Intressanta och prisvärda sevärdheter i Budapest

Budapest är en härligt stad som du kan besöka nästan när som helst under året. Mest känd är staden för sina varma bad, men Budapest är mycket mer än så! Upptäck de bästa sevärdheterna i Budapest under en helg eller lång-weekend. Det finns samtidigt tillräckligt med saker att göra för att stanna en hel vecka om du vill. Många av sevärdheterna är antingen mycket prisvärda eller helt gratis. Vi har här sammanställt våra bästa tips på saker att se och göra när du ska besöka Budapest som turist.

Vad du måste göra i Budapest

Széchenyi Spa

Széchenyi Spa i Budapest
Széchenyi Spa är stadens mest berömda badhus.

Ett av Budapests mest berömda badhus är Széchenyi Spa. Det är också ett av de största termalbaden i Europa. Széchenyi får sitt vatten från två källor som är 74 respektive 77 grader varma. Badet har en imponerande arkitektur. Det byggdes i nybarock-stil 1909 och består av flera bassänger utomhus och inomhus. Bassängerna håller en temperatur från 18 till 38 grader. Här erbjuds också massage av olika slag.

Var? Bredvid Budapest Zoo och Botaniska trädgården, tunnelbanestation Széchenyi fürdő

Fiskarbastionen

En av de mest välkända byggnaderna i Budapest. Fiskarbastionen (Halászbástya på ungerska) byggdes mellan 1895 och 1902 för att markera den ungerska statens 1000-årsjubileum. Hit går du främst för att njuta av den sagolika atmosfären och kanske för att se den vackra utsikten över Donau och staden. Det är gratis att besöka terrasserna och de flesta av de sju tornen. Du får betala en symbolisk avgift på 1000 HUF för att klättra upp till toppen.

Var? Szentháromság tér, i Buda-delen av stan

Budapest slott

Budapest slott
Budapest slott rymmer både stadens historiska museum och nationalgalleriet.

Budapest slott, eller Budaslottet som det också kallas, byggdes mellan 1749 och 1769. Dessförinnan fanns på samma plats ett slott som byggdes redan 1265. Budapest slott var bostad åt de ungerska kungarna. Här hittar du idag både Budapests historiska museum och nationalgalleriet. Budapests slott är del av Budapests världsarv på UNESCO:s lista.

Var? Nära Kedjebron, på Buda-sidan. Ta gärna tågbanan upp till slottet från floden

Prisvärda sevärdheter i Budapest

Kedjebron

När Kedjebron i Budapest öppnades 1849 var det den första permanenta bron över Donau. Bron designades av en engelsman och byggdes av ett skotskt bolag. Tack vare Kedjebron (Széchenyi Lánchíd på ungerska) kom de två delarna Buda och Pest närmare varandra. Vandra över bron, beundra byggkonsten och ta vackra bilder över Donau och staden!

Var? Bro över Donau, mitt i stan, i höjd med Budapest slott

Sankt Stefansbasilikan

Sankt Stefansbasilikan i Budapest
Sankt Stefansbasilikan byggd i nyklassicistisk stil.

Sankt Stefansbasilikan är Budapests största kyrka. Sankt Stefan var Ungerns första kung och har sedan dess blivit kyrkans helgon. Byggnaden som är i nyklassicistisk stil har en mycket vacker interiör. Kyrkan har plats för 8 500 personer. Klättra upp i den 96 meter höga kupolen för en fin utsikt! Kuriosa: I en glaslåda till höger om altaret ligger kungens mumifierade högra hand.

Var? Öster om Kedjebron, tunnelbanestation Bajcsy-Zsilinszky út

Judiska kvarteren

I Budapests sjunde distrikt ligger de så kallade judiska kvarteren. Det är en del av staden som har en lite annan prägel än övriga delar. Det är ett bohemiskt område som är populärt bland konstnärer, matälskare och festsugna besökare. Här ligger även världens näst största synagoga, ”Stora synagogan” eller Dohánygatans synagoga som den också kallas.

Var? Sydöstra delarna av Budapests centrum (Pest-sidan)

Mer att se och göra i Budapest

Har du mer än ett par dagar på dig i Budapest? Då har vi fler tips på saker att se och göra!

Szimpla Kert

Szimpla Kert är ett av Budapests trendigaste platser just nu. Det är en stor övergiven byggnad med mängder med rum och en innergård. Här blandas kultur, utställningar, musik, mat och dryck i en salig blandning. Szimpla Kert ligger i de judiska kvarteren och sedan det öppnade 2001 har det dykt upp liknande platser på olika håll i Budapest. Visst, det är främst ett ställe för mat och dryck, men det är definitivt också en sevärdhet i Budapest.

Var? Kazinczy u. 14, judiska kvarteren, tunnelbanestation Astoria

Margitsziget

Margitsziget i Budapest
Margitsziget är en plats som uppskattas av både lokalbefolkning och turister.

Margitsziget, eller Margaretaön på svenska, är en stor ö mitt i Donaufloden i Budapest. Du når ön via en av två broar från endera sidan av floden. Större delen av ön är ett enda stort grönområde som är omåttligt populärt bland lokalbefolkningen, speciellt på soliga helgdagar. Det är ett perfekt ställe att ta en promenad eller joggingtur på.

Var? Ö mitt i Donau, strax norr om centrum

Sightseeing på Donau

Det finns flera båtturer på Donau. Denna vackra flod löper igenom Budapest och bjuder på mängder av fotomöjligheter. En populär variant är att ta någon av kvällskryssningarna då du kan ta en drink medan du betraktar de upplysta fasaderna.

Var? Donaufloden

Flygresors tips på vad du kan göra i Budapest

Vi vill även dela med oss av våra personliga favoriter på vad du kan göra i Budapest.

Budapest saluhall

Budapest saluhall
I Budapest saluhall hittar du mängder av lokala delikatesser.

Budapest saluhall var då den byggdes 1897 Europas modernaste saluhall. Än idag bjuder den på en härlig blandning av synintryck och dofter. Den älskas av såväl besökare som lokalbefolkning. Byggnaden är med sin jugendstil präktig i sig, men de flesta går hit för att utforska den mängd ungerska delikatesser, matvaror och hantverk som finns här.

Var? Fővám tér, vid bron Szabadság híd

Flippermuzeum

Flippermuzeum är Europas största flipperspelsmuseum. Att kliva in på detta museum är som att hoppa in i en tidsmaskin till arkadspelens storhetstid. Museet har 130 flipperspel, givetvis inklusive det legendariska Adams Family. Bäst av allt: du får även spela på museets flipperspel! Ett perfekt ställe att tillbringa ett par timmar en regnig eftermiddag.

Var? Radnóti Miklós u. 18, strax norr om centrum på Pest-sidan.

House of Terror

House of terror i Budapest
House of terror är ett skrämmande men viktigt museum.

Det råder tyvärr ingen brist på exempel på brott mot mänskligheten genom historien. House of Terror i Budapest ligger i säkerhetspolisens gamla lokaler. Det är ett museum som påminner oss om de brott som både kommunismen och fascismen begått. Här får du följa olika människoöden och höra överlevande berätta. Skrämmande men lärorikt.

Var? Andrássy út 60, nära tunnelbanestation Oktogon

 

 

 

Hitta en billig resa till Budapest så du kan se sevärdheterna

Varför inte ta flyget till Budapest en helg eller långhelg? Om du stannar längre kan du hyra bil och kombinera ditt besök i Budapest med utflykter på den ungerska landsbygden. Med Flygresor kan du hitta billiga flygresor till Budapest från Sverige. Vi har även en prisbevakare som du kan använda för att få ett larm per e-post när det finns mycket billigt flyg till Budapest!

Arlanda - Ferenc Liszt

No results

Landvetter - Ferenc Liszt

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Budapest

Även om Budapest är en ganska okomplicerad destination dyker det då och då upp frågor. Vi har här sammanställt våra svar på de vanligaste frågorna om sevärdheter i Budapest.

 • Finns det gratismuseum i Budapest?

  En del museer är gratis vissa dagar, vanligtvis tredje lördagen i månaden. De flesta museer är hur som helst mycket billiga i Budapest.

 • Vad ska man se i Budapest?

  Besök ett spabad, promenera genom staden och se parlamentsbyggnaden, Kedjebron och Budapest slott. Ta en drink eller en bit mat i de judiska kvarteren och åk en tur med båt på Donau. Om du vill uppleva traditionell ungersk kultur kan du se en ungersk dans.

 • Finns det mycket att se i Budapest?

  Ja, Budapest är en spännande stad att upptäcka, gärna till fots eller med hjälp av spårvagn.

 • Hur stort är Budapest?

  Det bor nästan 1,8 miljoner människor i centrala Budapest och över 3,3 miljoner i Storbudapest. Centrala Budapest är 525,2 km2 stort medan Storbudapest är 7626 km2.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Budapest?

  Ja, det finns många saker att göra gratis. Gå över Kedjebron, besök Fiskarbastionen, Budapest Saluhall och se den pampiga parlamentsbyggnaden.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Budapest?

  Ja, Budapest är en trevlig stad att besöka för barnfamiljer.

 • Finns det någon sjö nära Budapest?

  Ja, den mest berömda sjön är Balatonsjön som ligger cirka 90 kilometer från Budapest. Det finns även flera mindre sjöar nära Budapest: D-Beach, Lupa-tó, Palatinus, Gyömrő och Rukkel-tó.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Budapest på?

  Till fots. Promenera igenom centrum, längs Donau, besök de judiska kvarteren och gå till fots över en av Donaus broar.

Go to top