Transport i Paris – taxi, tunnelbana och RER

Centrala Paris är ganska kompakt. Om vädret tillåter kan du faktiskt avverka en stor del av transportsträckorna till fots. När du behöver åka lite längre är det lätt att använda Paris utmärkta kollektivtrafik, förslagsvis metron. Dessutom finns spårvagnar (tram), bussar, nattbussar och pendeltåget RER. I Paris finns det även gott om taxi och tjänster som Uber och Lyft.

taxi paris
Det är enkelt att ta sig runt i Paris, förutom taxi går det att åka både tunnelbana och pendeltåg.

Taxi i Paris

Det är lätt att åka taxi i Paris och det finns gott om taxibilar – runt 18 000 närmare bestämt. Då räknar vi bara ”vanlig” taxi. Dessutom finns Uber och liknande tjänster. Taxi är förstås smidigt ifall du vill åka ända fram till resmålet. Tänk bara på att det kan vara mycket trafik i Paris ibland. Då kan det gå snabbare att ta tunnelbanan.

Taxibilar har en skylt på taket som det står Taxi på. Om skylten lyser grönt är taxin ledig. Lyser taxiskylten rött är bilen upptagen. När en taxi är ledig är det bara att vinka in den till trottoaren. Alternativt kan du gå till närmsta taxistopp och ta en bil där. Det är ofta bättre att ta en bil på gatan jämfört med att ringa eller använda en app eftersom det blir billigare. Utanför järnvägsstationer och flygplatser kan du inte vinka in en taxi. På dessa platser är du hänvisad till taxikön.

Pris för taxi regleras av staden. Det är med andra ord alltid samma pris i alla bilar oavsett vilket taxibolag du väljer. Däremot varierar taxan beroende på om det är vardag eller inte och vilken tid på dygnet det är. Starttaxan är alltid 2,60 euro. Därefter är kilometerpriset enligt följande:

  • Måndag – lördag 10:00 – 17:00: 1,07 euro (taxa A)
  • Måndag – lördag 17:00 – 10:00: 1,29 euro (taxa B)
  • Söndag 07:00 – 00:00: 1,29 euro (taxa B)
  • Söndag 00:00 – 07:00: 1,56 euro (taxa C)
  • Röda dagar: 1,29 euro (taxa B)

När bilen står still, till exempel vid rödljus eller kö, räknas istället en timtaxa. Den varierar från 35,70 euro/timme till 38 euro/timme beroende på dag och tid på dygnet. Taxibilens skylt visar vilken taxa som gäller. Om ni är fyra passagerare i bilen tillkommer 3 euro. För bagage tas en avgift på 1 euro per väska ut. Tänk på att du endast kan betala med kontanter i Paris taxi!

För några år sedan fick kunder som ringde efter en taxi även betala för sträckan fram till den plats där kunden blev upphämtad. Så är det inte längre. Däremot händer det att vissa mindre nogräknade taxichaufförer försöker lura turister att de fortfarande måste betala en extra avgift.

Ska man åka taxi eller Uber i Paris? Starttaxan är lägre med Uber (1,20 euro) och kilometerpriset är snäppet lägre än för taxi (1,05 euro). Däremot har Uber en minimiavgift på 6 euro. Ska du bara åka några kilometer kan det därför bli billigare med taxi, speciellt på vardagar. Å andra sidan är Uber smidigt då du enkelt beställer en bil och betalar med appen samt kan följa bilen via GPS.

Tunnelbana i Paris

Paris har en av Europas äldsta och bästa tunnelbanesystem. Tunnelbanan i Paris kallas för Metro. Totalt 16 tunnelbanelinjer täcker så gott som hela centrala Paris. Vissa av linjerna går även en bit in i angränsande områden. Du känner igen tunnelbanestationerna med att de är märkta med ”M”, ”Métro” eller ”Métropolitain”.

Tunnelbanan är öppen mellan 05:30 och 01:00. Om du ska åka sent på kvällen måste du tänka på att det sista tåget anländer till slutstationen 01:00. Det innebär att det kan gå mycket tidigare från just den station du tänker åka från.

Det finns flera sätt att betala tunnelbanan på. Om du bara tänker åka någon enstaka gång kan du köpa enkelbiljetter. Enkelbiljetten kallas för T+ Ticket. Priset är 1,80 euro. Köper du tio enkelbiljetter på en gång kostar det 14,10 euro. T+ Ticket är giltig på metro, buss, nattbuss, tram och RER (i innerstaden). Biljetten är giltig i 90 minuter. Det går dock inte att byta från tunnelbana till buss och använda en och samma biljett. Däremot går det bra att byta mellan två bussar och mellan buss och tram men bara om du köpt biljetten i förväg.

Ett praktiskt alternativ för turister är att köpa kortet Paris Visite. Med det åker du obegränsat i kollektivtrafiken. Det billigaste kortet för 1 dag och zon 1-3 kostar 12 euro. Fem dagar för samma antal zoner kostar 38,35 euro. Vill du kunna åka till och från flygplatsen eller ut till Disneyland behöver du ett kort som täcker zon 1-5. Det kostar 25,25 euro till 65,80 euro beroende på antal dagar. Kortet gäller från midnatt och varje period slutar också vid midnatt. Med Paris Visite får du också rabatt på entréavgiften på vissa av Paris sevärdheter.

Om du ska vara länge i Paris är kortet Paris Navigo ett billigare alternativ. Det kostar 22,80 euro för en vecka eller 75,20 euro för en månad. Då ingår alla zoner. Nackdelen är att du måste ta ett foto och betala 5 euro för själva kortet. Dessutom räknas vecka och månad från måndag respektive den första dagen i månaden, inte den tidpunkt då du köper kortet.

RER i Paris

RER är namnet på Paris pendeltåg. Det består av fem tåglinjer som snabbt tar dig ut till Paris förorter. Dessutom går RER till Versailles, flygplatsen Charles de Gaulle och Disneyland Paris. RER är sammankopplat med tunnelbanenätet genom att de har vissa stationer gemensamt.

Varje RER-linje har sina egna tider men de flesta tåg börjar gå runt 05:00 och går fram till någon gång mellan midnatt och 01:00. Det finns två typer av biljetter för RER. Om du bara ska åka i centrala Paris (zon 1) använder du samma biljett som för tunnelbana och annan kollektivtrafik (se ovan). Ska du åka utanför zon 1 behöver du köpa en biljett som heter Billet Ile-de-France. Dessa biljetter kostar från 1,90 euro till 12,10 euro beroende på mellan vilka stationer du ska åka. Du köper RER-biljetter i automat eller biljettlucka på RER-stationerna eller i metron.

Om du vill slippa tänka på biljetter kan du köpa ett Paris Visite-kort som gäller i zon 1-5. Stannar du längre i Paris lönar det sig att köpa kortet Paris Navigo istället.

 

Hitta billiga flygresor till Paris

Varför inte ta en weekend i Paris? Det är nästan alltid billigt att flyga till Paris från Sverige. Särskilt billigt är det i september och i november. I juli och december kan det vara något dyrare. Med Flygresors sökmotor hittar du snabbt en flygresa till Paris som passar. Testa får prisbevakare så får du ett e-postmeddelande från oss när flygbiljetterna blivit billigare!

Arlanda - Charles De Gaulle

No results

Landvetter - Charles De Gaulle

No results

Go to top