Undvik att bli smittad på resan – Så här skyddar du dig bäst

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar på hur du ska tänka för att minimera smittrisken.

Det är lätt att bli smittad av infektioner när man är ute och flyger. Flygplan och flygplatser är ställen där många människor passerar och alla är inte lika bra på att tvätta händerna. Det innebär att om någon som bär på ett förkylnings- eller influensavirus nyser i handen och rör vid en yta, följer virus med till ytan. Forskning visar dessutom att coronaviruset kan leva på hårda ytor i flera dagar.

Hjälper det att bära handskar på händerna?

Eftersom viruset kan överleva så länge på hårda ytor, innebär det också att de överlever på dina handskar. Om du får virus på handsken innebär det att du istället bär med dig viruset just där. Dessutom är det lätt att invaggas i falsk säkerhet och glömma bort en av de viktiga reglerna att ta hänsyn till – att inte röra vid ansiktet. Om du gör det med handsken kan viruset komma in i kroppen via näsa, ögon eller mun.

Skyddar ansiktsmask mot smitta?

Munskydd skyddar inte den som bär munskyddet mot smitta. Vissa sorters munskydd kan däremot vara effektiva om man själv är sjuk och vill undvika att smitta andra. Det finns också vissa ansiktsmasker och andningsskydd som används som skydd mot virus inom sjukvården. De skiljer sig mot vanliga munskydd genom att de har inbyggda filter och måste användas på ett visst sätt.

Är det munskyddskrav när man ska ut och resa?

Vissa flygbolag kräver att alla över 6 år använder sig av munskydd när man ska ut och resa. Du måste själv ta med en egen ansiktsmask som täcker både näsa och mun. Det måste vara en riktig ansiktsmask – halsdukar eller något du har sytt själv godtas inte. Har du inte på dig ansiktsmask kan du bli nekad att få gå på flygplanet.

Du kan köpa munskydd på många ställen, t ex på olika apotek eller matbutiker. Det finns att köpa munskydd på Stockholm Arlanda Airport om du inte har köpt det innan du har åkt dit. Här kan du se vilka som säljer munskydd på Arlanda: https://www.swedavia.se/arlanda/shopping/

Hur mycket hjälper det att tvätta händerna?

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är med en god handhygien. Genom att tvätta händerna ofta och noggrant kan du både undvika att själv bli sjuk, men också undvika att smitta andra om du redan är smittad. Händerna ska tvättas med tvål och varmt vatten i minst 30 sekunder. Tvätta händerna när du gått igenom tullen, någon gång under själva flygturen och så snart du kan efter det att du har stigit av planet. Och undvik att gnugga dig i ögonen!
Se mer om hur du tvättar händerna i den här filmen från 1177.se.

Fungerar verkligen handsprit?

Handsprit fungerar som ett bra komplement, inte minst när du inte har tillgång till tvål och vatten. Se till att alltid ha med dig handsprit i handbagaget. Tänk dock på att för handbagage omfattas handsprit av vätskeregeln. Du får alltså inte ha med dig behållare som innehåller mer än 100 ml (1 dl). För incheckat bagage gäller att varje förpackning får innehålla max 500 ml. Varför ska jag undvika att röra vid ansiktet eller ögonen?
Folkhälsomyndigheten och 1177 rekommenderar att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen som ett sätt att skydda sig mot coronaviruset. Rekommendationen bottnar i att viruset sprids via slemhinnor. Så fort man har eventuell smitta på händer, och pillar i mun eller ögon, finns en risk att man infekterar sig själv.


Varför är det så viktigt att hosta i armvecket eller i en näsduk?

Enligt information hos Folkhälsomyndigheten är coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 en droppsmitta. Det innebär att det i första hand smittar genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Sök på Flygresor.se