Reseguide till New York – de mest prisvärda guldkornen

Res till New York, staden som alltid är vaken! New York är storstaden med stort ”S”, en av få världsmetropoler som verkligen gjort sig förtjänt av att kallas just så.

Nog märks det att New York är en amerikansk stad men ändå är den annorlunda resten av landet på så många sätt och vis. I New York möts det amerikanska med en stor blandning av kulturer. Det var till New York som många av dem som invandrade till USA först kom. Än idag tar staden emot sina besökare med öppna armar.

Upptäck staden i staden

Till skillnad från vissa andra amerikanska städer är New York en stad där du gärna kan vandra omkring istället för åka taxi eller tunnelbana. Staden är förvisso stor och transportmedlen är utmärkta, men den är tillgänglig till fots. Överallt finns det något nytt att upptäcka. Varje stadsdel är sitt eget mikrokosmos. Det gör att New York nästan känns mysigt.

New York har ett nästintill oändligt utbud av restauranger, barer och caféer. Trots alla sevärdheter är New Yorks matkultur egentligen tillräckligt god anledning att besöka staden. Närproducerad, organisk och hållbar kost har blivit omåttligt populärt. Vissa restauranger odlar till och med sina egna grönsaker uppe på taket på skyskraporna! Riktigt spännande blir det när du börjar utforska restauranger från olika kulturer i New York. Här finns i princip varje tänkbar matkultur i hela världen. Har du någonsin ätit på en Jamaicansk eller Egyptisk restaurang? I övrigt finns det gott om italienska, ryska och latinamerikanska restauranger. Glöm inte heller att besöka Chinatown!

New York är en livsstil

Det är omöjligt att tröttna på New York. Det är en enorm stad med sin befolkning på över åtta miljoner människor. New York är en stad som är rik på många sätt och vis, inte minst kulturellt.

I New York blandas stilar, åsikter och idéer. ”Urban livsstil” är synonymt med New York. I New York föds många trender. Följaktligen är shoppingen en av världens bästa. Här hittar du bokstavligen allt du kan tänka dig inom mode och prylar.Det finns ett mycket rikt utbud av museer, gallerier och utställningar. MoMA, The Met och Guggenheim råkar bara vara de mest berömda. Förvänta dig att hitta allt från antropologisk konst till avantgardet inom modern konst.

När solen går ner vaknar New Yorks nöjesliv (men många ställen på Broadway håller igång hela dagen). Utöver världsbäst teater finns här det mesta inom musikframträdanden, balett, indie-bio, ståuppkomik och mycket mer. Givetvis finns det massor med sevärdheter som du inte heller får missa. Ikoniska Empire State Building, frihetsgudinnan och Ellis Island, bara för att nämna några få. Ändå är det inte främst därför du åker till New York. Den största behållningen med resan är att uppfyllas av alla intryck, att uppleva den myriad av nyanser som staden bjuder på. En resa till New York inspirerar!

Staden som ständigt förnyas

Skyskrapor i New York
I New York finns otaliga sevärdheter och alltid något nytt att upptäcka!

New York är staden som ständigt utvecklas och förändras. Därför finns det alltid något nytt att se och göra. Att besöka New York i ett par dagar är egentligen för lite. Om du ska besöka andra delar av USA och bara har chansen till en kortare visit – ta den! Men New York förtjänar att vara en destination i sig. Du kan utan svårighet fylla en vecka med saker att se och göra i New York.

Varför inte stanna två veckor eller mer? Då hinner du inte bara besöka de viktigaste sevärdheterna utan du kan smälta in i stadslivet och uppleva staden på det sätt som New York-borna gör. Dessutom finns det många spännande platser att besöka i New Yorks omgivningar – vingårdar på Long Island, naturområden i staten New York och öar som till exempel Fire Island. Följ med så ska vi visa dig New Yorks bästa sevärdheter, restauranger, hotell och annat som kan vara bra att känna till inför resan!

Prisvärda sevärdheter i New York

New York är ingen billig stad att besöka. Ändå finns det flera prisvärda sevärdheter att utforska. Vårt bästa tips är att skaffa ett rabattkort vilket ger dig 50% rabatt eller mer på olika sevärdheter. En promenad i Central Park, färjan ut till Staten Island och High Line kostar inget. Likaså är vissa museer och guidade turer gratis!

 • I Central Park
 • The High Line
 • Billiga och gratis museer

Fler sevärdheter

Bra och prisvärda restauranger i New York

Det finns knappast någon annan stad i världen som är bättre än New York ifall du vill prova på mat från olika kulturer. Dessutom bjuder New York på flertalet bra restauranger med stjärnkockar. Vill du bara stilla hungern och koppla är vårt tips att prova en spännande food truck – vissa av dem har även det gourmetmat!

Underdog – prisvärda hamburgare i New York

Underdog

55 Stone St

 • Prisvärda hamburgare
 • Cocktailbar
 • Lokalbryggt öl
Läs mer om restauranger i New York
Clinton St. Baking Company – populära pannkakor och brunch

Clinton St. Baking Company

4 Clinton St

 • New Yorks bästa blåbärspannkakor
 • Mycket mer än ett bageri (även middag)
 • Omåttligt populär brunch
Läs mer om restauranger i New York
Los Tacos No. 1 – mexikansk restaurang i New York

Los Tacos No. 1

75 9th Ave, 229 W 43rd St & 36 Church St

 • Äkta mexikanska tacos
 • Enkelt men oerhört gott
 • Lång kö av en anledning
Läs mer om restauranger i New York

Varför resa till New York?

Frihetsgudinnan, New York
Frihetsgudinnan är ett av New Yorks mest klassiska landmärken.

Res till New York för att bli inspirerad! Världens kanske mest kosmopolitiska stad bjuder på så mycket att se och göra att du snart kommer att börja fundera på att boka nästa resa till New York. Känslan av att du har oändligt med möjligheter framför dig är skäl nog att besöka denna härliga metropol med alla dess sevärdheter, restauranger och utflyktsmål.

Levande kultur

Besök berömda konstmuseer som MoMA, The Met och Guggenheim, några av världens absolut främsta. Ändå är det bara början på det rika kulturutbud som finns i New York. Detta är staden där nya talanger ständigt föds och upptäcks. New York har varit betydelsefull för bland annat danskonsten, jazz, expressionismen, punkrocken, hip hop och LGBT-rörelsen. Det är en stad som älskar sin kultur och vårdar den.

Mängder med museer

New Yorks museer handlar inte bara om konst. Här kan du upptäcka intressanta museer som American Museum of Natural History, havs-, luft- och rymdmuseet Intrepid samt National Museum of the American Indian. Detta sistnämnda museum har gratis inträde. På New Yorks museum kan du utforska stadens nästan 400-åriga historia. Ett spännande inslag är New York Transit Museum som handlar om stadens kollektivtrafik.

Enormt utbud av restauranger

Om du åt på en restaurang om dagen i New York skulle det ta 74 år innan du provat dem alla. Det finns över 27 000 restauranger i New York och det säger sig självt att du kan hitta det mesta i matväg. Det är spännande att utforska New Yorks gastronomiska sida. Variationen är enorm – från food trucks och enkla snabbmatsställen via det multikulturella köket till de lyxigaste stjärnkrogarna. Det finns nästan 80 Michelinrestauranger i New York!

Billig shopping

Om du gillar shopping kommer du att älska New York. Det är staden där du hittar i princip allt. New York är känd för fashiondesigners som Ralph Lauren, Calvin Klein, Donna Karan och Vera Wang men givetvis hittar du mode i alla prisklasser, från coola små butiker till outlets. På tal om pris – trots att boende och mat är dyrare i New York än på många andra platser går det att göra riktiga fynd när du shoppar där. Det mesta är mycket billigare än i Sverige!

Spännande nattliv

New York har länge varit känt för sitt spännande nattliv. En gång i tiden var det klubbar som Copacabana och Studio 54 som lockade massorna. Idag är köar New Yorkborna och stadens besökare vid Marquee New York, Good Room, FREQ och liknande klubbar. Broadway med sina teatrar och musikaler har en given central plats i stadens nöjesliv. Gå på opera i Lincoln Center eller släpp loss på någon av stans rockklubbar.

En stadsmiljö att utforska till fots

New York är en stad som med fördel kan utforskas till fots. Det är en stor stad och du kanske inte hinner gå till precis alla ställen. Men ta taxin eller tunnelbanan till någon av New Yorks stadsdelar och vandra sedan bara omkring där och upptäck de nya miljöerna! Upplev den lokala kulturen, ät på kvarterskrogen och hitta dina egna smultronställen i New York!

Skyskraporna

Många slås av hur höga husen är i New York. Det finns över 130 byggnader som är högre än 180 meter och mer än 7 000 byggnader som är över tio våningar. New Yorks högsta byggnad är One World Trade Center med sina 541 meter. Skyskraporna bidrar till känslan av att det är en mäktig stad.

Fakta om New York

 • Klimat

  New York har kalla vintrar medan somrarna är varma och fuktiga. Många anser att New York har bäst klimat mellan april och juni samt från och med september till i början av november.

 • Valuta USA

  I USA används valutan amerikansk dollar (USD eller $).

 • Tidsskillnad USA Sverige

  Vanligtvis är tidsskillnaden mellan Sverige och New York 6 timmar, men i skiftet mellan sommartid och vintertid sker viss överlappning och då är tidsskillnaden 5 timmar. New York ligger den östligaste av USA:s sex tidszoner. För varje tidszon västerut ökar tidsskillnaden med en timme.

 • Nöjen

  Teater, musikaler, dans, opera, konserter, nattklubbar, museer, sportevenemang, shopping och mycket mer.

 • Kommunikationer

  New York har utmärkt kollektivtrafik med tunnelbana, bussar och tåg. Dessutom är det lätt att åka taxi.

 • Nödsituationer

  911 är numret för alla nödsituationer (polis, brandkår, ambulans).

 • Prisnivå

  Shopping är generellt sett billigt i New York. Mat och boende är däremot dyrare än i Sverige.

 • Eladapter

  Du behöver reseadapter i USA. Dessutom är elen 110 volt. Kontrollera att dina apparater klarar det eller skaffa en transformator.

 • Språk

  Engelska. Dessutom har nästan 15 procent av New Yorkborna spanska som modersmål.

 • Resa med barn

  New York är stort och det gäller att lägga ambitionen på en lagom nivå för att det inte ska bli för mycket av det goda. Många museer och sevärdheter har särskilda turer eller avdelningar för barn.

 • Hälsa och vaccinationer

  Det är inga obligatoriska vaccinationer för att resa till New York. Se gärna över din vaccination mot polio, stelkramp och difteri. Kontrollera att du har reseförsäkring via din hemförsäkring och teckna eventuellt en separat reseförsäkring.

 • Befolkning

  New York har över 8 miljoner invånare i de centrala delarna och nästan 20 miljoner i stor-New York.

Flygbolag som flyger till New York

Dessa flygbolag flyger regelbundet till New York.

Norwegian AirNorwegian Air

IcelandairIcelandair

Austrian AirlinesAustrian Airlines

SwissairSwissair

American AirlinesAmerican Airlines

LufthansaLufthansa

British AirwaysBritish Airways

KLM Royal Dutch AirlinesKLM Royal Dutch Airlines

Medeltemperatur New York

Jan -1°

Feb

Mar

Apr 11°

May 17°

Jun 22°

Jul 25°

Aug 24°

Sep 20°

Oct 14°

Nov

Dec

Läs mer om vädret i New York

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi %s

Taxi New York

New Yorks gula taxibilar, yellow cab, är lätta att hitta och du kan vinka in en från gatan. När den gula skylten på taket lyser är taxin ledig. Det är billigt att åka taxi i New York. Starttaxan är $3,30 och därefter är priset 50 cent var femtedels mile (ca 322 meter), plus 50 cent per minut vid låg hastighet (knappt 20 km/h). Mellan 20:00 och 06:00 är det dubbel taxa.

Läs mer om taxi i New York
Buss %s

Buss New York

Det finns över 6 000 bussar och mer än 300 busslinjer i New York. Vissa bussar kallas för ”Express” och de gör färre stopp. Busshållplatserna är tydligt markerade men du kan behöva vinka åt bussen för att den ska stanna. Busshållplatserna brukar ligga i vartannat eller vart tredje kvarter. Vanliga bussar kostar $2,75. Pris för expressbussen är $6,50. Skaffa ett MetroCard, vilket är det lättaste sättet att betala på bussen. Annars är det enbart mynt som gäller.

Läs mer om buss i New York
Tunnelbana %s

Tunnelbana New York

New York Subway är ett av de populäraste transportmedlen i staden. Det är världens största metro med sina 472 stationer, vilket gör att du kan ta tunnelbanan nästan vart som helst. Om du betalar med MetroCard kostar en biljett $2,75, annars är priset $3. Du kan byta hur många gånger som helst och tunnelbanan är inte indelad i zoner. Enkelt!

Läs mer om tunnelbana i New York

Vanliga frågor om New York

New York är en storstad som är vaken dygnet runt. Därmed brukar det mesta praktiska gå att ordna på plats om det uppstår behov. Ändå kan det vara bra att förbereda sig inför resan. New York kan kännas överväldigande. Mängden saker att se och göra är närmast obegränsat. Här svarar vi på de vanligaste frågorna som brukar dyka upp om New York.

 • Vad är New York känt för?

  New York är bl.a. känt för Empire State Building, Frihetsgudinnan och för att ha varit den plats dit immigranterna som byggde upp USA kom. Idag är New York känt för att det är en världsmetropol med ett mycket rikt utbud av saker att se och göra – konst, musik, teater, andra nöjen och shopping.

 • Hur gammalt är New York?

  New York grundades 1624. Det innebär att New York är nästan 400 år gammalt.

 • Är New York dyrt?

  Ja, New York är relativt dyrt. Mat och dryck på restaurang kostar i snitt runt 10 procent mer än i Stockholm, men mat i livsmedelsbutiker är mycket dyrare. Däremot är shopping ofta mycket billigare än i Sverige.

 • Hur stort är New York?

  New York är cirka 784 km² stort.

 • Hur är New York uppbyggt?

  New York består av fem stadsdelar: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx och Staten Island.

 • Hur många bor i New York?

  I centrala New York bor över 8 miljoner människor. I staten New York bor närmare 20 miljoner människor.

 • Hur långt är New York Marathon?

  New York Marathon är 42,195 km.

 • Hur uttalas New York?

  New York uttalas ungefär ”njo jårk”, eller /nu ˈjɔɹk/ med fonetisk skrift.

 • Hur styrs New York?

  New York styrs av en borgmästare som väljs på ett fyraårsmandat. New York City Council ansvarar för lagstiftningen i staden.

 • Vad kan man göra i New York med barn?

  The Tenement Museum skildrar familjelivet i en storstad. MoMa har guidade turer för barn på helger på förmiddagen. Intrepid Sea, Air and Space Museum visar sjöfart, luftfart och rymdfärder – även så att barn kan hänga med. Barn brukar gilla The New York Transit Museum. Missa inte Children’s Museum of the Arts, ett helt museum med konst av barn för barn.

 • Hur stort är New York jämfört med Sverige?

  New York stad är 1,7 promille av Sveriges yta. På denna yta bor en befolkning som motsvarar runt 80 procent av Sveriges.

 • Vad hette New York förut?

  New York hette först Nieuw Amsterdam.

 • Vad är New York strip?

  New York strip är ryggbiff.

 • Vad döptes New York efter?

  “New” togs från det gamla namnet Nieuw/New Amsterdam och ”York” valdes av britterna för att hedra hertigen av York och Albany (i Storbritannien).

Go to top