Berlin – staden med många prisvärda sevärdheter

Berlin är överraskningarnas stad, en stad fylld med sevärdheter av alla möjliga slag. Det är en historisk plats med allt vad det innebär i form av museer, platser och byggnader. Berlin är en plats som sprudlar av levande kultur, konst och musik. Det är en plats där du garanterat kan hitta intressanta och prisvärda sevärdheter oavsett vad du har för intressen. Vi har sammansatt våra bästa tips om saker att se och göra i Berlin.

Att göra i Berlin

Utforska kalla kriget

Checkpoint Charlie - sevärdhet Berlin
Checkpoint Charlie – en av alla sevärdheter i Berlin.

Under kalla kriget var Berlin i händelsernas centrum. Staden delades av Berlinmuren som kom att bli symbol för det kalla kriget. Idag är bara en liten del av Berlinmuren kvar men den är definitivt värd ett besök. Museet vid den mest kända gränsövergången Checkpoint Charlie, det gamla Stasihögkvarteret, historiska museet och DDR-museet bör också ses.

Var? Flera olika platser i centrala Berlin

Upptäck nattlivet

Berlin är känt för sitt nattliv. Berlin ses som världens techno-huvudstad. Utbudet av nattklubbar, barer och kaféer är enormt. De flesta och bästa klubbarna ligger längs floden Spree från Tresor ner till exklusiva Berghain. Berlins nattliv är bland de bästa i världen.

Var? Bland annat längs floden Spree i östra Berlin

Besök riksdagen

Tyskland Riksdag
Reichstag är en av Tysklands mest kända byggnader.

Riksdagshuset (Reichstag) är kanske Tysklands mest kända byggnad. Denna neoklassiska byggnad från 1800-talet har på senare tid fått en glaskupol som du kan klättra upp i. Härifrån har du 360-graders utsikt över staden. Tips! Boka ett bord på restaurang Käfer Dachgarten uppe på taket så får du gå före i kön!

Var? Platz der Republik, nära Brandenburger Tor i centrala Berlin

Prisvärda sevärdheter Berlin

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är inkörsporten till Berlins paradgata Unter den Linden. Denna triumfbågeliknande skapelse restes 1791 med Akropolis i Aten som förebild. Napoleon marscherade genom portarna, John F Kennedy poserade inför kamerorna här och det var på denna plats som folket först tog sig igenom Berlinmuren i november 1989.

Var? I början av paradgatan Under den Linden i västra Berlin

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors - Sevärdhet Berlin
En del av Berlinmuren finns hos Topographie des Terrors.

Under andra världskriget hade Gestapo och SS sina högkvarter på den plats som idag är ett utmärkt museum om nationalsocialismen och nazismen och de brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks. Här finns även en del av Berlinmuren bevarad.

Var? Nära Potsdamer Platz i västra Berlin

Förintelsemonumentet

Nära Brandenburger Tor ligger förintelsemonumentet. Det är ett spektakulärt labyrintformat monument till minne av alla de judar som mördades genom förintelsen. New York-arkitekten Peter Eisenman har utformat monumentet som också är gratis att besöka. Guidade turer kostar 3 euro.

Var? Intill Brandenburger Tor i västra Berlin

Att se och göra i Berlin

Fernsehturm

Vid Alexanderplatz står Berlins – förlåt, västra Europas högsta byggnad. Detta TV-torn är 365 meter högt och står kvar som en relik från östblocket. Tornet som påminner om ett UFO i 60-talsdesign, är fortfarande öppet för allmänheten och bjuder på en fantastisk utsikt. I toppen finns en restaurang som skryter om att den snurrar runt sin egen axel två gånger per timme.

Var? Alexanderplatz

Museumsinsel

Museumsinsel - sevärdhet Berlin
Museumsinsel är en ö i centrala Berlin fylld med museeum.

I centrala Berlin finns en hel ö fylld med några av världens bästa museer – Museumsinsel. Här finns Altes Museum med sina grekiska, romerska och egyptiska skulpturer och Neues Museum som har egyptiska och förhistoriska samlingar. Det gamla nationalkonstmuseet har målningar och Bode-Museum visar bland annat bysantinsk och senantik konst. Mest fascinerande är kanske ändå Pergamonmuseet med sina fullskaliga kopior av historiska byggnader.

Var? Ön Museumsinsel i floden Spree i centrala Berlin

Besök Kreuzberg

Kreuzberg är en av Berlins mest multikulturella stadsdelar. Här ligger några av stans bästa och hippaste kaféer, blandat med turkiska restauranger, marknader och modern konst. Här finns också en hel del uteställen som den legendariska queer-klubben Möbel Olfe, cocktailbaren Fahimi och klubben Paloma. Kreuzberg är en plats som man gärna kan vandra runt i och ta dagen som den kommer.

Var? Söder om centrum

Flygresors tips på vad du kan göra i Berlin

Gå på marknad

Julmarknad Berlin
Julmarknaderna i Berlin är stora och trevliga.

Berlin har en mängd olika marknader och berlinarna älskar dem! Det finns flera loppmarknader som håller öppet en gång i veckan. Om du älskar mat kan vi tipsa om att besöka någon av matmarknaderna.

Var? Olika platser i Berlin

Prova Berliner Weisse

Berlin har en ölsort som kallas för Berliner Weisse. Den har en ganska så speciell smak eftersom den jäser med laktobaciller. Berlinarna dricker sin Weisse antingen ”mit strippe”, snaps, eller ”mit schuss”, en röd eller grön saft. Annorlunda smakupplevelse!

Var? Vilken bar som helst i Berlin

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe - sevärdhet Berlin
En äldre samlingsplats där det idag finns ett flertal caféer, teatrar samt mycket mer.

Nio innergårdar byggda mellan 1905 och 1907 i Art Deco-stil fungerade som samlingsplatser för folket på den tiden. Här samlades man för att roa sig och göra affärer, avskilt från gatans insyn. Idag hittar du mängder med mysiga caféer, konstgallerier, affärer, biografer och teatrar i anslutning till dessa trevliga innergårdar.

Var? Nära S-Bahnstationen Hackescher Markt

 

 

 

 

 

 

Hitta en billig resa till Berlin så att du kan se sevärdheterna

Hitta billigt flyg till Berlin med Flygresor! Det går att hitta billiga resor till Berlin från Stockholm och Göteborg nästan när som helst under året, men allra billigast brukar det vara under vinterhalvåret. Det finns även direktflyg till Berlin från Växjö och Östersund. Prova gärna vår prisbevakare för att hitta riktigt billiga resor till Berlin!

Arlanda - Tegel

No results

Landvetter - Tegel

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Berlin

Ska du resa till Berlin och har funderingar kring det praktiska? Vi svarar här på några av de vanligaste frågorna!

 • Vad kan man göra i Berlin?

  Besök alla de berömda historiska platserna, bl.a. Berlinmuren, Brandenburger Tor och riksdagshuset. Ät gott på Berlins många restauranger och roa dig i ett av världens bästa nattliv!

 • Vad får man inte missa i Berlin?

  Sevärdheterna från kalla kriget, andra världskriget och museerna. Missa inte heller Berlins barer och klubbar.

 • Finns det mycket att se i Berlin?

  Ja – Berlin har 170 museer, mängder med sevärdheter, spännande arkitektur, gatukonst, häftiga klubbar och kaféer. Det finns massor att se i Berlin!

 • Vad göra i Berlin en söndag?

  Ät söndagsbrunch, besök en marknad, gå på museum, Berlins zoo eller bara vandra i någon av de många parkerna. I Mauerpark är det utomhuskaraoke från klockan 15:00.

 • Vad är gratis att göra i Berlin?

  Besök det gamla flygfältet Tempelhofer Feld, loppmarknaderna, Brandenburger Tor, Deutsche Guggenheim-museet (måndagar), Berlinmuren eller förintelsemonumentet. Ta en gratis guidad tur eller gå på gratis utomhuskonsert av Berlins filharmoniker tisdagar kl. 13:00 på sommaren.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Berlin?

  Berlin är ingen typisk stad för barn men visst finns det saker att göra även för de små.

 • Hur mycket fickpengar behövs i Berlin?

  Berlin är betydligt billigare än Stockholm – i snitt 10 procent billigare men restauranger och barer kan rent av vara över 30 procent billigare. Tänk på att det är bra att ha just fickpengar med sig eftersom betalkort inte används lika ofta som i Sverige.

 • Vad är bästa sättet att uppleva Berlin på?

  Ta U-Bahn mellan de olika sevärdheterna och boka en lokal turistguide – ibland är det gratis! Det finns även båtturer på floden Spree.

Go to top