Prisvärda sevärdheter i Barcelona

Barcelona är en stad som bjuder på en nästan perfekt mix av kultur, arkitektur och historia tillsammans med diverse nöjen, fotboll och – givetvis – stränder. Barcelona är kanske främst känt för arkitekten Antoni Gaudí som satt sin prägel på stan. Hans arkitektur utgör idag flera av Barcelonas främsta sevärdheter. Sedan har vi skulptören Miró som också var från Barcelona. Picasso studerade här i nästan tio år. Allt detta gör att det finns flera intressanta konstmuseer i stan. Konsten är viktig, men Barcelona är en spännande stad på många andra sätt och vis. Upplev atmosfären, promenera på La Rambla, koppla av i en park, eller på stranden.

Vad du måste göra i Barcelona

Barcelona är en populär weekend-destination. Här finns egentligen mycket mer att göra än vad man hinner med på två eller tre dagar. Här är några absoluta måsten:

La Rambla

La Rambla
La Rambla är Barcelonas mest berömda gata.

La Rambla är Barcelonas berömdaste gata. Här vandrar Barcelonabor och turister. Namnet kommer från arabiskans ord för sand, ”raml”. Det syftar på det sandiga vattendrag som en gång i tiden rann här under vissa tider på året. Idag trängs musikanter med souvenirstånd. Ändå är det ett måste att promenera längs La Rambla när du besöker Barcelona. Från Plaça de Catalunya till Plaça del Portal de la Pau är det runt 1,5 km. Ta en promenad och beundra arkitekturen!

Var? Centrala Barcelona, mellan Plaça de Catalunya och Plaça del Portal de la Pau

La Sagrada Família

La Sagrada Família
Kyrkan La Sagrada Família är Spaniens mest kända sevärdhet.

Barcelonas och hela Spaniens mest kända sevärdhet är kyrkan La Sagrada Família. Det är en kyrka som saknar motstycke. Det var Gaudí som ritade och planerade detta enorma byggprojekt. Efter över 100 år är kyrkan ännu inte färdigbyggd! Var och en av kyrkans fasader har en egen inriktning. Beundra kyrkans insida med pelare som efterliknar en skog. Mot en extra avgift får du även klättra upp i ett av de fantasifulla tornen och beundra utsikten. Under marknivå finns en Gaudí-utställning. Tips: Köp biljetter online och besök La Sagrada Família när den öppnar så behöver du inte köa så mycket.

Var? Carrer de Mallorca 401, centrala Barcelona

Barri Gòtic

Barri Gòtic
Den äldre stadsdelen Barri Gòtic är riktigt mysig att promenera runt i.

Barcelona har en gammal stadsdel som kallas för Barri Gòtic, de gotiska kvarteren. I denna mysiga stadsdel kan du promenera igenom smala gränder från medeltiden. De gotiska kvarteren är egentligen inte en enda sevärdhet utan flera. I denna stadsdel hittar du bland annat det pittoreska torget Plaça Reial. Neoklassiska byggnader från 1800-talet omger torget där stämningen alltid är livlig. La Catedral är Barcelonas viktigaste kyrka med rötter från 1298. I närheten av katedralen finns fyra pelare från Barcelonas största romerska tempel vilket restes under det första århundradet efter Kristus.

Var? Centralt i Barcelona, intill hamnen

Prisvärda sevärdheter i Barcelona

Trots att Barcelona är en välbesökt turiststad finns det flera prisvärda sevärdheter att upptäcka.

Parc Güell

Parc Güell
Parc Güell finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Parc Güell är en stor park i Barcelona som är berömd för sin utformning. Det var här som Gaudí på uppdrag av greve Eusebi Güell började med landskapsarkitektur. Tanken var att bygga en ministad för Barcelonas rika. Det blev en flopp och projektet övergavs. Gaudís insats bevarades dock och senare köpte staden området för att omvandla det till en park. Idag är Parc Güell med på UNESCO:s världsarvslista vilket visar vilket enormt kulturellt värde denna sevärdhet i Barcelona bär på. I Parc Güell finns mosaikbeklädda byggnader, fantasifulla skulpturer och andra mästerverk. Här ligger även Casa-Museu Gaudí, där Gaudí bodde i nästan 20 år. Inträdet kostar 8 euro för vuxna och 5,60 euro för barn.

Var? Strax norr om centrum i Barcelona

Barceloneta och Icaria

Icaria
Icaria är en av Barcelonas vackra stränder.

Barcelona är så full av sevärdheter att det är lätt att glömma stranden. Ändå har vi just stranden att tacka för den härliga atmosfären i medelhavsstaden Barcelona. Egentligen finns det flera stränder. De två mest centrala stränderna heter Barceloneta och Icaria. Sedan finns Platja del Bogatell, Platja de la Nova Icària och Platja de Llevant som ligger lite längre bort. Gemensamt för alla stränder i Barcelona är att de har härlig gul sand. Promenera längs strandpromenaden, bada eller ät lunch på någon av fiskrestaurangerna.

Var? Där Barcelona möter Medelhavet, ca 20 minuter till fots från La Rambla

Mercat de la Boqueria

Mercat de la Boqueria
I saluhallen Mercat de la Boqueria finns det mesta i matväg.

Saluhallen har en given plats i många spanska städer. Barcelona är inget undantag. Mercat de la Boqueria bjuder på vad som möjligen är Europas mäktigaste smak- och doftupplevelser. Själva byggnaden som marknaden ligger i är imponerande i sig. Hit går Barcelonaborna, restaurangägare och gourmeter för att hitta de bästa ingredienserna. I Mercat de la Boqueria finns fisk, kött, korv, ostar, grönsaker, oliver och mycket mer i oändliga variationer. Gå hit för att insupa dofterna och färgerna, köp med dig delikatesser hem eller ät lunch på någon av de små ställena. Vill du prova katalanska specialiteter har du kommit rätt.

Var? La Rambla 91

Mer att se och göra i Barcelona

Du hinner förmodligen inte se Barcelonas alla sevärdheter på flera månader ens om du försökte. Så mycket finns det att se och göra! Här har vi valt ut tre sevärdheter att besöka om du stannar mer än ett par dagar.

Museu Nacional d’Art de Cataluya

Museu Nacional d’Art de Cataluya
På MNAC finns det vackra och berömda konstverk.

Silhouetten av detta museum som går under förkortningen MNAC gör sig påmind från flera platser i Barcelona. Här finns en utmärkt samling katalansk konst från medeltiden fram till början av 1900-talet. Främst är museet känt för sin konst i romansk stil, en samling konstverk som anses vara den viktigaste i av sitt slag i Europa. Under början av 1900 talet samlade museet in förbisedda konstverk från kyrkor på landsbygden vilket kom att bli en viktig del av samlingen. I vissa fall har även kyrkornas interiör återskapats.

Var? Parc de Montjuïc

Camp Nou

Camp Nou
Fotbollsstadion är en av Barcelonas sevärdheter.

Gillar du fotboll ligger förmodligen fotbollsstadion Camp Nou bland sakerna att se i Barcelona dag ett. Detta är hemmastadion för FC Barcelona. Det är en av fotbollssportens mest ikoniska arenor. Tajma besöket i Barcelona med en fotbollsmatch för att uppleva den härliga stämningen. I Camp Nou ligger ett välorganiserat museum och något som kallas för Camp Nou Experience. Det är en interaktiv utställning där du får utforska stadions och fotbollsklubbens historia. Se videosnuttar över de mest legendariska målen av några av dem som spelat för Barça, inklusive Maradona och Ronaldinho.

Var? C. d’Arístides Maillol 12, västra Barcelona

Picassomuseet

Picassomuseet
På Picassomuseet finns många av Picassos tidigare verk.

Picassos verk finns utställda på många museer i Europa men Picassomuseet i Barcelona är unikt på sitt sätt. Det som är så fint med detta museum är hur det går på djupet med Picassos tidiga år. Här finns bland annat målningen Ciència i caritat som Picasso otroligt nog målade som 15-åring. När du ser det konstverket förstår du vilken begåvning Picasso hade. På Picassomuseet finns över 3 500 verk av konstnären. Större delen av dessa kommer från tiden innan 1904. Det finns förvisso vissa konstverk på museet från Picassos senare karriär men de är få. Förvänta dig således inte så mycket av den kubistiska konst som Picasso normalt sett förknippas med.

Var? Carrer Montcada 15-23, centrala Barcelona

Flygresors tips på vad du kan göra i Barcelona

Vi på Flygresor har funderat på vilka av Barcelonas många andra sevärdheter vi skulle kunna tipsa om. Här är tre till förslag på vad du kan göra i Barcelona:

Teleférico del Puerto och Montjuïc

Teleférico del Puerto och Montjuïc
Linbanan tar dig från hamnen till berget Montjuïc.

Linbanan Teleférico del Puerto från hamnen i Barcelona tar dig upp till det lilla miniberget Montjuïc inne i stan. Härifrån kan du njuta av den fantastiska utsikten över Barcelona med Medelhavet i bakgrunden. Uppe på Montjuïc finns flera sevärdheter att utforska. Först och främst Fundació Joan Miró (se nedan). På berget hittar du en trädgård, Jardí de les Escultures, med moderna skulpturer. På Montjuïc ligger även L’Anella Olímpica, en serie installationer som gjordes inför de Olympiska spelen i Barcelona 1922. Museu Olímpic i de l’Esport handlar om sportens och de olympiska spelens historia. På berget ligger även den olympiska stadion och slottet Castell de Montjuïc.

Var? Linbana från hamnen. Parc de Montjuïc ligger i närheten av hamnen

Fundació Joan Miró

Parc de Montjuïc
I Parc de Montjuïc finns det berömda museumet Fundació Joan Miró.

Joan Miró var en av 1900-talets främsta konstnärer. Han var en skulptör, målare och grafiker från Barcelona. Miró gick från en föreställande bildvärld till en närmast abstrakt konst. Symboler och det undermedvetna var viktiga för Miró. Uppe på Montjuïc ligger Fundació Joan Miró. Detta är inte bara världens främsta Mirómuseum utan även en av världens bästa museibyggnader, alla kategorier. Här hittar du runt 220 tavlor av Miró, över 8 000 teckningar och 180 skulpturer. På museet får du följa Mirós utveckling som konstnär. Tips: Betala gärna extra för en multimediaguide genom museet. Det är det värt!

Var? Parc de Montjuïc

MACBA

MACBA
På Barcelonas konstmusem kan du se över 3000 verk.

Det var den berömde arkitekten Richard Meier som designade Barcelonas moderna konstmuseum. Om du är intresserad av konst går det bara inte att hoppa över detta fina museum. Här finns runt 3 000 konstverk med fokus på olika epoker inom modern konst. En av utställningarna kretsar kring tiden efter andra världskriget. En annan utställning handlar om tiden runt 1968. Slutligen finns det en utställning med konst från tiden efter Berlinmurens fall 1989 fram till idag. På bottenvåningen hittar du den permanenta utställningen med verk från Tàpies, Barceló, Brossa och andra konstnärer. På våning två och tre hittar du samtida utställningar.

Var? Plaça dels Àngels 1, centrala Barcelona

 

 

Hitta en billig resa till Barcelona så du kan se sevärdheterna

Det finns gott om flyg till det spännande Barcelona. Res till Barcelona för att upptäcka det enorma utbudet av intressanta sevärdheter. Passa på att njuta lite av solen och värmen också! Det är billigast att resa från september till och med maj med undantag för jul och påsk. Boka billiga flygresor till Barcelona med Flygresor! Testa gärna vår prisbevakare så får du ett e-postmeddelande när priset är riktigt lågt!

Arlanda - Barcelona

No results

Landvetter - Barcelona

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Barcelona

Barcelona är en populär destination för såväl weekendresor som längre vistelser. Här är våra svar på de vanligaste frågorna om sevärdheter i Barcelona.

 • Finns det gratismuseum i Barcelona?

  Ja, det är gratis entré på Centre d’Art Santa Mònica, Temple d’August och Palau del Lloctinent och Antic Hospital de la Santa Creu. Vissa museer har gratis entré den första söndagen i månaden och flera av museerna är gratis mellan klockan 15 och 20 på söndagar.

 • Vad ska man se i Barcelona?

  Du bör åtminstone se katedralen La Sagrada Família. Det finns många bra museer, som exempelvis Picassomuseet, Fundació Joan Miró, MACBA och Museu Nacional d’Art de Cataluya.

 • Vad kan man göra i Barcelona?

  Promenera på La Rambla, besök Barri Gòtic eller slappa på stranden. Att gå på fotbollsmatch i Camp Nou är en upplevelse.

 • Finns det mycket att se i Barcelona?

  Ja, det finns mängder med sevärdheter i Barcelona.

 • Hur långt är det mellan Barcelona och Madrid?

  Det är cirka 620 km mellan Barcelona och Madrid.

 • Hur långt är det mellan Barcelona och Valencia?

  Det är 354 km mellan Barcelona och Valencia.

 • Vad händer i Barcelona?

  Det finns flera festivaler under året i Barcelona och det är alltid populärt att gå på fotbollsmatch. Påskfirandet är också viktigt i Barcelona.

 • Hur är stranden i Barcelona?

  Barcelona har utmärkta stränder med gul, finkornig sand.

 • Hur stort är Barcelona?

  Barcelona är 101.4 km2 och har 1,6 miljoner invånare i stadskärnan.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Barcelona?

  Ja, stranden är givetvis gratis. Det finns också flera museer som är gratis att besöka, till exempel Centre d’Art Santa Mònica, Temple d’August och Palau del Lloctinent, Antic Hospital de la Santa Creu.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Barcelona?

  Ja, Barcelonaborna tar ofta med sig barnen ut på stan under eftermiddag och kväll. Det finns badstrand, många parker och flera museer som barnen också kan uppskatta.

Go to top