Spännande och prisvärda sevärdheter i Alicante

Alicante är en av Europas soligaste platser. Därför finns det fina möjligheter till sol och bad. När du tröttnat på att slappa på någon av de härliga stränderna finns det massor att se och göra i själva Alicante. Det är en stad med en rik historia och flera spännande sevärdheter att utforska. Framförallt är det en levande stad med egen befolkning, trots att det är en av Spaniens främsta turistorter.

Vad du måste göra i Alicante

De flesta som åker till Alicante stannar en vecka eller mer. Det går även utmärkt att åka till Alicante för en lång-weekend. Här är våra tips på vad du måste göra i Alicante.

Härliga stränder

Strand Alicante
I Alicante finns det ett flertal vackra sandstränder.

Det är trots allt för stränderna som de flesta reser till Alicante. Här finns kilometervis med vita sandstränder. Alicantes stränder bjuder på något för alla smaker. Barnfamiljer kommer att uppskatta de långgrunda och lugna stränderna. Surfare hittar blåsiga stränder med vågor. Mitt i Alicante ligger Playa del Postiguet. Playa de San Juan som ligger i närheten av Alicante har utsetts till Spaniens bästa strand. Föredrar du mindre stränder som är lite klippigare och mer svårtillgängliga finns det även sådana!

Var? I och utanför Alicante. De festa stränder nås med buss eller spårvagn.

Fästningen Santa Barbara

Mitt i Alicante finns en mäktig klippa. På dess topp står fästningen Santa Barbara. Grunden lades av araberna som regerade på den Iberiska halvön från 700-talet. Det finns fortfarande fragment kvar från denna epok men större delen av fästningen kommer från Spaniens storhetstid på 1500-talet. Klättra upp i tornen och njut av den fantastiska panoramautsikten över Alicante! Det är gratis att besöka fästningen. I fängelsehålorna ligger även Alicantes stadsmuseum.

Var? På berget Benacantil i Alicante. Promenera upp eller ta hissen från Playa del Postiguet.

Strandpromenaden Esplanada de España

Esplanada de Espana
Besök Esplanada de España – en naturlig samlingsplats precis vid havet.

Alicantes strandpromenad ligger mellan stadskärnan och havet. Det är en naturlig samlingsplats för många Alicantebor mot slutet av dagen. När värmen lagt sig och ersatts av en uppfriskande havsbris är det här många familjer och vänner promenerar tillsammans. Esplanada de España är en vacker strandpromenad. Ta en långsam promenad och njut av atmosfären, sätt dig på något av caféerna och bara koppla av!

Var? Mellan Alicantes stadskärna och havet

Prisvärda sevärdheter i Alicante

Många av Alicantes sevärdheter är prisvärda. Det finns även helt gratis sevärdheter. Perfekt om du hellre lägger pengarna på mat och nöjen!

Gamla stan: Casco Antiguo

Casco Antiguo
Casco Antiguo ligger i den äldre delen av Alicante.

Alicantes gamla stad är som en by i staden. När du vandrar från centrum och mot Alicantes stora klippa blir gatorna plötsligt smalare och brantare. Promenera genom de trånga gränderna med vitkalkade eller färgglada husfasader. Det finns flera intressanta kyrkor att se och besöka i Alicantes gamla stadsdel. Här ligger bland annat San Nicolas-katedralen från 1400-talet och Santa María Basilica (se nedan). Detta område, som lokalborna kallar ”El Barrio” förvandlas till en plats för mat, dryck och umgänge så fort solen gått ner.

Var? Östra delen av Alicantes stadskärna

MARQ Alicantes arkeologiska museum

Om du vill lära dig mer om Alicantes ursprung är MARQ, Alicantes arkeologiska museum, rätt plats att besöka. Här får du följa Alicantes utveckling från förhistorisk tid fram till idag. För ett antal år sedan blev museet utsett till Europas bästa. Till museet hör även två arkeologiska utgrävningsplatser. Illeta dels banyets är en halvö 9 km från centrum. Lucentum är det romerska Alicante. Vuxna betalar endast 3 euro i entré på museet eller 4 euro för att besöka alla tre sevärdheterna.

Var? Museet ligger på Plza. Dr. Gómez Ulla, strax norr om Alicantes klippa

Santa María Basilica

Santa María Basilica
Santa María Basilica är Alicantes äldsta kyrka.

I gamla stan finns Alicantes största och äldsta kyrka: Santa María Basilica. Du hittar den lätt där den ligger vid klippans fot, bara några kvarter från Playa del Postiguet. Kyrkan byggdes ovanpå ruinerna av en moské efter att spanjorerna återerövrat området från morerna på 1200-talet. Kyrkan har tvillingtorn varav det ena är från 1300-talet och det andra från 1800-talet. I kyrkan finns bland annat en bok från 1200-talet och en staty av jungfru Maria från 1300-talet.

Var? Plaza Sta. María, gamla stan i Alicante

Mer att se och göra i Alicante

Även om stranden ständigt lockar finns det många exempel på andra saker att se och göra i och i närheten av Alicante. Här är några förslag:

Moderna museet

Alicantes moderna museum, MACA, ligger intressant nog i en av stans äldsta byggnader (från 1687). Det är ett utmärkt museum. Samlingen med modern spansk konst från 1900-talet är så stor att de verk som ställs ut löpande byts ut under året. Museet har över 800 konstverk varav en tredjedel finns att beskåda åt gången. På MACA hittar du konst från Miró, Dalí, Chillida, Picasso och Tàpies. En hel avdelning är tillägnad Eusebio Sempere, en berömd konstnär från Alicante som lade grunden för museets samling av modern konst.

Var? Plaza Sta. María, gamla stan i Alicante

Mercado Central

Mercado Central Alicante
Mercado Central – en sevärdhet där du hittar det mesta i matväg.

Spanjorerna älskar mat, särskilt smårätterna tapas. Om du själv vill duka upp till en liten måltid i lägenheten eller på balkongen på hotellet gör du helt rätt i att först besöka Mercado Central. Det är en sevärdhet i sig med sina många stånd med mat av alla möjliga slag. Här hittar du det mesta i matväg och givetvis en mängd lokala specialiteter som exempelvis Mistela som är ett sött dessertvin från Alicante.

Var? Av. Alfonso El Sabio 10

Utflykt till Valencia

Valencia ligger knappt två timmar med bil eller buss från Alicante. Många som stannar en vecka eller längre i Alicante passar på att göra en dagsutflykt till Valencia. Det är Spaniens tredje största stad med mängder av sevärdheter. Där finns bland annat konst- och vetenskapsstaden med sin futuristiska arkitektur. Barnen kommer att gilla vetenskaps- och teknikmuseet och det gigantiska akvariet L’Oceanogràfic.

Var? Knappt två timmar med bil eller buss norr om Alicante

Flygresors tips på vad du kan göra i Alicante

Vi på Flygresor har sammanställt våra favorittips på saker att göra i Alicante. Vi har letat bortom de självklara sevärdheterna och har hittat flera guldkorn.

Besök ön Tabarca

Tabarca
Än Tabarca är en mycket liten ö söder om Alicante.

Ute till havs, söder om Alicante, ligger ön Tabarca. Att besöka denna lilla ö är som att besöka en annan värld. För länge sedan var det ett tillhåll för pirater. Ön är endast 1,8 km lång och 400 m bred där den är som bredast. Här finns inga bilar och husen som öns 30 invånare bor i omges av en liten stadsmur. Det går dagsturer från Alicante till Tabarca. Båtresan tar cirka en timme. Väl ute på ön tycker vi du bör prova öns specialitet, fiskrätten caldero. På Tabarca finns även ett litet museum som handlar om öns historia.

Var? Ca en timme med båt söder om Alicante.

Palmlunden i Elche

Runt 20 minuter med bil från Alicante ligger Palmlunden i Elche (Palmeral de Elche). Det är Europas största och, enligt många, vackraste palmlund. Här finns över 200 000 palmer. Det var araberna som byggde denna plats på 700- och 800-talet. De byggde ett bevattningssystem som var avancerat för den tiden. Idag finns Palmlunden i Elche med på UNESCO:s världsarvslista och är ett populärt utflyktsmål för turister i Alicante.

Var? Elche, 28 km väster som Alicante

The Ocean Race Museo

The Ocean Race Museo Alicante
The Ocean Race Museo är ett museum dedikerat för världens tuffaste seglartävling: Ocean Race.

I Alicante finns ett helt museum som handlar om världens tuffaste seglartävling: Ocean Race. Det är en kappsegling runt jorden som hålls vart tredje år och som utgår från Alicante. Tävlingen har kallats för seglarnas ”Everest”. Museet är en interaktiv utställning som är gratis att besöka. Här får du se tävlingens kontrollrum och gå ombord på en av segelbåtarna. En rolig sak att göra på museet är att testa deras simulator för Ocean Race. I den får du uppleva hur det känns att åka i 25 knop ombord på en segelbåt ute på det öppna havet.

Var? Muelle de Levante 10, hamnen i Alicante

 

 

 

Hitta en billig resa till Alicante så du kan se sevärdheterna

Ta flyget till värmen och upplev spännande Alicante! Många som flyger till Alicante stannar en vecka eller två. Det går även utmärkt att resa till Alicante för en långhelg. Sannolikheten att det blir bra väder är stor! Med Flygresor hittar du billiga flygresor till Alicante. Med vår prisbevakare får du e-post när flyget till Alicante är extra billigt.

Arlanda - Alicante

No results

Landvetter - Alicante

No results

Vanliga frågor & svar om sevärdheter & tips i Alicante

Alicante är en välbesökt stad i Spanien. Turistinfrastrukturen är god och det är varken svårt att ta sig fram eller göra sig förstådd. Vi har här svarat på de vanligaste frågorna om sevärdheter i Alicante.

 • Finns det gratismuseum i Alicante?

  Det är gratis att besöka fästningen Sankta Barbara, Museo de Hogueras, The Ocean Race Museo, Moderna museet (MACA) och Museo de Bellas Artes Gravina (MUBAG).

 • Vad ska man se i Alicante?

  Du bör se fästningen Sankta Barbara som ligger uppe på klippan. Alicante har fina kyrkor som exempelvis Santa María Basilica och många fina museer, bland annat det moderna museet (MACA).

 • Vad kan man göra i Alicante?

  Bada på de fina stränderna, promenera på strandpromenaden, klättra upp till fästningen Sankta Barbara och utforska gamla stan till fots.

 • Finns det mycket att se i Alicante?

  Ja, om du inte bara vill sola och bada finns det flera spännande saker att se i Alicante. Det finns även flera spännande utflyktsmål i närheten av Alicante.

 • Hur långt är det mellan Alicante och Benidorm?

  Det är ca 46 kilometer mellan Alicante och Benidorm.

 • Hur långt är det mellan Alicante och Torrevieja?

  Det är ca 50 kilometer mellan Alicante och Torrevieja.

 • Vad händer i Alicante?

  Fogueres de Sant Joan-festivalen 20-29 juni är en av de viktigaste händelserna i Alicante. I februari eller mars är det karneval och kring påsk är det diverse påskfirande i staden. Dessutom är det flera festivaler i Alicante under året.

 • Hur är stranden i Alicante?

  Alicante är en kuststad med vackra stränder, en mysig gammal stadsdel och en stor klippa med en av Europas äldsta fästningar. Det är en trevlig stad med både turister och lokalinvånare.

 • Hur stort är Alicante?

  Alicante kommun är 201,3 km². Det bor runt 330 000 människor i centrala Alicante.

 • Finns det många saker jag kan göra gratis i Alicante?

  Ja, flera museer är gratis eller har billigt inträde. Du kan även besöka fästningen på klippan och kyrkorna är gratis att besöka.

 • Är det en bra idé att ta med barnen till Alicante?

  Ja, Alicante är en mycket barnvänlig stad. Gamla stan är bilfri, fästningen uppe på kullen är spännande och många stränder är långgrunda.

Go to top