Reseguide till Lissabon – en prisvärd storstad

I vår guide om Lissabon kan du få inspiration om den fantastiska, kakelklädda staden och dess sju kullar

Packa väskan och dra till Lissabon – de kakelklädda byggnaderna, gnisslande spårvagnarna och bländande ljusets stad. På kullerstensgatorna möter du människor från hela världen, som antingen förälskat sig i staden eller har en koppling till något av de portugisisktalande länderna. Här finns en öppenhet som gör att alla känner sig välkomna, och du kan vara säker på att du har en fantastisk upplevelse framför dig.

Lissabon – kultur, historia och livsnjut

Lissabon har en stämning som inte liknar någon annan, och det kanske inte är så konstigt med tanke på att stadens historia är lika vindlande som dess gränder. Under de senaste 2000 åren är det inte bara fiskare som levt under den starka solen, utan folkslag som romarna, alanerna, sveberna och morerna har alla påverkat Lissabons historia på sina egna vis. Men en stor del av denna historia försvann med jordbävningen som förstörde stora delar av staden år 1755. Två tredjedelar av byggnaderna raserades, och det Lissabon vi ser idag är ett annat än vad det var då.

Efter jordbävningen byggdes staden upp igen, men det är minst sagt en överdrift att påstå att portugiserna fick det lättare efter det. 1800- och 1900-talet i Portugal präglades av diktatur, fattigdom och invasioner, vilket har bidragit till melankoliska kulturella verk. Men samtidigt som den portugisiska kulturen har formats av en slags uppgivenhet finns det inga andra som är så bra på att leva som portugiserna. Det är som om det sitter i generna att ta en dag i taget och passa på att njuta av mat, dryck och vänner medan de kan.

Bra restauranger och avslappnad livsstil

Trots att finanskrisen år 2008 drabbade Portugal hårt och arbetslösheten var så hög som 17 % år 2013, har Lissabon förnyats de senaste åren. Mycket tack vare turismen som i stort sett räddade Portugals ekonomi. Det har förändrat Lissabon på flera sätt, och i många av de områden som tidigare ansågs farliga ligger nu trendiga restauranger och barer. Många utländska investerare har startat verksamheter i staden, men den intima småstadskänslan finns ändå kvar. Det är enkelt att få kontakt med invånarna, det är som om de bär på en känsla av att även om de har haft det tufft så bor de i världens vackraste land. Och de är inte rädda för att dela med sig.

Så när du väl är i Portugal, var inte rädd för att ta efter portugiserna. Våga släpp taget om tanken att allt måste följa ett schema (eftersom portugiserna alltid tar god tid på sig kommer schemat ändå att spricka), se ditt resesällskap i ögonen och var närvarande. Passa på att fråga portugiserna du möter om deras favoritställen i Lissabon, var du ska äta och vart du ska åka på utflykt. Tro oss, deras ögon kommer att glittra medan de berättar, och du kommer att få fantastiska tips. Men om du vill förbereda dig lite inför resan är det bara att läsa vidare.

I den här guiden får du reda på allt om Lissabons mest prisvärda sevärdheter, restauranger, aktiviteter, hotell och mycket mer. Vi hoppas också att du ska få en förståelse för den portugisiska kulturen och vad som har gjort Lissabon till den själfulla stad det är idag.

Prisvärda sevärdheter

Spårvagnslinje 28 – en av Lissabons prisvärda sevärdheter
Klassiska spårvagnslinje 28 är en av Lissabons uppskattade sevärdheter.

I soliga Lissabon finns spännande sevärdheter och aktiviteter för alla smaker. Besök fästningen Castelo de São Jorge och lär dig mer om Portugals dramatiska  historia eller hoppa på en buss till Costa da Caparica där höga vågor och surfing väntar. Här är några prisvärda sevärdheter som kommer att förgylla din resa.

 • Spårvagn linje 28
 • Castelo de São Jorge
 • MAAT

Fler sevärdheter

Restauranger Lissabon

Det finns många fördelar med att vandra upp och ner för Lissabons sju kullar. Förutom att du får vältränade ben blir du också hungrigare än vanligt, vilket är positivt när du befinner dig i en stad som bjuder på fantastiska matupplevelser. Du som vill testa på det som är typiskt portugisiskt ska hålla utkik efter nationalrätten Bacalhau (saltad och torkad torsk, som ironiskt nog alltid importeras från Norge), gräddbakelsen Pastel de Nata och ost från Serra da Estrela. I den här guiden berättar vi mer om det portugisiska köket och vilka prisvärda restauranger du inte får missa!

Mojito – en av Honoratos specialiteter

Honorato

Rua da Palmeira 33-A 1200-311

 • Familjevänligt
 • Prisvärda hamburgare
 • Fantastiska mojitos
Läs mer om restauranger i Lissabon
Ramiro – skaldjursrestaurang i Lissabon

Ramiro

Av. Alm. Reis 1, 1150-038

 • Lissabons bästa skaldjursrestaurang
 • Fantastisk stämning
 • Mycket mat för pengarna
Läs mer om restauranger i Lissabon
Time out market – populär saluhall i Lissabon

Time Out Market

Av. 24 de Julho 49, 1200-479

 • Passar alla sällskap
 • Populär saluhall
 • Vegetariska alternativ
Läs mer om restauranger i Lissabon

Varför resa till Lissabon?

Vacker byggnad i Lissabon
Lissabon är en stad full av skönhet.

En resa till Lissabon slutar oftast med att man blir förälskad. Man blir förälskad i stämningen, livsstilen, skönheten och färgerna. På många sätt är Lissabon en typisk sydeuropeisk storstad, men samtidigt är det några faktorer som gör Portugals huvudstad helt unik. Här är några anledningar till att även du borde åka och utforska Ljusets stad.

Multikulturalismen

I hundratals år har Lissabon varit en port till resten av världen. Det var i Lissabons hamn som sjömännen la till efter sina långa resor från Afrika, Indien och Sydamerika, och detta är något du märker av än idag. När du beställer en kaffe från en portugisisktalande person finns det en stor chans att personen ifråga inte är från Portugal, utan från Angola, Moçambique, Brasilien eller Kap Verde. Detta har inte gjort portugiserna mer slutna, tvärtom. De öppnar upp sina famnar för alla som kommer på besök och vill uppleva Portugal!

Fotbollen

”Tänk vilken hög levnadsstandard vi hade haft om vi hade brytt oss lika mycket om politik som vi bryr oss om fotboll”, säger många portugiser när laget Benfica vinner och allt stannar upp. Även om det ligger något i vad de säger får man ändå medge att passionen är fascinerande. Så om du är det minsta intresserad av fotboll bör du passa på och se Lissabon-lagen Benfica eller Sporting spela när du är i Lissabon.

Upplev Saudade

Om länder hade haft nationalkänslor hade ”saudade” varit Portugals. Saudade är att känna en melankolisk längtan efter något som inte är närvarande och som kanske aldrig kommer att inträffa. Det kan vara en längtan efter en kärlek som bor i ett annat land eller ett liv utan fattigdom. För dig som besöker Lissabon finns det ett enkelt sätt att uppleva portugisernas saudade till fullo, och det är genom att lyssna på den traditionella klagosången Fado på något av Fado-husen i Alfama.

Stränderna

Om du mot förmodan tröttnar på storstadsmyllret i Lissabon väntar fantastiska stränder, ofta mindre än någon timme bort. Till de närmaste stränderna längs ”a linha” (vägen ut mot Cascais) tar det ungefär 20-35 minuter med tåg från Cais do Sodré. Du som vill åka ännu längre bort kan till exempel besöka Costa da Caparica, Adraga eller Sesimbra.

Nattlivet

Lissabons nattliv är avslappnat, händelserikt, underbart och tillgängligt för alla. Ta en öl (uma cerveja) uppe i Bairro Alto eller njut av en mojito i solnedgången på någon av stans många takbarer. Här börjar nattlivet sent, och de flesta beger sig inte till nattklubbarna förrän runt 2-3 på natten. Missa inte klubbarna Lux Frágil, Ministerium, Musicbox och Titanic Sur Mer.

Surfingen

Det kanske inte är så förvånande att det finns bra surfing i Portugal när några av världens bästa surfare kommer härifrån, men visste du att det går att surfa nära Lissabon? Costa da Caparica är ett exempel på en strand där det finns många surfskolor. Du kan hyra både våtdräkt och bräda på plats, eller ta lektioner om du är nybörjare.

Ljuset

När du går på Lissabons gator och ser ner i marken blir du bländad. Ja, tro det eller ej, men det blir du faktiskt. Det beror på att solljuset reflekteras i den vita kullerstenen och studsar uppåt igen. Detta skapar ett väldigt specifikt ljusförhållande som fotografer älskar, så glöm inte att ta med din kamera (och dina solglasögon) när du åker hit.

Fakta om Lissabon

Här finns nyttig fakta inför din Lissabonresa så att du inte glömmer något viktigt!

 • Klimat

  Medelhavsklimat som påverkas av närheten till Atlanten.

 • Valuta Portugal

  Euro €.

 • Tidsskillnad Portugal Sverige

  Vrid tillbaka klockan 1 timme när du anländer till Lissabon.

 • Stränder

  Du kan enkelt ta dig till ett flertal stränder längs kusten med buss eller tåg, närmaste ligger 15 min bort.

 • Vård och hälsa

  Lissabons största sjukhus är Hospital Santa Maria vid Martim Moniz.

 • Nödsituationer

  Ring 112 i akuta nödsituationer, dvs. om du behöver sjukvård, brandkår eller polis.

 • Turistskatt

  Lissabon tar ut en turistskatt på hotellövernattningar på 1 euro per person och natt, dock max 7 euro.

 • Elektrisk utrustning

  Du behöver inte någon adapter i Lissabon.

 • Språk

  Europeisk portugisiska

 • Turistinformation

  Rua do Arsenal 15 Telefonnummer: +351 21 031 2700

 • Reseförsäkring

  I de flesta hemförsäkringar ingår reseförsäkring så länge du återvänder till Sverige inom 45 dagar. Kolla upp att din hemförsäkring skyddar dig under resan innan avresa.

 • Post

  Du kan endast köpa frimärken på något av Lissabons postkontor (CTT). De finns bland annat vid Restauradores, Cais do Sodré, Santa Marta och Oriente.

 • Befolkning

  Lissabon har en halv miljon invånare.

 • Transport

  Det bästa sättet att utforska Lissabons hemligheter är till fots, men det finns så klart tillfällen då avstånden känns för långa. Här är några transportmedel som tar dig dit du vill.

Flygbolag som flyger till Lissabon

Dessa flygbolag flyger regelbundet till Lissabon.

TAP PortugalTAP Portugal

Norwegian AirNorwegian Air

SASSAS

Medeltemperatur Lissabon

Såhär ser medeltemperaturen ut i Lissabon under året.

Jan 13°

Feb 14°

Mar 17°

Apr 18°

May 20°

Jun 23°

Jul 25°

Aug 26°

Sep 24°

Oct 21°

Nov 17°

Dec 14°

Läs mer om vädret i Lissabon

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi %s

Taxi Lissabon

Att åka taxi i Lissabon är ett smidigt sätt att ta sig fram. Taxichaufförerna har ofta väldigt bra koll på stan och kan ta dig till de områden som kollektivtrafiken inte når. Framkörningsavgiften startar på 3,7 eller 3,9 euro beroende på om det är dag eller natt. Det är endast ett fåtal taxibilar i Lissabon som godkänner kortbetalning, så se till att du har kontanter innan du hoppar in. En taxiresa från flygplatsen till centrala Lissabon kostar runt 10-15 euro.

Läs mer om Taxi Lissabon
Tunnelbana %s

Tunnelbana Lissabon

Lissabons tunnelbanenät består av 55 stationer fördelade på 4 linjer. Det är både billigt och säkert att resa med ”Metron”, men nackdelen är att den endast är i trafik mellan 06.30 - 01.00. Du kan köpa biljetter vid alla stationer. Viva Viagem-biljetten kostar 0,5 euro, därefter behöver du ladda den med pengar som reduceras varje gång du åker med buss, tunnelbana, spårvagn eller tåg. Varje enskild resa kostar 1,5 euro.

Läs mer om Tunnelbana Lissabon
Spårvagn %s

Spårvagn Lissabon

Lissabons spårvagnar kanske inte är det mest effektiva färdmedlet, men det gör inte åkturen mindre härlig. Det finns två typer av spårvagnar eller ”eléctricos”, modellen från början av 1900-talet och den moderna modellen som rymmer fler passagerare. Den mest berömda rutten är Linje 28, som tar dig från Campo de Ourique till Graça. Om du har ett Viva Viagem-kort kostar en resa 1,5 euro, annars kostar en engångsbiljett 3 euro.

Läs mer om Spårvagn Lissabon

Vanliga frågor om Lissabon

Många svenskar har tappat räkningen på hur många gånger de har besökt Spanien, Frankrike, Italien och Grekland. Det är inte alls lika vanligt att resa till Portugal, men de som har besökt Lissabon är allt annat än oberörda när de återvänder hem. Och om det är din första gång i Lissabon är du säkert nervös inför resan. Här har vi därför svarat på vanliga frågor om Lissabon så att du ska få en föraning om vad som väntar. Trevlig resa!

 • Hur gammalt är Lissabon?

  Lissabon är en av världens äldsta städer, och människor har bott i området sedan ett par hundra år före Kristus.

 • Hur stort är Lissabon?

  84,62 km²

 • Hur varmt är Lissabon?

  Under sommarmånaderna (maj-september) är det 25-35 grader varmt dagtid. I december och januari är det som kallast, då ligger temperaturen på 10-15 grader.

 • Hur långt är det mellan Lissabon och Cascais?

  Det är ungefär tre mil mellan Lissabon och badorten Cascais. Tåget från centrala Lissabon (Cais do Sodré) till Cascais tar 35 minuter.

 • Hur är Lissabon?

  Lissabon är en utsökt blandning av en intim småstad och en multikulturell hamnstad.

 • Är Lissabon billigt?

  Ja, jämfört med Sverige är Lissabon billigt. En flaska vin på en restaurang kostar runt 10 euro, en öl 1 euro och en huvudrätt 7-13 euro. I de mer turisttäta kvarteren kan det dock kosta betydligt mer.

 • Vad är Lissabon känt för?

  Lissabon är bland annat känt för sina fotbollslag, upptäcktsresanden Vasco da Gama och författarna Fernando Pessoa och José Saramago.

 • När ska man åka till Lissabon?

  Med sina 300 soldagar per år är Lissabon en bra destination året om, men det är något extra magiskt i maj när jacarandaträden slår ut.

 • Vad händer i Lissabon?

  Lissabon har ett väl utvecklat nöjesliv. Det finns alltid något att hitta på, oavsett veckodag och säsong.

 • Vilka språk förstår portugiser?

  I Lissabon både förstår och talar många engelska, särskilt den yngre generationen. De kan däremot bli förnärmade om du försöker tala spanska med dem.

 • Vad kallas Lissabon för?

  Två vanliga smeknamn är ”ljusets stad” och ”de sju kullarnas stad”.

 • Vilka flyger till Lissabon?

  Tap Portugal, Norwegian Air & SAS flyger direkt från Sverige till Lissabon.

Go to top