Fina sevärdheter i Milano

Milano är en aktiv stad. Och det är en stad som verkligen uppmuntrar besökaren till aktivitet. Med sin blandning av det allra senaste och det mycket, mycket gamla kan Milano uppfylla skilda behov och stimulera olika sidor av turistens personlighet. Det finns så mycket intressant att se i Milano, det finns så mycket spännande att göra i Milano, och när du motvilligt reser härifrån finns det goda chanser att du vill besöka Milano igen.

Vad du måste göra i Milano

Nattvarden av Leonardo da Vinci

Nattvarden av Leonardo da Vinci
I dominikanerklostret finns ett av Leonardo da Vincis mest kända verk.

På en vägg i dominikanerklostrets refektorium målade Leonardi da Vinci sitt mästerverk ”Nattvarden”. Konstverket räknas som en milstolpe inom renässansmåleriet, och konststuderande från hela världen vallfärdar till Milano för att se och inspireras av Nattvarden. Även om du själv inte är konststudent, eller ens särskilt konstig, är Nattvarden en upplevelse du inte vill vara utan. Tips: Boka i god tid.

La Scala – Milanos operahus

I Milano måste du bara besöka vad som brukar kallas världens främsta operahus, La Scala. Namnet betyder på svenska ”skalan”, ett ganska logiskt namn på en opera får man nog säga. Efter andra världskrigets förstörelse återinvigdes la Scala av ingen mindre än Toscanini, och teatern i slutet av den klassiska gallerian har varit platsen för oräkneliga urpremiärer under åren. Missa inte La Scala när du besöker Milano!

Galleria Vittorio mode i Milano
Galleria Vittorio är världens äldsta shoppingcenter.

Mode i Milano

Om det är något Milano är känt för bredvid Nattvarden och La Scala, så är det mode. Milanos modeindustri är både stor och enormt framgångsrik. Milano är hemvist för kända märken som Armani, Prada och Versace. Även många andra märken har en butik i Milanos berömda ”moderektangel”, Quadrilatero della Moda. Milano är helt enkelt en mycket het modestad.

Prisvärda sevärdheter Milano

Katedralen i Milano – Duomo di Milano

Duomo di Milano
Duomo di Milano är ett av världens mest kända katedraler.

Katedralen, eller domen, i Milano är ett av stadens absolut mest kända landmärken och definitivt värt en liten omväg. (Den är dock mycket centralt belägen och du hittar den lätt på din karta över Milano). Trots att världens tredje största kyrka krävde ett ganska utdraget byggprojekt (400+ år) kan du som turist njuta av en renodlat gotisk stil och mer än 3000 statyer. En kort promenad från katedralen hittar du även Galleria Vittorio Emanuele II och da Vincis Nattvarden.

Milanos gamla stadskärna – Centro Storico

Centro Storico i Milano
Upptäck spännande arkitektur i Centro Storico.

Milano må vara ett toppmodernt centrum för Norditaliens myllrande ekonomi – det är också en mycket gammal stad. En promenad här bjuder på ett brett utbud av spännande arkitektur, och stadens historia präglas av den ständiga maktkampen mellan olika världsliga och himmelska makter. I Milanos ”gamla stan” har du förutom katedralen även Palazzo Reale (kungliga slottet), Palazzo della Ragione (Milanos rådhus) och San Fedele-kyrkan.

Sant’Ambrogio – antik kyrka

Äldst av allt det gamla här i Milanos mycket gamla stadskärna är antagligen kyrkan Sant’Ambrogio med anor ända tillbaka till 300-talet. Mycket av det som idag syns av kyrkan är av yngre årgång och tillkom så sent som i slutet av 1000-talet. Kyrkans namn syftar på den heliga Ambrosius som begravdes här år 397. Eller var det 98?

Titta på konst i Milano

Pinacoteca di brera

Pinacoteca di brera i Milano
Pinacoteca di brera – Milanos konstmuseeum.

Pinacoteca di brera, eller Breramuséet, eller kanske helt enkelt Milanos konstmuseum, kan skylta med några av de absolut finaste renässanssamlingarna från norra Italien. Med berömda verk av Rafael, Mantegna, Canaletto, Piero della Francesca och många andra är inte huvudfrågan om du ska gå hit, utan hur många dagar du ska tillbringa här. Muséet är ett resultat av Napoleons ”konstpolitik” efter erövringen av Italien omkring år 1800, då konst samlades in från bland annat stängda kyrkor.

Pinacoteca Ambrosiana

Pinacoteca Ambrosiana skapades av kardinalen Borromeo 1603. Här kan du djupdyka i både målningar, skisser och gamla akademiska skrifter. En intressant och mångsidig samling alltså, som verkligen speglar renässansens anda.

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco i Milano
Castello Sforzesco är en av alla sevärdheter i Milano.

Renässansfursten Sforzas stora borg i soltorkat tegel är i sig en intressant byggnad. Idag rymmer den också ett fint museum med målningar och skulptur som går ända tillbaka till medeltiden. Dessutom möbelkonst, musikinstrument och annat.

Fina utflyktsmål kring Milano

Milano i all ära, även omgivande landskapet bjuder på många pärlor av olika karaktär. Om du någon dag vill göra en lite längre utflykt, har vi på Flygresor.se samlat några förslag åt dig här.

Certosa di Pavia – kloster

Universitetsstaden Pavia ligger ungefär fyra mil söder om Milano. Strax norr om Pavia hittar du Certosa di Pavia, ett mycket vackert kloster med ett sevärt konstmuseum. Hit tar du dig lätt med tåget från Milanos centralstation. Det stannar vid stationen med samma namn: Certosa di Pavia.

Isole Boromee

Bergamo
Cirka 5 mil från Milano ligger Bergamo, en charmig medeltida stad.

Isole Boromee är tre härliga och intressanta öar som ligger i den vackra Lago Maggiore – ”Större sjön”. Här höll grevarna och kardinalerna av släkten Borromeo till under sin storhetstid och avsatte spår i form av ståtliga palats och trädgårdar. Öarna heter Isola Madre (Moderön), Isola Bella (vackra ön) och Isola dei Pescatori (fiskarnas ö).

Bergamo

Bergamo är en väldigt charmig, medeltida stad fem mil nordost om Milano. Tåget till Bergamo från Milanos centralstation tar knappt en timme. Väl här kan du gå i museer, utforsla det lokala restaurang- och cafélivet, och njuta av utsikten från toppen av berget där Bergamos gamla stad lutar sig ut över det moderna Bergamo nedanför.

 

 

 

Hitta en billig resa till Milano så du kan se sevärdheterna

Billigaste flyget till Milano hittar du enkelt här på Flygresor.se. Det beror på att vi ger dig hela bilden i en tydlig översikt. Vår heltäckande söktjänst gör det mycket enkelt att hitta rätt i myllret av avgångar och priser. Filtrera på valfri flygplats i Sverige och valfri flygplats i Milano, med eller utan byte, enkel resa eller tur och retur. Det är också smidigt att boka resan när du väl har hittat ett flyg som passar. Leta bland billiga flyg till Milano här.

Skavsta - Bergamo

No results

Skavsta - Bergamo

Landvetter - Malpensa

No results

Arlanda - Malpensa

Vanliga frågor om sevärdheter och tips i Milano

Det finns mycket man kan tänkas vilja veta om Milano. Det är en stor stad med det bästa av det bäst inom mode och shopping, härlig italiensk mat och högklassiga historiska sevärdheter, som byggnader och museer. Milano är också omgivet av flera fina sjöar som lockar till dagsutflykter med kultur och picknick i det gröna.

 • Vad är unikt med Milano?

  Det är blandningen av toppmoderna attraktioner, som modeindustrin och två av Europas absolut bästa fotbollslag, med väldigt gammal historia som blandar anor ända från romartiden med inflytande från flera av Europas stora makter genom seklen.

 • Finns det mycket att se i Milano?

  Det finns väldigt mycket att se i Milano. Inte minst du som älskar konst och klassisk arkitektur har ett nästan obegränsat utbud att välja och vraka ifrån – eller beta av efterhand, om du stannar i Milano lite längre. Även fotbollsälskaren har ett riktigt Mecka i Milano, även om Zlatan har dragit vidare från sitt Inter.

 • Är det lätt att ta sig till andra städer från Milano?

  Ja. Milano ligger på bekvämt avstånd från många städer i centrala och södra Europa, och kommunikationerna med tåg, flyg och bil är väl utbyggda, för att inte säga frenetiska. Venedig, Florens, Bologna och Zürich är några exempel på städer som du når på ett par-tre timmar.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Milano?

  Ja. Många av Milanos finaste upplevelser är gratis, genom att de består av vackra byggnader och offentlig konst. Att promenera genom Milanos gamla stadskärna är ett uppfriska nöje som räcker i dagar.

 • Hur barnvänligt är Milano?

  Milano erbjuder fina aktiviteter även för barnen. Bland annat finns här ett mycket bra vetenskapsmuseum, ett fint akvarium, och spännande medeltidsborgar vid de stora sjöarna. Sist men inte minst kommer förstås den underbara italienska glassen vinna barnens gillande.

 • Kan jag hitta Smultronställen i Milano?

  Ja, i en stor och levande stad som Milano finns det alltid oväntade överraskningar runt hörnet. För att hitta de speciella ställen som är aktuella just för dagen kan det löna sig att göra en sökning på nätet och botanisera i de senaste Milano-bloggarna.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Milano på?

  Det är ju en smaksak, men att besöka Milano under tidig vår, ta in på ett charmigt hotell i gamla stan och tillbringa dagarna med promenader och god mat, det är ett alternativ som nog många Milano-älskare kan skriva under på.

Go to top