Reseguide till Dubai – prisvärt och exotiskt resmål

Dubai bjuder på värme, stränder, spännande mat och otrolig shopping

Sätt dig på planet och flyg till Dubai! Oavsett när på året du åker till Dubai kommer du att mötas av värme och sol. Många passar på att resa till Dubai på vintern. Det är då som vädret i Dubai är som behagligast.

Ett exotiskt resmål

Dubai är ett exotiskt och turistvänligt resmål som samtidigt inte ligger särskilt långt bort. Med direktflyg från Sverige är du framme på knappt sju timmar. Staden känns med sina skyskrapor i öknen som tagen ur en science fiction-film. I Dubai ligger världens högsta byggnad Burj Khalifa som har 209 våningar och är 828 meter hög. I denna moderna stad är 25 av skyskraporna över 300 meter och det finns nästan 100 skyskrapor som är över 200 meter höga! Dubais spännande skyline angränsas av den sandiga öknen i söder och den grönblåa Persiska viken i norr. Det är varmt i vattnet under hela året och staden har ett stort utbud av vackra stränder.

Starka kontraster mellan gammalt och nytt

Mycket av det som du ser idag i Dubai har byggts under de senaste årtiondena. Till de imponerande byggprojekten hör, utöver skyskraporna, de palmformade halvöarna med lyxhotell och den konstgjorda skärgården som efterliknar världens kontinenter. I ett av Dubais shoppingcenter ligger en hel skidbacke med snö! Samtidigt finns det ett välbevarat gammalt område i Dubai, Al Fahidi. Där finns bland annat Dubais äldsta byggnad från 1787. Även stadsdelen Deira vittnar om Dubais historia som handelsplats. Staden har länge varit en samlingsplats för köpmän. Bland annat har handeln med Persien, dagens Iran, varit viktig. Detta har satt sin prägel på Dubai som än idag är ett viktigt handelscentrum. I Deira kan du själv utforska denna tradition på någon av stadens många souqs, marknader. Här görs det upp om guldsmycken, parfym, kryddor och andra varor.

Svårslagen shopping i Dubai

Dubais shoppingcenter är en stark kontrast till de röriga marknaderna. Dubai Mall är världens största varuhus. Med sina 1 200 butiker är det lätt att tappa grepp om tid och rum. Det finns ett stort antal shoppingcenter att välja bland. Den röda tråden är lyx. Det är knappast någon lyxmärke som saknas i Dubai. Ändå är det en stor bredd på utbudet och det finns även gott om mer vardagliga modekedjor och outlets. Shopping i Dubai innebär mycket mer än bara shopping. Varje mall har ett stort utbud av restauranger och caféer. Ofta finns även annat nöje som skridskoåkning, skidåkning eller nöjesfält i anslutning till varuhuset. I det nämnda Dubai Mall finns exempelvis ett av världens största akvarier.

En av världens mest multikulturella platser

Dubai kan liknas med hur USA var en gång i tiden, en plats som byggts av immigranter. Hela 85 procent av befolkningen är immigranter från världens olika hörn. Många kommer från Syd- och Sydostasien. När du är i Dubai märks det bland annat på det otroligt stora utbudet av spännande och prisvärd mat. En resa till Dubai är inte minst en upplevelse för dina smaklökar!

Prisvärda sevärdheter

Al Fahidi
Al Fahidi är en av alla sevärdheter i Dubai.

Dubai är mycket mer än sol, bad och shopping. Som turist i Dubai kommer du att märka att det finns nästan gränslöst med saker att göra. Även om denna stad är ett lyxigt resmål behöver det inte kosta särskilt mycket att uppleva stadens många sevärdheter. I denna guide ger vi tips på prisvärda sevärdheter i Dubai.

 • Al Fahidi, gamla Dubai
 • Madinat Jumeirah
 • Dubai museum

Fler sevärdheter

Prisvärda restauranger i Dubai

I Dubai bor det människor från hela världen. Det märks på det stora utbudet av spännande restauranger i staden. I Dubai hittar allt från de mest prisvärda restaurangerna till de lyxigaste krogarna. I denna guide ger vi tips på de bästa restaurangerna i Dubai.

Fish Hut Seafood Restaurant

Fish Hut Seafood Restaurant

Umm Suqeim Road Al Barsha 2, Dubai 120730

 • Fisk skaldjur och grillat
 • Enkelt men bra
 • Prisvärt
Läs mer om restauranger i Dubai
Ravi’s

Ravi’s

Satwa Al Satwa Rd

 • Dubais bästa pakistanska restaurang
 • Anspråkslöst men gott
 • Billigt
Läs mer om restauranger i Dubai
Special Ostadi

Special Ostadi

Bur Dubai, Metro Station-Al Fahidi Al Musallah Rd

 • Persisk restaurang i Dubai
 • 40-årig tradition
 • Populär bland lokalbefolkningen
Läs mer om restauranger i Dubai

Dubai Fakta
Dubai är en exotisk och vacker plats att besöka.

Varför resa till Dubai?

Dubai är en alldeles speciell plats att besöka. Trots att det bara är knappt sju timmar med flyg från Sverige är det mycket exotiskt. Blandningen av värmen, lyxen, det moderna och traditionen gör Dubai till ett mycket spännande resmål. Här är våra främsta anledningar till att resa till Dubai:

Värmen

Det är alltid varmt i Dubai. Vintern är den bästa tiden att besöka Dubai. Då är medeltemperaturen mellan 19 och 29 grader. På dagen är det ofta över 30 grader. Den som inte har något emot extrem värme kan besöka Dubai på sommaren också men då kan det vara lite väl fuktigt för att det ska kännas behagligt. Havet är alltid mellan 21 och 33 grader i snitt beroende på månad. Det regnar sällan och som mest någon enstaka dag per månad.

Stränderna

Det finns gott om fina stränder i Dubai. Alla är rena och har finkornig vit sand. Många av hotellen ligger precis intill vattnet. Det finns även lyxhotell med privat strand. Här finns stränder för alla smaker. Barnfamiljer brukar tycka om stranden i Jumeirah. Sunset Beach är en annan populär strand. De som utövar vattensporter föredrar Kite Beach där det generellt sett är mindre folk också. Ännu mer lugn och ro får du på Black Palace Beach i närheten av det kungliga palatset i Dubai.

Skyskraporna

Dubai har en alldeles speciell skyline. Det är inte bara tack vare världens högsta skyskrapa Burj Khalifa. Det finns hundratals höghus i Dubai, många med ett mycket futuristiskt utseende. Sannolikheten är faktiskt stor att ditt hotell i Dubai ligger i någon av dessa mästerverk i ingenjörskonst.

Shoppingen

Världens största shopping mall ligger i Dubai. Vi vågar påstå att alla världens lyxigaste märken går att hitta i Dubai. Dessutom finns ett mycket stort utbud shopping i övriga prisklasser. Utöver mode, accessoarer, smycken och juveler är det spännande att utforska stadens marknader. I Dubai finns flera traditionella arabiska souqs. Dessa marknader har var och en sin egen inriktning. I Gold souq finns enorma mängder guld och guldsmycken. Det finns en souq för kryddor och en annan för parfym – bara för att ge några exempel. Du kommer garanterat inte ha svårt att hitta exotiska souvenirer i Dubai!

Maten

Restaurangutbudet är enormt i Dubai. Det sägs att det finns nästan 12 000 restauranger, snabbmatsställen och caféer i Dubai. Eftersom cirka 85 procent av Dubais befolkning kommer från andra länder är köket multikulturellt i dess rätta bemärkelse. Det finns restauranger från världens alla hörn i Dubai. Särskilt många restauranger finns det från Syd- och Sydostasien. Det finns mat i alla prisklasser. Du kan hitta billig men bra mat som inte kostar mer än några tior. I Dubai finns även de lyxigaste restauranger du kan tänka dig där en varmrätt kostar flera tusen kronor.

Nattlivet

Dubai har ett spännande nattliv. Staden är känd för sina nattklubbar med house och annan elektronisk dansmusik. Namnkunniga DJ:s som Carl Craig, Ellen Allien och Roger Sanches besöker Dubai då och då. Det finns även klubbar med underground electronica, salsa, trip hop, hip hop, R&B, funk och soul med mera. I Dubai finns även barer, pubar och lounger. Hotellen får servera alkohol och därför ligger de flesta ställen i anslutning till något av hotellen. Vill du hellre prova på typiskt nattliv från Dubai? Då kan du ta dig till närmaste shisha-café och beställa en välsmakande mocktail.

Sevärdheterna

Bortom stränder, restauranger och shopping bjuder Dubai på ett nästan oändligt antal sevärdheter. Åk upp i världens högsta skyskrapa Burj Khalifa eller vandra på glasbron i Dubai Frame. Åk skidor i en skidbacke inomhus eller ta dig till något av nöjesfälten. Det finns flera äventyrsbad i stan. Gamla stan är sevärd och där ligger även Dubai museum där du får lära dig om emiratets rika historia. Medinat Jumeirah är ett område som byggts som en arabisk by eller oas där du kan vandra omkring eller åka båt. Om du vill se dig omkring utanför Dubai finns bland annat ökensafari och utflykter till grannstaden Abu Dhabi.

Fakta om Dubai

 • Klimat

  Dubai har ökenklimat vilket innebär varma vintrar och heta somrar. Vintrarna är behagliga men under sommarhalvåret är det mycket fuktigt i Dubai.

 • Valuta Dubai

  Dubai och Förenade Arabemiraten använder valutan dirham som förkortas AED. Ibland förkortas dirham DHS.

 • Yta Dubai

  Dubai är 35 km2 stort.

 • Tidsskillnad Dubai Sverige

  Dubai ligger tre timmar före svensk tid.

 • Nöjen

  Dubai har ett mycket stort utbud av restauranger, klubbar, barer och pubar. Dessutom finns det flera nöjesfält och biografer.

 • Kommunikationer

  Du tar dig lätt fram med tunnelbana, taxi och buss i Dubai. Alternativt kan du hyra bil i Dubai.

 • Nödsituationer

  För nödsituationer i Dubai ring 999 för polis, 998 för ambulans, 997 för brandkår och 996 för kustbevakning. Du når även polisen i Dubai om du ringer 112 eller 911.

 • Prisnivå

  Mycket är 10 till 20 procent billigare i Dubai än i Sverige. Mat och transport är generellt sett billigare men alkohol är dyrare. Vissa upplevelser, som t.ex. att åka upp i Burj Khalifa, är dyra.

 • Adapter

  Dubai använder samma typ av eluttag som i Storbritannien. Spänningen är 220-240 volt.

 • Språk

  Arabiska är officiellt språk i Dubai och Förenade Arabemiraten men engelska är det språk som används mest.

 • Resa med barn

  Dubai är ett bra resmål för barn. Det är ett tryggt resmål med många spännande sevärdheter för barn – strand, nöjesparker, vattenparker med mera.

 • Hälsa och vaccinationer

  Det finns inga obligatoriska vacciner för Dubai. Du rekommenderas att skaffa skydd mot hepatit A. Vid långvarig vistelse även Hepatit B. Vissa riskgrupper rekommenderas att ta Dukoral mot kolera. Som vanligt bör du se över ditt skydd mot polio, stelkramp och difteri.

 • Befolkning

  Det bor drygt 3,3 miljoner människor i Dubai.

Flygbolag som flyger till Dubai

EmiratesEmirates

British AirwaysBritish Airways

Norwegian AirNorwegian Air

Air PegasusAir Pegasus

KLM Royal Dutch AirlinesKLM Royal Dutch Airlines

SASSAS

Medeltemperatur Dubai

Jan 19°

Feb 20°

Mar 22°

Apr 26°

May 30°

Jun 33°

Jul 35°

Aug 35°

Sep 33°

Oct 29°

Nov 24°

Dec 21°

Läs mer om vädret i Dubai

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi i Dubai

Taxi i Dubai

Du kommer troligen att vilja använda taxi vid något tillfälle eftersom det är svårt att ta sig fram till fots i Dubai (stora avstånd och brist på trottoarer). Det är billigt att åka taxi i Dubai. Starttaxan är 5 AED om du tar bilen från gatan och 10 AED om du bokar. På natten kostar det 5,5 respektive 12 AED i starttaxa. Därefter kostar det 1,82 AED per kilometer. Minsta pris är alltid 12 AED (motsvarar drygt 30 kr). Pris för vägtullar tillkommer. Taxi med rosa tak körs och kvinnor och får användas av kvinnor och familjer. Det finns även Uber i Dubai.

Hyra bil i Dubai

Hyra bil i Dubai

Det finns gott om hyrbilsföretag i Dubai. Flera av de stora och välbekanta kedjorna finns på plats och många har kontor på flygplatsen. Enklast är att boka hyrbil på nätet innan du reser. Det kostar i snitt runt 300 kronor per dag att hyra bil i Dubai. För att få hyra bil måste du ha med dig ett internationellt körkort och du måste dessutom ha fyllt 21 år.

Tunnelbana i Dubai

Tunnelbana i Dubai

Dubais tunnelbana är ett av de lättaste sätten att ta sig runt i Dubai på. Metro som den kallas är nybyggd, ren och billig. Det finns en röd och en grön linje. Ytterligare en linje öppnar 2020. Tunnelbanan har sju zoner och biljettpriset varierar beroende på hur många zoner du reser igenom. Skaffa ett transportkort (Nol Card) och ladda den med önskat belopp. Pris för tunnelbana i Dubai varierar från 3 AED till 17 AED beroende på antal zoner och typ av kort. Kortet kan även användas på buss och tram. Tänk på att den första vagnen i metron endast är för kvinnor och barn! Halva sista vagnen är ”Gold class”. Den har lädersäten och kräver särskilda biljetter.

Vanliga frågor om Dubai

Det är mycket lätt att vara turist i Dubai. Det är ett säkert resmål och du känner dig alltid välkommen som besökare. Vi har här svarat på de vanligaste frågorna om Dubai.

 • Vad är Dubai känt för?

  Dubai är känt för sina höga skyskrapor, lyxiga shopping och sina spännande restauranger.

 • Hur gammalt är Dubai?

  Dubai har sina rötter i en fiskeby som byggdes på platsen i början av 1700-talet.

 • Är Dubai dyrt?

  Nej, det mesta är 10 till 20 procent billigare i Dubai än i Stockholm. Samtidigt finns det många lyxiga och dyra hotell och restauranger. Alkohol och vissa av sevärdheterna är dyra.

 • Hur stort är Dubai?

  Dubai är 35 km2 stort och har drygt 3,1 miljoner invånare.

 • Är Dubai en stad?

  Ja, Dubai är huvudstad i emiratet Dubai i Förenade Arabemiraten.

 • Hur är Dubai uppbyggt?

  Dubai är uppbyggd på bägge sidor av Dubaiviken och längs kusten till Persiska viken.

 • Hur många bor i Dubai?

  Det bor drygt 3,1 miljoner människor i Dubai.

 • Hur är Dubai som resmål?

  Dubai är ett spännande resmål med mycket värme, god mat och många sevärdheter. Det är dessutom ett säkert resmål.

 • Hur kan Dubai vara så rikt?

  Dubai har blivit rikt främst tack vare handeln. Staden ligger strategiskt till med närhet till Iran (tidigare Persien) och havet.

 • Hur styrs Dubai?

  Dubai är en konstitutionell monarki som styrs av Al Maktoum-familjen.

 • Är Dubai barnvänligt?

  Ja, Dubai är barnvänligt. Det finns många sevärdheter och nöjen för barn och det är en säker stad att vistas i. Se bara upp för trafiken!

 • Hur uttalas Dubai?

  Dubai uttalas ”doobaj”

 • Vilket land ligger Dubai i?

  Dubai ligger i Förenade Arabemiraten.

 • Hur stort är Dubai jämfört med Stockholm?

  Dubais stadskärna har dubbelt så många invånare som Stockholm.

 • Är Dubai säkert?

  Ja, Dubai är ett säkert resmål, men precis som på alla andra platser bör man alltid vara försiktig och använda sunt förnuft.

 • Vad pratar man för språk i Dubai?

  Arabiska är det officiella språket men engelska är det språk som används oftast.

 • Vilka regler finns det för turister i Dubai?

  Ja, gå inte i badkläder utanför badstranden eller poolområdet. Vanliga badkläder är OK på stranden, men sola aldrig topless.

 • Hur långt mellan Dubai och Abu Dhabi?

  Det är 140 kilometer mellan Dubai och Abu Dhabi.

Go to top