Prisvärda sevärdheter i New York

Det finns mängder med saker att se och göra i New York. Egentligen är den främsta behållningen av New York-resan att uppleva den speciella atmosfären som präglar staden. Gatulivet, kulturen och restaurangerna. Samtidigt finns det ett antal sevärdheter som du bara inte får missa om du ska besöka New York! Vi delar med oss av våra bästa tips på saker att göra i New York.

Vad du måste göra i New York

New York är en stad som har ett stort antal sevärdheter att upptäcka. De flesta som reser till New York har inte mer än några dagar eller kanske en vecka på sig att utforska staden. Vårt tips är att inte försöka se alla sevärdheter. Nöj dig med några få ”måsten” och ägna resten av tiden åt att koppla av och att upptäcka staden allteftersom.

Frihetsgudinnan och Ellis Island

Frihetsgudinnan i New York
Frihetsgudinnan – en av New Yorks mest kända sevärdheter.

Det finns knappast någon annan sevärdhet i hela USA som fått symbolisera Amerika mer än Frihetsgudinnan. Få kanske känner till att denna 46 meter höga konstruktion gjordes av den franske skulptören Bartholdi och att den bärande konstruktionen designades av Gustave Eiffel (han som skapade Eiffeltornet). Vårt tips är du bokar entrébiljetter till frihetsgudinnan i god tid, gärna sex månader i förväg. Det är nämligen många som vill få chansen att klättra upp i kronan. Turerna stannar också på Ellis Island, den ö dit många invandrare till USA först kom. Statue Cruises är det som kör båtarna och du kan boka direkt via dem.

Var? Båtar från Battery Park (Manhattan) och från Liberty State Park (New Jersey)

Utsikt från någon av de berömda skyskraporna

Skyskrapor New York
Skyskraporna är ett känt kännetecken.

New York är känt för sina höga skyskrapor. Givetvis måste du se New York från toppen av en av dem! Det finns flera alternativ, men tre av dem är särskilt intressanta: Empire State Building, Top of the Rock och One World. Det kan räcka att besöka en av dem. Vilken? Var och en av de tre skyskraporna har sina fördelar. Empire State Building är ”klassikern” och den är öppen långt inpå natten. Top of the Rock är inte lika hög med har utmärkt utsikt över just Empire State Building och Central Park. One World Trade Center står vid den plats där World Trade Center stod och är den högsta av de tre. Utmärkt utsikt över bland annat Frihetsgudinnan. Här ligger även 9/11 Memorial Museum.

Var? Midtown Manhattan (Empire State Building och Top of the Rock) samt Lower Manhattan (One World Trade Center)

Central Park i New York
Central Park ligger i hjärtat av Manhattan.

Central Park

Självklart måste du även ta en promenad i Central Park när du är i New York. När staden 1853 bestämde sig för att anlägga en park här låg hela området i utkanten av staden. Numera är Central Park i hjärtat av Manhattan och en äkta oas från de livliga gatorna. Besök gärna Central Park en solig dag för att få ut det mesta av din promenad. Eller varför inte duka upp en picknick? Parken är definitivt värd att besöka även om du är i New York under de kallare månaderna.

Var? Midtown Manhattan

Prisvärda sevärdheter New York

Det finns flera prisvärda sevärdheter att upptäcka i New York. På vissa av dem är inträdet till och med gratis!

The High Line

The High Line
The High Line är en avlång park i New York med en underbar utsikt.

På 1930-talet beslutade New York att bygga järnvägsspår 9 meter över marken genom vad som då var stadens slakthusområde. På 1980-talet hade behoven förändrats och lastbilar hade sedan länge ersatt tågen. Järnvägen höll på att förfalla och det var nära att den skulle rivas. Entusiaster kämpade för att bevara den och 2009 öppnade den första delen av den nya High Line: här ligger idag vad som förmodligen är världens mest avlånga park. Numera är hela High Line färdig och den uppskattas såväl av New Yorkborna som av turisterna. Promenera bland växter och blomster högt upp bland Manhattans gator. Slå dig ner på en parkbänk och njut av utsikten! Här finns guidade turer, konstutställningar och under sommaren även matförsäljning.

The Metropolitan Museum of Art
The Metropolitan Museum of Art har ett oerhört stort utbud.

Var? Midtown Manhattan på den västra sidan

Prisvärda konstmuseer

New York är museernas stad. Särskilt berömda är stans konstmuseer. Om vi bara fick besöka ett enda museum skulle vi välja MoMA, Museum of Modern Art. Utbudet här är stort – Warhol, Picasso, Rothko, Van Gogh med mera. Inträde $25, men gratis fredagar 16.00-20.00 (dock kö). Andra berömda konstmuseer är Guggenheim och The Met. Fashionmuseet FIT har gratis entré. Tips: Seniorer och studenter har ofta rabatt. Barn brukar ha gratis entré. Skaffa ett rabattkort (t.ex. CityPASS, New York Pass eller New York City Explorer Pass) så kan du få uppåt 50% rabatt eller mer på många av stadens museer och andra sevärdheter.

Var? Olika platser men främst på Manhattan

Broadway och Times Square

Times Square i New York
Times Square är New Yorks hjärta.

När du är i New York får du givetvis inte missa varken Broadway eller Times Square. Teaterdistriktet Broadway är världsberömt för sina föreställningar. Här finns allt från populära musikaler till nyproducerat drama. Mitt i denna myriad av nöjesetablissemang ligger Times Square med sina färgsprakande neonskyltar och reklamskärmar. Detta är New Yorks hjärta. Älska eller hata det – att stå på denna plats är en överväldigande upplevelse. Ljuden, ljusen, folket. Times Square visar med hela sin kraft att New York aldrig sover.

Var? Times Square, Midtown Manhattan

Mer att se i New York

Om du har en vecka eller mer på dig i New York finns det ännu fler saker att se och göra. Här är våra förslag på billiga eller gratis saker i New York.

Little Italy och Chinatown

chinatown i New York
Chinatown kan liknas en del av Shanghai mitt i New York.

New York är känd för sin kulturella mångfald. Italienare och kineser är två av de mest kända folkgrupperna i stan. Nästan 700 000 personer i New York har italienskt påbrå och när det gäller kineserna är New York den stad i världen som har störst antal kineser utanför Kina. På Manhattan ligger dessa två kulturers stadsdelar vägg i vägg. Idag är Little Italy inte längre särskilt stort. I princip består det bara av Mulberry Street, som du med fördel kan se på väg till Chinatown som är mycket större. Chinatown är som en del av Shanghai mitt i New York. Vårt bästa tips för Chinatown är att besöka någon av de familjeägda restaurangerna. Där hittar du stora portioner och vällagad mat. Mycket billigare än i resten av New York är det också!

Var? Mulberry Street (Little Italy) och området kring Canal Street (Chinatown)

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge
Ta en promenad över den vackra Brooklyn Bridge.

Brooklyn Bridge är en av New Yorks arkitektoniska mästerverk. När bron invigdes 1883 var det den första landförbindelsen mellan Manhattan och Brooklyn. Den har varit till inspiration för flertalet konstnärer, poeter och författare. Bron har en gångbana som är upphöjd över transportleden. En promenad över bron brukar ta mellan 20 och 40 minuter. Om du går från Brooklyn och in mot Manhattan har du stadens siluett framför dig vilket är rätt så mäktigt. Som vackrast är det tidigt på morgonen, gärna i soluppgången, då färgerna är mjuka och det inte är så mycket folk ute.

Var? Mellan Lower Manhattan och Brooklyn

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal i New York
Grand Central Terminal i New York är en riktigt vacker terminalhall.

New Yorks Grand Central Terminal är tågstationen mitt på Manhattan där det känns som om tiden stannat. Det är en fascinerande 1800-talsbyggnad som skvallrar om en tid då tågresor hade en helt annan status än idag. Det är fortfarande en tågstation men samtidigt är det ett tidsdokument från en svunnen era. Beundra beaux-arts-fasaden och kliv sedan in i den magnifika terminalhallen. Tvärs över gatan hittar du saluhallen Grand Central Market som bjuder på härliga smakupplevelser.

Var? Midtown Manhattan

Flygresors tips på vad du kan göra i New York

Vi på Flygresor har ytterligare några tips om New York som vi skulle vilja dela med oss av.

Båttur till Governors Island

Governors Island New York
Endast sju minuter bortmed båt ligger Governors Island.

New York har många vattendrag. Faktum är att de flesta av New Yorks stadsdelar inte tillhör fastlandet. Medan det går att ta sig till de flesta ställen med kommunala transportmedel eller taxi finns det även anledning att ta båten. Lilla Governors Island ligger bara sju minuter med båt från Lower Manhattan. Det är en favorit om sommaren med sina bilfria promenadstråk, grönområden och konstutställningar. Ett alternativ är att ta färjan ut till Staten Island, vilket också gratis, men kanske mest för själva båtturens skull. Utmärkta fotomöjligheter av Frihetsgudinnan!

Var? Färja från Lower Manhattan

Museer – mer än bara konst

American Museum of Natural History
Utforska dinosauriernas värld på American Museum of Natural History.

New Yorks museer handlar inte bara om konst. På det välskötta American Museum of Natural History får du utforska dinosauriernas värld, valar, insekter och rymden. Museet lämpar sig för alla åldrar. Både barn och vuxna brukar även uppskatta New York Transit Museum som handlar om stadens kollektivtrafik. National Museum of the American Indian har gratis inträde. På Interpid Museum får du gå ombord på hangarfartyget Interpid. Här finns även NASA:s Enterprise rymdfarkost, ett Concorde-flygplan, en ubåt och flera häftiga simulatorer.

Var? Olika platser men främst på Manhattan

National September 11 Memorial & Museum

National September 11 New York
National September 11 Memorial är en mäktig minnesplats.

New York drabbades hårt av terroristattackerna 11 september 2001 då tvillingtornen vid World Trade Center rasade samman. Nu finns en mycket välordnad minnesplats där istället. Där de två tornen stod finns två djupa svarta hål i marken med smakfullt utformade vattenfall. Under marken ligger Memorial Museum. Ett besök till denna minnesplats kan med fördel kombineras med en tur upp det nybyggda i One World Trade Center som med sina 101 våningar är det västra halvklotets högsta byggnad.

Var? Lower Manhattan

 

 

 

Billiga resor till New York för att upptäcka alla sevärdheterna

Upptäck New Yorks alla spännande sevärdheter! Det är förvånansvärt billigt att flyga till New York från Sverige. Ett stort utbud av flighter har bidragit till prispressen. Med hjälp av Flygresor kan du hitta de billigaste flygresorna till New York. Lägg in ett larm i prisbevakaren så får du ett mail så for du kan boka resor till riktigt låga priser!

Arlanda - John F Kennedy

No results

Landvetter - John F Kennedy

No results

 

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i New York

New York är en stad med ett mycket rikt utbud av saker att se och göra. Det är inte konstigt att det dyker upp frågor om det praktiska. Här sammanställer vi våra svar på de vanligaste frågorna.

 • Finns det gratismuseum i New York?

  Ja, bland annat Museum at Fashion Institute of Technology (FIT), The Bronx Museum of the Arts, American Folk Art Museum, National Museum of the American Indian och Socrates Sculpture Park.

 • Vilken Broadwaymusikal ska man se i New York?

  Populära klassiker bland Broadwaymusikalerna är Hamilton, Dear Evan Hansen, Come From Away och Hadestown.

 • Finns det mycket att se i New York?

  Ja, det finns så mycket att se att du bara kommer att hinna se en liten bråkdel under ett besök på en vecka eller två.

 • Hur stor är central park?

  Central park är 3,41 km² stort.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i New York?

  Ja, det finns flera gratis museer, färjor, parker och utställningar. Dessutom är det bästa i New York – att vandra omkring bland gatorna – givetvis helt gratis.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till New York?

  Kanske. New York är en stad som kan kännas överväldigande men samtidigt finns det mycket att se och göra för barnen. Med god planering kan New York-resan uppskattas även av de minsta.

 • När invigdes frihetsgudinnan?

  Frihetsgudinnan invigdes den 28 oktober 1886.

 • Vad är bästa sättet att uppleva New York på?

  New York upplevs bäst till fots och med tunnelbana mellan de olika stadsdelarna.

Go to top