Reseguide till Paris – ett sofistikerat resmål

Paris är inte bara Frankrikes huvudstad utan även romantikens, gastronomins och modets.

Även om du aldrig satt din fot i Paris har du troligtvis redan en ganska stark känsla för staden. Det är en av en handfull världsmetropoler som nästan vem som helst kan räkna upp. Paris är en av de där städerna som nästan alla vill besöka minst en gång i livet. Det är inte av en slump som Paris är en av världens mest välbesökta platser. Många som reser till Paris återvänder gärna om och om igen. Det är lätt att förälska sig i staden. Den är romantisk men är lockar många fler än bara förälskade par. Paris är en historisk plats men samtidigt nyskapande. Staden känns välbekant men bjuder alltid på något överraskande. Om vi får lov att citera Audrey Hepburn: ”Paris är alltid en bra idé”.

Paris är Frankrikes huvudstad. Som sådan är det en blandning eller ett koncentrat av allt vad Frankrike har att erbjuda. Paris är mysigt och pampigt på samma gång. Här hittar du breda boulevarder och avenyer som den berömda Champs Elysées. I Paris finns även smala gränder, som dem i Montmartre, som inspirerat konstnärer i alla tider.

Ljusets stad

Paris har länge kallats för ljusets stad. Smeknamnet kommer från ett beslut av kung Louis XIV i andra halvan av 1600-talet. Han beslutade den tidens kriminalitet skulle bekämpas genom att installera gatubelysning i hela staden. Då var Paris en av de första städerna i Europa med gatubelysning. Under 1700-talet fick smeknamnet en helt ny innebörd. Paris var då grogrund för många av de upplysningsidéer som kom att förändra Europa och världen. Ett stort antal konstnärer, poeter, författare, filosofer, ingenjörer och forskare tog då tillsammans steget in i en mer upplyst era. På detta följde den franska revolutionen 1789. Det var en vändpunkt i historien och en av de viktigaste händelserna i världshistorien. Detta arv är något som Paris, ljusets stad, förvaltar än idag.

Dynamiskt och spännande

Paris präglas allt jämt av förändring. Historiska byggnader och minnesmärken angränsas av nyskapande arkitektur. Sevärdheter som Eiffeltornet och Triumfbågen har blivit ikoniska. På andra håll i Paris får man en känsla av att en del av den franska landsbygden tagit sig in i stan. Det är det gemytliga och mysiga Paris.

Beger du dig till någon av de chica matpubarna kan du få du prova på experimentell fransk matlagningskonst. Maten där ser ofta ut som minimalistiska konstverk. Ja, är du en finsmakare är det anledning nog att besöka Paris. Här finns även gott om traditionella franska restauranger och ställen som serverar fransk husmanskost. Givetvis finns även ett gott utbud av internationella restauranger i Paris. Enligt BBC finns runt 40 000 restauranger i Paris men det är knappast någon som lyckats räkna dem alla.

Sedan har vi modet. Paris är en modehuvudstad. Coco Chanel öppnade sin första butik i Paris 1910. Christian Dior grundade sitt företag där 1946. År 1968 öppnade Sonia Rykiel sin första affär i Saint Germain des Près i Paris. Christian Louboutin öppnade sin första skoaffär där 1991. Det är bra några exempel. Designers som Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier och Louis Vuitton är fler som bidragit till att ge Paris epitetet modehuvudstad. Det känns överflödigt att säga att shoppingen i Paris är utmärkt.

Dynamiken märks även i konsten och kulturen. Från det berömda Louvren via Musée d’Orsay till det moderna Centre Pompidou. Teater, opera, kabaré eller jazz: Paris har allt. Någon lär ha sagt att ”det är enkelt att komplicera saker i Frankrike men svårt att förenkla”. Kanske är det detta som är Paris gåva. Det är en stad där inget känns tråkigt och förenklat. Du kan hela tiden upptäcka nya saker och förundras över hur mångfacetterad staden är.

Häng med så ska vi visa vad Paris har att erbjuda!

Prisvärda sevärdheter

Triumfbågen - Paris
Triumfbågen är en av alla vackra sevärdheter i Paris.

I Paris finns det mängder med berömda sevärdheter som du bara ”måste” se, till exempel Eiffeltornet och Louvren. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur eller nöjen finns det mycket att se i Paris. I denna reseguide ger vi konkreta tips på mängder av saker att göra i Paris.

 • Triumfbågen
 • Sacré-Cœur
 • Museé d’Orsay

Fler sevärdheter

Prisvärda restauranger i Paris

Paris är nästan synonymt med matupplevelser. Det franska köket har olika inriktning runt om i landet. Huvudstaden Paris binder ihop de olika matlagningsstilarna och teknikerna och förfinar dem till utsökt gourmetmat. Paris och den franska matlagningskonsten står som förebild för många stjärnkockar runt om i världen. I denna restaurangernas huvudstad finns 40 000 restauranger och över 120 Michelinrestauranger. Du hittar mat i alla prisklasser i Paris och det mesta är tillagat med mycket kärlek.

JJ Beaumarchais

JJ Beaumarchais

92 Boulevard Beaumarchais, 75011

 • Gourmetmat till förnuftiga priser
 • Snygg miljö
 • Lyriska gäster
Läs mer om restauranger i Paris
Paris Restaurang

Il Etait Un Square

54 Rue Corvisart, 75013

 • Franska hamburgarem
 • Råbiff och fiskrätter
 • Gourmet snarare än snabbmat
Läs mer om restauranger i Paris
Restaurang i Paris

Signature Montmartre

12 Rue des Trois Frères, 75018

 • Fransk-koreansk restaurang
 • Överraskande smakupplevelser
 • Hjälpsam och trevlig ägare
Läs mer om restauranger i Paris

Varför resa till Paris?

Paris
Vackra Paris är en av de mest välbesökta städer i världen.

Det går säkert att räkna upp minst tusen anledningar att resa till Paris. För många är det en av de där världsstäderna som man bara ”måste” besöka någon gång under livet. Det är inte utan anledning det är en av världens mest välbesökta städer. Men vi vill hävda att Paris är så mycket mer än ett måste. Det är en stad att förälska sig i och återkomma till då och då. Mycket av det du kan uppleva i Paris är saker som har förfinats genom århundradena. Det är idag ett extrakt av det bästa Frankrike och världen har att erbjuda. Varför resa till Paris? Här är våra skäl till varför vi gärna besöker Paris:

Sevärdheterna

Det första många gör när de kommer till Paris är att åka upp i det berömda Eiffeltornet. Utsikten är fantastisk och det är klart du ska besöka denna monumentala sevärdhet. Likaså är den pampiga Triumfbågen som Napoleon lät bygga på Champs Elysées en av de platser du bara måste besöka i Paris. I Paris hittar du bland annat kyrkan Sacré-Cœur med fantastisk utsikt över staden, Jardin du Luxembourg och slottet i Versailles. Notre Dame (som tyvärr lär vara stängd länge på grund av branden 2019) som står i Paris geografiska mittpunkt är också värd ett besök. Blir du trött i benen kan du koppla av ombord på en minikryssning på floden Seine och njuta av stadens vackra arkitektur.

Maten

Frankrike har blivit världsberömt för sin matlagningskonst. I Paris blandas det bästa av det franska kökets olika inriktningar. Gourmetkockar i Paris är på ständig jakt efter nästa nya smakupplevelse. Det franska köket bevarar det bästa av kokkonsten samtidigt som det inte är rädd för att experimentera och upptäcka nya metoder och smaker. I Paris hittar du runt 40 000 restauranger i alla prisklasser. Att det finns över 120 Michelinrestauranger säger en hel del om vilken skattkammare Paris är för dig som gärna njuter av god mat. Varför inte också utforska matkulturen på egen hand och bege dig till någon av de färggranna matmarknaderna i Paris?

Modet

Paris är världens modehuvudstad. Härifrån kommer berömda modedesigners som Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent – bara för att nämna några. Shopping i Paris är följaktligen en av de bästa i hela världen. Om du vill ligga i framkant och hitta de absolut senaste trenderna är Paris rätt ställe att börja på. Du behöver egentligen inte ens leta. En vända på varuhuset Galeries Lafayette eller en promenad längs någon av de berömda shoppinggatorna är nog för att du ska hitta din inspiration. Det finns även gott om second hand-mode och vintage i Paris, givetvis även med plagg från de berömda modehusen. Är du ute efter prisvärt mode hittar du alla de stora internationella modekedjorna här också.

Kulturen

Paris andas kultur. I konstnärskvarteren i stadsdelen Montmartre höll konstnärer som Picasso, Dalí och Monet till. Nere i centrum i närheten av floden Seine ligger ett av världens största och främsta konstmuseer, Louvren. Här hittar du Mona Lisa och runt 35 000 andra konstobjekt. På Musée d’Orsay kan du se konst av impressionister, post-impressionister och jugendkonstnärer. Andra intressanta museer är Musée Rodin, Medeltidsmuseet och Picassomuseet. Vill du se hur finkulturen såg ut i slutet av 1800-talet kan du besöka två konstsamlares bostad i Musée Jacquemart-André. Paris och Frankrikes kultur har inte slutat att utvecklas. Ta dig till Centre Pompidou för att se modern konst från år 1900 fram till idag.

Dynamiken

Paris är i ständig förändring. Det gamla bevaras men det finns alltid plats för det nya. Det anrika konstmuseet Louvren som fick sin ”inverterade” glaspyramid på 1990-talet är ett exempel. I Paris finns världens största startup-hubb, en indikation på att staden ligger i framkanten av utvecklingen. Kontorsområdet La Défence med sina skyskrapor är ett annat exempel på kontrasten mellan det nya och det gamla. Paris expanderar och siktar på att bli Europas främsta metropol med nya projekt för hållbarhet och miljövänlig transport. I Paris märker du hela tiden de spännande kontrasterna inom matkonsten, modet och arkitekturen. Det är inspirerande att vara i Paris, staden som alltid har nya överraskningar att bjuda på!

Fakta om Paris

 • Klimat

  Paris har ett tempererat klimat. Närheten till havet gör att det sällan blir extrema väderförhållanden. Medeltemperaturen på vintern är runt 5-7 grader och på sommaren ligger den kring 20 grader. Många föredrar att besöka Paris på våren eller hösten.

 • Valuta Frankrike

  Frankrike använder euro.

 • Tidsskillnad Frankrike Sverige

  Det är ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

 • Nöjen

  Det finns ett mycket gott utbud av restauranger, barer, caféer och klubbar i Paris.

 • Kommunikationer

  Paris har utmärkt tunnelbana (Metro), spårvägar (tram), pendeltåg (RER) och bussar.

 • Nödsituationer

  112 är numret för nödsituationer. Dessutom kan du ringa 15 för ambulans, 17 för polis och 18 för brandkår.

 • Prisnivå

  Det är något dyrare i Paris än i Stockholm. Prisnivån på restauranger är snarlik.

 • Adapter

  De jordade uttagen är av typ E (inte samma som i Sverige) men de ojordade är av typ C (samma som i Sverige). För mobil, kamera eller surfplatta behöver du troligtvis ingen adapter. Däremot kan det behövas adapter för din laptop.

 • Yta Paris

  Paris är 105.4 km2 stort.

 • Språk

  Franska. Det är en myt att man inte klarar sig på engelska i Paris.

 • Resa med barn

  Paris är en barnvänlig stad med många parker och sevärdheter. Inte minst Eiffeltornet och Disneyland är roligt för barn att uppleva. Undvik metron om ni har barnvagn.

 • Hälsa och vaccinationer

  Det krävs inga särskilda vaccinationer för att resa till Paris. Som vanligt rekommenderas att du ser över ditt skydd mot polio, stelkramp och difteri.

 • Befolkning

  Det bor drygt 2,1 miljoner invånare i centrala Paris. I storstadsområdet Paris bor det nästan 12 miljoner invånare.

Flygbolag som flyger till Paris

FinnairFinnair

LufthansaLufthansa

SwissairSwissair

Air FranceAir France

KLM Royal Dutch AirlinesKLM Royal Dutch Airlines

Norwegian AirNorwegian Air

SASSAS

Medeltemperatur Paris

Jan

Feb

Mar

Apr 10°

May 14°

Jun 17°

Jul 19°

Aug 19°

Sep 16°

Oct 12°

Nov

Dec

Läs mer om vädret i Paris

Fler Reseguider från Flygresor

Taxi i Paris

Taxi i Paris

Det finns två typer av taxi i Paris. Den ”vanliga” taxin känner du igen på taxiskylten på taket. Däremot har paris taxi ingen särskild färg. Bilen kan se ut hur som helst. Det är samma pris oavsett taxibolag. Starttaxan är 2,60 euro. Kilometerpriset är 1,06-1,56 euro beroende på tid och dag. Om det är fyra passagerare i bilen tillkommer 3 euro i avgift. Pris per väska är 1 euro. Vinka in en bil eller beställ via app mot extra kostnad. Den andra typen av taxi kallas för VTC och innefattar bolag som Uber, Taxify och liknande.

Läs mer om taxi i Paris
RER i Paris

RER i Paris

Paris pendeltåg kallas för RER och består av fem snabba tåglinjer. Om du ska åka utanför Paris stadskärna är RER det enklaste och snabbaste transportmedlet. RER går inte bara till förorterna utan även till Disneyland Paris, flygplatsen Charles de Gaulle och slottet i Versailles. Om du åker RER inom zon 1 (centrala Paris) räcker det med en tunnelbanebiljett. Åker du utanför zon 1 behöver du en biljett som heter Billet Ile-de-France eller resekort. Priset beror på mellan vilka stationer du åker. En biljett kostar från 1,90 euro till 12,10 euro.

Läs mer om pendeltåg i Paris
Tunnelbana i Paris

Tunnelbana i Paris

Tunnelbana, Métro, är det enklaste sättet att ta sig fram i Paris. Tunnelbanan består av 16 linjer som täcker så gott som hela innerstan och även vissa angränsande områden. Tunnelbanestationerna har en skylt med bokstaven ”M”, ”Métro” eller ”Métropolitain”. Du kan lätt byta från tunnelbana till RER. Det finns enkelbiljetter (T+ Ticket), kort som räcker i 1-5 dagar, veckokort och månadskort. Pris för en enkelbiljett är 1,80 euro och du kan även använda den på RER, buss, tram, nattbuss och Montmartres spårväg. En och samma biljett kan dock inte användas för att byta från t.ex. tunnelbana till buss.

Läs mer om tunnelbana i Paris

Vanliga frågor om Paris

Paris är en av världens mest välbesökta städer och det är lätt att ta sig fram som turist. Vi har sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna om Paris.

 • Vad är Paris känt för?

  Paris är känt för Eiffeltornet, Triumfbågen, Notre Dame, Louvren och många andra sevärdheter. Paris är även känt för modet, maten och konsten och för att vara en romantisk stad.

 • Hur gammalt är Paris?

  Paris är över 2000 år gammalt. Den romerska staden Lutetia grundades på platsen år 52 f.Kr.

 • Är Paris dyrt?

  Paris är något dyrare än Stockholm. Att äta på restaurang är ungefär lika dyrt.

 • Hur stort är Paris?

  Paris är 105.4 km2 stort.

 • Hur är Paris uppbyggt?

  Paris består av 20 arrondissement.

 • Hur långt är Paris Marathon?

  Paris Marathon är 42,195 km långt

 • Hur många bor i Paris?

  I centrala Paris bor det drygt 2,1 miljoner invånare. I storstadsområdet bor det nästan 12 miljoner invånare.

 • Hur uttalas Paris?

  På franska uttalas Paris ”pari” med betoning på sista stavelsen. Med fonetisk skrift skrivs Paris pa.ˈʁi.

 • Hur styrs Paris?

  Paris styrs av en borgmästare (Maire de Paris) och stadsfullmäktige (Conseil de Paris). I varje arrondissement finns ett kommunalråd (Officier Municipale) och ett folkvalt fullmäktige.

 • Vad kan man göra i Paris med barn?

  Besök Eiffeltornet, Triumfbågen, någon av de många parkerna (t.ex. Jardin du Luxembourg) och Disneyland. Flera av museerna har även speciella turer eller avdelningar för barn, som till exempel Centre Pompidou.

 • Hur stort är Paris jämfört med Stockholm?

  Det bor ungefär 40 procent mer människor i tätorten Paris jämfört med i Stockholm.

 • Är Paris säkert?

  Ja, Paris anses vara en säker stad men du bör undvika att närvara vid demonstrationer (precis som på annat håll).

 • Vad hette Paris på romartiden?

  Paris hette Lutetia på romartiden.

 • När befriades Paris?

  Paris befriades från tysk ockupation den 25 augusti 1944.

 • Är Paris större än London?

  Det beror på hur man mäter. Centrala Paris administrativa område är mycket mindre än London. Den planerade gränsen för stor-Paris är större till ytan än London. Däremot har London fler invånare än Paris oavsett hur man räknar.

Go to top