Transport i Budapest – taxi, spårvagn och tunnelbana

Om du bor i eller nära centrum i Budapest märker du snart att du når det mesta till fots. För att snabbare ta sig till vissa sevärdheter, restauranger eller varuhus kan du använda de utmärkta allmänna färdmedlen. Det är både billigt och enkelt att åka taxi, spårvagn och tunnelbana i Budapest.

Spårvagn Budapest
Ett perfekt sätt att upptäcka staden på är genom att åka spårvagn, det finns över 40 olika linjer som tar dig genom Budapest.

Taxi i Budapest

Det finns gott om taxi i Budapest. Det är både lätt och säkert att åka taxi, men det finns några saker som du bör känna till för att inte bli lurad.

Taximarknaden är hårt reglerad i Budapest. För några år sedan förbjöds Uber och liknande tjänster. Nu tillåts endast officiella taxibilar, vilka ska vara gulmålade.

Dessutom är det lag på att alla taxibilar ska använda taxameter och ha samma pris. Det kostar 700 HUF i starttaxa. Därefter är kilometerpriset 300 HUF. Dessutom finns det en tidstaxa på 75 HUF per minut när taxin väntar. Priset för att åka 5 kilometer genom stan är runt 70 kronor. Det är samma pris oavsett om du åker i centrum eller i utkanten av stan. De flesta – men inte alla – taxibilar accepterar betalkort.

Endast taxibolaget Főtaxi har licens att köra från flygplatsen in till Budapest. Taxikostnaden från flygplatsen in till centrum brukar vara drygt 7000 HUF, vilket motsvarar knappt 250 kronor.

Det finns två typer av taxi: de som tillhör ett taxibolag och de som frilansar. Om du vill vara helt säker på att inte bli lurad bör du åka med ett av bolagen. Några av de mest kända taxibolagen är Bolt, Főtaxi och City Taxi.

De frilansande taxibilarna känner du igen genom att det står ”freelance” eller ”független szolgáltató” på dörren. Dessutom saknar de företagslogo och har en svart bakgrund på taxiskylten på taket.

Många frilansande taxichaufförer är ärliga men om du vill ta det säkra före det osäkra bör du använda ett taxibolag.

Bäst är att beställa taxi. Du kan beställa via telefon, be hotellet ringa efter en bil eller så bokar du en taxi via något av taxibolagens egna appar.

Tunnelbana i Budapest

Budapests tunnelbana kallas för Metro och den fungerar utmärkt. Det är ett bra transportmedel ifall du vill åka lite längre sträckor. Den är snabb och effektiv.

Det kan vara kul att känna till att Budapest var bland de första städerna i Europa att öppna en tunnelbanelinje (efter London och Liverpool). Denna linje, som heter M1, finns kvar än idag. M1 finns numera med på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med övriga kulturarv i Budapest. Även om du inte tänkt åka tunnelbana i Budapest är det värt att ta en tur med M1 för att uppleva en bit 1800-talshistoria!

Idag finns det fyra tunnelbanelinjer: M1, M2, M3 och M4. M1-M3 går alla från metrostationen Deák tér i centrum. Detta kan vara bra att känna till eftersom det är en knytpunkt i stan. Härifrån går även många spårvagnar och bussar.

Tunnelbanan är öppen mellan 4:30 och 23:00. Det kommer ett tåg mellan var 2:a-15:e minut beroende på linje och tid på dygnet.

För att komma in i tunnelbanan måste du stämpla din biljett i någon av de orangea automaterna. Pris för en enkelbiljett är 350 HUF. Biljetter säljs i automat på tunnelbanestationen. Om du byter tunnelbana måste du ha en ny biljett eller använda en transferbiljett som kostar 530 HUF. Det finns även en biljett för 300 HUF som är giltig i upp till tre stationer.

Enklast är att köpa ett tunnelbanekort, ”Budapest-travelcard”, för 24 timmar, 72 timmar eller 7 dagar. De kostar 1 650 HUF, 4 150 HUF och 4 950 HUF respektive.

Om du är 65 år eller äldre åker du gratis tunnelbana i Budapest. Du måste bara visa upp ditt ID-kort eller pass när du passerar spärren.

Ett alternativ är att köpa ett Budapestkort (ett turistkort som staden ger ut). Då kan du åka hur mycket du vill i tunnelbanan och andra allmänna färdmedel, men det lönar sig bara ifall du ändå tänkt betala inträde på olika sevärdheter.

Tips: Ladda ner Budapests kollektivtrafiks egna app, BKK FUTÁR. Med hjälp av den hittar du lätt snabbaste förbindelse.

Spårvagn i Budapest

Spårvagn är ett trevligt sätt att upptäcka Budapest på. Slå dig ner och se hur stadsbilden förändras i långsam takt! Vissa av spårvagnarna går över Donau vilket är en speciell upplevelse.

Det finns över 40 spårvagnslinjer vilket gör att du kan nå de flesta delar av staden med detta charmiga transportmedel. Några av spårvagnarna har till och med ett gammalt utseende vilket bidrar till atmosfären.

Som besökare i Budapest kan du ha särskild glädje av att åka på följande spårvagnslinjer:

  •     Linje 2: Denna spårvagnslinje går längs med kajen på Pest-sidan. Det ger vacker utsikt över Donau och kullarna på Buda-sidan. Den börjar vid torget Jászai Mari och slutar vid Közvágóhíd. På vägen passerar spårvagnen parlamentet, Budapest saluhall och Kedjebron.
  •     Linje 19 eller 41V: Ifall du vill göra motsvarande resa men på andra sidan Donau tar du spårvagnslinje 19 eller 41V. Den går mellan Gellértberget och Batthyány tér.

Spårvagnarna går mellan klockan 4:30 och 23:00. På de populäraste linjerna går spårvagnarna i intervall om 5 till 10 minuter.

Pris för spårvagn är detsamma som för tunnelbana. En enkelbiljett kostar 350 HUF ifall du köper den i automat. Du hittar automater på vissa hållplatser och på tunnelbanestationerna. Ifall du köper biljett ombord kostar det 450 HUF istället.

Köp ett Budapest-travelcard för 24 timmar, 72 timmar eller 7 dagar så får du åka hur mycket du vill och slipper tänka på biljetter.

Precis som för tunnelbanan åker du gratis om du är 65 eller äldre. Tänk bara på att ha ditt ID-kort tillhands.

Hitta billiga flygresor till Budapest

Budapest är en av Europas vackraste huvudstäder. Det är ett prisvärt resmål där det mesta är mycket billigare än i Sverige. Dessutom är vädret ofta bättre! Det går att hitta billiga flygresor till Budapest under hela året, men billigast är det från september till och med maj. Med Flygresor kan du lätt boka resor till Budapest. Om du använder vår prisbevakare får du e-post när du kan hitta billigaste flyg!  

Arlanda - Ferenc Liszt

No results

Landvetter - Ferenc Liszt

No results

Go to top