, som är känd för sina kanaler, är Nederländernas huvudstad och ligger i provinsen Noord-Holland. Kanalerna grävdes för att leda bort vattnet från husen, och många av byggnaderna i centrala Amsterdam stöttas av pålar. På 1200-talet var Amsterdam en liten fiskeby med cirka 12 000 invånare, men mycket har förändrats sedan dess. Under medeltiden blev Amsterdam en viktig handelsstad på grund av sitt läge, och under 1600-talet var staden världens rikaste. Idag har Amsterdam nästan en miljon invånare och över tusen broar som gör det enkelt att korsa kanalerna. Staden är Nederländernas ekonomiska centrum och många flyttar hit för dess genuinitet och öppenhet.

Liberal inställning och kultur

Amsterdam är troligtvis världens mest liberala stad när det gäller lättare droger. I centrum ligger över 150 ”coffeeshops” där besökarna kan dricka kaffe och röka cannabiscigaretter. De toleranta lagarna stiftades 1970 för att få bukt med det tunga drogmissbruket som rådde i landet. Många ansåg att det var ett problem att de som använde droger inte kunde få hjälp eller vård utan att bli arresterade. Därför avkriminaliserades användandet av lättare droger, så att de med problem skulle kunna få den hjälp de behövde. Användandet av droger sker dock under kontrollerade former. Det är inte tillåtet att röka marijuana någon annanstans än i en coffeeshop. Om en coffeeshop säljer andra droger än marijuana stängs verksamheten ner.

Amsterdam – cyklarnas huvudstad

Holländarna är de som cyklar mest i världen. Visst, Amsterdam är en platt stad som gör det enkelt att ta sig fram med cykel. Men det är inte den enda förklaringen till att så många väljer cykeln framför andra transportmedel. När bilismen slog igenom i Europa på 60-talet fanns en stor grupp av kritiska holländska cyklister. Denna grupp och andra faktorer som hög befolkningstäthet kom att påverka stadsplaneringen. Politikerna valde att satsa på cykelvägar istället för nya bilvägar, och det är något som bidrar till stadens stämning. När du besöker Amsterdam bör du därför ta cykeln om du vill känna dig som en riktig amsterdammare.

Amsterdams bästa sevärdheter

Rijksmuseum
Rijksmuseum är en av flera sevärdheter i Amsterdam.

Om du planerar att besöka Amsterdam bör du förbereda dig på att få samtliga sinnen stimulerade – här finns mycket att se och göra. Staden bär på en rik historia som gett upphov till världsberömd konst och viktiga verk. I vår guide till Amsterdams sevärdheter hittar du dessutom inspiration och tips på vad du kan göra under vistelsen.

 • Van Gogh Museum
 • Anne Frank-huset
 • Rijksmuseum

Fler sevärdheter

Bra restauranger i Amsterdam

När du ska gå ut och äta i Amsterdam har du många ställen att välja bland, oavsett om det gäller frukost, brunch, lunch eller middag. Amsterdams restaurangutbud speglar dess befolkning – internationell, trendig och romantisk. Här kan du både testa på klassisk nederländsk mat och rätter från fjärran land. I vår restaurangguide har vi samlat Amsterdams bästa och mest prisvärda restauranger så att du ska hitta rätt. Så, se till att anlända till Amsterdam hungrig, här väntar fantastiska och oförglömliga smakupplevelser. Här är några matställen du inte vill missa.

Upstairs Pannenkoeken

Upstairs Pannenkoeken

Grimburgwal 2, 1012 GA

 • Pannkaksställe
 • Favorit bland barnen
 • Rimliga prissatt
Läs mer om restauranger i Amsterdam
Foodhallen

De Foodhallen

Bellamyplein 51, 1053AT

 • Flera restauranger på samma ställe
 • Avslappnad atmosfär
 • Olika prisklasser
Läs mer om restauranger i Amsterdam
coffee

Coffee & Coconuts

Ceintuurbaan 282-284, 1072 GK

 • Kafé i gammal biograf
 • Goda avokadomackor
 • Organiska rätter
Läs mer om restauranger i Amsterdam

Varför resa till Amsterdam?

Amsterdam
Ta en mysig båttur längst kanalerna.

Amsterdam lockar både unga och gamla resenärer, och det är allt annat än konstigt. Vissa åker hit på en weekendresa, andra bestämmer sig för att stanna längre än så. I Amsterdam väntar nämligen spännande aktiviteter och upplevelser för alla smaker. Här är några av skälen till att så många väljer att resa, och återvända, till oemotståndliga Amsterdam.

Stämningen

Det är få storstäder som lyckas behålla en charmig småstadskänsla samtidigt som de moderniseras, men Amsterdam är en av dem. När man anländer till Amsterdam känns det som att stiga in i en sagovärld. Arkitekturen, kanalerna och de ständigt passerande cyklisterna bidrar alla till stämningen. Samtidigt hittar du både moderna och nyskapande verksamheter bakom fasaderna. Vad du än väljer att hitta på i staden, kommer du att bli inspirerad.

Historien

En stad med över 800 år på nacken har oundvikligen en intressant historia. Särskilt då staden ifråga har varit en mötes- och handelsplats för människor från hela världen i mer än 500 år. När du besöker Amsterdam kommer du i kontakt med historiska händelser som har påverkat och format samhället. Missa inte museet Anne Frank House, där flickan Anne Frank och hennes familj gömde sig i två år under Andra världskriget.

Konsten

Amsterdam känt för sina många konstmuseer, och det är ingen slump att just Amsterdam förknippas med många konstnärer. Innan fotografiet fanns anlitades målare för att porträttera handelsmän och politiker. Eftersom Amsterdam var en viktig handelsstad var det därför naturligt att konstnärer bosatte sig här och försörjde sig på att måla porträtt. Men det var inte det enda de gjorde, och resultatet av det kan du se i museerna.

Sevärdheterna

I Amsterdam finns sevärdheter som är helt unika i sitt slag, några exempel är väderkvarnarna och tulpanerna. Hollands tulpaner är kända över hela världen, och de orsakade världens första börskrasch på 1600-talet. Tulpanlökarna blev så populära att folk sålde allt de ägde för att äga ett exemplar. En enda lök kostade lika mycket som ett hus i centrala Amsterdam. 1637 sjönk plötsligt priserna och börsen kraschade, men tulpandyrkan finns kvar. En annan typisk nederländsk symbol är väderkvarnen, och i Amsterdam finns åtta stycken. Minst en gång i livet måste du besöka en väderkvarn eller ett tulpanfält – och glöm inte kameran!

Restaurangerna

Amsterdams restaurangutbud är precis lika internationellt som dess befolkning. Här kan du testa på nya mat- och restaurangtrender med spännande koncept och smaker. Det är dessutom möjligt att kombinera restaurangbesöket med andra aktiviteter. Besök restaurangen Rijks när du ändå besöker Rijksmuseum, eller Carter efter att du har varit i parken Vondelpark.

Kanalerna

En av sakerna som gör Amsterdam till en så speciell stad är kanalerna. Från början grävdes de för att få bort vattnet från husen, men idag fyller de dessutom flera andra funktioner. Du kan till exempel åka på båttur i dem. Det finns många typer av båtturer, vissa kryssningar erbjuder till och med fyra-rätters-middagar. Med lite efterforskning kan du med största sannolikhet hitta en som faller dig i smaken.

Barerna och utelivet

Amsterdam har ett levande och intimt uteliv med något för alla. Här finns allt från bohemiska till lyxiga barer och klubbar. Nieuwmark är ett mysigt område med många barer som passar dig som vill gå ut och dricka öl. Om du är ute efter coola klubbar ska du bege dig till Leidseplein. Tänk på att inte alla klubbar accepterar kort, ta med dig kontanter när du ska gå ut.

Fakta om Amsterdam

 • Klimat

  Föränderligt havsklimat som påverkas av landets närhet till Atlanten.

 • Prisnivå

  Priserna på mat, dryck och hotell i Amsterdam är något lägre än i Stockholm.

 • Valuta

  Euro

 • Språk

  Nederländska, men de talar dessutom bra engelska.

 • Tidsskillnad Amsterdam - Sverige

  Amsterdam ligger i samma tidszon som Sverige.

 • Nöjen

  Amsterdam har ett stort utbud av barer, kaféer och nattklubbar.

 • Kommunikationer

  Amsterdams kollektivtrafik inkluderar buss, tunnelbana, spårvagn och pendeltåg.

 • Nödsituationer (Nummer till polis, brandkår, akutmottagning)

  112

 • Adapter

  Du behöver ingen adapter i Amsterdam.

 • Visum

  Som svensk medborgare behöver du endast ett giltigt pass eller nationellt id-kort när du ska resa till Amsterdam.

 • Flygplatser

  Schiphol Amsterdam

 • Befolkning

  Ca 900 000 invånare, varav över 50 % har utländsk bakgrund.

 • Transport

  Många av Amsterdams invånare cyklar när de ska ta sig från en punkt till en annan, men om du föredrar andra transportmedel har du flera alternativ att välja bland.

Flygbolag som flyger till Amsterdam

LufthansaLufthansa

SwissairSwissair

LOT Polish AirlinesLOT Polish Airlines

Norwegian AirNorwegian Air

SASSAS

Medeltemperatur Amsterdam

Jan

Feb

Mar

Apr

May 12°

Jun 15°

Jul 17°

Aug 17°

Sep 14°

Oct 11°

Nov

Dec

Läs mer om vädret i Amsterdam

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi i Amsterdam

Taxi i Amsterdam

Om du ska resa på natten eller till flygplatsen är taxi ett smidigt transportmedel. Amsterdams taxibilar är lätta att känna igen eftersom de har en officiell taxiskylt på taket. Är det rusningstrafik när du ska åka kan det dock gå snabbare att ta tunnelbana eller buss. En resa från flygplatsen till centrala Amsterdam kostar runt 42 euro.

Läs mer om taxi i Amsterdam
Tunnelbana i Amsterdam

Tunnelbana i Amsterdam

I Amsterdams tunnelbanenät ingår både tunnelbana och pendeltåg som tar dig ut till stadens förorter. Tunnelbanan öppnades 1977 och har fem linjer. GVB sköter Amsterdams kollektivtrafik och med ett GVB-kort kan du åka buss, tunnelbana och spårvagn. När du ska köpa biljett har du flera alternativ att välja mellan; biljetter som gäller i en timme eller flera dagar. Om du bara vill resa i en timme kostar biljetten 3,20 euro. En 24-timmarsbiljett kostar 8 euro.

Läs mer om tunnelbana i Amsterdam
Buss i Amsterdam

Buss i Amsterdam

Amsterdam har ett utbrett bussnät som erbjuder resor i centrala Amsterdam och ut mot förorterna. När du ska resa med buss i Amsterdam behöver du skaffa ett GVB-kort, som du kan använda i all kollektivtrafik. Engångsbiljett kan du köpa av chauffören på bussen. Planerar du att resa mer än så är 24-, 48-, 72- eller 96-timmarsbiljetter mer prisvärda alternativ.

Läs mer om buss i Amsterdam

Vanliga frågor om Amsterdam

Kanske är det första gången du besöker Amsterdam eller så har du varit här fler gånger än du kan räkna. Men hur bra koll har du egentligen på denna underbart charmiga stad? Här har vi svarat på vanliga frågor om Nederländernas huvudstad så att du ska få lite mer kött på benen. Hoppas du får en trevlig resa!

 • Vad är Amsterdam känt för?

  Amsterdam är känt för sin vackra arkitektur, hipsterkultur och cyklism. Många förknippar även Amsterdam med liberal inställning gentemot lättare droger.

 • Hur gammalt är Amsterdam?

  Amsterdam grundades någon gång under 1200-talet, staden har alltså runt 800 år på nacken.

 • Är Amsterdam dyrt?

  Priserna i Amsterdam är ungefär lika höga som i Sverige. Du kan dock komma billigt undan när du reser till Amsterdam då det är enkelt att hitta prisvärd mat och dryck.

 • Hur stort är Amsterdam?

  219 kvadratkilometer.

 • Vad får man inte missa i Amsterdam?

  När du är i Amsterdam bör du besöka Van Gogh-museet och en av stadens åtta väderkvarnar. Ett tips är hyra cykel för att utforska staden från sadeln som en äkta amsterdammare.

 • Hur många bor i Amsterdam?

  Amsterdam har knappt en miljon invånare.

 • När befriades Amsterdam?

  Amsterdam ockuperades av tyskarna under andra världskriget men befriades av kanadensiska trupper 1945.

 • När blommar tulpanerna i Amsterdam?

  Tulpanerna blommar mellan slutet av mars och mitten av maj. Om du vill uppleva blomningen bör du åka till Amsterdam i april.

 • Hur styrs Amsterdam?

  Amsterdam styrs av en borgmästare, sex borgarråd och 46 folkvalda representanter från kommunen.

 • Är Amsterdam barnvänligt?

  Ja, Amsterdam är ett riktigt paradis för barn. Ni kan till exempel besöka Artis Zoo, teknikmuseet NEMO och Vondelpark.

 • Hur stort är Amsterdam jämfört med Stockholm?

  Amsterdam är något större än Stockholm till ytan. Amsterdam är 219 kvadratkilometer stort, jämfört med Stockholms 188 kvadratkilometer.

 • Vad pratar man för språk i Amsterdam?

  Det officiella språket i Amsterdam är Nederländska. Dock kommer över 50 % av stadens invånare från andra länder och därför är även engelska vanligt.

 • Hur är Amsterdam Marathon?

  Amsterdam Marathon räknas som ett av de snabbaste loppen i världen, då staden är väldigt platt. I oktober varje år tävlar löpare från över 180 nationer om vem som kan springa de 42195 meterna snabbast.

 • När blev Amsterdam huvudstad?

  Amsterdam blev Nederländernas officiella huvudstad år 1814.

Go to top