Transportmedel i London – buss, taxi och tunnelbana

Det finns städer som är så pass små att du kan ta dig överallt till fots, men med sina 1572 km² är London tyvärr inte en av dem. Bara ”inre” London består av 13 kommuner, så det är helt förståeligt att det finns ett stort behov av kollektivtrafik. Det ska dock understrykas att det finns många härliga promenadstråk runt stan, men om du ska till en restaurang som ligger 8 km bort kan det vara skönt att slippa gå. Här är en guide till Londons kollektivtrafik och transportmedel.

Taxi i London
I London kan du ta dig runt med en klassisk svart taxi eller kollektivt med buss och tunnelbana.

Taxi i London

Att åka taxi i London är inte bara ett smidigt sätt att ta sig fram, du är faktiskt med om något rätt unikt. För att få köra en klassisk svart Londontaxi måste föraren klara ett test som kallas för ”the Knowledge of London”. Förutom att vara en säker förare och kunna möta olika resenärers specifika behov måste föraren ha bra koll på London. I det här fallet innebär ”bra koll” att föraren ska kunna 20.000 gator och 25.000 sevärdheter utantill – något som tar ungefär 3-4 år att lära sig. 

I en klassisk Londontaxi beräknas priset med en taxameter som startar på 2,6 pund. En resa från centrala London till Heathrow kostar runt 50 pund. Priserna är reglerade av Transport of London, och föraren har ingen möjlighet att manipulera taxametern för att priset ska bli högre. Att åka med en ”Hackney Carriage” är helt enkelt ett tryggt val ur flera perspektiv. Det är dock några saker som är bra att känna till när du vinkar in en taxi till trottoaren. När den gula lampan på taxins tak är tänd är taxin ledig, så om du vinkar till en taxi vars lampa är släckt kommer den inte att stanna. En annan anledning till att taxin kör förbi är om du står för nära ett övergångsställe eller om gatan är markerad med sicksack-linjer. Skulle taxin ändå stanna i en sådan situation riskerar föraren böter.

Om du ska åka en längre sträcka finns det ett billigare alternativ än den klassiska Londontaxin; minicabs. De ägs av privata företag och för att få åka med en minicab behöver du boka resan i förväg – de går inte att vinka till sig på gatan. Till skillnad från när du åker med en vanlig taxi får du betala ett fast pris för resan, så undersök alltid hur mycket det kommer att kosta när du bokar. Du kommer i kontakt med en minicab-firma genom att söka online eller fråga på ditt hotell.

Londons tunnelbana

När du ska ta dig mellan sevärdheterna i London är tunnelbanan ett utmärkt alternativ, då tunnelbanan är en sevärdhet i sig. London Underground, eller ”the Tube”, invigdes år 1863 och är världens äldsta tunnelbana. Dagligen transporteras 3 miljoner människor genom dess tunnlar, men under vissa perioder har den haft viktigare uppgifter än så. Till exempel användes perrongerna som skyddsrum åt 177.000 Londonbor när London bombades under andra världskriget. The Tube är alltså inte bara ett bra transportmedel, den räddar liv.

london-bus
De röda dubbeldäckarna har blivit en symbol för staden.

Londons tunnelbanesystem består av 11 tunnelbanelinjer och en linje som går ovanför marken, Docklands Light Railway. I slutet av 2020 kommer dessutom en ny linje att öppnas, Elizabeth Line. De flesta linjer är öppna dagligen mellan fem på morgonen till midnatt. För några år sedan infördes även nattrafik på Victoria Line, Central Line, Jubilee Line, Northern Line och Piccadilly Line under fredagar och lördagar. Detta uppskattas särskilt av nattfjärilarna som är ute och dansar på nattklubbar.

Tunnelbanenätet är uppdelat i olika zoner, och priset du betalar när du åker tunnelbana beror på hur långt du åker. 

Exempel: Åker du från zon 1 – zon 2 betalar du mindre än när du åker från zon 1 – zon 3.

Om du planerar att åka kollektivtrafik (buss, tunnelbana eller pendeltåg) i London bör du skaffa ett Oystercard. Ett Oystercard är ett blått kort som du laddar med pengar, som successivt förbrukas när du använder kortet. Fördelarna med att skaffa ett Oystercard är att det blir betydligt billigare än när du köper engångsbiljetter och att du sparar tid. Du betalar en deposition på 5 pund för att få ett Oystercard, som du sedan får tillbaka när du lämnar tillbaka kortet.

Bussar i London

Det är få transportmedel som är lika ikoniska som Londons dubbeldäckare, de röda tvåvåningsbussarna. Du har säkert sett dem på såväl vykort som i filmer, och även om du inte varit i London tidigare vet du nog vilka vi menar. Men, bussarna är inte bara en självklar del av Londons stadsbild, de tar dig dessutom från punkt A till punkt B. De må vara något långsammare än tunnelbanan, men å andra sidan får du en betydligt mer inspirerande utsikt.

Det cirkulerar cirka 7000 bussar runt London varje dag, och du har 700 rutter att välja mellan. Alla Londons bussar är märkta med ett nummer och en slutstation, precis som i Sverige, och det är så du vet vilken rutt bussen tar. Ett enkelt sätt att ta reda på vilka bussar som tar dig dit du vill åka är att ladda ner appen ”Citymapper”. I den kan du enkelt fylla i vart du ska så får du informationen du behöver för att åka med Londons kollektivtrafik.

När du ska åka med någon av Londons dubbeldäckare behöver du ett Oystercard, du kan nämligen inte betala med kontanter på bussen. Ett Oystercard kan du antingen införskaffa online, eller på en tågstation. Fördelen med att skaffa ett Oystercard är att du kan använda det på alla bussar, tunnelbanelinjer, pendeltåg och till och med vissa färjor i London. Ett Oystercard kostar 5 pund, därefter laddar du på det med kredit som reduceras när du använder kortet. Barn under 11 år reser gratis så länge de reser med en vuxen person som har ett Oystercard.

Billiga resor London

Arlanda - Heathrow

No results

Arlanda - Heathrow

Skavsta - Stansted

No results

Skavsta - Stansted
Go to top