Prisvärda sevärdheter i Rom

Det är inte alltid lätt att bestämma sig för vad man ska se i Rom – speciellt inte om du är där en weekend. Staden är nämligen full med sevärdheter. Varje plats har en historia att berätta. På sina håll finns kvarlämningar från tidigare tider bevarade i flera lager. Vi har sammanställt en guide över de mest intressanta och prisvärda sevärdheterna så att du kan hitta rätt i Rom.

Vad du måste göra i Rom

Rom är det perfekta resmålet för en weekend. Här är våra förslag på saker att göra i Rom om du har två eller tre dagar på dig.

Colosseum

Colosseum
Colosseum är en av de mest kända sevärdheterna i Rom.

Colosseum invigdes år 80. Denna arena tillika amfiteater användes sedan fram till Romarrikets fall i andra halvan av 400-talet. Det är idag en av de mest imponerande sevärdheterna från det antika Rom. På denna grymma plats tävlade gladiatorer mot varandra där vinnaren var den som överlevde. Dödsdömda ställdes öga mot öga mot vilda djur inför ögonen på de jublande folkmassorna. Publiken var på mellan 50 000 och 87 000 åskådare. Trägolvet var täckt av sand för att kombattanterna inte skulle halka – och för att suga upp spillt blod. Under golvet fanns korridorer och burar med vilda djur och dödsdömda. Entréavgiften till Colosseum är 12 euro och inkluderar entré till Palatino och Forum Romanum (se nedan). Mot en extra avgift på 9 euro får du besöka Colosseums nedre del samt de översta våningarna.

Var? Piazza del Colosseo, 1, tunnelbanestationen Colosseo

Palatino & Forum Romanum

Forum Romanum
Besök Palatino som under antiken var det lyxigaste området i staden.

Enligt legenden var det i Palatino som Romulus och Remus räddades av en varg. Senare, år 753 f.Kr. grundade Romulus Rom. Arkeologerna har ännu inte kunnat bekräfta ifall legenden stämmer. Däremot har man visat att området varit bebott sedan omkring den tiden. I det antika Rom var Palatino stadens lyxigaste område. Det var här bland andra kejsare Augustus bodde. Palatino är också en av Roms sju kullar. Idag är det en viktig och sevärd arkeologisk plats. Från Palatino tar du dig lätt ner till Forum Romanum, det antika Roms magnifika centrum. På denna plats fanns marknader, den romerska administrationen och religiösa platser. Tips: Det finns guidade turer som täcker de tre sevärdheterna Palatino, Forum Romanum och Colosseum.

Var? Tunnelbanestationen Colosseo

Vatikanstaten, Peterskyrkan & Vatikanmuseerna

Peterskyrkan
Peterskyrkan är den största kyrkan i hela Italien.

Vatikanstaten är med sin yta på 0,44 km² världens minsta land. Denna lilla enklav i Rom är den katolska kyrkans säte. Här finns också några av Roms viktigaste sevärdheter. Du kommer in i Vatikanen via Petersplatsen. I Vatikanstaten finns Peterskyrkan som är störst av alla kyrkor i Italien och förmodligen också den mest spektakulära. Här finns bland annat en vacker staty av den unge Michelangelo. Som svensk kan det vara kul att veta att en av pelarna har ett bronsplakat till ära av svenska drottning Kristina. Anledningen är att hon konverterade till katolicismen 1655. Vatikanmuseerna från 1500-talet innehåller mängder med skulpturer, målningar och gobelänger. Bland annat Rafael och Michelangelo har bidragit till att göra detta till det unika världsarv som det är. På området finns även det Sixtinska kapellet med den berömda målningen Adams skapelse.

Var? Tunnelbanestationen Ottaviano-San Pietro

Prisvärda sevärdheter i Rom

Vid många av Roms sevärdheter är entréavgiften 10 till 15 euro, men det finns undantag. Vi har tre tips på prisvärda sevärdheter som inte kostar så mycket – eller är helt gratis!

Pantheon

Pantheon
Pantheon är snart 2000 år gammal och är Roms bäst bevarade antika arv.

Det är varken Palatino eller Fortum Romanum som är Roms bäst bevarade antika arv. Nej, det är Pantheon. Denna byggnad, som den ser ut idag, är snart 2000 år gammal. Först var det ett tempel tillägnat de klassiska gudarna. Pantheon betyder just ”alla gudar”. År 608 konverterades Pantheon till kristen kyrka, vilket det är än idag. Det officiella namnet är Basilica de Santa Maria ad Martyres. Tack vare att Pantheon omvandlades till kyrka blev byggnaden inte så plundrad som många av Roms andra gamla byggnader under medeltiden. Som kuriosa kan nämnas att kupolen var den största i världen fram till 1400-talet då en kupol i Florence tog över titeln. Entréavgift 2 euro.

Var? Piazza della Rotonda

Piazza Navona

Piazza Navona
Besök ett av världens vackraste torg – Piazza Navona.

Mitt i Roms historiska centrum ligger Piazza Navona. Det är ett av stadens vackraste och mest berömda torg. Här finns tre vackra fontäner. Berninis Fontana dei Quattro Fiumi, fyrflodsfontänen, återger fyra gestalter. Var och en representerar en flod i varsin världsdel: Donau (Europa), Ganges (Asien), Rio de la Plata (Sydamerika) och Nilen (Afrika). Fontana del Moro är från 1576. Fontana del Nettuno föreställer Neptunus som slåss mot ett sjömonster. På Romarrikets tid låg en idrottstadium här. Senare var det marknadsplats i nästan 300 år. Idag är det en av Roms mest omtyckta piazzor. Slå dig ner, ta en kopp kaffe på något av kaféerna och njut av atmosfären! Det är givetvis gratis att besöka Piazza Navona.

Var? Centrala Rom, nära Pantheon

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi är Roms mest berömda fontän.

Fontana di Trevi är Roms största och mest berömda fontän. Mest känd är den kanske för att Anita Ekberg och Marcello Mastroianni badade här i Fellinifilmen La Dolce Vita. Kastar du ett mynt i fontänen kommer du tillbaks till Rom! Så har i varje fall traditionen varit sedan filmen Three Coins in the Fountain. Mynten samlas in och ges till hjälporganisationen Caritas. Denna egendomliga fontän täcker hela sidan av 1600-talspalatset Palazzo Poli. Fontänen föreställer den mytologiska havsguden Neptunus i en triumfvagn som dras av två sjöhästar och två upplagor av sonen Triton. På fontänens östra sida sticker en konstig kon ut. Fontänens skapare Nicola Salvi bestämde att lägga till den för att förstöra utsikten för en barberare som varit kritisk till fontänbygget. Vattnet till fontänen kommer via en 2000 år gammal akvedukt.

Var? Piazza di Trevi, tunnelbanestationen Barberini

Konstmuseer i Rom

Rom har några av de bästa konstmuseerna i världen. Här är tre tips ifall du uppleva utmärkt antik och klassisk konst.

Galleria Borghese

Galleria Borghese
Här hittar du verk från flera kända konstnärer.

Galleria Borghese är ett konstmuseum i Rom som ligger i Villa Borghese. Det var en privat konstsamling som Scipione Borghese byggde upp under början av 1600-talet. Idag anses det vara en av de bästa privata konstsamlingarna i välden. I samlingen finns verk av bland annat Bernini, Canova, Rafael, Leonardo da Vinci och Rubens. Galleria Borghese omsluts av en av Roms största och vackraste parker som också är populär bland Romborna. Här finns även flera andra museer. Strax nedanför denna park hittar du den berömda Spanska trappan från slutet av 1700-talet och Piazza di Spagna. Spanska trappan är en av de mest välbesökta sevärdheterna i Rom. Trappan har bland annat blivit berömd genom reseskildringar och film. Ta en selfie men sätt dig inte på trappan – då kan det bli böter på 400 euro!

Var? Centrala Rom

Museo Nazionale Romano, Palazzo Massimo alle Terme

Palazzo Massimo
Palazzo Massimo är en av alla sevärdheter i staden.

Museo Nazionale Romano håller till på flera historiska platser i Rom. Den del av museet som ligger intill centralstationen Termini är ett av stadens bästa. Om du är intresserad av klassisk konst är det här du ska börja. Skulpturerna på våning ett imponerar men det är de färggranna freskmålningarna som fascinerar mest. På denna avdelning kan du till exempel se freskmålningar som prydde väggarna i ett lyxhem på 30-talet f.Kr! I källaren finns en mynt- och juvelsamling samt en mumie av en stackars åttaårig flicka från det antika Rom.

Var? Largo di Villa Peretti, 2, tunnelbanestationen Termini

Kapitolinska Museerna

Kapitolinska Museerna
På Kapitolinska Museerna finns en stor samling skulpturer.

Kapitolinska Museerna grundades 1471. Det gör denna kulturskatt till världens äldsta museum. På Kapitolinska Museerna finns en mäktig samling klassiska skulpturer. Mest berömd är skulpturen Lupa Capitolina. Det är en bronsskulptur som föreställer de mytologiska karaktärerna Romulus och Remus vilka livnär sig på en varghonas mjölk. På Kapitolinska Museerna finns även verk av Rubens, Tintoretto, Bernini, Caravaggio och Titian. En rolig detalj är att det var i Sala degli Orazi e Curiazi på Kapitolinska Museerna som Romfördraget skevs under 1957. Det var en viktig hörnsten i skapandet av den Europeiska Unionen.

Var? Piazza del Campidoglio

Flygresors tips på vad du kan göra i Rom

Bortom alla sevärdheter i centrala Rom finns det flera spännande saker att göra. Vi på Flygresor har tre förslag på intressanta ställen att utforska när du är i Rom.

Trastevere

Trastevere
I Trastevere är det trevligt att bara promenera och upptäcka området.

Det finns så många saker att göra i Rom att det är svårt att få med allt på en lista. Trots det finns ännu fler historiska platser att upptäcka tänkte vi tipsa om att besöka det enkla Trastevere. Om du känner att det blir för mycket av det goda – alla museer, byggnader och antika platser – promenera då över en av broarna till Trastevere. Det är ett område som är så nära det genuina Rom man kan komma, trots att det ligger så nära alla de välbesökta sevärdheterna. I denna stadsdel är gränderna smala, husen färggranna och atmosfären livlig. Ovanför, mellan husfasaderna, kan du se tvätt som hänger på tork. Nere på kaféerna och restaurangerna umgås invånarna. Trastevere är det bohemiska och autentiska Rom, utan varken lyx eller smink.

Var? Västra sidan av floden Tibern, centrala Rom

Via Appia Antica

Via Appia Antica
Via Appia Antica var förut den viktigaste vägen från Rom.

Som du vet går alla vägar går till Rom. Via Appia, som idag kallas för Via Appia Antica, var den viktigaste vägen in i Rom söderifrån. Den första etappen stenlagdes 312 f.Kr. År 190 nådde vägen ända till Brindisi, 540 km från Rom. Därmed förband vägen Rom med Sicilien och övriga Syditalien. Det användes även för hamntrafiken på ostkusten. Därmed var den viktig för förbindelserna med Nordafrika, Mindre Asien och Grekland. Den stenbelagda antika vägen omges av grönområden, ruiner och skog. Det bästa sättet att upptäcka Via Appia är genom att hyra en cykel och göra en utflykt.

Var? Busshållplats Via Appia Antica

Utflykt till Tivoli

Tivoli
30 kilometer öster om Rom finns vackra Tivoli.

Tivoli är inget nöjesfält. Det är en by uppe bland kullarna 30 kilometer öster om Rom. Till Tivoli begav sig romarna och senare renässanstidens rika för att koppla av. Här uppe finns två platser som är med på UNESCO:s världsarvslista. Villa Adriana är ruinerna av kejsare Hadrianus villa från år 118-138. Villaträdgården är med sina 120 hektar (varav man kan besöka 40) enorm. Den andra sevärdheten är Villa d’Este som är ett typexempel på en renässansträdgård. Vackert och elegant med sina fontäner, alléer och landskapsarkitektur. Här bodde Lucrezia Borgias son. Senare tillbringade Franz Liszt en tid i villan och komponerade då verket ”Les Jeux d’Eaux à la Villa d’Este”.

Var? 30 km öster om Rom. Bussen Cotral går två gånger i timmen från tunnelbanestationen Ponte Mammolo i Rom

 

Hitta en billig resa till Rom så du kan se sevärdheterna

Ta flyget från Sverige och upplev Roms alla spännande sevärdheter! Upptäck stadens, arkitekturens och konstens utveckling från romarriket fram till idag. Det är billigt att flyga till Rom från Sverige. Billigast flyg hittar du i januari till början av april och från andra halvan av augusti till mitten av december. Dyrast är det kring påsk, mitt i sommaren och kring jul och nyår. Med Flygresor kan du enkelt boka resa till Rom. Använd vår prisbevakare så får du tips på extra billiga biljetter så snart de finns på vår sajt!

Arlanda - Fiumicino

No results

Landvetter - Fiumicino

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter i Rom

Funderar du på att resa till Rom? Vi har här sammanställt svar på de vanligaste frågorna om sevärdheter i Rom.

 • Finns det gratismuseum i Rom?

  Det är gratis entré i alla kyrkor, t.ex. Peterskyrkan, Chiesa di San Luigi dei Francesi, Basilica di San Pietro in Vincoli och Basilica di Santa Maria del Popolo. Det är även gratis inträde på Vatikanmuseerna sista söndagen i månaden. Vissa statliga museer har öppet en dag i månaden.

 • Vad ska man se i Rom?

  Du bör se Colosseum, Palatino, Forum Romanum, Vatikanstaten, Peterskyrkan, Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Pantheon. Du bör även besöka några av Roms berömda fontäner och konstmuseer.

 • Finns det mycket att se i Rom?

  Ja, det finns massvis med saker att se i Rom.

 • Hur stort är Rom?

  Rom är 1,285 km2 stort.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Rom?

  Ja – nästan hela centrum är en enda stor sevärdhet med sina gator, fontäner och torg och det är givetvis gratis. Dessutom är det gratis inträde i alla kyrkor varav flera har betydande konst.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Rom?

  Ja, det finns många intressanta sevärdheter för barn i Rom. Barn brukar uppskatta Colosseum, Forum Romanum och upplevelsecentret Explora. Ta en hop-on hop-off-buss – det brukar barnen tycka är kul. Bada i Medelhavet är också populärt.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Rom på?

  Till fots. Vandra genom centrala Rom och upptäck alla sevärdheterna – de finns överallt! Behöver du åka lite längre finns tunnelbana och buss.

Go to top