Spännande och prisvärda sevärdheter i Tokyo

Tokyo är megastaden nummer ett. Det är en stad där med framåtsträvande och innovation. Samtidigt bevarar man historien och de japanska traditionerna väl. Tokyo en dynamisk metropol som är oerhört spännande att utforska. När du ska besöka Tokyo finns nästan gränslöst med intressanta saker att se och göra. En stor del av behållningen med Tokyoresan är att utforska stadens olika delar i lugn takt. Det är nämligen en stad med mycket stora variationer där varje stadsdel är en sevärdhet i sig. Vi har här sammanställt våra bästa tips på sevärdheter i Tokyo.

Vad du måste göra i Tokyo

Vad ska man börja med att se och göra i Tokyo? Staden bjuder på en så stort antal sevärdheter och upplevelser att det kan vara svårt att välja. Här är några förslag:

Templet Sensō-ji

Sensō-ji
Sensō-ji är Tokyos mest kända tempel.

Tokyos kändaste tempel, Sensō-ji, är också en av stadens främsta sevärdheter. I enda ändan av en livlig marknadsgata reser sig templets torn och spiror mot himlen. Templet är urgammalt. Det byggdes åt den buddistiska guden Kannon år 645. Templet har förvisso byggts om ett antal gånger sedan dess men har ändå behållit sitt ursprungliga utseende i alla dessa år. I porten hänger en gigantisk papperslykta som väger 670 kg. I templet finns bland annat rökelse som de troende säger har läkande egenskaper. Om du är i Tokyo ett tag är ett tips att komma tillbaks till Sensō-ji på kvällen då templet är upplyst och det är mycket mindre folk i farten.

Var? 2 Chome-3-1 Asakusa, Taito City, Tokyo

Meiji-jingu-templet

Meiji-jingu
Meiji-jingu-templet är en populär sevärdhet.

Meiji-jingu, eller Meiji-templet som det kallas på svenska, är rätt så annorlunda jämfört med Sensō-ji. Meiji-jingu byggdes i Shibuya mellan 1915 och 1926 till ära av kejsare Meiji och hans fru, kejsarinnan Shoken. Utanför finns ingen rörig marknad utan 700 000 kvadratmeter rogivande skog. Därför är det ett populärt utflyktsmål, inte bara för turister utan även för Tokyoborna själva. Templet förstördes under andra världskriget men har sedan dess byggts upp igen. Det är en härlig plats med sina torii, portaler i trä. Seden är att buga varje gång du passerar en av dessa. I juni blommar irisarna och ger Meiji-jingu en sagolik känsla med sin lila färg.

Var? 1-1 Yoyogikamizonocho, Shibuya City, Tokyo

Tokyos nationalmuseum

Tokyos nationalmuseum
På nationalmuseet kan du bland annat se samurajers stridsutrustning och svärd.

Det finns många museer i Tokyo men har du bara tid för ett enda ska du definitivt besöka Tokyos nationalmuseum. Museet har över 100 000 viktiga föremål av främst japansk konst. Museet består av flera byggnader. Har du ont om tid kan du med fördel fokusera på Honkan, det japanska galleriet. Där visas japansk konst från forntid fram till andra halvan av 1800-talet. Konstföremålen byts ut regelbundet så att du kan besöka museet igen ifall du besöker Tokyo en andra gång. På museet finns även samurajers stridsutrustning och svärd. Här hittar du också kimonos, religiösa skulpturer och konst från Japans minoritetsbefolkningar.

Var? 13-9 Uenokoen, Taito City, Tokyo

Prisvärda sevärdheter i Tokyo

Prisnivån i Tokyo är generellt sett högre i Tokyo jämfört med i Sverige men det finns flera prisvärda eller gratis sevärdheter att upptäcka.

Kejsarpalatset i Tokyo

Kejsarpalatset i Tokyo
En vacker sevärdhet är Tokyos kejsarpalats.

Kejsarpalatset i Tokyo är Kejsaren av Japans residens. Så har det varit sedan 1868 då Tokyo blev kejserlig huvudstad efter Kyoto. På platsen stod tidigare det gamla Edoslottet som på sin tid var störst i världen. Idag finns bara fragment som vallgravar, ringmurar och delar av murar kvar. Grönområdet i anslutning till palatset är enormt med sina 3,4 kvadratkilometer. Större delen av området är utom räckhåll för besökare men du kan se delar av det genom att gå med i en av de gratis guidade turerna.

Var? 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokyo

Utforska Tokyos stadsdelar

Ginza
Ginza är en speciell och spännande stadsdel i Tokyo.

Precis som i många andra storstäder har varje stadsdel i Tokyo sin speciella karaktär. Ändå är det en alldeles speciell upplevelse att utforska Tokyos olika stadsdelar. Kontrasterna är enorma och för oss i Sverige känns det mesta exotiskt. Upplev lyxen och butikerna i stadsdelen Ginza och utforska det gamla Tokyo i Asakusa och Ryogoku. I Ueno och Yanesen finns stadens kulturella själ och ett stort antal museer. Besök gärna den stora parken i Ueno! Shibuja och Harajuku har en ungdomlig stil och är gatumodets tillhåll i Tokyo. Missa inte det berömda övergångstället i Shibuja! I Akihabara är en värld för sig med sina neonljus och sin popkultur, inklusive Manga. Nattlivet utforskar du bäst i Shinjuku. Besök olika stadsdelar, vandra omkring, utforska och ta dagen som den kommer. Det är en upplevelse!

Var? Olika platser i Tokyo

Sumobrottning i Tokyo

Sumobrottning
Sumobrottning har blivit en kultur i Japan.

Sumobrottning är Japans nationalsport. Sumo är inte bara del av kulturen utan det är en kultur i sig. Stadsdelen Ryōgoku lever på sumotraditionen. På landets största sumostadium Ryogōku Kokugikan hålls då och då stora turneringar. Omkring 15:45 är det vara dags för den övre divisionen. Då paraderar deltagarna in i färgglad traditionell utstyrsel. Biljetterna kostar motsvarande drygt 300 kronor och kan köpas online en månad i förväg. Du behöver boka i tid för att ha chans att få en plats. I samma stadsdel finns även ett sumomuseum och flera sumorestauranger. Är du särskilt intresserad finns chans att snacka sig in på någon av klubbarna och titta på när sumobrottarna tränar.

Var? 1 Chome-3-28 Yokoami, Sumida City, Tokyo

Mer att se och göra i Tokyo

Många som åker till Tokyo stannar i en vecka eller mer. Då finns gott om tid att upptäcka mer av vad denna spännande stad har att erbjuda.

Nöjesfält

Disneyland
Besök Disneyland eller DisneySea som endast finns i Tokyo.

Det finns flera roliga nöjesfält och temaparker i Tokyo. Visste du till exempel att det finns ett Disneyland där? I anslutning till Disneyland finns en annan nöjespark som kallas för Tokyo DisneySea som i Disneyvärlden är något som är unikt för just Tokyo. Fler åkattraktioner gör att detta nöjesfält uppskattas minst lika mycket av vuxna som av barn. På Yomiuri Land finns över 30 olika åkattraktioner. Gillar barnen Hello Kitty, My Melody eller Gudetama är det till inomhustemaparken Sanrio Puroland ni ska åka. Mitt i Tokyo ligger nöjesfältet Tokyo Dome City. Vill du istället uppleva en autentisk japansk nöjespark kan du bege dig till Asakusa Hanayashiki som byggdes 1853 och därmed är Tokyos äldsta.

Var? Olika platser i Tokyo

Tokyo Skytree

Tokyo Skytree
Tokyo Skytree är en världens högsta byggnad.

En av Tokyos nyaste byggnader är också en av världens högsta. Närmare bestämt – Tokyo Skytree är världens högsta fristående torn. Med sin höjd på 634 meter bjuder den på en svårmatchad utsikt. Tornet har två utsiktsplattformar, på 350 meter och på 450 meter. Givetvis är det olika pris beroende på höjd: runt 180 kronor respektive 270 kronor. Oavsett vilken du väljer kan du räkna med fantastiska vyer ifall det är bra väder. Besöka tornet på dagen eller på natten? Det är en svår fråga. Dagtid har du chans att se ända till Fujiberget. På natten får du å andra sidan uppleva Tokyos fantastiska stadsbild med dess miljontals ljus. Det 332,6 meter höga Tokyo Tower är också sevärt och kan vara ett alternativ till ett besök i Tokyo Skytree.

Var? 1 Chome-1-2 Oshiage, Sumida City, Tokyo

Museer i Tokyo

Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan
Besök ett av landets äldsta museeum – Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan.

Utöver Nationalmuseet i Tokyo som vi redan nämnt bjuder Tokyo på en lång rad museer av mycket hög klass. Museet för ny forskning och innovation (Nippon Kagaku Mirai-kan) har interaktiva utställningar som ger insikt i Japans roll inom forskningen. Här utforskar du det mesta från robotar, via jordbävningar till förnybara energikällor. Naturhistoriska och vetenskapsmuseet (Kokuritsu Kagaku Hakubutsukan) är ett av landets äldsta museer. Museet behandlar det mesta från förhistoriska djur till robotar och rymdresor. På Nationella konstcentret (Kokuritsu Shin-Bijutsukan) finns över 600 tavlor med främst modern konst från 1900-talet. National Museum of Western Art (Kokuritsu Seiyō Bijutsukan) ligger i en UNESCO-skyddad byggnad av Le Corbusier. På museet finns flera viktiga verk av främst franska konstnärer. Det lekfulla Ghibli-museet är skapat kring verk av den japanska animeringsstudion Studio Ghibili.

Var? Olika platser i Tokyo

Flygresors tips på vad du kan göra i Tokyo

Vill du prova på något annorlunda i Tokyo? Vi på Flygresor har tre tips på spännande saker att göra när du besöker Tokyo.

TeamLab Borderless

TeamLab Borderless
TeamLab Borderless är ett riktigt unikt och speciellt musem.

TeamLab Borderless är ett interaktivt museum som troligtvis är olikt alla andra museer du någonsin besökt. På museet finns ingen bestämd rutt att gå. Det finns inga instruktioner för vad du ska göra. Det finns inga beskrivningar. Tanken är att du själv ska upptäcka konsten. Prova att ta på ett av konstverken så får du se vad som händer! Museet bjuder på 60 olika konstverk som framställts med modern teknik och illusioner. Både barn och vuxna har kul på detta annorlunda museum!

Var? Aomi, 1 Chome−3−8, Koto City, Tokyo

Go-kart på Tokyos gator

Sugen på att köra go-kart på Tokyos gator i Super Mario-kläder? Det låter kanske löjligt men det tillhör en av favoritsakerna för turister att göra i Tokyo. Du är inte begränsad till just Mario utan kan klä ut dig till andra datorspelfigurer, superhjältar eller tecknade figurer. Arrangören ordnar med utstyrsel, go-kart och hjälm. Därefter bär det av utför gatorna i Japans huvudstad. Turen tar flera timmar och längs vägen blir det flera stopp med fotomöjligheter. Du behöver internationellt körkort för att få köra go-cart.

Kabuki-za-teatern
Kabuki-za-teatern är absolut värt ett besök.

Var? Olika platser i Tokyo

Kabuki-za-teatern

Det finns flera bra teatrar i Tokyo. Den mest berömda av dem alla är Kabuki-za i Ginza-distriktet. Ett besök på Kabuki-za är inte vad du är van vid. Denna teater är känd för sina Kabuki-framträdanden. De har sitt ursprung i japansk medeltid och kombinerar ofta sång och dans. Det är vanligt med stark stilistik och en speciell sminkning som gör att rollfigurernas grundläggande karaktär framträder. Men det är inte allt. Många som går på dessa föreställningar – både japaner och turister – tar med sig mat och dryck. Föreställningarna är långa och man sitter kvar så länge man vill och går när man tröttnat. Dessa föreställningar är mycket avslappnade.

Var? 4 Chome-12-15 Ginza, Chuo City, Tokyo

 

Hitta en billig resa till Tokyo så du kan se sevärdheterna

Upplev Tokyos alla spännande sevärdheter du också! Det finns inga direktflyg från Sverige till Tokyo. Däremot kan du resa bekvämt via bland annat Köpenhamn, Helsingfors och Peking. Den totala restiden brukar vara mellan 11 och 17 timmar beroende på rutt. Det är som billigast att flyga till Tokyo från januari till och med april och från september till och med november. Under sommaren och kring jul och nyår är det dyrare. Med Flygresor kan du lätt hitta billigt flyg till Tokyo. Testa gärna vår prisbevakare så får du e-post så fort det finns flygbiljetter till Tokyo till ett lägre pris!

Arlanda - Narita

No results

Landvetter - Narita

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter i Tokyo

Funderar du på att åka till Tokyo? Vi har sammanställt svar på de vanligaste frågorna om Tokyos sevärdheter.

 • Finns det gratismuseum i Tokyo?

  Ja, Brandkårsmuseet, Polismuseet, Vattenverksmuseet, Parasitmuseet och Chokladmuseet är gratis. Andra gratismuseer är Valutamuseet, Reklammuseet, JCII Photo Salon och Suginami Animation Museum.

 • Vad ska man se i Tokyo?

  Det är bland annat värt att se Templet Sensō-ji, Meiji-jingu-templet och Tokyos nationalmuseum. Se även Kejsarpalatset, Tokyo Skytree och några av nöjesparkerna i Tokyo.

 • Finns det mycket att se i Tokyo?

  Ja det finns otroligt mycket att se i Tokyo.

 • Hur stort är Tokyo?

  Tokyo är 2,193.96 km2 stort och det bor nästan 14 miljoner människor i tätorten Tokyo. I stor-Tokyo bor det över 38 miljoner människor.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Tokyo?

  Ja, det finns många gratismuseer, parker och spännande stadsdelar att utforska.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Tokyo?

  Ja, det finns flera spännande sevärdheter för barn i Tokyo, bland annat Disneyland, Zoo, Tokyo Skytree, Sanrio Puroland och fina parker.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Tokyo på?

  Det lättaste är att utforska en stadsdel i sänder. Med tunnelbanan åker du snabbt mellan Tokyos olika delar.

Go to top