Reseguide till Tokyo – en prisvärd metropol

Världens största stad bjuder på gränslöst med överraskningar.

Kan du föreställa dig en stad med 38 miljoner invånare? Så många människor bor i storstadsområdet Tokyo. Inne i själva tätorten bor det nästan 14 miljoner. De flesta har svårt att greppa även denna lägre siffra. Däremot är det inte svårt att föreställa sig hur en stad av denna storlek kan ha ett nästan oändligt utbud av sevärdheter, shopping, restauranger och annat.

En stad i staden

När du är i Tokyo kommer du att märka att varje del av staden är som en stad för sig och varje del har sin särskilda stämning. Tokyo består av 23 olika stadsdelar. Shinjuku är en populär stadsdel för besökare att bo i. Denna stadsdel bjuder på det mesta som är typiskt för Tokyo i en och samma stadsdel. Shibuya och Harajuku lever för gatumodet och ungdomskulturen. Shibuya är även berömt för sitt nattliv. Ännu mer nattliv hittar du i Roppongi. Ginza är det glamourösa Tokyo, dag som natt. Uppe i området kring Ueno finns det konstnärliga och kulturella Tokyo. Stadens östra delar kring Asakusa och Ryogoku har en stämning som påminner om det gamla Tokyo. Tack vare Tokyos moderna kollektivtrafik – främst tunnelbana och tåg – tar du dig snabbt mellan de olika stadsdelarna.

Gammalt möter nytt

På tal om ålder: Tokyo marknadsför sig själv som staden där det gamla möter det nya. Tokyo började byggas mellan 1192 och 1333 och hette då Edo. I dagens Tokyo kan du utforska levande kultur och historia. Detta visas kanske allra bäst genom stadens runt 160 000 restauranger. De japanska krogarna förvaltar sin tradition väl. De serverar traditionell sushi, sashimi, yakitori, tempura, ramen och andra traditionella japanska rätter. På vissa restauranger förädlas och omvandlas traditionen till nya smakupplevelser. Att det finns nästan 230 Michelinrestauranger i Tokyo – mest i hela världen – är ganska talande. Själva gatubilden är ofta futuristisk med moderna skyskrapor och breda gator vilket varvas med smala gränder med barer och småbutiker.

Intensivt men avslappnat

Trots storleken är Tokyo samtidigt en stad där det finns gott om plats för avkoppling och eftertanke. Bortom neonskyltar, shoppinggator och nöjeskvarter finns alltid härliga grönområden som Uenoparken, Shinjuku Gyoen och Hama Rikyu. I Tokyo finns det dessutom tusentals helgedomar och tempel. Dessa platser för ro och bön är även som små oaser för besökare. Meiji-jingu-templet är ett av de mest kända. Runt templet breder en stor skog ut sig, mitt i staden! Andra berömda tempel är Senso-ji, Nezu och Tennoji, bara för att nämna några. Framför vissa tempel breder en marknadsplats ut sig. Detta är ännu ett exempel på de många kontrasterna i Tokyo. Du finner garanterat avkoppling på något av de många hotellen i Tokyo. En speciell sorts avkoppling kan du få på något av stadens ryokan, värdshus. De är ofta minimalistiskt inredda med en futon-madrass på golvet. Dessa inrättningar har som regel en avdelning för bad. Ibland finns bassäng både inomhus och utomhus. Gästfriheten är stor. Många boenden bjuder på utsikt över Tokyos magnifika stadsbild.

Prisvärda sevärdheter

Kejsarpalatset i Tokyo
Kejsarpalatset är en av alla sevärdheter i Tokyo.

Tokyo bjuder på oändligt med saker att se. Vi har sammanställt tips på saker att göra om du ska besöka Tokyo. Här hittar du spännande museer och imponerande tempel. I Tokyo finns avkopplande parker och en av världens högsta byggnader. Du hittar även gott om roliga saker att göra som exempelvis att besöka Disneyland och andra nöjesfält.

 • Kejsarpalatset i Tokyo
 • Sumobrottning
 • Kabuki-za teater i Tokyo

Fler sevärdheter

Prisvärda restauranger i Tokyo

Tokyoborna älskar sina restauranger. Det är förvånansvärt billigt att gå ut och äta i Tokyo. Särskilt billigt är det att äta fisk av hög kvalitet, men det japanska köket bjuder även på kött och vegetariskt. I denna reseguide har vi sammanställt tips på Tokyos bästa restauranger. Vi har hittat flera prisvärda guldkorn som du inte får missa!

Nabezo Shibuya Koendori

Nabezo Shibuya Koendori

20-15 Udagawacho Humax Pavilion Shibuya Koen St. 8F

 • Shabu-shabu – en slags typisk japansk mat
 • Tillaga maten vid bordet
 • Nyttigt och gott
Läs mer om restauranger i Tokyo
Gyopao Gyoza

Gyopao Gyoza Roppongi

4 Chome-9-8 Roppongi, Minato City

 • Japanska dumplings
 • En av Tokyos bästa restauranger
 • Japansk-Taiwanesisk fusion
Läs mer om restauranger i Tokyo
Kushiyaki Bistro

Kushiyaki Bistro Fukumimi Shinjuku

3-9-5 Shinjuku Gold Bldg. 2F, Shinjuku 3 Chome

 • Japanska grillspett
 • Spännande tillbehör
 • Litet och mysigt
Läs mer om restauranger i Tokyo

Varför resa till Tokyo?

Tokyo
Tokyo är ett spännande resmål som passar hela familjen.

Det går säkert att komma på en miljon anledningar att resa till Tokyo. Staden känns med sina 38 miljoner människor nästan gränslös. Det går bara inte att ha tråkigt i Tokyo. Hinner du bekanta dig med ett område är det bara att fortsätta med nästa stadsdel innan du tröttnat. Staden utvecklas hela tiden och det dyker upp nya saker att se och göra varje dag.

Sevärdheterna

Tokyo är fullt av sevärdheter. Många av dem är prisvärda eller gratis. På Tokyos nationalmuseum kan du se japansk konst från forntid fram till andra halvan av 1800-talet. Naturhistoriska och vetenskapsmuseet, Nationella konstcentret och Ghibili-museet är bara några exempel på alla spännande museer som finns i staden. På TeamLab Borderless kan du utforska spännande elektroniska landskap och konstverk. Gå en gratis guidad tur utanför Kejsarpalatset i Tokyo. Åk upp i Tokyo Skytree och beundra utsikten över staden och berget Fuji från 450 meters höjd.

Maten

Japansk mat är varierande och spännande. Dessutom är det mesta nyttigt. Sushi och sashimi av hög kvalitet är mycket prisvärt jämfört med i Sverige. Föredrar du kötträtter blir du inte heller besviken. Mycket av den traditionella maten i Japan var vegetarisk tack vare Buddhismen. Det är fortfarande lätt att hitta veganska rätter. Med runt 160 000 restauranger har Tokyo fler restauranger än vad någon människa någonsin kan hinna med att prova under en livstid. Tokyo har flest antal Michelinrestauranger i hela världen – nästan 230 stycken!

Nöjesfälten

Tokyo Disneyland var den första Disney-temaparken som öppnade utanför USA. Det är en given destination för alla som åker till Tokyo med barn. Även vuxna har kul i Disneyland, speciellt i den unika nöjesparken DisneySea som ligger intill den klassiska nöjesparken. I Tokyo finns en populär inomhustemapark som heter Sanrio Puroland. Dessutom finns det andra nöjesfält som Yomiuri Land, Tokyo Dome och Asakusa Hanayashiki.

Shoppingen

I Tokyo kan du shoppa all slags mode. I glamourösa Ginza hittar du lyxmärken från välkända modemärken. Det gör du för övrigt även lite här och där i stadens olika stadsdelar. I Harajuku är det tonårsmode och gatumode som gäller. Varuhusen är stora och finns lite varstans. Kosmetika och japanska märken är särskilt prisvärda. Vill du köpa elektronik och fotoutrustning från Japan är det till Akihabara du ska bege dig. Här hittar du även manga, anime och datorspel. Se till att handla på taxfree så blir det ännu billigare!

Sumobrottningen

Sumobrottning är nationalsport i Japan. I Tokyo är det stadsdelen Ryōgoku som förvaltar denna tradition bäst. Gå på sumoturnering i landets största sumostadium eller titta in på sumoträningen hos någon av klubbarna. I denna stadsdel finns även flera restauranger som inspirerats av sumotraditionen.

Teatern

I Ginza i Tokyo finns en berömd japansk teater som heter Kabuki-za. Där framförs så kallade Kabuki-framträdanden som är en typ av teater som du nog inte sett tidigare. Köp med dig något gott att äta och dricka (ja visst!) och slå dig ner. Det är precis så Tokyoborna själva gör. Sedan stannar du kvar så länge du vill. Själva framträdandet består av mycket sång, dans och uttrycksfull utstyrsel.

Parkerna

Om du behöver pusta ut från Tokyos gatumyller, neonljus och utbud av butiker, restauranger och nöjen kan du besöka en av parkerna. Tokyos parker är många och stora. De flesta är också mycket vackra och välskötta. Promenera bland körsbärsträd och beundra vackra arkitekturritade landskap. Tips: Körsbärsträden blommar i slutet av mars till början av april. Varför inte besöka Tokyo då?

Templen

Det finns tusentals tempel och helgedomar i Tokyo. Det är buddism som är religionen men du behöver inte vara troende för att besöka ett tempel. Dessa platser bär på japans urgamla tradition även om de flesta återuppbyggts efter andra världskriget då Tokyo bombades. Miljön i och omkring templen är en stark kontrast mot Tokyos gatuliv.

Fakta om Tokyo

 • Klimat

  Tokyo har varma somrar och milda vintrar. På sommaren är det fuktigt. I juni och i början av juli är det regnperiod. Mars, april och november är bra månader att besöka Tokyo.

 • Valuta Tokyo

  I Tokyo / Japan används valutan Yen (¥, JPY)

 • Tidsskillnad Tokyo Sverige

  Tokyo ligger 8 timmar före Sverige.

 • Nöjen

  Tokyo har ett mycket stort utbud av barer, kaféer, restauranger och nattklubbar. Det finns dessutom många biografer och nöjesfält.

 • Kommunikationer

  Tunnelbana och tåg är det lättaste sättet att ta sig fram på i Tokyo. Det finns även taxi. Det är sällan man behöver åka buss i Tokyo som besökare.

 • Nödsituationer

  Nödnumret är 119 för ambulans och brandkår. Ring 110 för att nå polisen.

 • Prisnivå

  Mycket kostar ungefär som i Sverige. Mat på restaurang är ofta billigare. Kosmetika, japanska märken och elektronik är ofta billigare. Med taxfree kan det mesta bli billigare.

 • Adapter

  Du behöver adapter i Japan. Kontakter av Typ A och Typ B används.

 • Språk

  Japanska. Du klarar dig bra på engelska i Tokyo.

 • Resa med barn

  Det finns många spännande sevärdheter för barn i Tokyo som förmodligen är den intressantaste staden i Japan för barn att besöka.

 • Hälsa och vaccinationer

  Det finns inga obligatoriska vaccinationer för att resa till Japan. Som vanligt är det bra att se över ditt skydd mot polio, difteri och stelkramp.

 • Yta Tokyo

  Tokyos yta är 2,193.96 km2.

 • Befolkning

  Det bor nästan 14 miljoner invånare i tätorten Tokyo och över 38 miljoner i stor-Tokyo.

Flygbolag som flyger till Tokyo

SASSAS

British AirwaysBritish Airways

Japan Airlines DomesticJapan Airlines Domestic

Air FranceAir France

KLM Royal Dutch AirlinesKLM Royal Dutch Airlines

Ethiopian AirlinesEthiopian Airlines

Medeltemperatur Tokyo

Jan

Feb

Mar

Apr 14°

May 19°

Jun 22°

Jul 25°

Aug 27°

Sep 23°

Oct 18°

Nov 12°

Dec

Läs mer om vädret i Tokyo

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi i Tokyo

Taxi i Tokyo

Om du reser med barn eller har mycket bagage kan det vara en bra idé att åka taxi eftersom det ofta är mycket folk i tunnelbanan. Det finns taxi nästan överallt i Tokyo och du kan lätt vinka in en bil till trottoarkanten. Taxichauffören kommer att öppna dörren åt dig. Utanför busstationer och tågstationer finns ofta en taxihållplats. När taxin är ledig lyser lampan på taket. Pris för taxi i Tokyo är Y730 i starttaxa. Därefter kostar det Y90 var 280:e meter. Vissa taxibilar tar kort, men inte alla. Man brukar inte dricksa när man åker taxi i Tokyo.

Buss i Tokyo

Buss i Tokyo

Som besökare i Tokyo har du sällan anledning att använda bussen. Du klarar dig bra med tunnelbana, tåg och taxi. Pris för en bussbiljett är ofta (men beroende på busslinje) Y210 för vuxna och Y110 för barn oavsett hur långt du åker. Det enklaste är att betala bussen med transportkortet Pasmo eller Suica. Du kan även betala med kontanter i en speciell automat ombord på bussen. Ombordstigning sker i fram och du kliver av i bak.

Tunnelbana i Tokyo

Tunnelbana i Tokyo

Tunnelbana är det bästa sättet att ta sig fram i Tokyo. Det finns två tunnelbanesystem: Toei Subways och Tokyo Metro. De två näten delar på vissa stationer så det är egentligen inte så mycket att tänka på. Du kan nämligen använda resekorten Pasmo eller Suica i bägge tunnelbanorna. Om du däremot köper enkelbiljett kan du inte byta mellan de två tunnelbanenäten. Det finns även en endagsbiljett (pris: Y1000 för vuxna och Y500 för barn). Dessutom finns tåg som körs av Japan Railways (JR), även för resor inom stadsgränserna. Även här kan du använda något av resekorten, men inte endagsbiljett. Däremot kan du köpa en ”Tokyo Combination Ticket” för all kollektivtrafik, pris Y1590 för vuxna och Y500 för barn.

Vanliga frågor om Tokyo

Det kan vara en omvälvande men härlig känsla att komma till megastaden Tokyo. Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna om Tokyo.

 • Vad är Tokyo känt för?

  Tokyo är känt för att vara världens största stad, sitt nattliv, många restauranger, tempel och Kejsarpalatset. Tokyo är också känt för att ha världens högsta torn (Tokyo Skytree), gatukorsningen i Shibuya, gatumodet i Harajuku samt elektronik och anime i Akihabara.

 • Hur gammalt är Tokyo?

  Tokyos historia börjar 1192 till 1333. Då var Tokyo en by som hette Edo.

 • Vad hette Tokyo förr?

  Förr hette Tokyo ”Edo”.

 • Är Tokyo dyrt?

  Många saker är ungefär lika dyra som i Sverige eller något dyrare. Kosmetika, elektronik och att äta ute är billigare än i Sverige. Det mesta blir billigare om du köper med taxfree.

 • Hur stort är Tokyo?

  Tokyo är 2,193.96 km2 stort.

 • Vad får man inte missa i Tokyo?

  Missa inte templet Sensō-ji, Meiji-jingu-templet och Tokyos nationalmuseum. Sedan måste du utforska Tokyos olika stadsdelar som var och en har sin speciella karaktär.

 • Hur är Tokyo uppbyggt?

  Tokyo ligger vid Tokyobukten och består av 23 olika stadsdelar.

 • Hur många bor i Tokyo?

  Det bor nästan 14 miljoner invånare i tätorten Tokyo och över 38 miljoner i stor-Tokyo.

 • Hur många dagar ska man vara i Tokyo?

  Du behöver minst två dagar men stanna gärna längre. Fem dagar är tillräckligt för att du ska känna dig nöjd men det finns tillräckligt med saker att utforska för att kunan stanna mycket längre.

 • Hur uttalas Tokyo?

  Tokyo uttalas tokjo eller [to:kjo:] med fonetisk skrift på svenska. På japanska uttalas Tokyo [toːkʲoː].

 • Vilket land ligger Tokyo i?

  Tokyo ligger i Japan.

 • Hur stort är Tokyo jämfört med Stockholm?

  Sett till folkmängden är tätorten Tokyo cirka 9 gånger så stort som Stockholm. Stor-Tokyo är över 16 gånger så stort som stor-Stockholm.

 • Är Tokyo en barnvänlig stad?

  Ja, det finns gott om spännande sevärdheter för barnen i Tokyo, inte minst de många nöjesfälten.

 • Är Tokyo säkert?

  Ja, Tokyo är en av de säkraste städerna i världen. Du bör givetvis vara uppmärksam på ficktjuvar som i vilken storstad som helst.

 • Hur lång tid tar det att flyga till Tokyo?

  Det tar mellan 11 och 17 timmar att flyga till Tokyo från Sverige inklusive mellanlandning (det finns inga direktflyg).

 • När blommar körsbärsträden i Tokyo?

  Körsbärsträden brukar blomma mellan slutet av mars och början av april.

 • Vad pratar man för språk i Tokyo?

  Man pratar japanska men du klarar dig bra på engelska i Tokyo.

 • Hur styrs Tokyo?

  Tokyo styrs av en folkvald borgmästare och kommunfullmäktige.

Go to top