Lissabons bästa sevärdheter & aktiviteter

Det som gör Lissabon till ett så fantastiskt resmål är att här finns sevärdheter och aktiviteter för alla smaker. Det är till Lissabons solblekta gator du ska åka om du vill ställa dig på en surfingbräda för första gången eller bocka av några punkter från UNESCOs världsarvslista. I den här guiden tipsar vi om olika stränder och sevärdheter du måste besöka, och om du gör det är vi övertygade om att du kommer att få en underbar resa.

Lissabontips du inte får missa

Miradouros – Utsiktsplatser

Bege dig till en av Lissabons många utsiktsplatser (miradouro = gyllene sikt) för ett se solnedgången från första parkett. Här samlas unga och gamla och spelar musik, dricker öl och umgås med varandra. Några av våra favoriter är: Miradouro de Nossa Senhora do Monte, Miradouro de São Pedro de Alcântara & Miradouro da Graca. Att besöka en miradouro är kostnadsfritt.

Belémtornet

Belémtornet i Lissabon
Belémtornet – en symbol för Portugals storhetstid under 1500-talet.

Besök en byggnad som finns med på UNESCOs världsarvslista och som än idag är en symbol för Portugals storhetstid under 1500-talet: Belémtornet. Kom hit direkt efter frukosten om du vill undvika de långa köerna som bildas senare under dagen. Du tar dig enklast hit med tåg eller buss, spårvagnarna brukar bli väldigt fulla.

Sintra

Även om bergsstaden Sintra bara ligger 30 minuter med tåg från centrala Lissabon slås du direkt av att klimatet är helt annorlunda här. I de fuktiga majestätiska skogarna ligger sagolika palats som var den portugisiska kungafamiljens sommarbostäder från 1200-talet fram till 1800-talet. Åk hit! Och glöm inte att ta med kameran. Om du vill lära dig mer om Sintra kan det vara värt att följa med på en guidad tur, det kostar runt 500 kr.

Prisvärda sevärdheter i Lissabon

MAAT

Museu de Arte, Arquitetura e Technologia (konst-, arkitektur- och teknikmuseet) är en av Lissabons senaste stora museisatsningar. Museet invigdes 2016 och har sedan dess varit hyllat av både lokalinvånare och turister. Byggnaden är dessutom helt unik i sitt slag – den är klädd i 15.000 keramikplattor som vattnet från floden reflekteras i. Inträdet till MAAT kostar 5 euro, men första söndagen i månaden är det kostnadsfritt.

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge
Besök Castelo de São Jorge, en fästning från 1000-talet.

Om det är din första gång i Lissabon måste du besöka Castelo de São Jorge högst upp i Alfama. Den moriska fästningen har präglat Lissabons siluett sedan 1000-talet, och är än idag nästan helt intakt. Inträdet kostar runt 10 euro, men när du väl är inne kan du gå på en kostnadsfri guidad tur. När du blir hungrig rekommenderar vi ett besök på restaurangen Casa do Leão som ligger innanför slottsmurarna.

Carmo Archaeological Museum

År 1755 drabbades Lissabon först av tre jordbävningar som förstörde stora delar av staden, därefter kom en tsunami som dödade ungefär 70.000 människor. Ruinerna av kyrkan Carmo är idag både ett vackert monument och ett arkeologiskt museum där du får lära dig mer om jordbävningen och det forna Lissabon. Inträdet till Carmo Archaeological Museum kostar 5 euro. Museet är öppet måndag till lördag 10.00-19.00.

Underbara stränder nära Lissabon

Sintrakusten

Sintra har något magiskt över sig, och denna magi tycks även stränderna vid kusten ha sugit åt sig. Om du har några timmar över kan du ta dig ut till kusten för att bada i Atlanten och njuta av havsluften. Några av våra favoritstränder i Sintra är: Praia Grande, Praia da Adraga och Praia da Ursa. Du tar dig lättast hit med bil.

Costa da Caparica

Costa da Caparica i Lissabon
Costa da Caparica består av ett 20-tal stränder.

Costa da Caparica är kustlinjen som är enklast att ta sig till från Lissabon, men också den som har mest att erbjuda. I själva verket består ”Costa” av ett 20-tal stränder som sträcker sig flera mil söderut. Här kan du till exempel ta surflektioner, vandra, bada och festa. Från Lissabon går det både bussar och färjor till Costa da Caparica – det är alltså en perfekt dagsutflykt.

Praia do Portinho da Arrábida

Du som ska hyra bil borde ta omvägen förbi Praia do Portinho da Arrábida, en fantastisk liten strand med utsikt mot Troía. Här ligger några mysiga restauranger som serverar fisk (som fiskats i närområdet) och andra delikatesser från havet. Om du går lite längre bort på stranden delar stora stenar upp den i mindre delar, här kan du alltså få en privat ministrand. Lyx!

Flygresors bästa Lissabontips

Rua da Bica

Lissabons mest fotograferade gata är troligen Rua da Bica, med sina traditionella spårvagnar som åker upp och ner för den 300 meter långa gatan dagarna i ända. Spana in utsikten från toppen av backen och besök sedan någon av Bicas många härliga barer och restauranger. Bäst drinkar har ”O Larguinho” som ligger nere vid torget Largo Santo Antoninho.

Fado Cruise

Festival i Lissabon
Festivalen OutJazz är populär och går att besöka varje helg under sommaren.

Du som är nyfiken på hur traditionell portugisisk folkmusik låter måste lyssna på Fado, och det är oftast i stadsdelen Alfama som du hör den när du går längs gatorna. Här finns nämligen ett flertal ”Casas de Fado” där du får äta, dricka och lyssna på fado samtidigt. Några av Lissabons bästa fadoställen är: Clube de Fado, Café Luso, Restaurante Marquês da Sé och Restaurante A Travessa do Fado.

Festivaler

Att gå på en festival är ett utmärkt sätt att lära känna den portugisiska kulturen, då portugiserna älskar festivaler. Varje helg under sommarhalvåret anordnas festivalen OutJazz i olika parker runtom Lissabon. Packa solskydd, något att sitta på och en god picknick. Förutom att det är ett perfekt sätt att tillbringa eftermiddagen är det gratis inträde. OutJazz passar hela familjen.

Billig resa till Lissabon

Det finns många billiga aktiviteter och sevärdheter i Lissabon, men hur billig blir resan i slutändan om du räknar med flygbiljetterna? Rätt billig faktiskt, i alla fall om du använder vår kostnadsfria tjänst när du ska boka dina biljetter. När du använder vår sökfunktion jämför vi resor från över 1000 flygbolag. På så sätt kan du välja det billigaste alternativet och får mer pengar över till resan. Boka din Lissabonresa redan idag!

Arlanda - Lisbon Portela

No results

Arlanda - Lissabon

Skavsta - Lisbon Portela

No results

Skavsta - Lissabon

Vanliga frågor om Sevärdheter i Lissabon

Funderar du på om det verkligen är en bra idé att resa till Lissabon med en sexåring? Vad du ska hitta på när du har shoppat färdigt och vill göra något mer kulturellt? Eller om det verkligen finns något att göra i en sydeuropeisk hamnstad förutom att äta fisk? Här har vi svarat på vanliga frågor om sevärdheter och aktiviteter i Lissabon. Förhoppningsvis kommer även dina frågor att bli besvarade.

 • Vad kan man göra i Lissabon?

  Du kan till exempel besöka ett fado-hus i Alfama, gå på vinprovning eller åka på utflykt. För fler tips läs vår artikel om spännande sevärdheter i Lissabon.

 • Var kan jag köpa ett Lissabonkort?

  På GetYourGuides hemsida kan du köpa ett Lissabonkort som ger dig rabatter på vissa sevärdheter.

 • Finns det mycket att se i Lissabon?

  Ja, missa inte Parque das Poetas, Cemitério dos Prazeres och att se solen gå ner över floden Tejo.

 • Hur går jag från Carmo Convent till Belémtornet?

  Ta dig till Cais do Sodré vid floden Tejo. Hoppa därefter på en buss, spårvagn eller ett tåg bort till Belém.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Lissabon?

  Ja, du kan till exempel besöka: Parque das Poetas (”Poeternas park”), Cemitério dos Prazeres (”Nöjenas kyrkogård”, en otrolig kyrkogård), Feira da Ladra (”Tjuvarnas marknad”, en loppmarknad), Miraduros (Utkiksplatser), Jardim da Estrela (”Stjärnans trädgård”)

 • Hur barnvänligt är Lisssabon?

  Lissabon är en barnvänlig stad, men på grund av alla trappor är den däremot inte särskilt barnvagnsvänlig. Vi rekommenderar att ta med en bärsele om barnet inte kan gå själv.

 • Kan jag hitta smultronställen i Lissabon?

  Absolut, i Lissabon är det inga problem att hitta smultronställen. Här finns allt från mysiga caféer, restauranger och barer till spektakulära utsiktsplatser och fina stränder längs närliggande Costa da Caparica.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Lissabon på?

  Boka inte in alltför många aktiviteter, utan ge Lissabon tid till att visa upp sitt sanna jag.

Go to top