Reseguide till Los Angeles mest prisvärda pärlor

Det är få städer i världen som har porträtterats lika omfattande som Los Angeles. Antalet filmer, tv-serier och böcker som utspelas på USAs västkust är för många för att kunna räknas. Öppnar du en skvallertidning ser du bilder på kändisar som med största sannolikhet befinner sig där, i drömmarnas stad. Los Angeles är staden där allt händer, där drömmar antingen krossas eller slår in. Det är inte konstigt att de flesta, på ett eller annat sätt, har en relation till Los Angeles – trots att de aldrig har varit här.

Los Angeles – en komplex stad

Los Angeles ligger längs en 72 km lång kustremsa i södra Kalifornien. Staden, som ofta kallas för ”LA”, är USAs näst största och 18 miljoner människor kallar Los Angeles sitt hem. Men att beskriva LA som en enda stad ger en felaktig bild, det är snarare 72 småstäder som flätas samman av oändliga motorvägar och stränder. Några av dem är Hollywood, Malibu, Santa Monica, Venice, Westwood och Long Beach. Det är en minst sagt stor och komplex plats, som både rymmer extrem rike- och fattigdom. Många människor lämnar tryggheten för att flytta hit i tron om att det är här möjligheterna finns.

Hollywood – USAs stora filmcentrum

I över hundra år har aspirerande skådespelare begett sig till Hollywood för att försöka slå igenom i filmbranschen. Dessförinnan låg USAs filmcentrum i New York, men 1910 öppnade den första filmstudion i LA, och fler har det blivit sedan dess. Los Angeles har sina fördelar – ett förutsägbart (nästan alltid soligt) väder och betydligt mer plats än trånga New York. Från 1927 fram till 1949 dominerades filmmarknaden av Hollywoods åtta filmstudios. Samtidigt växte Los Angeles, från 102.000 invånare år 1900, till två miljoner 1950.

Hälsa & träning

Idag förknippas Los Angeles inte bara med film, utan också med hälsa och träning. Här finns alltid de allra senaste träningstrenderna, och vissa till och med skapas här. Men även om olika träningsformer kommer och går är det något som alltid består – den hälsosamma livsstilen. Los Angeles invånare tvingas till stor del vara bilburna, men samtidigt är träning en stor del av livsstilen. Längs strandpromenaderna ses cyklande, springande och powerwalkande invånare hela dagarna. Lederna uppe i bergen är väl nedtrampade och varje morgon balanserar surfare på havets vågor. LA är alltså en fantastisk destination om du vill ha en aktiv semester, men kom ihåg att du ironiskt nog kommer att vara beroende av bil under vistelsen.

Enormt gastronomiskt utbud

Los Angeles är minst sagt ett mecka för de som är intresserade av mat och kost. Här möter hälsokost den amerikanska och sydamerikanska matkulturen – vilket har lett till en uppsjö av spännande restauranger. I Los Angeles förstår man dessutom vikten av helhetsupplevelse när man går på restaurang. Det är vanligt att de satsar på olika koncept och lägger ner mycket energi på att restaurangupplevelsen ska bli så minnesvärd som möjligt.

Så, välkommen till Los Angeles! I den här reseguiden tar vi dig till Los Angeles mest prisvärda pärlor!

Sevärdheter

Six flags - los angeles
Tivolit Six Flags är en av alla sevärdheter i Los Angeles.

Många flyttar till Los Angeles för att förverkliga sina drömmar, men även du som reser hit på semester kan få en drömlik upplevelse. Besök Griffith Observatory där du ser både Los Angeles skyline och Hollywoodskylten. Cykla längs stranden i Santa Monica eller ta barnen till nöjesparken Six Flags Magic Mountain. Räkna med ett fullspäckat schema – i LA finns otroligt mycket att se och göra!

 • Griffith Observatory
 • Six Flags Magic Mountain
 • Universal Studios Hollywood

Fler sevärdheter

Bra restauranger i Los Angeles

Funderar du på var Los Angeles bästa restauranger ligger? Ja, om det är första gången du är här är det inte lätt att veta. Staden som blivit känd för att vara ett riktigt hälsomecka kan faktiskt vara lite klurig att förstå sig på – den är ju enorm! Dessutom är hälsosamma restauranger inte det enda du har att välja på. I LA finns något för alla – oavsett om du älskar mexikanskt, goda burgare eller gourmetmat. Här tipsar vi om några prisvärda restauranger du inte får missa!

Picca - Los Angeles

Picca

1527 Crenshaw Blvd, Los Angeles, CA 90019

 • Peruansk mat
 • Avslappnad stämning
 • Dela på smårätter
Läs mer om restauranger i Los Angeles
Shake Shack - Los Angeles

Shake Shack

Finns på flera ställen runt om i Los Angeles

 • Hamburgerhak
 • Prisvärda rätter
 • Veganska alternativ
Läs mer om restauranger i Los Angeles
Home - Los Angeles

Home

1760 Hillhurst Ave, Los Angeles, CA 90027

 • Mysig innergård
 • Familjevänlig
 • Bra brunch
Läs mer om restauranger i Los Angeles

Varför resa till Los Angeles?

Los Angeles - Palmer
Los Angeles är en stad full med vackra stränder, shopping och nöjen.

”Människor klipper banden till sina gamla liv när de kommer till Los Angeles. De letar efter en plats där de kan vara fria, där de kan göra saker som de inte kunde göra någon annanstans.”

– Tom Bradley, borgmästare i Los Angeles 1973-1993.

Få städer är lika mångfasetterade och dubbelbottnade som Los Angeles, här är några av anledningarna till att vi alltid längtar hit:

Soligt väder & behagligt klimat

Oavsett när du åker till Los Angeles kan du räkna med ett fantastiskt väder. Staden har ett subtropiskt medelhavsklimat med över 325 soldagar per år – regn under resan är högst osannolikt! Årets kallaste månad i Los Angeles är februari, då dagstemperaturen i genomsnitt ligger på 18 grader. Trots att Los Angeles klimat kallas för medelhavsklimat är det alltså varmare i LA än vid Medelhavet.

Milsvida stränder

Runt omkring Los Angeles finns stränder som får strandälskare att storkna. Här hittar du allt från inbjudande pittoreska stränder som Robert H. Meyer Memorial Beach, Leo Carrillo State Beach och Abalone Cove Shoreline Park. Du som vill spana på folk, spela volleyboll eller surfa bör besöka Manhattan Beach, Venice Beach eller Santa Monica State Beach.

Träningsmöjligheter

Om du vill testa på de senaste träningstrenderna långt innan de kommer till Sverige är Los Angeles rätt plats att åka till. Vissa gym erbjuder gratis dagspass så att man ska få testa att träna i lokalen innan man bestämmer sig för att bli medlem – perfekt om du kommer hit på semester! Lämna inte LA utan att ha testat på soulcycling (intervallcykling i grupp med styrketräningsinslag) och HIIT (högintensiv intervallträning).

Shopping

Los Angeles har ett minst sagt brett shoppingutbud. Här finns stora shoppingområden, unika butiker och de allra senaste trenderna. Om du vill spana kändisar medan du shoppar bör du bege dig till Rodeo Drive, där mer exklusiva märken har sina butiker. Missa inte heller alla Farmer’s markets som anordnas runt om LA varje söndag.

Konserter

Det är inte konstigt att världens största artister ofta spelar i Los Angeles – det är ju USAs näst största stad. Att gå på konsert i LA är ofta en intensiv och underbar upplevelse, så det finns många anledningar att planera din resa till veckan då din favoritartist ska spela. Och om artisten ska spela på Hollywood Bowl, en magisk utomhusscen, bör du släppa allt och resa hit! Det lär bli en upplevelse du kommer att minnas för alltid.

Sporten

Los Angeles är inte bara ett bra resmål för de som gillar att utöva sport, utan även för de som gillar att titta på sport. Här arrangeras sportevenemang inom basket, fotboll, rugby, baseball, boxning, tennis och cricket. De Olympiska spelen har hittills anordnats två gånger här, och 2028 blir den tredje.

Billiga flygbiljetter

För att ligga så långt bort från Sverige som Los Angeles gör, är resan hit väldigt billig. Om du bokar i tid kan du få en tur & returbiljett för under 3000 kr. Det är vad vi kallar en prisvärd resa!

Mångkulturalismen

Även om Los Angeles ligger i Kalifornien är det inte rättvist att kalla staden ”typiskt amerikansk”. Stadens invånare kommer från över 140 länder, och i många fall har de tagit med sig det bästa som hemländerna har att erbjuda. Det är inte ofta du får möjlighet att testa på Koreas godaste mat, utanför Korea. Men så är fallet i LA. Här är det de mest drivna som lyckas, och det var det drivet som fick dem att flytta hit.

Fakta om Los Angeles

 • Klimat

  Subtropiskt medelhavsklimat med ungefär 325 soldagar per år.

 • Prisnivå

  Att äta på restaurang i Los Angeles är i genomsnitt 12 % dyrare än i Stockholm, boende är ungefär 70 % dyrare.

 • Valuta

  Amerikanska Dollar (USD)

 • Språk

  Engelska

 • Tidsskillnad Los Angeles - Sverige

  -9 timmar

 • Nöjen

  Los Angeles har ett stort utbud av restauranger, barer och kaféer. Andra nöjen är bio, konserter och liveframträdanden.

 • Kommunikationer

  Det finns buss, taxi, Uber och tunnelbana i Los Angeles, men det är ofta enklare att ta sig fram med bil.

 • Nödsituationer

  (Nummer till polis, brandkår, akutmottagning) 911

 • Adapter

  Du behöver adapter av typ A eller B för att kunna ladda svensk elektronik i USA.

 • Visum

  Ansök om ESTA, inresetillstånd, senast tre dagar innan du anländer till USA. Du får stanna i USA upp till 90 dagar och du får varken arbeta eller studera under vistelsen. När du anländer behöver du kunna visa upp en returbiljett för att få komma in i landet.

 • Hälsa och vaccinationer

  Inga vaccinationer krävs.

 • Befolkning

  Ungefär 18 miljoner bor i Los Angeles storstadsområde.

Flygbolag som flyger till Los Angeles

SASSAS

Norwegian AirNorwegian Air

British AirwaysBritish Airways

American AirlinesAmerican Airlines

FinnairFinnair

United AirlinesUnited Airlines

LufthansaLufthansa

Iberia AirlinesIberia Airlines

SwissairSwissair

Medeltemperatur Los Angeles

Jan 14°

Feb 15°

Mar 15°

Apr 17°

May 18°

Jun 21°

Jul 23°

Aug 24°

Sep 23°

Oct 20°

Nov 17°

Dec 14°

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi & Uber Los Angeles

Taxi & Uber Los Angeles

I Los Angeles är det betydligt mycket billigare att resa med Uber än taxi. Uber är en slags internetbaserad taxitjänst och för att använda den behöver du ladda ner Ubers app. Du beställer, betalar och betygsätter resan i appen. 45 minuters resa med Uber kostar ungefär 19 dollar. I appen kan du se hur mycket resan kommer att kosta innan du beställer bilen.

Tunnelbana %s

Tunnelbana Los Angeles

Los Angeles tunnelbanenät, MTA, är bara 31 km långt och har två linjer med sammanlagt 22 tunnelbanestationer. I nätet ingår också fyra spårvagnslinjer, som bland annat går från Santa Monica till centrala Los Angeles. En enkel resa med spårvagn eller metro kostar 1,75 dollar. Med ett påfyllningsbart TAP-kort betalar du endast för resor varannan timme, däremellan är det gratis.

Buss %s

Buss Los Angeles

Los Angeles bussnät är utbrett över hela Los Angeles County och du har över 200 busslinjer att välja bland. De två vanligaste bussbolagen är DASH och Metro Bus System. För att resa med buss behöver du ett TAP-kort. Du kan antingen ladda TAP-kortet med 20 resor, eller pengar som sedan reduceras när du använder kortet.

Vanliga frågor och svar om Los Angeles

De allra flesta kan nog känna att de har rätt bra koll på Los Angeles, trots att de aldrig har varit där. Men stämmer bilden av Los Angeles som du fått från filmer, böcker och TV-serier? I vår FAQ får du svar på dina frågor om ”Änglarnas stad”, men du kan också testa dig själv för att se hur bra koll du egentligen har.

 • Vad är Los Angeles känt för?

  Los Angeles är känt för många saker, inte minst alla kändisar som håller till där. Många filmer utspelar sig i Los Angeles, och många som vill lyckas inom film och musik beger sig till Hollywood för att slå igenom.

 • Hur gammalt är Los Angeles?

  Los Angeles grundades 4 september 1781.

 • Är Los Angeles dyrt?

  Den genomsnittliga prisnivån är lite högre i Los Angeles än i Sverige, men det finns så klart en stor variation av prisklasser.

 • Hur stort är Los Angeles?

  Los Angeles är en väldigt stor stad, och borde snarare kallas för region. Från stadens nordligaste del till den sydligaste är det 72 km, från öst till väst är det 47 km.

 • Vad får man inte missa i Los Angeles?

  Lämna inte LA utan att ha besökt Venice Beach, Santa Monica, Hollywood Walk of Fame och Runyon Canyon Park.

 • Hur många bor i Los Angeles?

  4 miljoner bor i centrala Los Angeles, men i hela storstadsområdet bor 18 miljoner.

 • Hur lång är Hollywood Walk of Fame?

  Hollywood Walk of Fame är 2,1 km längs Hollywood Boulevard samt 0,7 km längs Vine Street.

 • Vad kallas Los Angeles för?

  Los Angeles kallas bland annat för LA, Änglarnas Stad och La-La Land. Namnet Los Angeles betyder ”änglarna” på spanska.

 • Hur styrs Los Angeles?

  Los Angeles ligger i Kalifornien, som är en delstat i södra USA. Politiskt dominerar det demokratiska partiet.

 • Är Los Angeles barnvänligt?

  Ja, om du väljer rätt område finns det aktiviteter för hela familjen. Några familjevänliga områden i Los Angeles är West Hollywood, Hancock Park, Santa Monica, Beverly Hills och Los Feliz.

 • Hur stort är Los Angeles jämfört med Stockholm?

  Centrala Los Angeles har ungefär 4 miljoner invånare, men om man räknar med hela storstadsområdet bor 18 miljoner människor i LA. I Stockholms storstadsområde bor ungefär 2 miljoner.

 • Vad pratar man för språk i Los Angeles?

  Det officiella språket i Los Angeles är engelska, men en stor del av befolkningen talar spanska.

 • Hur långt är det mellan San Francisco och Los Angeles?

  Ungefär 61 mil med bil.

 • Hur långt är det mellan Los Angeles och Las Vegas?

  Ungefär 43 mil med bil.

Go to top