Reseguide till prisvärda Milano

Dröm dig bort till Milanos olika delar och allt den fascinerande kulturstaden har att erbjuda.

Milano, som ligger i regionen Lombardiet i norra Italien, är kanske lite bortglömt av de svenska resenärerna. Vi är kanske lite bortskämda med alla stora och omtyckta resmål som romansernas Paris, coola beatnikparadiset San Francisco i Kalifornien eller badlivets förlovade land, Thailand. Men Milano är faktiskt en mycket sevärd stad och väl värd antingen en egen resa eller som en ingående del i en kulturell rundresa i norra Italien. Milano har ju alltid funnits här, mitt på slätten (vilket är exakt vad namnet betyder) som omger floden Pos lopp – Poslätten. Milano ligger också i ett drömläge mitt emellan havet och bergen, ett läge som sätter sin prägel både på stadens klimat och dess historia. Och, som man brukar säga, 1,4 miljoner italienare kan inte ha fel (antalet invånare i Milano): Milano är prima vara under ”primavera” (våren) och inte alls något inferno under ”inverno” (vintern). Sommaren är förstås inte ett dugg kylslagen, heller.

Milano erbjuder historia, shopping och bra restauranger

Det finns mycket att se och göra i Milano, och i den här reseguiden kan vi inte täcka in allt, inte ens nästan allt. Vi kan bara skrapa på ytan och försöka hitta några viktiga beståndsdelar som kan bidra till att göra ditt första besök i Milano till en lyckad historia och ett fint minne för alla inblandade. Vi ska titta på några hotell och vi ska smaka på några restauranger. Vi ska även besöka en del historiska sevärdheter och naturligtvis kortlista de bästa förslagen när det gäller shopping. Historia och shopping är kanske Milanos allra starkaste sidor, med alla de stora modehusen närvarande och en spännande historia som sträcker sig i stort sett hur långt tillbaka som helst. Sen ska vi prata väder – alltså inte tomt prat utan tvärtom mycket viktigt prat om vädret i just Milano vid olika tider på året, så att du kan planera utflykter och packa ner lämpliga kläder.

Fotboll, populära marknader och guidade båtturer

Vi ska försöka vaska fram de guldkorn som man bara inte får missa i Milano, men även titta lite extra noga på upplevelser som är extra prisvärda. Vi ska inta ett övergripande fågelperspektiv över de mest intressanta delarna av staden, som den gamla stadskärnan (centro storico), området kring centralstationen (Milano centrale), dit du kanske först anländer, och de charmiga kvarteren kring Milanos gamla kanaler (Navigli). Vi ska gå virtuella promenader längs de mest intressanta gatorna i Milano, som Via Manzoni och Corso Buenos Aires. Vi ska kika på gamla klassiska restauranger och caféer liksom även på nya, innovativa uppstickare inom det gastronomiska området, med eller utan stjärna i Guide Michelin. Vi ska gå på Milanos mycket omtyckta marknader, och vi ska åka båt med guidade turer på Milanos kanaler. Vi kommer att prata om sport av olika slag, både till fots (alltså fotboll) och på fyra hjul (bilsport) – två mycket italienska företeelser som av hävd också har en framträdande position i det milanesiska kollektiva medvetandet och kulturlivet, och som kan förhöja en vistelse i Milano till något alldeles, alldeles extra om man ger det chansen.

Så, häng med på vår reseguide till Milano så att du är väl förberedd när du kommer till Milano i egen hög person. För du måste resa till Milano, det hoppas vi att du förstår nu, eller i alla fall om en liten stund!

Prisvärda sevärdheter

Il duomo – sevärdhet i Milano
Den pampiga katedralen Duomo är ett måste när du besöker Milano.

Med tanke på att mycket av Milanos mest sevärda föremål antingen är byggnader eller tavlor på ett museum, kan man som besökare ofta få tillgång till dem för en liten eller till och med försumbar slant. Hela den gamla staden, centro storico, är som ett kostnadsfritt friluftsmuseum, där bland annat katedralen, duomo, och kyrkan Sant’Ambrogio från 300-talet är mycket sevärda. Milano är på det sättet en fantastisk promenadstad. Leonardos Nattvarden kostar i skrivande stund 260 kr att besöka, och det får nog betraktas som prisvärt för ett så unikt konstverk.

 •  Katedralen, duomo di Milano
 •  Sant’Ambrogio, kyrka från 300-talet
 •  Leonardos Nattvarden (260 kr är prisvärt)

Fler sevärdheter

 

Restauranger Milano

Milano är så kul att äta i eftersom man hittar å ena sidan de väldigt italienska restaurangerna, nästan utan inredning men med fantastisk mat av det klassiska italienska snittet som man aldrig tröttnar på, och å andra sidan moderna, kreativa kök med olika spännande koncept. Till exempel den japansk-filippinska restaurangen som vi berättar om i restaurangguiden, och även gott om vegetariska och veganska alternativ. Vill man äta elegant är det bara fantasin som sätter gränser, och plånboken, men det finns också många gemytliga, familjära små ställen med härlig atmosfär och jättegod mat för en mycket överkomlig summa pengar.

Sophias restaurant – bra restaurang i Milano

Sophia's Restaurant

Corso Sempione, 91, 20149

 • Vacker inredning
 • Modern charm
Läs mer om restauranger i Milano
God mat och dryck på Ristorante Rubacuori

Ristorante Rubacuori

Château Monfort, Corso Concordia, 1, 20129

 • Romantisk och mysig
 • Förstklassig service
Läs mer om restauranger i Milano
Cantine Milano – restaurang och vinbar

Cantine Milano

Via Traù, 1, 20159

 • Sober och elegant
 • Kompetent bar
Läs mer om restauranger i Milano

Varför resa till Milano?

Eleganta affärsstaden Milano nämns ibland som Italiens egentliga huvudstad och är ett fantastiskt resmål för den som fascineras av Europas långa och rafflande historia. Eller av mode. Eller konst. Eller sport. Eller mat. Det tar liksom aldrig slut.

Milano – en lång och rafflande historia

Arkitektur i Milano
I Milano finner du arkitektur från många stilepoker.

När man läser Milanos historia verkar det som om alla har varit och bråkat här, från Attilas hunner, ottomanska turkar och kejserliga österrikare till sicilianska normander och självaste Napoleon Bonaparte, som 1805 kröntes till Kung av Italien just i Milano. Stadens byggnader visar upp arkitektur som går nästan ända tillbaka till vår tideräknings början, mer bestämt till 300-talet.

Många stilepoker trängs längs gatorna i Milano, och detsamma gäller på stadens många fina muséer där man för svenska förhållanden hittar nästan osannolika mängder klassisk konst av högsta kaliber. Verken spänner från medeltiden och framåt, men tonvikten ligger på renässansen, denna fantastiska tid som frambringade så många storartade italienska konstnärer och då Milano klev fram som Italiens kulturella centrum. Den kanske största av dem alla, Leonardo da Vinci, levde och verkade i Milano i mer än tjugo år totalt sett, och här kan besökaren fortfarande idag njuta av den klassiska muralmålningen Nattvarden från 1498 (ungefär). En annan mycket känd renässanskonstnär med koppling till Milano är Donato Bramante, som bland annat lade grunden till den enorma Peterskyrkan i Rom.

Inte mycket fyrkantighet i Milanos moderektangel

Milanos andra stora kännetecken är den mycket framstående modeindustrin, med många kända märken inom haute couture, som Prada, Versace och Armani. Koncentrationen av branschens jättar i kombination med milanesernas till synes medfött upphöjda klädsmak har gjort Milano till ett riktigt modets Mecka, och alla klädmärken som vill vara något finns representerade med minst en butik i Milanos modekvarter, ”moderektangeln”. Shoppingen i Milano är oslagbar, och det gäller på intet sätt bara för de finaste och dyraste klädmärkena. Även alla andra nivåer av elegans, och alla storlekar på plånbok, finns representerade i butiker, varuhus, köpcentrum, second hand-butiker och loppmarknader.

Europas Fotbollsmecka – Milanos superklubbar

Som nummer tre på listan över typiskt milanesiska företeelser måste man nog rulla ut en fotboll. Eller två fotbollar, snarare. Milano har två ganska otroliga fotbollslag som båda har vunnit Champions League: Milan och Inter. Och Zlatan Ibrahimovic har spelat i båda. Med ett sånt facit får man nog lov att kalla Milano för den europeiska fotbollens huvudstad. Men drömmer du om att gå på klassiska San Siro och se på fotboll, då ska du passa på och resa till Milano inom en snar framtid. Det finns nämligen beslut och planer på att bygga en ny miljardstadion i Milano för att ersätta klassiska San Siro.

Även för racingsporten är Milano klassisk mark. Strax norr om staden har vi Monzabanan, Europas snabbaste racerbana där de snabbaste bilarna och de snabbaste förarna har gjort upp om ära och miljoner sedan 1922. Snabbheten har lett till en och annan olycka, och den har reglerats med hjälp av ett antal chikaner under åren, så kallade ”variante”. Svenske suprstjärnan Ronnie Peterson omkom 1978 efter en olycka på Monzabanan, där han hade vunnit italienska grand prix tre gånger under de föregående fem åren.

Plus allting annat

Historia, mode och fotboll är alltså tre tunga dragplåster för att locka resande Milano, men sen har du ju allt annat som man förväntar sig av en stad i Italien: Mycket och god mat. Underbara viner, både lokala och från övriga Italien. Utsökt kaffe med otaliga variationer, och inte minst den fina italienska glassen, gelate. Överallt hittar du fina caféer och restauranger i olika stil och storlek, och under en stor del av året kan man med fördel slå sig ned utomhus på de härliga terrasserna och trottoarserveringarna, och njuta av folklivet mellan tuggorna. Som en liten extra feature kan man i Milano få uppleva riktigt kraftig dimma, vilket skänker ett slags förlåtande mystik åt den annars ganska hektiska och rättframma, och mycket moderna, framtidsstad som är Milano.

Fakta om Milano

Här kommer diverse fakta om Milano som är bra att känna till inför Milanoresan.

 • Klimatet i Milano

  Milano ligger nästan vid Medelhavet, men bara nästan. Somrarna i Milano är varma, men med sitt läge mellan hav och berg är Milano också en stad med förvånande mycket nederbörd.

 • Valuta i Italien

  Idag använder Italien Euro, vilket gör allting ganska enkelt och hemtamt för turisten, även om vi nu inte själva använder euro. Fram till 2002 användes italienska lira, som vid övergången till euro växlades ungefär 1900 mot 1

 • Tidsskillnad Italien-Sverige

  Italien ligger i samma tidszon som Sverige både sommar och vinter. På vintern är det Central European Time (CET) som gäller, och på sommaren Central European Summer Time (CEST).

 • Nöjen

  Det Milano som på dagarna vibrerar av business och elegans, har faktiskt ett mycket aktivt kvälls- och nattliv. Här kan du och dina vänner utan problem inleda kvällen med en drink och dansa bort hela natten. Veckans alla dagar håller pubar och klubbar ruljangsen igång.

 • Kommunikationer

  Om du av någon anledning inte vill trava fram på apostlahästarna, vilket annars är ett mycket lämpligt transportmedel i Milano, finns ett rutnät av bussar, spårvagnar och tunnelbana att begagna sig av. Även de vita taxibilarna är oftast lätta att få stopp på.

 • Nödsituationer

  Liksom i övriga Europa fungerar 112 som samordnande nummer om du hamnar i en akut nödsituation. Om du har ett bra minne kan dock följande nummer ge snabbare service: 113: Polisen 115: Brandkåren 118: Ambulans

 • Äta ute

  I Italien kommer rätterna ibland inte som man är van hemifrån, utan en kötträtt kan föregås av en pastarätt, och grönsakerna kan komma in som en mellanrätt. Man inleder gärna måltiden med en aperitivo, en liten fördrink med tilltugg.

 • Elektrisk utrustning

  Italien följer samma europeiska standard som Sverige, och det finns inga hinder för att använda dina elektriska prylar på Milanoresan utan vare sig adapter eller brunna lindningar.

 • Språk

  Det enda officiella språket i Milano är italienskan. Engelska går ofta bra, om än lite knackigt ibland. Den lokala dialekten som kallas milanesiska är mycket olik italienska, men lever i skymundan.

 • Turistinformation

  Det finns en bra, officiell sajt med turistinformation om Milano: Turismo Milano. I övrigt rekommenderas att höra eftre med personalen på hotellet som ofta vill hjälpa er till en bra upplevelse.

 • Reseförsäkring

  Eftersom Italien ingår i EU (när detta skrivs) gäller gemensamma system för sjukvård, vilket gör det enkelt att uppsöka läkare under semestern i Milano. Trots det är det lämplig att ha en gedigen reseförsäkring. Kanske ingår den i din hemförsäkring, men det är bäst att kolla INNAN du reser.

 • Befolkning

  Milano är med sina 1,4 miljoner invånare den nästa största staden i Italien, näst efter Rom med nästan exakt dubbelt så många. Det ger en täthet på nästan 7000 invånare per km, att jämföras med 5000 i Stockholms kommun.

Flygbolag som flyger till Milano

Dessa flygbolag flyger till Milano!

easyJeteasyJet

RyanairRyanair

SASSAS

British AirwaysBritish Airways

Medeltemperatur Milano

Jan

Feb

Mar 13°

Apr 17°

May 22°

Jun 26°

Jul 29°

Aug 27°

Sep 24°

Oct 18°

Nov 11°

Dec

Läs mer om vädret i Milano

Fler Reseguider från Flygresor

Spårvagn %s

Spårvagn Milano

Spårvagnarna är ett charmigt inslag i gatumiljön, som får en att tänka på Göteborg – eller kanske på Stockholm före högertrafiken. Att stå på plattformen längst bak på en av de gamla vagnarna är ett ojämförligt charmigt sätt att ”flyga fram” i Milano, och med Milanos spårvagnar åker du till ett mycket rimligt pris, ca 15 kr för 90 minuter.

Tunnelbana %s

Tunnelbana Milano

Milanos tunnelbana, metron, är ungefär 10 mil lång och har ett hundratal stationer, ganska exakt samma omfattning som Stockholms tunnelbana. De fyra linjerna M1, M2, M3 och M5 strålar ut på tunnelbanekartan med Duomo som naturlig mittpunkt. Linje M4 är under konstruktion. Du köper biljett eller kort i automater till priser som känns mycket rimliga sett med svenska ögon.

Taxi %s

Taxi Milano

Milanos vita taxibilar kan du ropa in på gatan, men det kan vara bättre att gå till ett taxistopp som du hittar vid en buss- och järnvägsstationer, eller be hotellet att ringa taxi. Priset för taxi går efter en fast taxa, men du får betala extra per väska. I Milano kan du även åka bekvämt med Uber.

Vanliga frågor om Milano

Milano är en storstad där det alltid är mycket på gång. Här försöker vi ge snabba svar på några vanliga frågor om Milano. Hör av dig om det är något du saknar!

 • Vad är Milano känt för?

  Sina berömda modehus som Prada och Versace, sina renässanskonstnärer som Leonardo da Vinci och sina två framgångsrika fotbollslag Milan och Inter.

 • Är Milano dyrt?

  Generellt sett brukar man uppleva Milano har ungefär svenska priser, men det går att äta billigare än man är van hemifrån, och kollektivtrafiken är billig. Sen kan man äta och shoppa mycket, mycket dyrt och lyxigt i Milano om man vill, på modehusen och Michelinkrogarna.

 • Hur stort är Milano?

  Milano är Italiens näst största stad, och Milanos storstadsområde räknas till Europas största. Med det sagt behöver man som turist inte röra sig över hela denna metropol, utan man kan hålla sig till vissa delar av innerstan som går att täcka in till fots.

 • Hur är Milano?

  Milano är snabbt och hetsigt och myllrande, men också lugnt och stilla när man hittar den där mysiga restaurangen eller den där kaotiska lilla butiken. Milano är varmt och torrt, men också varmt och fuktigt, och svalt och fuktigt. Milaneserna gör sig ibland förtjänta av ryktet som snorkiga, men ofta gör de det inte

 • Milano – hur många dagar?

  Eftersom Milanos centrala delar är så kompakta kan man se de ”viktigaste” platserna och sevärdheterna under en långhelg. Men i och med att Milano är en stor stad med enormt mycket historia och många muséer, kan man utan problem även spendera en hel vecka i Milano.

 • Hur långt ifrån Milano är det till Como?

  Det är ungefär 5 mils körning upp till Como-sjön och tar ungefär en timme om du väljer betalvägen E85, annars tio minuter längre. Det går även tåg till Como från Milano Centrale.

 • Vad betyder Milano?

  Namnet Milano kommer från latinets ”medio lanum” som betyder ”mitt på slätten”. Det är en träffande beteckning på den här staden som ligger mitt på Poslätten som sträcker sig mellan Turin och Venedig.

 • Vad kan man göra i Milano med barn?

  Milano har ett bra vetenskapsmuseum och ett bra akvarium, och det finns några fina lekplatser. Det kan vara spännande att åka spårvagn, särskilt på plattformen längst bak, och naturligtvis är den italienska glassen mycket populär bland yngre resenärer.

 • Vad ska man köpa i Milano?

  Mode är det första man tänker på, både designermärken och de något enklare men ändå fina fabrikaten. Om man gillar böcker och konst har man kommit rätt, och även prylar av alla slag på de regelbundna loppisarna.

 • Milano - vad händer?

  Alltid händer det något i Milano. När detta skrivs pågår 500-årsjubileet av Leonardo da Vinci. På La Scala sätts det upp spännande föreställningar, och på San Siro sker ofta klassiska möten, om det är ett derby mellan stadens båda lag i Liga A eller ett utländskt topplag som är på besök.

 • Vad heter Milano på italienska?

  Milano heter märkligt nog just Milano på italienska. På engelska heter Milano däremot Milan, som fotbollslaget, och på tyska heter det Mailand.

 • Finns det skidorter nära Milano?

  Inte jättenära. Den närmaste skidorten ligger nästan 9 mil från Milano. Orten heter Presolana Monte Pora och körningen dit tar ca två timmar. Skidorterna Ciesa och Aprica ligger ytterligare ett par mil bort.

 • Var hittar jag en badort nära Milano?

  Till Genua vid italienska Rivieran är det ungefär 15 mil, och det ca två timmar att köra. Betydligt kortare, ca 8 mil, är det Perledo vid Como-sjön. Numer finns även en pool med anlagd sandstrand mitt i Milano.

 • Städer nära Milano?

  I Lombardiet, som regionen heter där Milano ligger, finns många vackra och spännande städer som är värda ett besök. Monza, Pavia, Bergamo, Como och Parma är bara några exempel.

Go to top