Reseguide till den prisvärda paradisstaden Malaga

Välkommen till Malaga – den soliga kuststaden som utvecklats till en av Spaniens viktigaste kulturstäder.

Tappa bort dig bland alla museer, njut av det andalusiska köket och tillbringa lata eftermiddagar på stranden. Malaga är staden du ska åka till om du inte bara vill känna dig utvilad när du återvänder från semestern, utan också inspirerad.

Rik och fascinerande historia

Malaga är en stad som dröjer sig kvar i minnet långt efter att man har åkt härifrån. Den avslappnade atmosfären, det ständigt närvarande solljuset och den vackra arkitekturen skapar en rentav sagolik upplevelse. Och som det oftast är med själfulla städer har Malaga en fascinerande historia. Staden grundades under namnet ”Malaka” runt 1000 år f.Kr. av fenicierna och blev snabbt en viktig handelsstad på grund av kustläget. Under 700-talet erövrades stora delar av Spanien av morerna, och detta är något som satt sina spår i Malaga. Utan den morisk-islamiska kulturen hade maten, arkitekturen och språket varit helt annorlunda. Malaga är helt enkelt ett bevis på hur lyckat det kan bli när olika kulturer möts.

Där njutning står i centrum

Med över 300 soldagar per år och en stadsplanering som möjliggör både strand- och stadshäng under en och samma dag står njutning minst sagt i centrum. Men detta är något som inte bara besökarna sysselsätter sig med, utan även lokalinvånarna som är riktiga livsnjutare. Anamma de spanska vanorna och slå dig ner på någon härlig uteservering och beställ in tapas och andalusiskt vin. Det är inte svårt att förstå varför spanjorerna lever längst i hela EU – atmosfären här är allt annat än stressig.

Ett mecka för den konstintresserade

Om du är en person som både vill ligga på stranden och fyllas med nya intryck på semestern är Malaga rätt destination för dig. I Picassos födelseort finns nämligen ett enormt utbud av museer med högklassig konst – inte minst Picassos egen. Ett museum som vi varmt kan rekommendera är franska Centre Pompidou Málaga nere i hamnområdet Muelle Uno. Här får du bland annat se verk av lokala konstnärer (till exempel Picasso) och favoriter som Frida Kahlo, Sophie Calle och Matisse. Du som vill se andalusisk konst bör bege dig till Museo Carmen Thyssen i centrum.

Vill du ha fler Malagatips? I den här reseguiden kan du läsa mer om Malagas bästa boenden, sevärdheter, shopping och mycket mer. Trevlig resa!

Prisvärda sevärdheter

Alcazaba de Antequera
Militärfortet Alcazaba är en av alla sevärdheter i Malaga.

Malaga erbjuder mycket mer än bara sol och bad, här finns sevärdheter och aktiviteter för hela familjen. Om du mot förmodan skulle tröttna på att äta tapas, hänga på stranden och shoppa har vi listat spännande aktiviteter för både stora och små. Här är några prisvärda sevärdheter du inte får missa:

 • Militärfortet Alcazaba
 • Picassomuseet
 • El Caminito del Rey

Fler sevärdheter

Restauranger Malaga

För tjugo år sedan var Malaga en sliten hamnstad med ett gäng medelmåttiga restauranger, men den tiden är över. Solkustens huvudstad har utvecklats till en populär matdestination och det är hit du ska åka om du vill testa på det allra bästa av det andalusiska köket. Det är ingen slump att hela nio restauranger med Michelinstjärnor finns här då stjärnkockarna dras hit som flugor kring en sockerbit. Det innebär dock inte att det behöver bli dyrt att gå på restaurang – priserna är ungefär 30 % lägre än i Sverige. I den här guiden får du läsa mer om Malagas bästa restauranger.

La Marina Restaurante y Tapas

Alameda Principal 11, 29001

 • Passar hela familjen
 • Fräscha råvaror
 • Prisvärt
Läs mer om restauranger i Malaga

El Calafate

Calle Andrés Pérez, 6, 29008

 • Vegetarisk restaurang
 • Mycket mat för pengarna
 • Intim atmosfär
Läs mer om restauranger i Malaga

Las Merchanas

Calle Mosquera, 13, 1, 29008

 • Malagas bästa tapas
 • Vegetariska alternativ
 • Genuint
Läs mer om restauranger i Malaga
Malaga city
Malaga är en paradisstad som passar både stora och små.

Varför resa till Malaga?

Det är inte alltid lätt att hitta resmål som faller hela resesällskapet i smaken, och just därför finns det många anledningar att resa till Malaga nästa semester. Här har vi sammanfattat varför Malaga är ett resmål som sätter guldkant på semestern.

Över 300 soldagar per år

Livet känns alltid lite lättare när solen lyser, och på semestern vill vi att livet ska kännas så lätt som möjligt. Malaga har ett subtropiskt medelhavsklimat med över 300 soldagar per år, vilket gör staden till en underbar tillflyktsort året om. I Malaga behöver du knappast oroa dig för att resan ska regna bort, men kom ihåg solskydd så att det inte blir för mycket av det goda.

Solkustens paradisstränder

Malaga må vara en storstad, men det innebär inte att resan behöver bli en typisk stadssemester – tvärtom. Du tar dig smidigt från Malaga till Solkustens gnistrande vita paradisstränder med buss eller tåg. Några av våra favoritstränder är El Faro Beach i Marbella, Playa Los Boliches i Fuengirola och Playa del Cristo i Estepona. Om du är ute efter en härlig matupplevelse kan vi tipsa om stranden Pedregalejo som är känd för fisk och skaldjur.

Det andalusiska köket

För ungefär tio år sedan gick trettio stjärnkockar ihop för att lyfta fram det (då bortglömda) andalusiska köket. De skapade en gastronomisk akademi för att utbilda kockar inom den andalusiska mattraditionen – något som har resulterat i ett flertal restauranger med Michelinstjärnor i Malaga. Men faktum är att du inte behöver besöka en Michelinkrog för att få testa på Andalusiens delikatesser. Råvarorna som kännetecknar det andalusiska köket finns vart du än vänder dig; färsk fisk, lokala grönsaker, vitlök, persilja och olivolja. Malaga har blivit en matstad att räkna med!

Konsten

Malaga är en dröm för den konstintresserade eller aspirerande konstnären. Besök konstkvarteren i Soho där du hittar verk av (ännu) okända konstnärer eller något av stadens trettio museer. Om du är nyfiken på konstnärens Picassos liv kan vi rekommendera museet i huset där han bodde. Förhoppningsvis kan du där hitta några ledtrådar till hur du själv ska bli en lika genialisk konstnär.

Historien

Om du är intresserad av hur olika tidsepoker har påverkat en stads arkitektur kan du vandra genom Malaga och få dig en ordentlig historielektion. Under en och samma dag kan du besöka en romersk amfiteater, en medeltida fästning och en tjurfäktningsarena från 1874. Missa heller inte Castillo de Gibralfaro, ett slott som byggdes runt 700 år f.Kr. och är Malagas äldsta byggnad. Ett tips till dig som inte vill fastna i kollektivtrafiken när du ska ta dig mellan sevärdheterna är att cykla. Vid Plaza de la Marina finns flera cykeluthyrningar.

Roliga aktiviteter för barnen

Har du som målsättning att minska barnens skärmtid under semestern? Då gäller det att välja en semesterort som passar hela familjen. I Malaga finns spännande restauranger, museer, shopping och barer för er föräldrar. Men det behöver inte betyda att barnen kommer få det tråkigt. Åk på äventyr till vattenland eller besök krokodilparken i Torremolinos. Om du vill ha fler idéer på vad ni kan hitta på kan du läsa våra artiklar om Malagas sevärdheter.

Viktiga livsinsikter

Ibland behöver man åka bort för att få perspektiv på livet. Och om det är något man blir inspirerad till när man befinner sig i Malaga är det att bli lite mer som lokalinvånarna. Los Malagueños vet hur man tar tillvara på livet och njuter av sitt sällskap – något vi alla bör göra oavsett var vi befinner oss.

Fakta om Malaga

 • Klimat

  Malaga har ett subtropiskt medelhavsklimat med över 300 soldagar per år.

 • Språk 

  Spanska.

 • Medellivslängd Spanien

  Medellivslängden i Spanien är 83 år – de ligger i topp på listan över medellivslängd bland världens länder.

 • Nöjen

  Malaga har ett stort utbud av barer, nattklubbar och restauranger.

 • Kommunikationer

  I Malaga kan du välja mellan att åka buss, tunnelbana, tåg eller taxi. Du betalar sällan mer än 1,5 euro för en enkelbiljett i Malagas kollektivtrafik.

 • Nödsituationer

  112.

 • Prisnivå

  Prisnivån i Malaga är ca 30 % lägre än Sveriges.

 • Adapter

  I Spanien används samma typ av eluttag som i Sverige så du behöver inte ta med dig någon adapter.

 • Reseförsäkring

  I många hemförsäkringar ingår reseförsäkring så länge du återvänder till Sverige inom 45 dagar. Kolla upp att din hemförsäkring skyddar dig innan avresa.

 • Resa med barn

  Malaga är en destination som passar hela familjen – inklusive de minsta.

 • Hälsa och vaccinationer

  I regionen finns viss risk för hepatit A och B. Kontakta din närmaste vaccinationsmottagning för att vaccinera dig innan avresa.

 • Befolkning

  Med sina 600 000 invånare är Malaga Spaniens sjätte största stad. I hela storstadsregionen bor ungefär 1 miljon människor.

Flygbolag som flyger till Malaga

SASSAS

Norwegian AirNorwegian Air

Air FranceAir France

Turkish AirlinesTurkish Airlines

TAP PortugalTAP Portugal

Iberia AirlinesIberia Airlines

FinnairFinnair

Medeltemperatur Malaga

Jan 10°

Feb 11°

Mar 13°

Apr 15°

May 18°

Jun 21°

Jul 24°

Aug 25°

Sep 22°

Oct 18°

Nov 14°

Dec 11°

Läs mer om vädret i Malaga

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi %s

Taxi Malaga

Taxi är ett utmärkt transportmedel när du vill ta dig från punkt A till B, till exempel om du ska åka på utflykt över dagen. Taxipriserna beräknas med taxameter och är reglerade. Under dagtid (06.00-22.00) betalar du 0.86 euro per km, på natten (22.00-06.00) 1.06 euro per km. Framkörningsavgiften ligger på 1.49 euro på dagen och 1.85 euro under nätter och helger. En taxiresa från Malagas centrum till flygplatsen kostar ungefär 20 euro.

Buss %s

Buss Malaga

Att ta bussen i Malaga är ett bra alternativ om du vill ta dig runt i staden eller om du ska åka ut från citykärnan. En engångsbiljett kostar 1,30 euro. Om du planerar att åka buss flera gånger under vistelsen rekommenderar vi att du köper ett Bonobus-kort, då kostar varje resa 0,83 euro. Denna biljett kan dessutom användas av flera personer i samma sällskap.

Tunnelbana %s

Tunnelbana Malaga

Malagas tunnelbana invigdes 2014 och består i dagsläget av två linjer som tar dig till de västra och sydvästra delarna av staden. I framtiden kommer tunnelbanan utökas med ytterligare fyra linjer, två av dem beräknas bli färdiga under 2020. Tunnelbanans öppettider är 06.30-23.00 på vardagar och 07.00-01.30 på helger. En engångsbiljett kostar 1,35 euro. Du kan även köpa det uppladdningsbara kortet Tarjeta Monedero Metro de Málaga, då kostar varje enskild resa 0,83 euro.

Vanliga frågor om Malaga

Om du ska resa till den vackra kuststaden Malaga kan vi lova dig att du har en fantastisk – och med största sannolikhet solig – resa framför dig. Malaga bjuder nämligen på roliga och prisvärda aktiviteter för både stora och små. Här besvarar vi vanliga frågor om solkustens huvudstad så att du ska få all information du behöver inför den kommande resan.

 • Hur uttalas Malaga?

  Om du vill låta spansk ska du säga ”mall-agga”, med betoning på första stavelsen.

 • Hur gammalt är Malaga?

  Malaga grundades ungefär 1000 år f.Kr. under namnet ”Malaka”.

 • Är Malaga dyrt?

  Nej, om du jämför med svenska prisnivåer kommer du billigt undan i Malaga.

 • Hur stort är Malaga?

  398 km².

 • Är Malaga med i EU?

  Ja, i och med att Spanien är ett EU-land. Det innebär att du får tillgång till EU:s alla förmåner när du reser till Spanien.

 • Hur många bor i Malaga?

  Malaga har nästan 600 000 invånare och är Andalusiens näst största stad.

 • Är Malaga en storstad?

  Ja, med sina 568 000 invånare räknas Malaga som en storstad.

 • Vad är Malaga känt för?

  Malaga är känt för sitt vackra väder, sina högklassiga restauranger och som konstnären Pablo Picassos födelseort.

 • Vad kan man göra i Malaga med barn?

  Barnfamiljen har många roliga aktiviteter att välja mellan. Ni kan till exempel besöka tivolit, vattenlandet Parque Acuático Miljas och krokodilparken i Torremolinos.

 • Hur stort är Malaga jämfört med Stockholm?

  Malaga kommun har 0,6 miljoner invånare jämfört med Stockholms 0,9 miljoner invånare.

 • Hur långt är det mellan Malaga och Marbella?

  6 mil – Marbella är ett vanligt utflyktsmål.

 • Är det lätt att ta sig till Alhambra från Malaga?

  Ja, att åka till Alhambra en perfekt dagsutflykt.

 • Vad döptes Malaga efter?

  Malaga gick först under namnet Malaka, som betyder ”att salta”. Staden fick namnet eftersom saltning av fisk var vanligt där.

Go to top