Prisvärda sevärdheter i Dubrovnik

Funderar du på att besöka Dubrovnik? Denna ”Adriatiska havets pärla” bjuder på en härlig atmosfär och mängder med sevärdheter. Här finns de spännande stadsmurarna, gamla stan, och ett stort antal historiska byggnader. Oavsett ålder finns det alltid något att utforska. Det finns massor att se i Dubrovnik. För att göra resan lite roligare och lättare har vi sammanställt våra bästa förslag på saker att göra i Dubrovnik!

Vad du måste göra i Dubrovnik

När du besöker Dubrovnik finns det ett antal sevärdheter som du bara måste se. Om du endast har några få dagar på dig är det definitivt dessa sevärdheter du ska fokusera på!

Dubrovniks ringmur

Ringmuren i Dubrovnik
Den gamla staden i Dubrovnik omsluts av en stor ringmur.

Dubrovniks gamla stad omsluts av en mäktig ringmur. Den är upp till 6 meter tjock och 22 meter hög. Långt där nedanför slår havets vågor mot klippkanten. Muren har skyddat Dubrovnik i århundraden och hållit pirater och andra inkräktare på säkert avstånd. Ringmuren har två imponerande entréer som du garanterat inte kommer att missa. Om du vill gå längs hela muren får du betala entréavgift. Vissa gränder leder till den del av muren som är närmast havet och dit kan du ta dig helt gratis!

Var? Mitt i Dubrovnik!

Dubrovnik gamla stan

Gamla stan i Dubrovnik är en av de mest välbevarade stadskärnorna i världen. Den ligger innanför den kraftiga ringmuren och bär på ett unikt kulturarv. Genom gamla stan löper paradgatan Stradun med sin bländande vita marmorbeläggning. Runt omkring finns små gränder, kaféer, restauranger och affärer. Gå en guidad tur så får du lära dig lite mer om Dubrovniks spännande historia!

Var? Innanför Dubrovniks ringmur.

Lokrum

Lokrum i Dubrovnik
Staden Lokrum ligger endast 15 minuter bort med båt.

Med en 15 minuters båttur från Dubrovnik når du den grönskande ön Lokrum som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är ens skarp kontrast till Dubrovniks gränder och folkmyller. Ön är täckt av inhemsk och tropisk vegetation. Här finns en botanisk trädgård med plantor från Australien, Afrika och Sydamerika. I det forna Benediktinerklostret på ön filmades scener i Game of Thrones! Upptäck Lokrum och koppla sedan av på någon av stränderna på ön.

Var? 15 minuter med båt från gamla stan i Dubrovnik.

Prisvärda sevärdheter i Dubrovnik

Det mesta i Dubrovnik är prisvärt. Flera av sevärdheterna är billiga eller rent av gratis! Här är våra favoriter.

Onoforios fontän och franciskanerklostret

Onoforios fontän i Dubrovnik
Onoforios fontän – en av alla sevärdheter i Dubrovnik.

I gamla stan finns en stor fontän som byggdes av den italienske arkitekten Onofrio de la Cava 1444. Här samlades Dubrovnikbona för att hämta vatten och tvätta sig. Vattnet kom från bergen ovanför staden. Mitt emot Onoforios fontän ligger franciskanerklostret från 1300-talet. Här grundade munkarna vad som idag är världens äldsta apotek. Det är faktiskt fortfarande i bruk!

Var? Gamla stan i Dubrovnik.

Lovrijenac

Väster om gamla stan, ute på klippan som kallas för ”Dubrovniks Gibraltar”, ligger fästningen Lovrijenac. Den spelade en viktig roll i försvaret av Dubrovnik. Att besöka fortet är ett måste för alla Game of Thrones-fans. Här kommer du att känna igen flera scener från serien. Entrébiljett kan köpas separat eller som del av murvandringen.

Var? 250 m väster om gamla stan.

Stränder i Dubrovnik

Strand i Dubrovnik
I Dubrovnik finns ett flertal fina stränder.

Stränder är kanske inte det första man tänker på när man pratar om Dubrovnik. Men om du undrar var lokalbefolkningen är en solig sommardag är svaret givet: på stranden. De flesta stränderna består av småsten, men det finns även sandstränder, till exempel ute på ön Lopud. Den närmsta stranden ligger på promenadavstånd från gamla stan!

Var? Lite varstans i och utanför Dubrovnik.

Mer att se i Dubrovnik

Om du tillbringar mer än ett par dagar i Dubrovnik finns det gott om fler intressanta saker att se och göra både i och utanför stan.

Linbana med utsikt över gamla stan

Linbana i Dubrovnik
Den bästa utsikten i Dubrovnik ses via linbanan.

Dubrovniks linbana tar dig upp på berget ovanför Dubrovnik. Om vädret tillåter kan du se bortåt 60 km härifrån och givetvis ser du även hela Dubrovniks gamla stadskärna. Ta en kopp kaffe eller ät en bit mat i restaurangen som garanterat har Dubrovniks bästa utsikt!

Var? 250 meter norr om gamla stan.

Öar utanför Dubrovnik

Ta färjan ut till ön Lopud. Här är det bilfritt och istället tar man sig runt i små golfbilar. Lägg dig på stranden eller besök någon av de mysiga restaurangerna på ön! Andra idylliska öar är Šipan och Koločep. Lite längre bort ligger Mljet. Varför inte besöka alla fyra?

Var? Färjan till öarna går från stadsdelen Gruž, drygt 3 km från gamla stan.

Maritima museet

I Sankt Johannes fästning (som är en del av ringmuren) ligger det Maritima museet. Här får du lära dig om Dubrovniks rika sjöfartshistoria och dess förflutna som Republiken Ragusa.

Var? Gamla stan i Dubrovnik.

 

Billiga resor till Dubrovnik

Hitta billiga flygresor till Dubrovnik med Flygresor! Sök efter billigaste flyg i vår praktiska sökmotor och välj det alternativ som passar dig bäst. Med hjälp av vår prisbevakare får du ett meddelande per e-post när det finns extra billiga flyg! Tips: Det är högsäsong under sommaren. Res på våren eller hösten för att hitta extra billiga resor till Dubrovnik!

Arlanda - Dubrovnik

No results

Landvetter - Dubrovnik

No results

Flygresors tips på vad du kan göra i Dubrovnik

Vill du ha insidertips på vad man kan göra i Dubrovnik? Vi har varit där och hittade då dessa guldkorn.

Game of Thrones guidad tur

Om du följt serien Game of Thrones måste du besöka Dubrovnik och gör du det måste du bara gå en guidad tur som inspirerats av serien. Besök inspelningsplatserna, hör berättelser om inspelningen och prova rekvisita! Detta är kanske den roligaste av alla aktiviteter i Dubrovnik. Om du istället är ett Star Wars-fan finns det en rundvandring för den filmen också!

Dubrovniks skärgård
Ta en heldagstur till Dubrovniks vackra skärgård.

Var? Turen startar vid Pile-porten i gamla stan.

Heldagstur i skärgården

Det finns heldagsturer till Dubrovniks skärgård. Sola, bada och snorkla där båten lägger till. Ombord får du njuta av en lokal buffé med tillhörande dryck. Ett av fartygen ser ut som ett piratskepp!

Var? Öarna utanför Dubrovnik, avfärd från Dubrovniks hamn.

Museet för kärleksberättelser

Detta är ett lite annorlunda och ganska mysigt museum som handlar om kärlek och kärlekshistorier. Berättelser från vanliga människor och kändisar, från Dubrovnik och hela världen.

Var? 200 meter väster om gamla stan.

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Dubrovnik

 • Vad kan man göra i Dubrovnik

  Strosa omkring i gamla stan, ta en guidad tur på ringmuren och besök några av Dubrovniks museer. Det finns båtturer ut till ön Lokrum och resten av Dubrovniks härliga skärgård.

 • Vad är unikt med Dubrovnik?

  Dubrovniks gamla stad och ringmur saknar motsvarighet i Europa. Det är inte undra på att Dubrovnik finns med på UNESCO:s världsarvslista!

 • Finns det mycket att se i Dubrovnik?

  Ja – Dubrovnik är en sevärdhet i sig självt med sina gränder och den mäktiga stadsmuren där den ligger på en klippa vid Adriatiska havet. Det finns massor att se och göra i och omkring staden.

 • Är det lätt att ta sig till andra städer från Dubrovnik?

  Ja – de kroatiska vägarna och motorvägarna längs kusten är bra och gör att det är lätt att ta sig till andra städer. Det finns gott om bussar.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Dubrovnik?

  Ja – du kan uppleva mycket av Dubrovnik gratis. Att vandra i gamla stan eller besöka någon av stränderna är helt gratis till exempel!

 • Hur barnvänligt är Dubrovnik?

  Dubrovnik är mycket barnvänligt eftersom gamla stan är helt bilfri. Barn upplever också ofta Dubrovnik som spännande!

 • Kan jag hitta smultronställen i Dubrovnik?

  Ja – det finns till exempel en dold badstrand i en grotta som bara kan nås med båt. Hitta en lokal guide för att upptäcka Dubrovniks smultronställen!

 • Vad är bästa sättet att uppleva Dubrovnik på?

  Till fots. Vandra omkring i gamla stan och gå på guidad tur på stadsmuren. Du kan till och med ta en promenad till vissa av stränderna i närheten.

Go to top