12 aktiviteter & sevärdheter i Amsterdam

Många reser till Amsterdam för att ha kul, men om du vill åka på en oförglömlig resa ska du kombinera nöjen med lärorika upplevelser. Och i Amsterdam väntar både gripande och uppfriskande sevärdheter och aktiviteter. Här finns några av världens bästa konstmuseer, oändliga tulpanfält och mysiga kanalbåtar. Hyr en cykel och besök några av Amsterdams underbara marknader. I den här guiden tipsar vi om vilka upplevelser du inte får missa.

Amsterdam-måsten du inte får missa

Rijksmuseum

Rijksmuseum
Besök det vackra Rijksmuseum, här finns över 2000 verk.

Amsterdam bjuder på många spännande upplevelser, men om du vill stimulera både själ och sinne ska du bege dig till Rijksmuseum i museiområdet. Här väntar en enorm samling med över 2000 verk, av konstnärer som Rembrandt, Vermeer, Pieneman och Asselijn. Ett tips är att köpa dina biljetter till Rijksmuseum online så du slipper slösa tid på att stå i kö.

Anne Frank-huset

Anne Frank var en judisk flicka som förde dagbok medan hon gömde sig från tyskarna under andra världskriget. Efter två år blev hon och hennes familj förrådda och skickades till koncentrationsläger där hon avled. När kriget var över fick hennes far dagboken och sedan publicerade han den. I Amsterdam kan du besöka huset där familjen gömde sig. Kom hit sen eftermiddag eller tidig kväll, då är kön till museet ofta är kortare.

Van Goghmuseet
Van Goghmuseet är en unik upplevelse!

Van Goghmuseet

Van Goghmuseet är en unik upplevelse som konstälskare från jordens alla hörn vallfärdar till för få uppleva. Här finns världens största samling med Vincent van Goghs verk. I samlingen ingår över 200 målningar, samt brev och teckningar av konstnären. Museet har dessutom verk av andra konstnärer från 1800-talet. Ett tips är att köpa museiinträdet online, så att du får mer tid att beundra verken.

Prisvärda sevärdheter i Amsterdam

Hyr cykel

I Amsterdam går man inte – man cyklar. Om du vill känna dig som en riktig Amsterdaminvånare ska du därför ta cykeln när du ska någonstans. Det finns uthyrningsställen på de flesta gator och det är dessutom billigt, runt 10 euro per dag. Bege dig till områdena Jordan och Westpark där det både finns bra cykelbanor, mysiga kaféer och butiker.

Blomenmarkt

Blomenmarkt
Blomenmarkt är en flytande blomstermarknad.

Om du gillar att spana på folk och lukta på blommor ska du bege dig till Blomenmarkt – där kan du göra båda delarna. Blomenmarkt är en flytande blomstermarknad nära Muntplein och har funnits sedan 1892. Här kan du köpa tulpanlökar och buketter som du kan ta med hem till Sverige. Marknadens öppettider är måndag till lördag, 9-17.30. På söndagar är den öppen från 11.30 till 17.30.

Vondelpark

Vondelpark är inte bara en park, dock är den en mycket fin sådan. Här finns dessutom aktiviteter och restauranger som passar både stora och små. När du har strosat klart kan du till exempel gå på utomhusbio eller åka inlines i Vondeltuin-rinken. Dina barn kommer säkerligen uppskatta Kinderkookkafé, där de får testa sina matlagningsfärdigheter medan du slappnar av.

Nöjen och nattliv i Amsterdam

Paradiso

nattliv Amsterdam
Amsterdam bjuder på på ett aktivt och roligt nattliv.

Paradiso är konsert- och festlokalen som har det lilla extra. Byggnaden, en kyrka från 1800-talet, har använts till konserter och spelningar sedan 1968. Här kan du lyssna på de hetaste DJ:arna, banden och artisterna. Paradisos bokare tycks nämligen alltid pricka rätt när de bokar sina akter. Biljetter och den kommande säsongens akter hittar du på Paradisos hemsida.

Melkweg

Om du vill gå på en spelning medan du är i Amsterdam ska du kolla upp Melkwegs program. Melkweg är en konsertlokal och kulturellt centrum som ligger i ett tidigare mejeri. Förutom fyra konsertlokaler finns även en restaurang, bio och ett galleri. Melkweg anordnar evenemang nästan varje dag, och även om du inte vill gå på en spelning är restaurangen värd ett besök.

Noord

Noord
Noord – ett mycket trendigt område i staden.

Noord är ett av Amsterdams trendigaste områden, här är det alltid något som händer! Fynda på marknader, lär dig mer om hållbarhet eller häng med holländarna i Noorderpark. Här finns dessutom många bra restauranger och kaféer. Ett tips är att ta med cykeln hit, då området har ett fantastiskt nätverk av cykelbanor. Det enklaste sättet att ta sig till Noord är med gratisfärjan bakom Centralstationen.

Tips på vad du kan göra i Amsterdam

Kanaltur

Varför gå eller cykla när du kan glida runt på Amsterdams vackra kanaler? Då kanalerna både präglar stadens utseende och invånarnas livsstil är en båttur ett utmärkt sätt att uppleva staden på. Välj en kanaltur som faller dig i smaken – de kommer i alla sorter och former. Du kan till exempel ta en kortare båttur, käka middag eller tillbringa hela semestern på en båt.

Stedelijkt Museum

De Haar
Cirka en timme utanför Amsterdam finns det vackra slottet De Haar.

Om du har besökt Rijksmuseum och Van Goghmuseet och suktar efter mer konst ska du ta dig till Stedelijkt Museum. Här är dock verken betydligt yngre och speglar vår nutid istället för dåtid. Stedelijkt Museum ligger precis bredvid Rijksmuseum och är öppet varje dag 10-18, förutom fredagar då det är öppet 10-22. Boka dina biljetter online så slipper du stå i kö.

Åk på dagsutflykt

Utanför Amsterdam väntar förtrollande platser, så om du har en dag över vill vi uppmana dig att ta chansen och besöka dem. Du kan till exempel åka till någon av stränderna nära Amsterdam. Våra favoritstränder är Blijburg aan Zee, Strand Zuid och Strand West. Ett annat tips är att åka till det sagolika slottet De Haar, som ligger en timme utanför Amsterdam.

Billig resa till Amsterdam

Har du köpt biljetter till en kanaltur eller en konsert i Amsterdam men inte hunnit skaffa flygbiljetter? Oroa dig inte, vi kan se till att resan hit blir så billig som möjligt! Med vår sökfunktion blir det enkelt för dig att hitta och jämföra flygbiljetter. Det enda du behöver göra är att skriva in vart och när du vill åka – så gör vi jobbet åt dig. Med Flygresor får du alltid marknadens billigaste resor, vart du än väljer att flyga. Spana in resor till Amsterdam redan idag!

Arlanda - Schiphol

No results

Landvetter - Schiphol

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter i Amsterdam

I Amsterdam finns roliga sevärdheter för alla åldrar, men hur hittar man rätt i det breda utbudet? Finns det några kostnadsfria sevärdheter eller aktiviteter som passar barn? Det gör det, och vi vet var! Här svarar vi på vanliga frågor om aktiviteter i Amsterdam. Förhoppningsvis kommer du både att känna dig lite klokare och få den information du behöver för en lyckad vistelse.

 • Finns det några museer med kostnadsfritt inträde i Amsterdam?

  Ja, här är några museer i Amsterdam med gratis inträde: Stadsarchief, Amsterdam Architecture Foundation, Multatuli Museum

 • Vad får man inte missa i Amsterdam?

  Lämna inte Amsterdam utan att ha åkt båttur i kanalerna och cyklat. Du bör också besöka Anne Franks hus, blomstermarknaden och Van Goghmuseet.

 • Kan man bada i Amsterdam?

  Nej, men precis utanför. De bästa stränderna nära Amsterdam är Zuid, IJburg och West.

 • Var ligger tulpanfälten och när är den bästa tiden att besöka dem?

  Mellan städerna Haarlem och Leidan hittar du breda fält med tulpaner. Den bästa tiden att besöka dem är i april och maj.

 • Finns det många kostnadsfria aktiviteter i Amsterdam?

  Ja, det gör det. Du kan till exempel gå på utomhusbio på Pluk de Nacht, utforska parken Amsterdamse Bos och några av stadens många marknader.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Amsterdam?

  Absolut! Ni kan bland annat besöka det tekniska museet NEMO, Artis Royal Zoo och åka kanalbåt.

 • Vad kan man göra i Amsterdam när det regnar?

  När det regnar kan du passa på att besöka några av Amsterdams många museer, barer och kaféer.

 • Vilket är bästa sättet att uppleva Amsterdam på?

  Hyr en cykel och upplev staden från sadeln. Amsterdams citykärna är rätt så kompakt, så våga lägg ner kartan i väskan och gå på känsla. Det är då du hittar Amsterdams riktiga guldkorn.

 • Hur mycket kostar det att åka båt i kanalerna?

  Det beror helt på vad för slags upplevelse du är ute efter. Det finns både kostnadsfria båtturer och dyrare alternativ då du till exempel kan äta middag på båten.

Go to top