Transportmedel i Lissabon – buss, taxi, spårvagn, tåg & tunnelbana

Lissabons citykärna är så pass liten att det i många fall går bra att ta sig fram till fots, men det finns tillfällen när avstånden känns för långa. Och när du vill ta dig från en punkt till en annan har du flera alternativ att välja mellan. Vissa transporter tar dig effektivt dit du ska medan andra nästan kvalar in som turistattraktioner – och vad du föredrar är helt upp till dig. Här är en guide till Lissabons kollektivtrafik och transportmedel.

Spårvagn i Lissabon – populärt transportmedel
Att åka spårvagn är ett av de charmigaste och mest populära sätten att ta sig runt i centrala Lissabon.

Taxibilar i Lissabon

När du vill hyra en privat bil som ska ta dig från ett ställe till ett annat i Lissabon kan du välja mellan att åka taxi, Uber eller Bolt. Här går vi igenom vad det innebär att åka med de olika färdmedlen.

Taxi

Lissabons taxibilar är lätta att känna igen, de är svarta och har gröna tak med varsin skylt där det står ”Taxi”. När taxin är ledig lyser en grön lampa på skylten, och när den är upptagen lyser en röd. Det enklaste sättet att få tag på en taxi är att vinka när den kör förbi, men om den inte stannar trots att det lyser grönt kan det bero på att det är en taxistation i närheten. Anledningen till att taxin inte stannar är av respekt mot kollegerna som står och väntar på kunder, men det kan så klart också vara så att föraren inte har sett dig. Om du märker att flera taxibilar kör förbi dig utan att stanna kan du gå till närmaste kafé och fråga var taxistationen ligger.

Så länge du befinner dig i centrala Lissabon brukar det vara väldigt lätt att få tag på en taxi, och det är dessutom ett smidigt sätt att ta sig fram. Taxichaufförerna använder sig av en taxameter för att beräkna resans pris. Framkörningsavgiften ligger på 3,6 euro, alternativt 3,9 euro om det är kväll. Taxichaufförerna manipulerar aldrig taxametern, men det kan hända att de tar en omväg för att du ska få betala mer, särskilt om de märker att du är turist. Ett tips är att säga ”Oj, jag har bara 10 euro i kontanter, det räcker va?” eller något liknande så att de inte ska ta dig på en extra lång resa. Tänk på att du behöver ha kontanter när du ska åka taxi i Lissabon, de tar sällan kort. En resa från centrala Lissabon till flygplatsen kostar 10-15 euro.

Uber & Bolt – internetbaserade taxitjänster

Att åka med en Uber eller Bolt i Lissabon är vanligtvis billigare alternativ till en vanlig taxi, och tillvägagångssättet ser lite annorlunda ut. För att åka med Uber eller Bolt måste du beställa en bil via deras respektive appar. Samtidigt som du beställer anger du också vart du ska, och får reda på hur mycket resan kommer att kosta. När resan är genomförd dras pengarna direkt från ditt konto. Skillnaden mellan Uber och Bolt är att Bolt kan vara lite billigare, men inte alltid.

Lissabons kollektivtrafik – buss, tunnelbana, tåg & spårvagn

Viva Viagem – ditt kort i Lissabons kollektivtrafik

När du köper en biljett i en biljettautomat eller av en kassör vid en bemannad station får du en pappersbiljett med texten ”Viva Viagem”. Det här kortet är till för att återanvändas, och kan användas överallt i Lissabons kollektivtrafik. Första gången du köper en biljett betalar du 50 cent för kortet, därefter betalar du endast för dina resor. Varje gång du kliver på en buss, tunnelbana, tåg eller spårvagn behöver du hålla kortet mot en biljettläsare. Då registreras resan och en summa dras från kortet.

Det finns olika typer av biljetter. Du kan antingen fylla på ditt Viva Viagem-kort med pengar som sedan dras när du reser, alternativt köpa en heldagsbiljett om du planerar att resa mycket under en dag. Biljettautomaterna tar både kort och kontanter.

Buss Lissabon

Bussarna i Lissabon är bekväma och tar dig snabbt dit du ska (om det inte är mycket trafik förstås). Ett enkelt sätt att avgöra om det finns någon buss som passar dig är att söka på adressen du ska till på Google Kartor. Tryck först på ”vägbeskrivning” och därefter på symbolen som ser ut som två fordon. Där visas olika bussar som du kan ta utifrån var du befinner dig. En bussresa kostar 2 euro om du köper en enkelbiljett på bussen, 1,60 euro om du har ett Viva Viagem-kort.

Tunnelbana Lissabon

Lissabons tunnelbanenät består av 4 linjer, 55 stationer och kallas för ”Metro”. Tunnelbanan är ett utmärkt färdmedel om du ska åka en längre sträcka, men om du bara rör dig i centrala Lissabon går det oftast snabbare att gå eller ta en buss. Du känner igen tunnelbanestationerna genom de röda skyltarna där det står ”Metro”. Tunnelbanan är öppen varje dag från 06.30 – 01.00, och tågen kommer med vanligtvis med 6-12 minuters mellanrum. Under helgerna avgår tågen mer sällan. Notera att tunnelbanan inte går på natten, så om du har ett tidigt flyg eller ska åka till hotellet efter en sen natt på stan behöver du ta en nattbuss eller taxi. En tunnelbaneresa kostar 1,5 euro.

Spårvagn Lissabon

Att åka spårvagn i Lissabon är kanske inte det mest effektiva sättet att ta sig fram på – men ett av de vackraste. Särskilt berömd är Spårvagn 28 som tar dig genom hela centrala Lissabon, från Campo de Ourique till Graça. Spårvagn 15 åker från Praça da Figueira till Belém. Det finns två olika typer av ”eléctricos”, de som tillverkades i början av 1900-talet och de moderna som rymmer fler passagerare. Om du köper en enkelbiljett på spårvagnen (vilket är svårare än man kan tro eftersom de oftast är fullproppade) kostar biljetten 3 euro, men om du har ett laddat Viva Viagem-kort kostar resan bara 1,5 euro.

Tåg Lissabon

Det finns flera järnvägslinjer i Lissabon. Resorna till Sintra eller Cascais täcks av ditt Viva Viagem-kort, men om du ska åka till en annan del av landet behöver du köpa en annan biljett. Det kan du göra online eller på tågstationen.

Billiga resor Lissabon

Arlanda - Lisbon Portela

No results

Arlanda - Lissabon

Skavsta - Lisbon Portela

No results

Skavsta - Lissabon
Go to top