Transport i Rom – tunnelbana, tåg och taxi

Rom är mindre än vad man tror. I varje fall om vi pratar om de centrala delarna där de flesta av sevärdheterna finns. Det är 3,5 kilometer från Vatikanstaten till Colosseum och däremellan ligger det mesta av vad som är sevärt i staden. Därför föredrar vi att utforska Rom till fots. Vill du åka lite längre finns taxi, tåg, tunnelbana, bussar och spårvagnar.

Tunnelbana i Rom
Tunnelbanan i Rom är det bästa sättet för turister att ta sig runt på, du åker utan svårigheter till och från alla sevärdheter.

Tunnelbana i Rom

För turister är tunnelbana (Metropolitana di Roma på italienska) det bästa sättet att ta sig fram i Rom. Nackdelen med tunnelbanan är att den inte är särskilt stor. Med sina tre tunnelbanelinjer och 60 km räls är det ett av Europas minsta tunnelbanenät. Som tur är har tunnelbanan i Rom lyckats pricka in de viktigaste sevärdheterna i staden. Kuriosa: Det är på grund av de många arkeologiska fynden som det tar så lång tid att bygga ut Roms tunnelbana!

Linje A (orange) och B (blå) är de två största och de har en gemensam tunnelbanestation, den vid centralstationen Termini. Från Termini kan du ta flygplatståget Leonardo Express, pendeltåg och tåg till andra delar av Italien. Tunnelbanan i Rom öppnar klockan 05:30 och går fram till 23:30. På fredagar och lördagar går tunnelbanan till klockan 01:30.

Pris för enkelbiljett är 1,50 euro. Du kan köpa enkelbiljetter på tunnelbanestationerna, i tidningskiosker och i många småbutiker. En enkelbiljett (BIT) är giltig i 100 minuter. Du kan byta tunnelbanetåg hur många gånger du vill. Dessutom går det att byta till buss, spårvagn och pendeltåg.

Åker du mycket kollektivtrafik kan det vara praktiskt att köpa ett resekort. Kortet BIG är giltigt hela dagen fram till midnatt. Det kostar 6 euro och gäller för all kollektivtrafik. Turistkortet BTI kostar 16,50 euro och räcker i tre dagar (fram till midnatt den tredje dagen). Vill du åka kollektivtrafik i en vecka köper du kortet CIS som kostar 24 euro. Vid längre besök finns även månadskort och årskort. Tunnelbanekorten säljs i automater på stationerna. Dessutom kan du köpa dem i tidningsaffärer och i vissa matbutiker. Det går att köpa biljett via SMS men då bör du ha ett italienskt mobilnummer.

Tåg i Rom

Det finns åtta pendeltågslinjer i Rom. De går långt ut i förorterna och ibland längre än så. Tågnätet är hela 672 km stort vilket innebär att du kan åka ganska långt från Roms centrum. Tåglinjerna heter FL plus ett nummer 1 till 8. FL1, FL2 och FL3 kan vara särskilt användbara för dig som besökare eftersom de kompletterar tunnelbanan bra i centrum. Om du bara åker inom stadsgränsen kan du använda vanlig biljett eller ett resekort. Tänk bara på att kontrollera att den station du ska åka till ligger inom det område som täcks av stadens biljettsystem. I annat fall behöver du köpa separat biljett på stationen.

Du kan använda FL1 för att ta dig till eller från Roms största flygplats, Fiumicino. Sträckan täcks inte av biljett- och kortsystemet för Roms kollektivtrafik. Enkelbiljett kostar 8 euro. Tänk på att FL1 inte stannar vid Roms centralstation Termini. Om du vill åka tåg mellan flygplatsen och Roms centrum är Leonardo Express det snabbaste alternativet. Med detta expresståg tar det 30 minuter mellan centralstationen Termini och flygplatsen. Pris: 14 euro för en enkelbiljett. Tips: Transferbuss från Termini till flygplatsen kostar runt 6 euro.

Om du vill åka ut till havet utanför Rom kan du ta ett tåg som heter Roma Lido. Det går från tunnelbanestationen Piramide (tunnelbana linje B). Detta tåg stannar även vid sevärdheten Osta Antica. Ifall du vill åka till en badort lite längre bort kan du ta pendeltåget FL5 som går nordväst om Rom. FL7 och FL8 tar dig till orterna vid havet söder om Rom. Ute i förorterna finns även tåglinjerna Roma Viterbro och Roma Giardinetti. Dessutom finns det spårvagnar där.

Taxi i Rom

Taxi är inte det bästa sättet att ta sig fram i Rom. Det är inte särskilt billigt och det händer tyvärr rätt ofta att de försöker luras. De licensierade taxibilarna är vitfärgade. Taxi ska ha en skylt på taket och taxilicensen ska vara synlig i bilen.

Det går att ta en bil på gatan men det är inte alltid så lätt. Enklast är att leta upp en taxistation och ta en bil därifrån. Det finns även taxi utanför

taxi i Rom
Att åka taxi i Rom är ganska dyrt och det är lätt att bli lurad.

tågstationer och flygplatserna. Se bara upp för svarttaxi som också brukar hålla till där!

Alla licensierade taxibilar använder samma officiella taxa. Starttaxan är 3 euro mellan klockan 06:00 och 22:00. Övriga tider är starttaxan 6,50 euro. På helger är starttaxan 4,50 euro. Kilometerpriset är mellan 1,10 och 1,60 euro beroende på tariff. Du får ta med dig en väska gratis. För varje extra väska kostar det 1 euro. Om du bokar via telefon kostar det 3,5 euro extra.

Tyvärr händer det ganska ofta att taxichaufförer i Rom försöker luras. Det kan till exempel handla om att försöka ta ut en extra avgift för väskor ut till flygplatsen, trots att en väska per person ingår i priset. Vissa taxichaufförer nollställer inte taxametern – kontrollera därför vad den står på när du kliver i bilen! Den ska visa starttaxan. Det är långt ifrån alla taxichaufförer som pratar engelska. Det finns Uber i Rom men du kan bara använda Uber Black och Uber Vans. Därför är Uber ofta dyrare än taxi i Rom. Vår rekommendation är att ta tunnelbanan eller pendeltåget så långt det går.

Hitta billiga flygresor till Rom

Besök det härliga Rom, en stad med många sevärdheter, god mat och bra väder. Du kan hitta billigt flyg till Rom från Sverige under nästan hela året. Billigast är det att flyga från januari till början av april eller i augusti-december. Med Flygresor kan du snabbt hitta billiga flygbiljetter till Rom. Använd vår prisbevakare så får du tips per e-post när flyget till Rom blivit billigare!

Arlanda - Fiumicino

No results

Landvetter - Fiumicino

No results

Go to top