Intressanta och prisvärda sevärdheter i Paris

Paris är en av världens mest välbesökta städer. Det är också en av de städer som har störst antal berömda sevärdheter. Paris bjuder på många historiska miljöer och sevärdheter som känns välbekanta även för den som ännu inte besökt denna intressanta plats. Här finns vacker arkitektur från olika epoker, parker, museer, kyrkor och monument att se. Inte bara här och där utan överallt. Vi vill påstå att Paris är en enda stor sevärdhet i sig! Det bästa sättet att upptäcka Paris på är genom att fokusera på en stadsdel om dagen och vandra mellan de olika sevärdheterna.

Vad du måste göra i Paris

Om det är första gången du ska besöka Paris finns det ett antal saker som du bara måste se och göra. Det kan vara svårt att prioritera, men här är våra topp-tre sevärdheter i Paris.

Eiffeltornet

Eiffeltornet
Eiffeltornet har blivit en ikon för Paris.

Ska du bara se en sevärdhet i Paris får det givetvis bli Eiffeltornet. Vi kan knappast tänka oss Paris utan sitt Eiffeltorn. Så här i efterhand är det därför lite roande att tänka sig att Eiffeltornet endast var tänkt att stå kvar i tjugo år. Det byggdes till världsutställningen Exposition Universelle 1889 av Gustave Eiffel. Med sin dåvarande höjd på 300 meter (idag är det 324 meter p.g.a. en TV-mast i toppen) var det världens högsta byggnad fram till 1930. Konstnärer, författare och andra intellektuella i Paris klagade över konstruktionen som de menade förfulade stadsbilden. Man kan säga att Eiffeltornets öde bestämdes av teknikutvecklingen. Makthavarna beslutade nämligen att ha kvar tornet då det fungerade bra som mast. Tips: Besök Eiffeltornet strax innan skymning. Då får du se Paris i dagsljus och sedan stannar du kvar en stund för att njuta av utsikten när stadens lampor tänds.

Var? Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, Paris

Triumfbågen och Champs-Élysées

Triumfbågen - Paris
Triumfbågen – en vacker och historisk sevärdhet.

Triumfbågen är en tuff konkurrent till Eiffeltornet som symbol för Paris och den är också betydligt äldre. När Napoleon vann slaget i Austerlitz 1805 beslutade han att det skulle byggas en triumfbåge. Bygget tog tid och under tiden hann vindarna vända för Napoleon. Det blev aldrig någon triumffärd under bågen. Däremot passerade Napoleons kvarlevor Triumfbågen då de togs hem till Frankrike 1840. Idag står Triumfbågen likväl kvar som ett stolt vittne till fransk historia. En enorm rondell går runt Triumfbågen men det finns en gångtunnel under som du kan använda för att besöka platsen. Vid Triumfbågen finns den okända soldatens grav och mängder med bronsskyltar som markerar viktiga tidpunkter i fransk historia. Du kan även klättra upp de 284 trappstegen till toppen för att få en vacker vy över bland annat den mäktiga avenyn Champs-Élysées.

Var? Place Charles de Gaulle

Louvren

Louvren
Besök ett av världens mest berömda konstmuseer.

Louvren är ett av världens största och mest berömda konstmuseer. Den världskända tavlan Mona Lisa av Leonardo da Vinci kan vara anledning nog att besöka Louvren, men det är bara början. Med runt 35 000 konstobjekt är det bara att inse att det är omöjligt att hinna se allt. Som tur är har Louvren gjort det lätt för dig som besökare. Det finns flera färdiga turer – mer eller utan guide. Till exempel kan du utforska Louvrens berömda konstverk eller gå någon av de tematiska turerna. Det finns även barnvänliga turer, inklusive en multimediaguide i 3D.

Var? Rue de Rivoli, Paris

Prisvärda sevärdheter i Paris

De flesta av Paris sevärdheter är prisvärda. Många entréavgifter ligger i prisintervallet 5 till 15 euro. Här är tre prisvärda eller gratis sevärdheter i Paris.

Notre Dame

Notre Dame
Notre Dame är ett riktigt mästervärk.

Katedralen Notre Dame är ett mästerverk på många sätt och vis. Den började byggas 1163 och har genomgått många omvandlingar under århundradena. Den gotiska arkitekturen bjuder på välavvägd balans och detaljer som medvetet lagts till för att undvika ensidighet. Med sin yta på 127 gånger 48 meter och med plats för runt 6 000 människor är det en mycket stor byggnad. Notre Dame är också Paris geografiska mittpunkt. Strax utanför katedralen hittar du en stjärna i brons i marken. Härifrån mäts avståndet till landets alla hörn. Notre Dame drabbades av en omfattande eldsvåda i april 2019. Det kommer troligtvis att dröja länge innan det går att besöka Notre Dame igen. Besök ändå gärna platsen när du är i Paris för att beundra katedralen från utsidan.

Var? 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Jean-Paul II, Paris

Sacré-Cœur

Sacré-Cœur
Kyrkan Sacré-Cœur är en av alla sevärdheter i Paris.

Uppe i konstnärskvarteren i Montmartre på vad som är Paris högsta punkt ligger den vitfärgade kyrkan Sacré-Cœur. Den började byggas 1875 under en tid med omvälvande samhällsförändringar. Efter att Frankrike förlorat kriget mot Preussen blev det osämja bland Paris olika samhällsskick. Arbetarklassen och civilgardet stod i skarp motsättning till den konservativa regeringen och armén. Först lyckades arbetarna ta makten, men revolten slogs slutligen ner av armén. Sacré-Cœur byggdes som en symbol för fred och försoning. I praktiken blev kyrkan även en symbol för den konservativa regeringens inflytande. Mot en avgift på 6 euro kan du klättra de 300 trappstegen upp till kyrkans kupol. Därifrån kan du njuta av en av Paris mäktigaste panoramavyer. I tornet ovanför hänger även en 19 ton kyrkklocka, Frankrikes största.

Var? 35 Rue du Chevalier de la Barre

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg
Besök den vackra parken Jardin du Luxembourg.

Paris vackraste park heter Jardin du Luxembourg. Napoleon bestämde på sin tid att det 23 hektar stora parkområdet skulle vara till för barnen. Så blev det. Sedan dess har många generationer av små parisare tillbringat eftermiddagar och helger tillsammans med sina familjer. Attraktioner som dockteater, åka karusell och ponnyridning finns kvar än idag. Det finns även små leksakssegelbåtar från 1920 att hyra som barnen kan leka med i de stora prydnadsbassängerna. Duka upp till picknick eller ät lunch på någon av de typiskt franska restaurangerna i närheten. I parken ligger även Musée du Luxembourg där du kan se tillfälliga konstutställningar.

Var? Metro Mabillon

Mer att se och göra i Paris

Paris är stort och du hinner bara skrapa på ytan om du besöker staden under en helg eller lång-weekend. Stannar du lite längre i Paris har vi flera tips på mer saker att se och göra.

Centre Pompidou

Centre Pompidou
Besök Musée National d’Art Moderne, ett av världens mest besökta museum.

Centre Pompidou med sitt moderna museum, Musée National d’Art Moderne, är ett av världens mest besökta museer. Fransmännen själva kallar centret ofta för Beaubourg. På Centre Pompidou kan du se samtidskonst från år 1900 fram till idag. Den permanenta utställningen skiftar innehåll vartannat år och innehåller verk från Picasso, Chagall, Matisse och andra berömda konstnärer. Även verk från mindre kända konstnärer finns utställda i museet. En våning fokuserar på konst från 1990 och framåt. En kul detalj är att barnen har en alldeles egen utställning i Centre Pompidou. Själva byggnaden är underlig men prisbelönt. Den ritades av Richard Rogers och Renzo Piano. Avrunda gärna besöket med att ta rulltrappan upp till taket och beundra utsikten över Paris hustak!

Var? Place Georges-Pompidou, Paris

Musée d’Orsay och andra museer

Musée d’Orsay
Musée d’Orsay är ett av de viktigaste museerna i Paris.

Det finns ett mycket stort antal intressanta museer i Paris utöver Louvren som vi nyss nämnde. Museé d’Orsay är ett av de viktigaste museerna i Paris. Museet ligger i en gammal tågstation, en sevärdhet i sig. Här finns berömda konstverk av impressionister, post-impressionister och jugendkonstnärer. Du kan se fram emot verk av Monet, Manet, Cézanne, Renoir, Degas, Pissarro, Van Gogh med flera. Ett annat av Paris mest sevärda museer är Musée Rodin. På detta museum får du bekanta dig med skulptören Auguste Rodins verk, hans verkstad och ateljé. Museet ligger i det gamla Hôtel Biron som omges av en vacker rosenträdgård. Andra spännande museer är Medeltidsmuseet (Musée National du Moyen Age), Musée Jacquemart-André (två konstsamlares bostad) och Picassomuseet (Musée National Picasso). Är du intresserad av militärhistoria bör du besöka Militärmuseet (Musée de l’Armée) och Napoleons grav i Église St-Louis des Invalides.

Var? På olika platser i Paris

Père Lachaisekyrkogården

Père Lachaise
Paris mest exklusiva kyrkogård – här ligger ett flertal kända personer begravda.

Besöka en kyrkogård på semestern – är ni tokiga? Nej, för Père Lachaisekyrkogården är inte vilken kyrkogård som helst. När kyrkogården anlades 1804 låg den en bit utanför staden. För att övertyga befolkningen om att Père Lachaise var en fin kyrkogård lät man flytta berömda personers gravplatser dit. Sedan dess har Père Lachaise varit Paris mest exklusiva kyrkogård, om man nu får säga så. Låt oss ta en titt på vilka som ligger begravda här: Oscar Wilde, Jim Morrison, Chopin, Molière, Proust, Balzac, Apollinaire, Édit Piaf, Pissarro, Isadora Duncan och många fler. Att besöka Père Lachaise är att uppleva en slags samhörighet med det förflutna och med de människor som varit en så viktig del av Paris.

Var? 8 Boulevard de Ménilmontant, Paris

Flygresors tips på vad du kan göra i Paris

Vi har ytterligare ett antal tips på saker som vi tycker att du inte får missa när du är i Paris – i varje fall om du stannar i några dagar.

Båttur på floden Seine

Seine
Ta en båttur och upplev den vackra floden Seine.

Visste du att Paris flodstrand finns med på UNESCO:s lista över världsarv? Den vackra floden Seine flyter sakta under Paris 37 broar. Det finns flera bolag som erbjuder kryssningar på Seine. Vissa erbjuder paket med brunch, lunch eller middag. Andra fungerar som hop-on hop-off så att du kan kliva av när du vill. Åka på dagen eller kvällen? En dagstur kan vara härligt om det är vackert väder så att du kan njuta av solen. Annars är kvällsturen minst lika intressant eftersom de fina husfasaderna blir upplysta så snart mörkret lagt sig. Kom bara ihåg att Seines kaj saknar räcke!

Var? Olika platser längs floden Seine i Paris

Slottet i Versailles

Versailles
I Versailles finns ett av världens mest berömda slott, med en riktigt vacker trädgård.

Slottet i Versailles är ett av världens mest berömda slott. Det är också ett av världens vackraste. Byggnaden har 700 rum och en fantastisk trädgård. Versailles ligger på UNESCO:s världsarvslista. Det finns bland annat med för sin konstnärliga utformning och för att slottet fungerat som förebild för andra slott i Europa. Slottet byggdes i mitten av 1600-talet av kung Louis XIV. Då markerade det den absoluta monarkens makt. Drygt hundra år senare var det här monarken avsattes genom den franska revolutionen 1789. Versaillesslottet är även känt för det fredsavtal som slöts efter första världskriget.

Var? 40 minuter med tåg från Paris

Paris katakomber

Paris katakomber
Paris katakomber är en spännande sevärdhet.

20 meter under Paris gator finns katakomber fyllda med skelett. Det är inte alla som hört talas om denna mörka sida av Paris. Egentligen är det inte så våldsamt som det låter. Katakomberna har sitt ursprung från ett beslut av staden 1785 att göra något åt de överfyllda kyrkogårdarna. 25 år senare stod katakomberna färdiga. Då hade man inrett de gamla gruvtunnlarna under staden och sedan var det bara att flytta ner de miljontals skeletten under marken. Idag är katakomberna öppna för turister. Ta på dig något varmt – det är bara 14 grader varmt under marken och rutten är 1,5 kilometer lång. Ej lämpligt för barn.

Var? Metro Denfert Rochereau

 

Hitta en billig resa till Paris så du kan se sevärdheterna

Har du inte besökt Paris än? Eller vill du återuppleva denna trevliga stad som bjuder på några av världens bästa sevärdheter? Paris ligger endast 2-3 timmar från Sverige. Det går att hitta billiga flygbiljetter till Paris under hela året. Billigast är det att flyga i september och november. Biljetterna är som dyrast i juli och i december. Med Flygresor kan du lätt hitta billigt flyg till Paris. Ta hjälp av vår prisbevakare så får du epost när biljettpriset blivit riktigt billigt!

Arlanda - Charles De Gaulle

No results

Landvetter - Charles De Gaulle

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Paris

Paris är en av världens mest välbesökta städer. Här hittar du flera av de sevärdheter som du bara ”måste” se någon gång i ditt liv. Vi har sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna om sevärdheter i Paris.

 • Finns det gratismuseum i Paris?

  Ja, följande museer är gratis i Paris: Musée de la Vie romantique, Musée d’Art Moderne och vart och ett av de fjorton museerna som tillhör respektive stadsdel i Paris. Dessutom har många av de statliga museerna och andra sevärdheter gratis inträde första söndagen i månaden. EU-medborgare under 26 har alltid gratis inträde på statliga museer.

 • Vad kan man göra i Paris?

  Besök Eiffeltornet, Triumfbågen, museet Louvren, kyrkan Sacré-Cœur och ta en båttur på Seine. Du kan även besöka Jardin du Luxembourg, moderna museet i Centre Pompidou, Père Lachaisekyrkogården och Musée d’Orsay.

 • Vad händer i Paris?

  I mars är det dokumentärfilmfestival, i april är det Paris Marathon och i maj är det French Open. I juni är det Paris Beer Week, i juni och juli är det jazzfestival och i juli avslutas Tour de France på Champs Élysées i Paris.

 • Vad ska man se i Paris?

  Du bör åtminstone se Eiffeltornet, Triumfbågen och Louvren. Därefter kan du utforska något av de övriga fina museerna, parkerna och kyrkorna.

 • Finns det mycket att se i Paris?

  Ja, det finns nästan oändligt med saker att se i Paris.

 • Hur stort är Paris?

  Paris är 105.4 km2 stort och har drygt 2 miljoner invånare i stadskärnan.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Paris?

  Ja, det finns några gratismuseer och det är gratis att besöka kyrkorna. Dessutom är det gratis att besöka Paris parker och marknader.

 • Är Paris en barnvänlig stad?

  Ja, det finns många intressanta sevärdheter som även barnen uppskattar, exempelvis Eiffeltornet och båttur på Seine. Dessutom finns det många fina parker som till exempel Jardin du Luxembourg. Disneyland Paris är en annan given sevärdhet för barn.

 • Finns det badplatser i Paris?

  Ja, några av Paris badplatser är Piscine Molitor, La Piscine Josephine Baker och Bassin de la Villette.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Paris på?

  Satsa på att uppleva en stadsdel om dagen. Bestäm vilka sevärdheter du vill se i området och promenera därefter mellan dem ifall vädret tillåter. Annars är tunnelbanan smidig.

Go to top