Kan jag få pengar tillbaka om jag inte vågar resa?

Vad gäller egentligen kring avbokning av resor på grund av coronaviruset? Ja, beroende på om du har bokat en flygresa eller en paket- eller charterresa ser reglerna olika ut. Det viktigaste är att kontakta den resebyrå eller det flygbolag där du bokade och köpte din resa. 

Vi på Flygresor.se är en sökmotor som jämför och presenterar priser på flygbiljetter. Det är alltså inte vi som säljer resorna, detta gör resebyråerna.

Vi har inte möjlighet att påverka resebyråernas kundservice och alla former av kundserviceärenden, inklusive frågor om ombokningar och avbokningar, vill vi därför hänvisa vidare till resebyrån i fråga. Är du osäker på vilken resebyrå du har bokat med?  Titta i ditt bekräftelsemail, där du hittar mer information om hur du ska kontakta resebyrån.

Flygresor

Dina möjligheter att få pengarna tillbaka när du avbokar en vanlig flygbiljett beror på avbokningsvillkoren för din bokning. Varje flygbolag har egna resevillkor, vilket innebär att du behöver kontrollera vad det står i villkoren för just din bokning för att vara säker på vad som gäller för dig. Du har alltid rätt att få tillbaka skatter och avgifter som flygbolaget inte har haft en kostnad för.

Samtidigt är det i dagsläget många flygbolag som erbjuder vouchers, tillgodokvitton, istället för att betala tillbaka pengar. Vouchern kan du använda för att betala en resa vid ett senare tillfälle. Varje flygbolag bestämmer hur de vill göra.

Har du bokat din flygbiljett via en resebyrå? Då är det den du ska kontakta för att få pengarna tillbaka. Har du bokat en resa direkt med ett flygbolag? Då ska du kontakta flygbolaget. Du ska inte kontakta oss på Flygresor.se. Vi är en sökmotor som jämför och presenterar priser på flygbiljetter. Det är alltså inte vi som säljer resorna.

Karantän

På grund av coronavirusets spridning förekommer det olika former av karantän.

Om du skulle hamna i karantän på resmålet måste du ta kontakt med de lokala myndigheterna för att få information om vad som gäller, eftersom det i så fall är de som har tagit beslutet om karantän. 

Tips för dig som funderar på att boka en resa

  • Kontrollera med resebyrån innan du bokar så att din resa är ombokningsbar eller återbetalningsbar.
  • Det kan vara bra att köpa till ett avbeställningsskydd. Kontrollera i så fall också avbeställningsskyddets villkor för att se under vilka omständigheter du kan avbeställa.
  • Betala gärna med ett kreditkort. På så sätt kan du ha rätt att rikta krav mot kreditgivaren (banken) vid exempelvis en konkurs.

Sök på Flygresor.se