Transporter & kollektivtrafik i Amsterdam

Att ta sig runt i Amsterdam är enkelt och du har många transportmedel att välja bland. När du anländer till staden kommer du troligtvis att slås av hur många det är som cyklar, men det finns även andra sätt att ta sig fram på. I den här guiden går vi igenom vilka alternativ du har när du ska ta dig från en punkt till en annan.

Cykla i Amsterdam
Många väljer cykeln när de tar sig runt i Amsterdam. Det är en perfekt cykelstad och ett perfekt sätt att se staden på!

Cykla i Amsterdam

Amsterdam kallas ibland för cyklarnas huvudstad, och så fort du anländer till staden kommer du att förstå varför. Amsterdam är väldigt platt, vilket gör det enkelt att cykla, men det är inte enda anledningen till att så många väljer cykeln. På sjuttiotalet stod politikerna inför ett val; att satsa på nya bilvägar eller utveckla cykelnätet. Efter påtryckningar från befolkningen blev det fler cykelvägar. Idag har Amsterdam ett väl utvecklat och fungerande cykelnät. Förutom att cykeln är ett smidigt sätt att färdas på är det ett utmärkt sätt att se och uppleva staden. Uthyrningsställen finns på de flesta gator och det kostar runt 10 euro/dag att hyra cykel. Om du är osäker på var närmaste uthyrningsställe ligger kan du fråga personalen på ditt hotell eller vandrarhem.

Spårvagn i Amsterdam

Om du ska resa i innerstan är spårvagn ofta det smidigaste transportmedlet förutom cykeln. Amsterdams spårvagnar ingår i kollektivtrafiken som styrs av GVB. Spårvagnsnätet består av 14 linjer och är sammanlagt 80 kilometer långt. Spårvagnar går dagligen från sju på morgonen till strax efter midnatt. Vill du resa senare än så får du åka nattbuss eller taxi.

Biljett till Amsterdams kollektivtrafik kan du köpa på tunnelbanestationer, GVB:s huvudkontor vid Centralstationen och i livsmedelsaffärer. Du kan köpa 60-minutersbiljetter och 24-timmarsbiljetter på spårvagnen med betal- eller kreditkort. Kontanter accepteras ej. Om du ska vara i Amsterdam i flera dagar är det dock mer prisvärt att köpa en 48- eller 72-timmarsbiljett. Dessa kan du inte köpa på spårvagnen. Om du vill ha en biljett för flera dagar behöver du vara förutseende och köpa den innan du ska resa. OV-chipkortet på vilket du laddar biljetten kostar 7,5 euro och är giltigt i fem år.

Åka buss i Amsterdam

När du ska resa i innerstan eller ut mot Amsterdams förorter är buss ett pålitligt alternativ. Många rutter startar eller avslutas vid Centralstationen. Där kan du dessutom kan köpa ditt OV-chipkort som du kommer att få användning för i Amsterdams kollektivtrafik (tunnelbana, spårvagn och buss). Kortet kostar 7,5 euro och det kan du ladda på med olika typer av resor. Om du vet att du ska resa en del med kollektivtrafiken kan du få nytta av en 24-, 48- eller 72-timmarsbiljett. Den kan du köpa på GVB:s huvudkontor, tunnelbanestationer och i livsmedelsbutiker.

Om du däremot bara ska åka buss en eller två gånger kan du köpa en engångsbiljett av busschauffören. Notera dock att du inte kan betala med kontanter. Ska du åka på dagsutflykt till en annan stad eller förort till Amsterdam är det inte säkert att GVB trafikerar busslinjen. Ett tips är då att köpa en Amsterdam & Region Travel-biljett, med vilken du både kan resa i och utanför Amsterdam. Den kan du bland annat köpa på GVB:s huvudkontor på Centralstationen och flygplatsen.

Amsterdams tunnelbana

Amsterdamse Metro, tunnelbanan, är ett bra transportmedel när du ska resa till Amsterdams förorter. Om du ska endast ska röra dig i innerstan är det ofta smidigare att cykla, ta buss eller spårvagn. Amsterdams tunnelbana invigdes 1977 och består av 5 linjer med sammanlagt 52 hållplatser. Idag ingår både tunnelbana och pendeltåg i tunnelbanenätet. När du ska resa med tunnelbanan behöver du ett OV-chipkort, det kostar 7,5 euro och är giltigt i fem år. Kortet laddar du sedan med en enkelresa eller en biljett som gäller under en längre period. Ofta är det mer prisvärt att köpa en 24-, 48- eller 72-timmarsbiljett. Biljetten kan användas i all kollektivtrafik, det vill säga buss, spårvagn och tunnelbana. Du kan köpa biljetter på Centralstationen, tunnelbanestationer och i livsmedelsaffärer. Biljettautomaterna på tunnelbanestationerna accepterar endast kort. Tunnelbanans öppettider är 06-01.

Åka båt i Amsterdam

Åka båt i Amsterdam
Åk på en kanaltur i den vackra staden.

I Amsterdam finns ett stort utbud av kanalturer i olika varianter och prisklasser. Om du vill åka från en punkt till en annan är Hop On Hop Off-båten ett prisvärt alternativ. Båten avgår från Centralstationen och tar dig genom staden förbi spännande sevärdheter. En dagsbiljett kostar 30 euro, och då får du bestämma själv hur du lägger upp dagen. Hop On Hop Off-båten passerar bland annat museiområdet, Anne Frank-huset, NEMO-museet, Vondelpark och Amsterdam Noord. Ett tips är att boka biljetten online, då du får den till rabatterat pris.

Taxi i Amsterdam

Taxi i Amsterdam är relativt dyrt jämfört med att åka kollektivtrafik. Dock finns det tillfällen då taxi är det bästa alternativet, till exempel på natten. Framkörningsavgiften kostar sju euro, priset inkluderar de första två kilometerna. Därefter beräknas priset med taxameter, det ligger på 1,8 euro/kilometer. Du känner igen Amsterdams taxibilar genom den officiella taxiskylten de har på taket. Om fordonet inte har en skylt bör du välja en annan taxi. Undvik att åka taxi i rusningstrafik – i dessa fall går det ofta betydligt snabbare att ta spårvagn eller cykla. En taxiresa från Amsterdams flygplats till centrum kostar runt 40 euro.

Billiga resor till Amsterdam

Det är både enkelt och prisvärt att resa med Amsterdams kollektivtrafik, och vi kan se till att även resan dit blir det. När du använder vår sökfunktion går vi igenom resor från över 1000 flygbolag, och listar de som stämmer överens med dina önskemål. På så sätt kan du alltid vara säker på att du får det billigaste alternativet när du ska resa, och slipper lägga tid på att surfa runt.

Arlanda - Schiphol

No results

Landvetter - Schiphol

No results

Go to top