Intressanta och prisvärda sevärdheter i Dubai

Dubai är ett riktigt exotiskt resmål. Det är en futuristisk lyxstad som ligger mellan den stekheta öknens sanddynor och det varma turkosfärgade havet. I Dubai finns ett stort antal spännande sevärdheter att upptäcka. Är det fartfyllda nöjesparker, intressanta museer, arkitekturen, shoppingen eller själva ökenlandskapet som lockar? Oavsett vad som intresserar dig finns det så mycket att se i Dubai att du lätt fyller en vecka. Vi listar här våra bästa tips på saker att göra i Dubai.

Vad du måste göra i Dubai

Här är tre tips på saker som du inte får missa oavsett om du stannar tre dagar eller en vecka i Dubai.

Burj Khalifa

Burj Khalifa - Dubai
Burj Khalifa är världens högsta byggnad.

Burj Khalifa är med sina 828 meter världens högsta byggnad. Trots sin extrema höjd tog denna skyskrapa endast sex år att bygga. Det går utmärkt som besökare att åka upp i Burj Khalifa. Det är billigast att åka upp till utsiktsplatsen som heter At the Top på våning 124 (452 meters höjd). Här kan du utforska Dubai genom speciella kikare som även kan simulera hur Dubai såg ut 1980. Pris ca 400 kr. Kl. 16-18 kostar det ca 600 kr. Om du vill bli välkomnad som VIP och se den övre utsiktsplatsen At the Top Sky på våning 148 (555 meters höjd) kostar det runt 1 000 (efter kl. 19) till 1 400 kr (innan kl. 18).

Var? Centrala Dubai, vid Dubai Mall och Dubai fontän

Dubai Mall

Dubai Mall
Duba Mall är mer än bara shopping.

Dubai Mall handlar inte bara om shopping, trots sina 1 200 affärer. Det är en verklig sevärdhet, eller snarare flera sevärdheter. Här ligger ett av världens största akvarier, Dubai Aquarium. Det är gratis att titta på fiskarna genom den tre våningar höga glasväggen. Vill du gå igenom undervattenstunneln kostar det extra. Åk skridskor på isrinken med OS-mått eller gå på något av Dubai Malls konstgallerier. Utanför ligger den berömda Dubaifontänen med sina ljus- och ljudshower. I Dubai Mall hittar du även Dubai Dino, ett äkta dinosaurieskelett som egentligen härstammar från USA.

Var? Centrala Dubai, intill Burj Khalifa

Dubai museum

Dubai museum
Dubai museum är en av alla sevärdheter i staden.

Dagens Dubai är mycket modernt men det var inte länge sedan det var en fiskeby. Vid sidan av fiske försörjde sig befolkningen som pärldykare och letade pärlor i havet. På Dubai museum får du lära dig hur Dubai gått från enkelhet till det affärs- och turistcentrum det är idag. Själva museet ligger i fästningen Al Fahidi som byggdes av koraller och kalksten runt 1800. Även barnen brukar uppskatta Dubais museum med dess filmer och ljudeffekter. Tips: Besök museet tidigt på morgonen eller under sen eftermiddag då det är mindre folk.

Var? Metro Al Fahidi, Bur Dubai

Prisvärda sevärdheter i Dubai

Vissa av sevärdheterna i Dubai kostar en slant, men det finns även flera prisvärda sevärdheter i staden.

Al Fahidi gamla Dubai

Al Fahidi
Al Fahidi kallas för gamla Dubai och är en vacker del av Dubai.

På 1800-talet byggdes större delen av Al Fahidi som idag kallas för det gamla Dubai eller Bastakia. I detta område bodde på den tiden rika persiska affärsmän som handlade med pärlor och textilprodukter. Området är fullt av gamla välbevarade byggnader från den tiden. Husen har så kallade vindtorn som gav en form av naturlig luftkonditionering. Det finns flera sevärdheter i denna stadsdel. På Majlisgalleriet finns främst utländska tavlor och skulpturer som inspirerats av denna del av världen. På kaffemuseet får du resa genom kaffets väldoftande värld. I Al Fahidi ligger även ett myntmuseum och Alserkal Cultural Foundation som visar konst som du även kan köpa. Det är helt gratis inträde till alla museer och utställningar!

Var? Metro Al Fahidi, intill Dubaiviiken, Bur Dubai

Madinat Jumeirah

Madinat Jumeirah
Madinat Jumeirah är uppbyggd för att efterlikna en traditionell arabisk stad.

Intill havet och nära Burj Al Arab ligger ett område som är uppbyggt för att efterlikna en traditionell arabisk by. Det är en riktigt trevlig plats, eller ”oas” är nog det rätta ordet. På området finns en hel souq (marknad), små kanaler, broar och båtar. Ta en 20-minuters båttur mellan palmer och bananplantor. Ännu mer spännande är kanske ett besök till rehabiliteringscentret för havssköldpaddor som ligger i hotellet Jumeirah Al Naseem. Brunch på något av hotellen Mina A’Salam eller Al Qasr i området är för övrigt mycket populärt (boka minst en vecka innan).

Var? King Salman Bin Abdulaziz Al Saud 6, Metro Mall of the Emirates

Jumeirah och andra stränder i Dubai

Jumeirah strand
Jumeirah är Dubais mest berömda strand.

Det är alltid varmt i Dubai. Även om det finns enormt mycket att se och göra i själva staden Dubai söker sig många besökare givetvis också till stranden. Den mest berömda stranden är den i Jumeirah med vit finkornig sand. Längs stranden ligger lyxhotellen sida vid sida. Detta är en av de populäraste och lyxigaste av stränderna. Den är också populär bland barnfamiljer. En annan populär och vacker sandstrand är Sunset Beach som ligger intill Burj Al Arab. Om du vill utöva sporter som kitesurfing, kayak eller beachvolley beger du dig till Kite Beach. Vill du ha lite mer lugn och ro tar du dig med fördel till Black Palace Beach som ligger nära Dubais kungliga palats.

Var? Olika stränder i centrala Dubai

Mer att se och göra i Dubai

Burj Al Arab
Hotellet Burj Al Arab är en ikonisk sevärdhet i staden.

Det finns så mycket att se i Dubai att det kan kännas svårt att välja. Här är tre tips på mer saker att göra i Dubai.

Burj Al Arab

Burj Al Arab är för Dubai vad Eiffeltornet är för Paris. Denna segelformade skyskrapa har blivit en ikon för Dubai. Det var också tanken när staden gav arkitekt Tom Wright i uppdrag att skapa en byggnad som alla skulle komma att förknippa med Dubai. För att få beundra lyxhotellets imponerande interiör måste du ha en anledning. En cocktail eller te i hotellets Skyview Bar duger bra – boka i förväg! Tänk bara på att notan ändå alltid blir minst runt 1 000 kronor per person då restaurangen tillämpar minimumgräns. Därför kan en lyxmiddag kanske vara ett alternativ.

Var? Jumeirah Street, ute i vattnet en bit från strandkanten

Nöjesparker i Dubai

aquapark Dubai
Att besöka en vattenpark i Dubai passar hela familjen.

Det finns ett stort antal häftiga nöjesfält, äventyrsparker och temaparker i Dubai. De håller överlag en mycket hög kvalitet och roar både vuxna och barn. På Ski Dubai får du ta på dig skidkläderna, sätta dig i skidliften och sedan åka ner för pisterna så att snön ryker! Ute i värmen finns flera vattenparker, bland annat Atlantis Adventure Water Park och Wild Wadi Water Park. I Global Village i Dubai finns olika länder från världens alla hörn representerade med mat, kultur och underhållning. TEPfactor Dubai är en äventyrsbana i en grotta med 21 olika utmaningar. IMG Worlds of Adventure är ett nöjesfält inomhus. Det finns till och med ett litet Legoland i Dubai!

Var? Olika platser i Dubai

Deira
Besök Deira – en spännande handelsplats.

Deira

Deira är en av Dubais äldsta stadsdelar. Detta område känns ganska fjärran från de kliniskt rena varuhusen och hotellen i Dubais centrum. Här är det dammigt och kaotiskt men i denna röra finns flera spännande saker att upptäcka. Det är en handelsplats med ett stort utbud av varor. Huvudattraktionen är guldmarknaden Gold Souq där bland annat världens största guldring finns. Köp guldsmycken (möjlighet att pruta 20 – 30%!) eller förundras över den intensiva aktiviteten på marknaden. I närheten ligger den väldoftande kryddmarknaden. Parfymmarknaden bjuder på doftupplevelser av ett annat slag. I detta område finns även ett museum över Förenade Arabemiratens kvinnors vetenskapliga och konstnärliga framsteg.

Var? Ca 10 km norr om centrum i Dubai, på andra sidan Dubaiviken

Flygresors tips på vad du kan göra i Dubai

Dubai Safari
Åk på ökensafari – en sevärdhet svår att glömma.

Vi på Flygresor har sammanställt våra favorittips på saker att göra i Dubai bortom de självklara sevärdheterna.

Ökensafari

Strax utanför Dubai breder öknens mäktiga sanddynor ut sig. Det finns flera organiserade turer för att utforska öknen på olika sätt. Åk på jeepsafari eller kör fyrhjuling. Många turer erbjuder en kombination av bil, utförsåkning på bräda på sanddynorna, kamelsafari och traditionell BBQ i en oas. Ute i öknen ligger även ett par lyxiga öken-spa för den som vill uppleva öknens magiska lugn när mörkret lagt sig.

Var? 20 minuter med bil från Dubai

Dubai Frame
Tavelramen är en populär sevärdhet.

Dubai Frame

Dubai Frame är en 150 meter hög tavelram som snabbt blivit en populär sevärdhet i Dubai. Den ligger i parken Zabeel och bjuder besökarna på fantastisk utsikt över Dubai. Ja, du kan faktiskt åka upp i ramen. Där uppe får du med hjälp av modern teknik en intressant genomgång av stadens historia. Tänk dig hologram, animeringar, dofter och musik. Längst upp finns det en 50 meter lång glasbro som blir genomskinlig först när du kliver på den. Pirrigt värre! I framtidszonen kan du utforska en vision av hur Dubai kan komma att se ut om 50 år med rymdstation, undervattenshotell och flygande taxi.

Abu Dhabi
Förenade Arabemiratens huvudstad ligger mycket nära.

Var? Zabeel Park, strax norr om centrala Dubai

Abu Dhabi

Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens huvudstad. Den ligger endast 1 timme och 20 minuter med bil eller två timmar med buss från Dubai. Därför är det ett perfekt utflyktsmål. I Abu Dhabi ligger en filial av Louvren-museet med bland annat en tavla av Leonardo Da Vinci. Den enorma Sheikh Zayed-moskén är värt ett besök och den omges av en vacker trädgård. På falco-sjukhuset får du se vilka insatser som görs för denna fågelsort som är en del av emiratens kulturarv (förbokning krävs). För den som gillar snabba bilar är ett besök till Ferrari World en spännande upplevelse. Warner Bros. Abu Dhabi är en populär tematisk nöjespark.

Var? 140 km sydväst om Dubai

 

Hitta en billig resa till Dubai så du kan se sevärdheterna

Dubai ligger knappt sju timmar med direktflyg från Sverige. Det finns så många sevärdheter i Dubai att du lätt fyller en vecka eller mer. Det går att hitta billiga flygbiljetter till Dubai under större delen av året men i december brukar det vara dyrare. I november är biljetterna som billigast. Med Flygresor hittar du snabbt billigt flyg till Dubai. Prova vår prisbevakare så får du ett e-postmeddelande när det är extra billigt att flyga till Dubai!

Arlanda - Dubai

No results

Landvetter - Dubai

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Dubai

Dubai är ett exotiskt resmål som ändå inte ligger särskilt långt bort från Sverige. Det är en stad som tar väl hand om sina besökare. Vi har här sammanställt svar på de vanligaste frågorna om sevärdheter i Dubai.

 • Finns det gratis museum i Dubai?

  Ja, det finns flera museer som är gratis i Al Fahidi, gamla Dubai: Kaffemuseet, myntmuseet, Majlisgalleriet och Alserkal Cultural Foundation. Kamelmuseet är också gratis.

 • Finns det mycket att se i Dubai?

  Ja, det finns tillräckligt med saker att se i Dubai för att stanna i en vecka eller mer.

 • Vad ska man se i Dubai?

  Åk upp i världens högsta byggnad Burj Khalifa, besök Dubai Mall, Dubai Museum och någon av Dubais nöjesparker. Andra bra sevärdheter är marknaderna i Deira, Al Fahidi (gamla Dubai), Madinat Jumeirah (typisk arabisk by) och givetvis alla stränderna.

 • Vilket land ligger Dubai i?

  Dubai ligger i Förenade Arabemiraten.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Dubai?

  Ja, Dubai är ett barnvänligt resmål. De kommer att uppskatta stränderna, nöjesfälten, skyskraporna och stans fina museer.

 • Hur stort är Dubai?

  Dubai är 35 km2 och har drygt 3,1 miljoner invånare.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Dubai på?

  Planera din dag och åk med stans utmärkta kollektivtrafik. Taxi är också ett praktiskt och populärt alternativ som inte heller kostar särskilt mycket.

 • Vad finns det för sevärdheter i grannstaden Abu Dhabi

  I Abu Dhabi ligger bland annat en filial till museet Louvren, Warner Bros nöjesfält, Ferrari World och landets största och mycket vackra moské.

Go to top