Transport i New York – taxi, buss och tunnelbana

New York är stort men det är ändå lätt att ta sig runt i staden tack vare utmärkta kommunikationer. Tunnelbanan är en av världens mest omfattande och den når ut till de flesta av stadens delar. Med någon av New Yorks 6 000 bussar kan du upptäcka staden på marknivå. Taxi finns det gott om och det kostar inte heller särskilt mycket.

Taxi i New York
De gula taxibilarna är en vanlig syn på New Yorks gator.

Taxi i New York

Du vet nog redan hur en taxi i New York ser ut även om du inte hunnit besöka staden än. Vi känner igen de gula taxibilarna från filmer och TV-serier. New York cab har blivit en naturlig del av New Yorks stadsbild.

Varje taxi har en gul skylt på taket. När skylten lyser är taxin ledig och du kan vinka in den till trottoarkanten. Det kan vara lättare att fånga chaufförens uppmärksamhet nära en gatukorsning.

Vad kostar taxi i New York? När du sätter dig i bilen startar taxametern. Starttaxan är $3,30. Var femtedels mile (motsvarar ca 322 meter) kostar det 50 cent. När taxin väntar vid rödljus eller då trafiken är långsam (under knappt 20 km/h) kostar det dessutom 50 cent per minut. På natten (mellan 20:00 och 06:00 är det dubbel taxikostnad).

Dessutom har Manhattan en trängselskatt på $2,50. Den gäller för alla taxiresor som börjar, avslutas eller passerar genom Manhattan söder om 96th Street.

Det är ett annat pris för taxi om du åker till eller från någon av flygplatserna (förutom LaGuardia) och till vissa delar av New York. Till exempel kostar transfer med taxi från flygplatsen JFK till Manhattan $52 (fast taxa) plus ca $10 för vägtullar. Under rusningstrafik mellan klockan 16 och 20 tillkommer $4,50 per resa. Pris för taxi mellan JFK och andra delar av New York sker enligt taxametern.

Du kan betala taxi med kort eller kontanter. Kom ihåg att taxichauffören förväntar sig 15 procent dricks.

Det finns flera alternativ till taxi. Både Uber och Lyft finns i New York. Vanligtvis är dessa billigare än taxi men måste bokas via respektive app. Det är endast taxi som har tillstånd att ta upp passagerare på gatan utan bokning.

Tunnelbana i New York

Tunnelbana är ett av de populäraste sätten att ta sig fram i New York. Det är inte utan anledning. New Yorks metro är snabb och välskött. Den är öppen dygnet runt, 365 dagar om året.

New York subway, som den kallas i USA, är en av världens äldsta tunnelbanor.  Sedan 1904 då den första linjen öppnades har det tillkommit över 470 tunnelbanestationer och 36 olika tunnelbanelinjer. Det gör att du kan nå i princip hela centrala New York med tunnelbanan. Dessutom täcker den fyra av New Yorks fem stadsdelar.

Prissättningen för tunnelbanebiljetterna är mycket enkel. En enkelbiljett kostar $3. Om du skaffar dig ett MetroCard är priset istället $2,75.

Vårt tips är att skaffa ett MetroCard eftersom du troligtvis kommer använda tunnelbanan en hel del under din vistelse i New York. Minsta belopp att ladda ditt MetroCard med är $5,50. Alternativt kan du köpa ett ”Unlimited MetroCard” för $33 som räcker i 7 dagar. Med MetroCard kan du även åka buss (se nedan). Du köper MetroCard i automat på vilken station som helst. En avgift på $1 tillkommer för varje nytt kort.

Transport i New York
New York är stort, men de goda kommunikationerna gör att det är enkelt att ta sig runt!

Oavsett om du väljer att köpa en enkelbiljett i entrén eller om du använder MetroCard kan du åka hur långt som helst i hela tunnelbanesystemet för samma pris. New Yorks tunnelbana har inga zoner och det kostar lika mycket oavsett om du åker 1 eller 10 kilometer.

Varje tunnelbanestation har en spärr som du passerar med hjälp av ditt MetroCard eller din enkelbiljett. På de flesta tunnelbanestationer behöver du inte visa ditt kort eller din biljett när du lämnar tunnelbanan.

Mot slutet av 2020 blir det även möjligt att betala direkt med mobilen eller med kontaktlöst betalkort i tunnelbanespärrarna.

Om du ska åka mellan Manhattan och andra delar av New York är tunnelbanan överlägsen. Du slipper då betala vägtullar på $10-15 som annars tillkommer på priset för taxi till eller från Manhattan.

Buss i New York

Med en så pass bra tunnelbana i New York kan man tycka att bussar inte alls behövs, men de har sina fördelar. Att åka buss i New York har den uppenbara fördelen att du får se staden under resan. Titta ut genom fönstret och upplev en ny del av staden! Varför inte kliva på en buss och åka mot okänt mål och kliva av när du kommer till ett område som du tycker verkar spännande?

En annan fördel med buss i New York jämfört med tunnelbana är att det generellt sett är mindre trängsel ombord. Bussarna brukar också vara lite modernare. Vissa stadsbussar har till och med USB-laddare för mobilen!

Den främsta nackdelen med buss jämfört med tunnelbana är att de inte går lika ofta. I tunnelbanan är det i snitt 2-5 minuter mellan varje tåg under rusningstid. För bussarna är väntetiden 15-20 minuter mellan varje buss.

För att åka med buss i New York behöver du bara leta reda på en hållplats och när bussen närmar sig vinkar du in den.

Buss i New York kostar lika mycket som tunnelbana. En enkelbiljett kostar $3 men om du har ett MetroCard är priset $2,75. Fördelen med att använda MetroCard istället för att köpa enkelbiljett är att du kan byta buss hur många gånger som helst inom loppet av två timmar. Du kan till och med åka buss en del av sträckan och därefter byta till tunnelbana för ett och samma pris!

Om du vill åka buss för att upptäcka New York är turistbuss eller dubbeldäckare ett bra alternativ till de reguljära linjerna.

Det finns flera olika bolag som kör dubbeldäckare i New York. Big Bus New York, Grey Line och Open Loop har “klassiska” guidade turer med öppna dubbeldäckare. Vissa av turerna är som hop-on, hop-off så att du kan kliva av när du känner för det. En spännande och lite annorlunda turistbuss kallas för ”The Ride”. I den sitter du vänd åt sidan istället för framåt. Här och där dyker det upp framträdanden ute på gatan. Guiderna inne i bussen är också underhållande och ljudet är i världsklass. En upplevelse!

 

Hitta billiga flygresor till New York

Upplev storstaden New York du också! Det tar mellan åtta och nio timmar att flyga dit från Sverige. Trots att det inte är särskilt nära brukar det gå att hitta billiga flygresor. Boka billigt flyg till New York med Flygresor! Varför inte prova att lägga in ett larm med hjälp av vår prisbevakare? Då får du ett mail så fort du kan boka riktigt billigt flyg till New York!

Arlanda - John F Kennedy

No results

Landvetter - John F Kennedy

No results

Go to top