Reseguide till Berlin – prisvärd huvudstad fylld med överraskningar

Berlin är en fantastisk huvudstad i Europas hjärta. I denna dynamiska och ständigt föränderliga stad finns historien ständigt närvarande.

Berlinmuren som delade Berlin i två delar under kalla kriget finns idag bara delvis kvar som ett minnesmärke över hur delat Europa var för knappt 30 år sedan. Idag är Berlinmuren, Checkpoint Charlie och andra platser från kalla kriget självklara sevärdheter. Det finns också flera sevärdheter som har med andra världskriget att göra, som exempelvis förintelsemonumentet i centrala Berlin.

I Berlin finns 180 museer, mer än i de flesta andra storstäder. Några av dem tillhör de mest betydelsefulla i världen och ligger ute på en ö, Museumsinsel, i floden Spree. Här finns bland annat imponerande egyptiska och förhistoriska samlingar.

Berlin – en stad med karaktär

Berlin är en stad som egentligen varken är mysig eller gemytlig. Det du får uppleva när du besöker Berlin är en världsmetropol med puls. Staden lever, förändras och utvecklas. Det är en stad med karaktär och den är fylld med historia. Berlin är olik alla andra tyska städer. Det är en urban miljö fylld med överraskningar. Gammalt och nytt blandas. Moderna byggnader varvas med nedslitna fasader. Få känner till att Berlin har fler broar än Venedig – uppåt 2 100 stycken, beroende på vem man frågar och hur man räknar. En båttur på Spreefloden rekommenderas.

Under kalla kriget var Västberlin som en ö inuti östblocket. Det var en stark kontrast till resten av staden. Här samlades konstnärer, musiker, punkare, hippies och LGBT-anhängare. Egentligen har detta kulturarv sina rötter ända från 1920-talet och är något som staden förvaltar än idag. Kulturen är närvarande överallt. Det går nästan inte att hitta en gata som inte har utsmyckats med någon form av gatukonst.

Nöjesliv i världsklass

Berlin är berömt för sitt nattliv. Det är aldrig långt till närmsta bar eller café. Urvalet är enormt och många av uteställena är öppna dygnet runt. Det går nästan inte att ha tråkigt i Berlin. Inte konstigt att Berlin tar emot mellan 30 000 och 40 000 weekendresenärer varje helg! Shoppingen i Berlin är fantastisk. Här hittar du flera shoppinggator och nästan 70 varuhus. Dessutom är Berlin berömt för sitt stora utbud av second hand-butiker och vintageaffärer.

Med tanke på stadens storlek, dess popularitet och enorma utbud av nöjen och sevärdheter skulle man kunna tro att det är dyrt. Så är det inte. Berlin är faktiskt ett av de mest prisvärda städerna i Europa! Det går att hitta många billiga hotell och prisvärda restauranger. Dessutom ligger staden inte så långt från Sverige vilket gör att det finns gott om billiga resor till Berlin.

Prisvärda sevärdheter i Berlin

Berliner Dom
Berliner Dom – Berlins vackra domkyrka.

Berlin är generellt sett en mycket prisvärd destination. Det mesta man kan se och göra i Berlin är relativt billigt. Många av sevärdheterna är helt gratis – till exempel Brandenburger Tor, riksdagshuset och det som är kvar av Berlinmuren. En del av museerna är också helt gratis. Det går till och med att hitta gratis guidade turer i Berlin!

 •  Checkpoint Charlie
 •  Berlinmuren
 •  Konstmuseum Berlin

Fler sevärdheter

Restauranger Berlin

Berlin är ett drömresmål för dig som älskar att äta och dricka gott! Det är en multikulturell stad där det går att hitta spännande restauranger från världens olika håll. Här blandas bland annat grekiska, turkiska och indiska influenser med det balkanska och italienska köket. Berlinare älskar att äta ute och prispressen är stor. En huvudrätt behöver inte kosta mer än 60 till 100 kronor. Vi har sammanställt tips på billig mat i Berlin – och några lyxiga alternativ också! Ataya · Chutnify ·

Käfer Dachgarten – prisvärd restaurang i Berlin

Käfer Dachgarten

Platz der Republik 1, 11011

 • Panoramautsikt ovanför riksdagen
 • Prisvärd gourmetmat
 • Typisk tysk mat med finess
Läs mer om restauranger i Berlin
AttayaCaffe – populär vegansk restaurang i Berling

AtayaCaffe

Zelter Str. 6, 1043

 • Vegansk restaurang
 • Afro-italienskt kök
 • Omåttligt populär
Läs mer om restauranger i Berlin
Chutnify – indiska mat i Berlin

Chutnify

Pflügerstraße 25, 12047 & Sredzkistraße 43, 10435

 • Indiskt street food
 • Prisvärd meny
 • Spännande inredning
Läs mer om restauranger i Berlin

Varför resa till Berlin?

Berlin – en spännande storstad
Berlin är en spännande storstad med mycket historia.

Berlin är en stad med så mycket innehåll och variation att den passar nästan vilken smak och stil som helst. Det är en storstad, en metropol med ett enormt utbud av sevärdheter, matupplevelser och nöjen. Du visste kanske inte att det till och med finns badstränder i Berlin? Detta är en stad att upptäcka och förälska sig i – inte på det romantiska sätt som man kan förälska sig i vissa andra av Europas städer – utan på ett genuint och spännande vis.

Mycket historia

Berlin andas historia – inte bara Tysklands utan hela världens. Denna stad var ett nav i Preussen, ett kulturellt centrum i Weimarrepubliken och tyskarnas högkvarter under andra världskriget. Under det kalla kriget var Berlin en fokuspunkt. Muren delade öst från väst. Spänningen var stor och spionerna många. Idag lever historien kvar genom de många sevärdheterna i Berlin vilka återspeglar det kalla kriget, andra världskriget och andra viktiga historiska händelser – Berlinmuren, Checkpoint Charlie, Judiska museet, bara för att nämna några.

Nattliv

Kontrasten mellan den mörka historien och dagens levande Berlin kan knappast bli större. Nästan var du än går i Berlin finns det ett sätt att roa sig på. Barer, kaféer och nattklubbar finns i mängder och många ställen har öppet dygnet runt. Det går inte att ha tråkigt i Berlin. Klubblivet har något för alla smaker men mest känt är Berlin ändå för sin techno. Vad sägs om att besöka en klubb i någon av östra Berlins övergivna industrilokaler? I övrigt finns det musikhak för alla smaker – från punk, via jazz till de lyxigast tänkbara lounge-barerna.

Priserna

Berlin är billigt, inte bara med svenska mått mätt utan även jämfört med många andra städer i Europa. Det går lätt att hitta vällagade huvudrätter för 60 till 100 kronor. En öl behöver inte kosta mer än 30 kronor. Många av sevärdheterna i Berlin är helt gratis. Det går till och med att besöka vissa museer utan att betala inträde. Du kan lätt hitta rabattkort som ger dig inträde till en mängd sevärdheter till ett lägre pris. Det går även att hitta riktigt bra boende i Berlin utan att behöva betala särskilt mycket.

Restaurangerna

Det finns tusentals med restauranger i Berlin. Utbudet är stort och varierat – inte bara för att det är en storstad, utan för att här möts en mängd kulturer. Berlin har länge varit ett ställe som folk sökt sig till för att njuta av livets goda. Idag präglas Berlin av en ung och multikulturell befolkning. Här hittar du alla tänkbara typer av mat, från billigaste lokala husmanskost och barmat, via det italienska, grekiska, turkiska och balkanska köket till ett drygt tjugotal lyxiga Michelinkrogar. Varken vegetarianer eller köttälskare kommer att bli missnöjda.

Berlin camping

Berlin erbjuder flera möjligheter för dig som gillar att campa. Det finns flera trevliga och välskötta campingar i närheten av Berlin. Flera av dem ligger vackert till intill vattendrag som Havel eller ute i det trevliga Potsdam. Det finns faktiskt till och med campingplatser inte långt från Berlins centrum! Om du campar i Berlin gör du det nog främst för att kunna slå dig till ro i din egen lilla oas. Om det är prisvärt boende i Berlin du är ute efter finns det flera billiga alternativ, bland annat på hostel närmare centrum.

Shopping

Berlin är en av Europas bästa shoppingstäder. Kurfürstendamm och Tauentzienstraße har tillsammans över fem kilometer med utmärkt shopping. Oranienstraße, Friedrichstraße, Schloßstraße och Torstraße är bara några exempel på alla shoppinggator som finns i Berlin. Dessutom finns nästan 70 utmärkta varuhus. Som bonus är priserna på det mesta lägre än i Sverige! Dessutom finns det ett enormt utbud av second hand och vintage i Berlin. Om du gillar antikviteter eller söker souvenirer från DDR-eran hittar du sådant lätt på någon av de många marknaderna.

Fakta om Berlin

 • Klimat

  Berlin har kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Om du ogillar kyla är det bäst att sikta på april eller senare – många anser att maj är den bästa månaden att besöka Berlin. Det kan bli mycket varmt om sommaren även om luften i Berlin är känd för att vara uppfriskande även då.

 • Valuta Tyskland

  Tyskland använder Euro som valuta.

 • Tidsskillnad Tyskland Sverige

  Det är ingen tidsskillnad mellan Tyskland och Sverige.

 • Nöjen

  Berlin har ett av världens bästa nattliv. Utbudet av restauranger, barer, kaféer och nattklubbar är enormt.

 • Se och göra

  Det finns mängder med museer, sevärdheter och historiska platser att besöka. Kulturutbudet är stort och dessutom finns det gott om grönområden och andra utflyktsmål.

 • Kommunikationer

  Det är lätt att ta sig runt i Berlin tack vare tunnelbanan (U-Bahn) och tåg (S-Bahn) som täcker de flesta områden. Bussar går i 5-10 minuters intervaller mellan 04:30 och midnatt. Flygplatsen Tegel ligger bara 8 km från centrum

 • Prisnivå

  Berlin är billigt jämfört med Sverige. Det går att bo bra och äta gott utan att det blir dyrt.

 • Eladapter

  Det behövs ingen adapter i Berlin. Tyskland använder samma eluttag som i Sverige.

 • Språk

  Berlinarna talar tyska, men det är nästan lika vanligt att höra engelska och andra språk på gatorna.

 • Resa med barn

  Berlin är egentligen inget typiskt familjeresmål men då Berlin är en metropol är utbudet av saker att se och göra för barn ändå stort.

 • Befolkning

  Berlin har runt 3,7 miljoner invånare.

Flygbolag som flyger till Berlin

Dessa flygbolag flyger regelbundet till Berlin.

easyJeteasyJet

SASSAS

Norwegian AirNorwegian Air

Medeltemperatur Berlin

Jan

Feb

Mar

Apr 13°

May 19°

Jun 22°

Jul 24°

Aug 23°

Sep 19°

Oct 13°

Nov

Dec

Läs mer om vädret i Berlin

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi %s

Taxi Berlin

Det finns gott om taxi i Berlin och dessutom är de prisvärda. Du känner igen dem på deras svagt beigea färg. Starttaxan är 3,90 euro och därefter kostar varje kilometer 2 euro de första sju kilometrarna. Därefter är kilometerpriset 1,50 euro. Stort bagage kan kosta extra. Om du tar en taxi på gatan kan du begära en kortresa (”Kurzstrecke”), vilket innebär ett fast pris på 5 euro för 2 kilometer. Det finns även Uber i Berlin.

Tunnelbana %s

Tunnelbana Berlin

Tunnelbanan (U-Bahn) i Berlin är punktlig, ren och det blir sällan för trångt. De flesta delarna av centrum och förorterna täcks av tunnelbanenätet. Tunnelbanan går från 04:30 till midnatt. Bussar ersätter de flesta linjer på natten. Fredagar och lördagar går tunnelbanan dygnet runt. Priset beror på zon. I zon AB kostar en enkelbiljett 2,80 euro. I zon ABC kostar den 3,40 euro. Om du ska resa maximalt tre stationer kallas det för ” Kurzstrecke” och då är priset 1,70.

Tåg %s

Tåg Berlin

Tågen (S-Bahn) har ett separat nätverk från U-Bahn. S-Bahn är bra om du ska resa lite längre från centrum. Tågen går fram till klockan 01:30 på natten. På fredagar och lördagar går de dygnet runt. Pris för tåg är samma som för tunnelbanan i Berlin.

Vanliga frågor om Berlin

Här har vi sammanställt några vanliga frågor och svar (FAQ) om Berlin så att du kan förbereda din resa så mycket som möjligt. Berlin är en mycket prisvärd och tillgänglig destination. Det är lätt att ta sig runt och upptäcka allt vad staden har att erbjuda.

 • Vad är Berlin känt för?

  Berlin är en historisk plats som bland annat är känd för sin roll under kalla kriget då berlinmuren delade staden i två delar. Idag är Berlin känt för sitt rika nöjesliv, de många sevärdheterna och sitt goda restaurangutbud.

 • Hur gammalt är Berlin?

  Berlin grundades 1237.

 • Är Berlin dyrt?

  Nej – Berlin är en mycket prisvärd stad, inte bara med svenska mått mätt utan jämfört med många andra städer i Europa.

 • Hur stort är Berlin?

  Till ytan är centrala Berlin nästan 900 kvadratkilometer.

 • Hur delades Berlin upp efter kriget?

  Efter andra världskriget delades Berlin upp i fyra ockupationszoner mellan de allierade segermakterna USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjetunionen.

 • När revs Berlinmuren?

  Berlinmuren forcerades av folkmassorna den 9 november 1989. Under 1990 revs större delen av muren.

 • Hur många bor i Berlin?

  Det bor 3,7 miljoner människor i centrala Berlin och 4,6 miljoner totalt om man räknar med hela storstadsområdet.

 • Hur många heter Berlin i efternamn?

  1633 personer heter Berlin i efternamn i Sverige.

 • Vad betyder Berlin?

  Det finns två teorier kring vad Berlin betyder. En är att namnet kommer från västslaviskans ”berl” vilket betyder våtmark eller träsk. Den andra teorin är att Berlin kommer från slaviskans ”ber” som betyder björnens ande eller ”berloga” som betyder björnens ide.

 • Vad kan man göra i Berlin?

  Besök viktiga historiska platser och museer, besök spännande restauranger, barer och klubbar eller shoppa loss i lokala designbutiker och på de många shoppinggatorna.

 • Vad ska man köpa i Berlin?

  Kläder från lyxmärken, lokala designers, second hand eller eco fashion – Berlin har allt. Andra shoppingtips är Preussisk snaps, handgjorda bälten, munkar (Berliner) eller en souvenir i form av Berlinbjörnen.

 • När ska man resa till Berlin?

  Maj är favoritmånad för många. Från och med april brukar vädret vara behagligt men sommarmånaderna kan vara ganska varma. September och oktober är också bra månader att besöka Berlin.

 • När är Berlin Marathon?

  Berlin Marathon äger rum i september. 2020 är datumet för Berlin Marathon 27 september.

Go to top