Transport i Barcelona – metro, buss och taxi

Barcelona är med sina 1,6 miljoner invånare i centrum och 4,8 miljoner då man räknar med förorterna en mycket stor stad. Dessutom är det runt 20 miljoner besökare per år som vill ta sig runt i Barcelona på olika sätt. Som tur är har Barcelona ett välutbyggt transportnät. Tunnelbana, tåg och tram (spårväg) är det enklaste sättet att ta sig fram i Barcelona. Buss och taxi är populära alternativ.

Tram i Barcelona
I Barcelona är det enkelt att ta sig runt i staden genom att åka spårvagn.

Tunnelbana, tåg och tram i Barcelona

Det enklaste sättet att ta sig fram i Barcelona är att använda kollektivtrafiken. Många upplever det som smidigast att resa med tunnelbana (metro), tåg eller tram. Det finns åtta tunnelbanelinjer i Barcelona. Linjerna heter L1, L2, L3, L4, L5, L9, L10 och L11. Tunnelbanenätet täcker större delen av Barcelona. Dessutom finns ett järnvägsnät som heter Ferrocarils de la Generalitat (FGC). De tre tåglinjerna heter L6, L7 och L8.

Sedan 2004 går det åter igen att åka spårvagn (tram) i Barcelona efter att de varit borta från stadens gator sedan 1971. Det finns sex tram-linjer i två olika spårvägsnät i Barcelona. Det ena nätet heter Trambaix och där heter linjerna T1, T2 och T3. Det andra nätet heter Trambèsos, vilket inkluderar linjerna T4, T5 och T6. Trambaix finns i sydvästra Barcelona. Trambèsos spårvägsnät ligger i nordöstra Barcelona och sträcker sig även in i vissa grannkommuner.

All kollektivtrafik i Barcelona använder ett och samma biljettsystem. Varje biljett är giltig i en timme och 15 minuter. Under den tiden kan du byta tunnelbanetåg, tåg, tram eller buss hur många gånger du vill. En enkelbiljett kostar 2,20 euro. Det enklaste sättet att resa på är genom att köpa ett tiodagarskort vilket kostar 10,20 euro. Det finns endast en zon i Barcelona vilket innebär att du kan resa hur långt du vill på en enda biljett. Undantaget är resor till eller från flygplatsen vilka kostar 4,60 euro styck.

Som besökare kan du med fördel köpa ett kort som heter ”Hola BCN” som ges ut med en giltighetstid på 2-5 dagar. Med det kan du åka hur mycket du vill i tunnelbana, tåg, tram och buss. Dessutom ingår resa till och från flygplatsen i Hola BCN-kortet.

Barcelona metro går mellan 05:00 till midnatt. På fredagar går den till klockan 02:00. På lördagar går metron hela natten. Samma tider gäller för tåget (FGC). Tram går från 05:00 till midnatt. På fredagar och lördagar går den fram till klockan 02:00 på natten.

Buss i Barcelona

Det finns över 1 000 bussar i Barcelona. Dessa kör på över 100 busslinjer som täcker samtliga stadsdelar i staden. Bussarna är låga och handikappanpassade. Därför är de ett praktiskt alternativ för rullstolsbundna. I tunnelbanan är det däremot långt ifrån alla tunnelbanestationer som är utrustade med hiss bortsett från linje L2.

De flesta busshållplatser används för mer än en busslinje. När bussen närmar sig vinkar du in den till busshållplatsen genom att påkalla bussförarens uppmärksamhet. Annars finns en risk att bussen kör förbi busshållplatsen ifall det inte är några passagerare som ska kliva av. Gå alltid ombord bussen genom framdörren. Kliv helst ur bussen genom den bakre dörren.

Du använder samma biljett på bussen som på metro, tåget och tram. Tänk bara på att du måste föra in ditt resekort i någon av bussens biljettapparater efter att du klivit ombord. Annars riskerar du att få böter vid en kontroll!

Tidtabellerna varierar mellan de olika busslinjerna. De flesta bussar börjar gå mellan klockan 05:00 och 08:00 och går fram till 22:00 eller 23:00.

Taxi i Barcelona

Taxi Barcelona
Att åka taxi i Barcelona är både bekvämt och enkelt.

Det finns cirka 11 000 taxibilar i Barcelona. Du känner lätt igen dem med sina svarta och gula färger (dörrarna och bakluckan är gula och resten av bilen är svart). Om den gröna lampan på taket lyser betyder det att bilen är ledig. Då är det bara att vinka in den till trottoarkanten.

Taxi är bekvämt när du vill åka dörr till dörr eller om du ska ta dig till eller från någon restaurang. Däremot är det mindre praktiskt om du ska ta dig fram i gamla stan i Barcelona. Där är det många gator som är gågator. Dessutom är det ofta ganska mycket trafik i centrum vilket gör att det kan vara snabbare att åka med metro. Det finns ingen Uber i Barcelona eftersom det förbjudits i Spanien.

Det finns särskilda taxibilar för rörelsehindrade personer. För att åka med en sådan måste du ringa och boka taxi. Det finns två bolag som kör handikappanpassade bilar, Taxiclassrent och Taxi Amic.

Taxi kostar 2,10 euro i starttaxa. Därefter kostar taxiresan 1,10 euro per kilometer. Från 20:00 till 08:00 är kilometerpriset 1,30 euro. Om du ska åka till eller från flygplatsen tillkommer en taxa på 3,10 euro. Ifall du reser med resväskor som är större än 55 x 35 x 35 cm tillkommer en avgift på 1 euro per väska. De vanligaste taxibolagen är Fonotaxi, Taxi Amic och Radio taxi 033.

Hitta billiga flygresor till Barcelona

Det går att resa billigt till Barcelona från Sverige. Varför inte unna dig lite sol, god mat och kultur i denna spännande medelhavsstad? Om du vill hitta billiga flygbiljetter till Barcelona kan vi tipsa om att resa mellan september och maj. Undvik helst också jul och påsk då det är dyrare att flyga till Barcelona. Med Flygresor kan du boka billigt flyg till Barcelona. Prova också vår prisbevakare! Med den får du ett meddelande så fort biljetterna blivit billigare.

Arlanda - Barcelona

No results

Landvetter - Barcelona

No results

Go to top